Рамадана на вратата чука ,да го посрещнем с усмивка -123 арабска

• 26 337
  • 291
  •   1
Отговори
# 90
Койоте, това за сериалите ме уби...наистина ли така правят ти-витата? Смисълът на рамадана е да се въздържаш и от всякакви други удоволствия освен яденето и от харам неща, как така ще седнеш да гледаш сериали...това си е цяло удоволствие, пък и  практически е невъзможно да избегнеш харам гледки по сериалите. Виж ако телевизията е със специални предавания за Рамадан това вече е нещо друго...Плюс, това е времето за правене на допълнителен ибадет (богослужене) както каза Хадил.

Хелуа, позволено е да се гледат невярващите  Grinning

НСЕ, тъкмо реших да те цитирам, ти си изтрила точно изречението което ми трябваше...Та казваше, че говеенето се нарича по различен начин, исках да съберем кой каквито знае думи, че ми се е случвало да гледам като тресната. Например питат ме дали съм в 'роза' и аз си го тълкувам дали съм в МЦ  Shocked.

Така че: говеене, саум, роза, урудж (?).............още?

Последна редакция: чт, 20 авг 2009, 23:01 от Monsoon_rain

# 91
ами старите хора как си пият лекарствата?

Хелуа -когато някой е на лекарства постоянно , не говее.

Цитат
Ислямските учени са на мнение, че този, който не може да пости, трябва да нахрани за всеки пропуснат ден един беден човек, и че докато е жив, никой друг не може да пости вместо него. Ако обаче някой почине и има да връща още дни (независимо дали са от Рамадан или от някакво обещание), то тогава неговия уали (наставник) трябва да пости тези дни вместо него.

Ако само през този период е болен ,то тогава ,следва да говее този брой дни които е пропуснал ,след като пречката е отпаднала.

Дон Койоте детето си е право да иска сладки дървета - а ти влизай в час с новите термини, не си толкова стара. Ако изтъпяваш детето ще реши, че си от друго време. По този повод да те разсмея. Внучката на една от лелите ми - тоест един вид племенница - ме пита нещо за динозаврите и аз между другото обяснявам, че са живели преди милиони години. Вечерта малката вещичка каза на баба си : "бабо, ти като си била малка нали е имало динозаври?". Леля ми реагира ужасена: "динозаври е имало по време на детството на майка ти, по мое време ги нямаше!!"...а тя е баба на детето...  Joy Та така мамо койот - води си записки и тетрадка-речник!

Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
От утре ще си купя тетрадка  bowuu

ди сериалите са арабски -та няма сцени  Grinning

# 92
Горката Монсун - видя се в чудо ! А за сериалите по време на рамадан - не са лоши. Особено сирийските са все исторически, религиозни, социални... поучителни един вид. Официалните телевизии се съобразяват доста с тези неща... малко са тези, които си карат, както обикновено. Обичайно имат толеранс, а при някои си е въпрос на социално лицемерие - нещо, от което арабския свят си страда, ама за рамадан не е лошо.. все пак масата народ се въздържа и е добре да се създават добри условия за това.... Рамадан е един от забранените за битка месеци, но за съжаление последните години не можем да се похвалим с такова нещо.... Ирак, а в последните 5 години и Газа са бомбардирани най-интензивно точно по време на Рамадан. Дано тази година ни се размине.

# 93
  • София
Цитат
Така че: говеене, саум, роза, урудж (?).............още?
пуаса - Сингапур, Малайзия и Индонезия

ПС Понеже по-горе уточних и държавите, в които се ползва дадената дума, ще си позволя да направя това и за дадените от Монсун наименования:
саум - арабските държави
роза - Пакистан, Афганистан, Бангладеш, Индия и Иран
урудж /оруч/ - Турция
говеене - БГ

Последна редакция: чт, 20 авг 2009, 23:15 от not stubborn enough

# 94
Да ви се оплача... нали племенниците разбраха, че утре не е Рамадан, а двамата големи го спазват (те са на 16 и на 18, така че е нормално) - та сега малките зверове с големите такива са ме хванали утре след работа да правя торти - поне две.....  Cry абе хора... аз не обичам сладко, защо трябва да го правя... ама така е - да бяха майките им щяха да се озъбят, ама на мен ми се качват на главата.

