Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 74 885
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте!
Отдавна се каня да споделя една лично моя си проверка на фактите и твърденията на"най-красивото лице на БНТ".Имам Близки в Калифорния,на които подробно описах,(поне това,което имам честта да съм прочела),за въпросните медикаментозни лечения на аутизъм.Оказа се,че моята приятелка,дори започва работа в център за работа с деца с аутизъм.Веднага позвъни там и ....познайте....
не са и чували за подобни терапии.Там се работи по стария изпитан начин-специалисти,много интензивно,всяко дете има собствен психолог,логопед,сп.педагог,който е постоянно с детето.В някои случаи и у дома.
И се чудя,дали щата Калифорния е толкова"задръстен",че да не работят по новата методика или тя е просто експериментална и съответно толкова рискована,че не всяка майка би подложила детето си на нея.

# 631
Между другото според последните проучвания на центъра по проучване на аутизма все повече се доказва, че причината за аутизма е вътреутробна - т.е. генетична. И нищо общо със диети и ваксини и т.н. и т.н. Това което са доказали досега, е че аутизъм се проявява при повишено ниво на тостестерона в околоплодните води. Дали е причината това - един Господ знае, обаче Факт е че при жените на които е правено амнио /по други причини/ и е  отчетено това повишение децата им развиват аутизъм....  и колкото е повече тостестерона е по тежък и аутизма... Това и напълно се връзва и с другия Факт - че аутизъм има предимно при момчетата.
http://www.autismresearchcentre.com/research/project.asp?id=13

Е това няма как да се "излекува". Но с терапии децата могат да се направят пълноценни хора.

# 632
Искам да се включа за да споделя нещо което сьм преживяла с моето дете.Виждам ,че някои майки тук споделят ,че децата им кьм 2г са били доста неспокойни и са имали кризи.След посещенията вьв вьпросния центьр всичко е преминало и вече кризите ги няма.Моя син когато беше на 2г.направо не можеше да се тьрпи.Трьшкане,крещене,треперене,дори сьм сигурна ,че дори халюцинираше понякога.Докато не стана на 3г и 6м.нито хапчета нито диета нищо не помагаше.Точно в този момент финансово бяхме много зле и дори с логопед и психолог не работеше.Изведньж когато стана на 4г всичко се промени.Кризите спряха,започна да разбира повече и да се заиграва.Очния контакт сьщо се появи.Говорила сьм и с други майки, които ми споделиха,че и техните деца сьщо са били така,но работата сьс специалисти е била доста и смятат ,че това много е помогнало.Аз мисля ,че децата аутисти израстват кризите и се успокояват сами.

# 633
Да, при една част от децата това става от само себе си. Нарича се израстване, а децата често наричат "лейт блумър".  Затова при дете ПОД 4 ГОДИНИ НИКОГА НИКОГА не се говори за аутизъм и такава диагноза НЕМОЖЕ да се постави.
Критерий за аутизъм е тръшкането след 4тата година, а не това на 2-3
При моето дете подобрението в поведението дойде с въвеждане на диетата буквално за 3 седмици. Първите 2 бяха по-ужасни от колкото преди диетата. След 3тата детето беше съкровище. Но дали диетата, или това, че НАЙ_НАКРАЯ аз намерих сили да застана и да отстоявам себе си пред един 4 годишен "келеш" промени поведението? Дали беше проблем на възпитанието или диетата? И дали пък не беше и моето разбиране, че детето ми има сензорни проблеми за които не знаех и когато започнах да осъзнавам, че обличайки го подлудявам , а оставяйки го гол и бос той е доволен реши проблема?

