Как се прави доматен сок в буркани

  • 49 092
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14
Здравейте на всички.Интересувам се кой е правил за зимата доматен сок и как се слага.Благодаря. Wink

# 1
  • Хасково
  • Мнения: 1 002
Доматите се смилат с машинка за домати, която им отделя кожата и семките.После се слага на котлона да заври и като се вдигнат доматите отгоре, а водата остане отдолу с една тръбичка се изсмуква водата от дъното на принципа на скачените съдове това се прави на няколко пъти докато се извлече по-толяма част от водата.Така се отделя лесно водата и не стерелизираме вода.
После се наливат в буркани с желаната големина и се стерилизират.

# 2
  • тук
  • Мнения: 510
Аз предпочитам не само концентриран сок, но по-естествен вкус, затова обикновено слагам белени домати на парчета, заливам с настъргани домати, слагам стръг магданоз и стерилизирам. на пръв поглед наистина има вода, но вкусът е доста по-домашен. А и лъжичка сол да не забравя Simple Smile

# 3
  • Мнения: 41
Аз слагам доматеният сок в бутилки по удобно е.Доматите ги смилам с машинката за домати за да нямат семки слагам сол на вкус и стерилизирам 15 мин.

# 4
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Майка ми ги прави така: бели доматите (но не винаги, понякога дори и с кожата ги слага), реже на четири и слага в буркана, добавя малко сол и стерилизира. Стават доста по-вкусни от купешките, а на доматен сос стават лесно и бързо с пасатор.

Свекърва ми го прави по същия начин, само че преди това смила доматите - пак не маха нито семки, нито кожа.

Да ти кажа, ние така много си ги харесваме, но пък всеки си има собствен вкус.

# 5
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Трябва да пюрираш доматите по някакъв начин- със семки , без семки , с люспи или без - преценяваш според вкуса ви и машинките , с които разполагате.
Ние имаме машинка за смилане на месо с приставка за доматен сок. Мъжо ми харесва доматен сок без семки и люспи и затова упорито мели с нея , макар да е доста трудоемко. Аз мия доматите и му ги нарязвам на четвъртинки и разливам посоления на вкус сок в бирени бутилки. Той запечатва и стерилизираме в електрически стерилизатор - 15-20мин.
Доматите на сок или гювеч , щом ги запечатваш в сурово състоятие имат нужда от 15-20 мин варене.
Свекърва ми преди време затваряше доматите нарязани на половинки в буркани - без да ги бели , с по една чаена лъжичка сол + стерилизация . Когато през зимата отвори буркана кожичките са се отделили и само ги отстранява с виличка . Когато няма време човек и това е начин да си напълни мазата.

# 6
  • Мнения: 14
Здравейте на всички.Интересувам се кой е правил за зимата доматен сок и как се слага.Благодаря. Wink

Благодаря на всички за отговорите.Ще пробвам пък ще видим какво ще стане,за първи път ми е.  bouquet

# 7
  • Мнения: 52
Към смлените домати с машинка вече без люспи и семки се добавя малко сол - на вкус почти да не се усеща. Пълнят се в бутилки и се стеризират около 5 мин след като заврят - само за капачка.

# 8
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Да кажа и аз как направих доматето.
Измих го и го залях с вряла вода.Оставих да престои около половин час,после го обелих и изчистих,пасирах,сол и захар на вкус и го сгъстих на котлона,но не съмсем на пюре,а по-течно.От там в бурканчета,които заварих 15 минути.Но си мисля,че можеше да мине и без заваряване,направо горещото пюре в буркани,които да се обърнат веднага.

# 9
  • тук
  • Мнения: 510
Да кажа и аз как направих доматето.
Измих го и го залях с вряла вода.Оставих да престои около половин час,после го обелих и изчистих,пасирах,сол и захар на вкус и го сгъстих на котлона,но не съмсем на пюре,а по-течно.От там в бурканчета,които заварих 15 минути.Но си мисля,че можеше да мине и без заваряване,направо горещото пюре в буркани,които да се обърнат веднага.

ами не съм сигурна, по-добре не рискувай без заваряване
какви гърмежи съм чувала от не добре заварени бутилки - има киселинност висока доматето и ферментира по-лесно
в бурканите едва ли ще се пръсне, но ще се развали Sad

# 10
  • София
  • Мнения: 224
Доматите се измиват, нарязват се на половинки или четвъртинки, почиства им се зелената част около дръжката. Смилат се с машинка, овкусяват се със сол и по желение магданоз. Наливат се в буркани или бутилки. /Тази година ги сложихме в бурканчета от сладко - 330 ml/ Стерилизират се за 15 мин., като времето се засича от момента, в който заврат.

Общи условия

Активация на акаунт