# 95
хадил ако искаш да ти изпратя за подкрепление 2 броя койотки ,и сладки дървета ще ти направят  Laughing

# 96
ох милите койотчета - добре са дошли. Ще им направя и на тях торта. Дано помагат по-добре от моите. Да знаеш като правя еклери правя две тенджери крем брюле, защото от помагане ми изяждат едната. Иначе помагат де, да не си кривя душата.

# 97
Горката Монсун - видя се в чудо !

Ееее, аз помислих, че са сериали от рода на тези, които зърнах в Египет...Мъж пада на колене пред жена и и казва ' Скъпа ми еди коя си, ще се разведа със всичките си 3 съпруги и ще се оженя за тебе....'  Как се хилих на тази сцена не е истина...a не се предполагаше да е смешна.

# 98
  • София
Хадил,
Тортоправенето Mr. Green ми е сред любимите занимания при наличие на свободно време, така че пращай племенничките си насам.. HugБез това съм самичка, ще се развихрим  с пълна сила..Аз принципно с тортояденето се справям още по-добре, но засега съм си сложила бариера. PeaceДокога ли....

# 99
Ако има проблем с изяждането на тортите... помагам на повикване.  Mr. Green Mr. Green

# 100
няма проблем тортоядки - моята част ви я давам - аз и без това не ям. не заради диетата, ама принципно не обичам много сладко. утре едната торта ще е плодова, а другата ги чакам да решат.
а за сцената в сериала - аз мразя египетски филми и сериали, обаче като попадна на нещо такова направо се заливам от смях.... а после ме хващат такъв яд на социалното неравенство, ама айде да не приказвам.

# 101
  • София
А, ябълке, не може така Naughty
Знам те аз Wink, обичаш и самия процес на приготовяне на тортата и експериментирането,а не само папкането, затова заповядай и ти насам HugПък после се споразумей с племенничките на Хадил, в каква пропорция ще си разпределите готовия продукт Mr. Green

# 102
Искам и аз да гледам арабски сериал.  Crossing Arms

Дайте идеи как може да стане.. ама със субтитри, ако може на английски..  Tired Съмнявам се, че има как, ама да питам. Може да се сетите нещо.

Права си НСЕ, аз много обичам да правя торти.  Heart Eyes После обаче ми е жал да ги ям.  Blush Като се въртя половин ден покрай нея и ми е криво да я срежа.  Confused

# 103
  • Varna
Туко що говорих със Кувейтско  и от там ми казаха, че на 22 започва Рамадана но шеговито добавиха- че зависи от настроението на Ланата. Та така ми казаха моите хора де Simple Smile
Какви булки, какво чудооооо, що торти що курабийки на дървета #Crazy Булки бижута newsm10
А аз ставам тогава да готвя по Рамадан ако и го спазвам разбира се, защото ми казаха, че мога да готвя както китайските готвачи. Демек усещам манджите със носът си- не опитвам. Наистина е така. Незнам на какво се дължи newsm78 Но винаги ги докарвам, само дето не готвя толкова много колкото вас и сега ще се срамувам във ъгъла Embarassed
ЯБЪЛКЕ- така ще я омаам тая торта хич няма да и се назлъндисвам newsm47

# 104
  • София
За сериал не знам, но има доста египетски игрални филми със субтитри на английски. Peace
За Делта и другите желаещи - лека, домашно  приготвена плодова тортичка!Снимката е отдавнашна наистина, но същинското производство е съвсем прясно!
http://images26.snimka.bg/006222365.jpg

Последна редакция: чт, 20 авг 2009, 23:48 от not stubborn enough

Общи условия

Активация на акаунт