# 634
Безспорен факт е, че в последните 1- 2 години, всички учени, ангажирани с установяване причините за аутизма, достигат до извода, че причината е генетична.
Тази година беше публикуван научен материал за високите нива на тестостерон в утробата на майката, причиняващи аутизъм, мисля, че бях дала линк към статията през август или поне една част бях превела, ще си погледна довечера августовските постове и ще я пусна отново.
Генетична ли е причината, естествено е, че не може да се "излекува" с лекарства, а се повлиява от терапии.
Доказано е също, че при аутистичните личности липсват нервни връзки в периферната нервна система- те няма как да се изградят с лекарства- с терапии- да, с помощта на ученето и усвояване на нови знания и умения, през целия си живот, продължаваме да изграждаме неврни връзки. Това е и причината, хората, занимаващи се с умствен труд до дълбока старост, изключително рядко да страдат от старчески деменсии и алцхаймер.
Научно доказано е също, заукостимулацията, чрез силно филтрирана при високи честоти музика, също способства за изграждането на нервни връзки.

Освен това всички иновативни терапии, водят началото си от Щатите. Което не пречи обаче, голяма част от хората там, да са зомбирани на тема диети и хелации, без да са дали научни резултати до момента, но деца- жертви е взело хелирането....

Безотговорно е, да се твърди обратното, при положение, че единствено доказано за подобряването на деца от спектъра, са терапиите.
Все едно да се твърди, че мързеливо дете, без да си учи уроците, може само с помощта на "вълшебно хапче", да изкарва шестици в училище!

А и всички ние знаем, че ако случайно се открие някакво хапче, даващо нещо като лечение, всички медии ще гръмнат и дори да не търсим информация, ще узнаем!
Относно хранителни добавки, се е работило и работи в посока, детето да стане по- податливо на терапевтична работа!
Това го знаят всички специалисти, нека някой световен лекар или лекарите от Св. Никола да предпишат лекарство...няма как да стане, защото такова няма и знаейки и причината за аутистичното поведение, ясно е, че няма как да има!

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 12:32 от Kezaja

# 635
Преди малко ми се обади биофитбек терапевтката на сина ми, която работи основно в Австрия и с много деца от аутистичния спектър. След като е гледала вчера предаването, решила, че вероятно има вече открито някакво лекарсвто срещу аутизъм, но е много ново и тя не го знае. Понеже е в България в момента, се обадила на лекари и психолози в Австрия, които много озадачени я попитали откъде има тази информация за лечение с лекарства.
След това се обадила и на колеги в Германия. И там не били чували, естествено...
Поговорихме, но сподели, че щом тя, специалист, който работи с много деца от спектъра, и то в различни държави, голяма е вероятността да се подведат много хора и това да донесе много неприятности на нас, родителите на деца от спектъра в БГ.

А днес синът ми има  петица по английски в бележника.
Само с помощта на терапии и много труд, естествено, без лекарствата, които така или иначе, не съществуват...

# 636
  • София
Момичета, днес беше нашата консултация в Св. Никола. Беше друга лекарка, не онази от преди 1 година. Сега ни каза, че мнението й за времето на прегледа е,  че няма генерализирано разстройство. Препоръча ни да направим подробните тестове догодина преди предучилищната и тогава да се прецени дали имаме нужда от ресурсен. До тогава да работим 3 пъти с логопед и у нас допълнително градинският материал, правила, похвали, награди тип "Браво, ти успя" и т.н. Каза, че имаме изоставане в говорното развитие и логопедичната работа ще й помогне да си намести и другите пропуски.
Доста се изтощих, от няколко дни се притеснявам, отивам да релаксирам, а пък баща й да преценява какво да прави с градината.

Деси, за тази риза се чудя не може ли я да направиш с цип като на яке, може да се зашие така че да е скрит. Ако някъде правят апликации-бродерии можеш да поръчаш няколко като копчета и да ги зашиеш отгоре, ще изглежда все едно има нещо избродирано.

# 637
Здравйте! Аз съм майка на едно от децата, посещаващи център "Тацитус" и съм сигурно, поредната майка,която след като е посетила центъра е останала доволна. За пръв път от много време на сам аз се чувствам по-спокойна и уверена, първо, защото Боги (5 год.)  е наистина щастлив всеки ден благодарение на екипа, които работят с него. В моите очи и в очите на близките ни Боги има голям напредък, от както посещава "Тацитус". Вече е спокоен, разбира ме и изпълнява това, което му казвам (докато преди и името си незнаеше), сега играе смислено и с играчките, опитва се да произнася и думички. Имам голямо доверие на Мина и на екипа от специалисти, с които работи и вярвам,че тя прави възможно най-доброто, както за моето дете,така и за другите деца, които ще посещават центъра. Окуражава ме най-много големия резултат, който е постигнала с нейния син. Пожелавам на всички добри резултати!

# 638
  • София
betty68, и всички други майки с деца в "Тацитус".
Аз съм сигурна, и от това, което съм чела, там правят много за децата и се стараят, работят комплексно с логопед, психолог, специален педагог, чист въздух и здравословна храна. Това ще подобри състоянието на децата. Това, че центъра е специализиран само за деца-аутисти също е много важно. Поне аз си мисля, че в този център се работи добре и ако родителите могат да си позволят е добре да го посещават. Стига храненето по определен начин и пиенето на добавки да не е важно условие за приемане на децата.

За добавките, на мен един от най-добрите химиотерапевти в БГ ми каза никога да не пия синтетични витамини, особено от групата В и гледам минимално да давам всякакви чудеса на индустрията с добавките.

Ние изказваме несъгласие, че има лекарства срещу аутизма,  които медицината в БГ не познава и за това децата не се лекуват.

А че такива центрове трябва да има няма спор, само не разбирам защо този тръгва с презумието, че той е най-добрият, носи опит от САЩ и т.н. До сега не съм разбрала за нещо уникално - диета, добавки и работа със специалисит, всичко това са нужни неща. Защо не поканят специалистите от Свети Никола, или да участват с доклад на следващите конференции по детско здраве, например на конгреса на педиатрите или да направят безплатно обучение за логопеди и психолози, дори и в рамките на 2-3 часа. Аз съм майка и не разбирам от медицински изследвания. Но днес в Св. Никола ми препоръчаха 2 центъра за логопеди и се чувствам по-спокойна, че ще отида при хора с оценена работа.

# 639
  • София
А защо след всяка поява на Мина в медийте се активират масово хората от център Тацитус основно да ни обяснят как там напредват техните деца.Защо никой не пише извън появите на Мина по медиите.Защо никой не казва - там работят по една програма наречена............и се работи по такъв и такъв начин.Ей това не разбирам.Появават се асоциации за нещо свръхсекретно правено там или пък вие нямате никаква представа какво точно работят там с децата ви.Ясно е, че децата ви са на диета - добре, но друго освен какво точно ядат и какво трябва да ядат и какви добавки да им давате, и какви витамини - друга информация получавате ли от специалистите там.Например получавате ли съвет от рода на - когато говорите на детето си - заставайте на неговото ниво на очите, или предодвратявайте агресивните пристъпи по този и този начин.Ей такива съвети ако получавате - значи знаете за какво си давате парите, ако ли не..............вие плащате за да ви отглеждат детето, не да го терапевтират.

На този етап - аз съм на мнение, че в този център дават информация как да спазвам диета, а аз не искам да подлагам детето на диета, така, че не виждам защо да ходя въобще в този център.Разубедете ме - много искам да ме разубедите  Praynig

# 640
Включвам се, за да дам малко повече яснота, относно лечението на аутизма. За съжаление това е един много труден и продължителен процес. Уви, няма "вълшебно хапче", което да се изпие и детето да се събуди здраво, независимо дали ще се мине през център "Тацитус" или не.      
Според голяма част от новите проучвания аутизмът е заболяване, при което организмът не функционира като при всички нас. Ще ви дам пример с витамин В6, който както разбирам повечето давате. Дори един витамин В6 не е просто витамин В6. Попитайте всеки фармаколог и той ще ви каже, че има много различни химични съединения на витамин В6, някои от които децата с аутизъм не могат да абсорбират и няма смисъл въобще той да бъде даван. Витамините и минералите, които са жизнено необходими за едно дете с аутизъм не са единствените хранителни добавки, които се дават. Лечението за съжаление не може да бъде унифицирано. То е различно при всяко дете.. Поведенческите симптоми, които се проявяват за специалистите са показател за това какво с организма не е наред. Според симптомите се определя лечението на детето, дори с хранителни добавки. Тъй като при всяко дете симптомите са различни, съответно и добавките, които се дават са различни. Така че няма как по Интернет да се сподели опит, който е строго индивидуален.
 Един от основните проблеми на децата с аутизъм и едно от нещата, с които първо се започва при лечението - е стомахът.  Всяко едно дете с подобно заболяване има някакви проблеми с него – от най-леките до много тежки (например газовете, нещо за което до скоро се пишеше във форума). Чрез стомашно-чревния тракт  храната се обработва и веществата, които се извличат чрез кръвообръщението отиват в мозъка. Според това дали стомахът е здрав или не,  тези вещества съответно хранят или тровят мозъка. За да не се токсикира мозъкът, трябва първоначално да бъде излекуван стомахът и това се прави с лекарства. Лечението също е индивидуално за всяко дете. Според проблемите това могат да бъдат антибиотици, антимикотични средства, кортикостероиди, имуномодулатори.
Хелирането също е основна част от лечението на децата с аутизъм. Всяко от тях по причини, на които няма да се спирам тук, е натрупало тежки метали в организма си. Те са различни видове и се третират с различни хелатори. Лечението също е много индивидуално, според това какви тежки метали е натрупал организмът на детето. Хелаторите са вещества, които се свързват с тежкия метал, извличат го от клетката и той се изхвърля, посредством отделителната система. Четох в България за човек на име Алберто Моралес, който хелира с глад  и сок от мандарини. Скъпи родители, не за това става дума. Не знам какъв е този метод и от къде е измислен, но мога да ви гарантирам, че това е напълно безсмислено. Нещо повече – смятам, че за едно болно дете, гладът би могъл да се окаже опасен. Тук се споменава, че при хелирането има смъртни случаи. Десетки хора по света хелират децата си, както и аз от няколко години. Действително има няколко смъртни случая при хелиране, като повечето са на деца, които са изпаднали в алергичен шок в следствие на хелатора. За съжаление няма тестове за алергии, които да изследват всички вещества в света. Аз мога да ви дам статистика на много повече хора, които са починали от алергичен шок при слагане на упойка, докато са си правили пломби. Това оазначава ли обаче, че не трябва да си правим зъбите? Отговорно ви заявявам, че е много по-опасно да пресечеш натоварено кръстовище, отколкото да хелираш детето си. Съответно хелирането трябва да стане с помощта на човек, който разбира. Убедена съм, че нито едно дете,  ако не е хелирано не може да развие пълния си потенциал. Хелирането не е нещо ново, а това е метод, разработен преди много години за хора, работещи в индустрията, които по някаква причина са били подложени на отравяне с тежки метали (предимно живак). Това е много добре познат метод на лекарите, както и много добре проучен. Той се използва във всяка една токсикология и в момента, при хора които са претърпяли промишлени аварии.
Относно връзките в мозъка, за които се говори,трябва да се спомене, че имат органичен произход. Те се създават в следствие на милиарди биохимични процеси, които се влияят от цялостното развитие на организма.
Относно логопеда и психолога, аз самата съм детски психолог и не бих могла да кажа, че работата с тези специалисти е безсмислена, напротив без нея не може. Това, което казах беше, че когато аутизмът се хване при дете в много ранна възраст и то бъде лекувано, никога не му се налага да ползва логопед и психолог. Под много ранна детска възраст рабирам между 6 месеца и 1г. и 6 месеца. Имам няколко приятели в САЩ, при които това се случи. Разбира се, логопедът и психологът и всички други терапии са неизменна част от развитието на едно дете с аутизъм.Това, което аз твърдя е, че ако детето посещава логопед и психолог, без да се лекува организмът, резултатите са много по-лоши, отколкото ако ги посещава и паралелно с това се провежда лечение. На това съм свидетел както аз с моя син, така и всички родители, които работим по тази програма, независимо колко големи са децата и какви терапии са правени досега. Успоредно с работата на логопеда и психолога е необходимо да се следят хранителните добавки, лекарствата и хелаторите, които поради динамичното състояние на организма на детето се променят като състав, вид и дозировка.
Стана ми ясно, че искате да назова имената на конкретни лекарства. Надявам се, че съм била достатъчно ясна и от написаното се разбира, че не мога да назова конкретни лекарства, дори и хранителни добавки, тъй като за всяко дете те са съобразени с потребностите на неговия организъм. И за да стане още по-ясно мога да дам пример с хранителни добаваки, които превъзбуждат едни деца, а при други подобряват концентрацията. В този смисъл полезното за едни, може да е вредно за други.
За ДАН докторите искам да поясня, че това не са обиновени родители, а такива с медицинско образование, някои от които преди да имат аутистични деца са били водещи специалисти в своята медицинска област.След раждането на децата си са се отказали от кариерата си и са се посветили изцяло, впрягайки своя опит и медицински познания, за да помогнат на децата с аутизъм – своите собствени и други с подобно заболяване. Кой друг може да е по-мотивиран от един такъв родител?
За съжаление не мога да ви обещая, че нещата ще се случат веднага и че ще бъде лесно. Мога да ви обещая, обаче, че ще бъде много трудно и бавно, че този процес изисква много упоритост и търпение, изисква се и воля, но резултатите са толкова обнадеждаващи, че всеки родител, виждайки какво се случва с детето му е мотивиран да извърви този път. Това се случва с всички родители, които са при нас.
Искам да обърна внимание на Катина, че не съм казала, че вие отказвате лечение, казах само, че новото се приема трудно – погледнете записа отново – нека се цитираме коректно.
Сигурна съм, че съм казала една много малка част, от това което ви интересува, но повтарям за сетен път, че всеки който има желание може да ми се обади, да се срещне с мен и да си поговорим за всичко, което го интересува.   

# 641
Здравейте! 
Много отдавна следя темите които се дискутират за аутизма но до момента не съм вземала отношение. Аз имам дъщеря на 9 год. и половина - Алекс, която също страда от аутизъм, трудно мога да кажа твърдо дали е от тежките случаи защото тя никога не е имала такива кризи за които споделяте през годините, но за съжаление все още не говори и може би ако изпадаше в подобни състояния на хиперактивност можеше да реагираме много по-отрано.  Изминах наистина много труден път в лутане между лекари и логопеди, защото всички знаете, че в България до преди няколко години почти нямаше информация за аутизма, да не говорим че в никоя детска градина не ни искаха - беше един голям АД. Накратко, с моята дъщеря тръгнахме по болниците от 3 годишна - през изследване на слуха, ЯМР, хромозомен анализ, генетични тестове, клиника Св. Никола (в която казаха тежката присъда, че няма смисъл да се борим и ни посъветваха просто да се откажем ), когато дойде ред на училището и се наложи да посетим помощните, за да ги огледаме със съпруга ми останахме ужасени от условията в които трябваше да изпратим дъщеря ни и решихме твърдо, че тя не е готова да тръгне в масово училище, а в помощно - НИКОГА. Продължихме да посещаваме 3 пъти седмично логопедката, която за 2 години не успя да я накара да промълви и звук с оправданието, че сме закъснели и че при нея сме дошли едва на 7 години, не пропуснахме  и център "Помпелина", но и там не се оказа подходяща средата поради малкия опит на логопедите с деца с аутизъм,  и аз продължавах да се лутам кой път да избера. Никога няма да забравя семинара състоял се на 28.06.2009г. в център “Тацитус” и срещата ми с Мина Ламбовски. Вече близо 3 месеца сме в Тацитус и не мога да повярвам, че моето дете започна да тананика песнички, да казва срички при условие че не издаваше звук освен едно дразнещо "иииииии". Признавам, че трудно убедих съпруга си за диетата, но вече от 2 месеца я прилагаме, дори не съм чакала толкова бързи резултати, а днес свекърва ми сподели, че Алекс е по-спокойна, по-щастлива и усмихната. За училище не мога и да мисля, просто исках да чуя гласчето и. Логопедите, които се занимават с нея успяха да я провокират да се опитва да изкаже гласно емоциите си, да започне да показва какво иска тя самата, нещо което никога не е проявявала и до момента се е примирявала. Дори колкото и странно да звучи стана палава, започна да иска да я забелязваме и да се сърди ако не и се обръща внимание. Мили майки, Мина е успяла сама да извърви този труден път и сега когато е постигнала този успех със своето дете е готова да помогне и на други родители с такъв проблем. Запознаването с проблема е най-добрият начин обществото да приеме и доколкото е възможно да  помогне на децата ни и не мисля че критиката отправена към Мина, че едва ли не обещава вълшебен начин или лек е правилният подход, защото тя има пълното право да претендира че знае пътя, след като лекарите са отписали сина й и н еса му давали никакъв шанс за подобрение. Единственото което Мина иска е да  даде шанс на родителите с деца от аутистичният спектър  чрез опита си да успеят да изкарат децата си възможно най-рано от това състояние, защото ако на нея имаше кой да и помогне и да я насочи, да и спести всички тези усилия и борба можеше много отдавна детето и да е постигнало много повече.  "Вълшебно хапче" може да няма, но има правилна методика на работа, хранителен режим и не на последно място витамини които да подхранват мозъка за да му помагат. На семинара се запознах с майката на едно от децата което вече е в масова градина, защото благодарение на напътствията и помощта на Мина е получило шанса да не губи ценният момент, който АЗ и ДЪЩЕРЯ МИ загубихме. Дори да съм закъсняла няма да се откажа от диетата, от витамините които приемаме по препоръка на Мина, защото вярвам че Алекс от тук нататък ще върви само напред. През годините на лутане успях да се сблъсках с много логопеди и разбрах едно - докато не спечелиш едно дете, не може да имаш успех, то първо трябва да ти се довери. Твърдото ми мнение е - център Тацитус е най-доброто място за моето дете, което не е готово за масово училище и не мога да определя колко време ще ни е нужно за това. Някои родители споделят, че е скъпо, но аз не мисля така, там работят с децата по цял ден, което е най-добрият вариант, защото почасовите занимания ако се сметнат излизат по-скъпо, а и не дават нужният резултат, все пак детето не е робот да успее да се концентрира в определеното време за определения урок, то има нужда да почине, до поиграе, за да се подготви за следващото занимание. Пожелавам от все сърце на всички майки успех и сбъдване на мечтите им!

# 642
  • София
Аз попитах вече нещо - и не само аз попитах.Извън диетата и хелирането, което не ме интересува изобщо нещо друго предлагате ли в този център.

Мина, в горния ви пост не виждам нищо ново, което аз не съм чела в някоя от темите за аутизма в този форум.Кое точно е нещото, което ви дава основание да казвате в ефир, че има лечение, като няма такова.

# 643
  • sofia
Кое точно е нещото, което ви дава основание да казвате в ефир, че има лечение, като няма такова.

Също така, кой определя кое е най подходящото лечение за всяко дете (понеже нали всички са различни).

И между има начин за лечение на аутизъм и има успешни методи за подобряване на състоянието има огромна разлика, или греша?

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 16:42 от КиФла

# 644
Именно,

В случай, че родител приеме за чиста монета "излекуването" в комплекса от хранителни добавки и минерали, кой ще прегледа детето му и му назначи подобаващо лечение с хранителни добавки, подходящи само за него?

Мина,
Меко казано, некоректно беше, да използваш ефирното време, организирано от борещите се родители на деца от спектъра в БГ с всички възможни и помагали досега средства на деца от спектъра, за пропаганда на центъра си!
Нека родителите на "излекуваните" деца да правят пропагандата, от която се нуждаеш, но постъпката ти, е меко казано пошла!
И с лъжите, с които си служиш, подвеждаш родители, което отлага пълноценната работа с децата им във времето. Да не говорим, че на интегрираните деца, лесно може някой, гледал те, да каже- Водете детето и го излекувайте при дамата с вълшебното лекарство, каквото вече е измислено!
Масово хората не се ровят по цял ден за новости в областта, като нас и не са информирани, а заблудата, изречена от теб, може да е фатална за някои деца!

Иначе успех на центъра и дай боже, повече да има!

Общи условия

Активация на акаунт