Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 897
  • 598
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Е, пората не са длъжни да си имат двор, и аз не винаги съм имала, и за мен решението е, както писах в друга тема, да се купуват ябълки например, от по-забутаните пазари, дето стоят едни старици и продават чисти, натурални ябълки от дворчето си около София или по-далече.

Синът ми не винаги е харесвал идеята.

С риск да бъда охулена, ще си призная, че рискувах да го оставя няколко дни на следобедна закуска само 1-2 ябълки, и той взе че свикна

# 511
# 512
Аз лично бих казала, че статията обслужва интересите на производители и търговци на кола, чипс и подобни. Mr. Green
 Ясно, че резултатът ще е по-осезаем след време.Трябва постоянство за да се възпита отношение към здравословна храна. Тази наредба е някакво начало, привличане на вниманието. Не е реалистично да очакваме за 10 дни проблема да се реши  Hug

# 513

Ще кажа, че това, кеото зависеше от държавата е направено - сега сме ние, родителите, от нас зависи. Ако ние сме убедени, че трябва да се тъпчат с това (има примери в темата, които както виждаш подкрепят боклуците), то те ще го правят.

# 514
Ще кажа, че хубавите неща стават бавно. Особено на тези географски ширини.
Но се надявам, че с повече институционална и обществена настойчивост наредбата ще успее.
А неграмотните търговци един по един ще отпаднат от системата на училищно хранене.

# 515
Аз познавам най-малко двама такива търговци и искам да дойдеш,и да им кажеш в лицето че са неграмотни.
Май неграмотните родители ,казват дръжте неграмотните търговци.
В този форум освен да плюете по хората друго не съм прочел,искам да излезнете от анонимност и да си поговорим за нещата и проблемите,свързани с Нардба 37,ако ви стиска.
Ако не можете,значи не давайте мнение,то е уродливо......скрито зад анонимните ви ни кове.
   Нашето мнение е дадено честно и открито тук. На доста страници обсъждаме плюсовете и минусите на наредбата, как и доколко тя се прилага към настоящия момент в училищата, споделяме кой как се справя с храненето на детето си през деня, предлагат се различни варианти за здравословна храна, която може да се приготви вкъщи и да се носи в раницата, дават се идеи какво може да се продава в лавките без да се нарушава наредбата...
   Ние не сме анонимни. Регистрираните потребители фигурират тук със своя е-мейл адрес, за разлика от от госта, който всеки ден сменя ника си, за да създаде впечатлението, че пишат различни хора.

# 516
  • София
Аз познавам най-малко двама такива търговци и искам да дойдеш,и да им кажеш в лицето че са неграмотни.
Май неграмотните родители ,казват дръжте неграмотните търговци.
В този форум освен да плюете по хората друго не съм прочел,искам да излезнете от анонимност и да си поговорим за нещата и проблемите,свързани с Нардба 37,ако ви стиска.
Ако не можете,значи не давайте мнение,то е уродливо......скрито зад анонимните ви ни кове.

Излизам от анонимност, когато и където кажеш  Grinning Не е лошо обаче и ти да го направиш.

# 517
Поддържам мнението си, че неграмотните търговци трябва и ще отпаднат от учулищните лавки.
Какво значи - да поговорим "ако ни стиска" - това някаква заплаха ли е? Ще не биете ли ако се запознаем или какво?
Това ли Ви остана само - да заплашвате по форумите.
Стиска ми да защитавам всяка своя позиция, въпросът е, че не желая да познавам лично неуравновесени хора. Все пак - всеки сам си избира с кого да се познава и общува, нали. Впрочем форумът е добро място за обсъждане - можете да споделяте свободно идеите си (ако имате). Какво значение имат точните имена на събеседниците Ви, какво ще се промени ако ги знаете? Мен например, Вашето не ме интересува - лили ли сте, деси ли сте, пловдивски доктор ли сте - безразлично ми е.
Не споделям Вашите разбирания (като се има предвид, че ехидничко питате какво мислим за онзи репортаж е ясно от кой лагер сте), а това няма да се промени, ако се запознаем.
Впрочем уродливостта се крие в заплахите и несдържана ярост на затихващите печалби за сметка на здравето на децата ни. Така да знаете.

# 518

Този човечец, който е списал нещото, дали сам не може да си отговори, че създавани с години вредни навици не се преодоляват с наредба, действаща от половин месец?  Laughing
Съжалявам за учениците, за които се пише. Моят син си купува кисело мляко, имат такова, без захар и си го яде, когато реши, че е гладен или че не иска точно този ден да си носи храна от къщи.
За "анонимността" направо не ми се пише.Не съм влизала във форума като гост, нямам друг ник, от години си пиша все аз. За анонимността нека помислят драгите гости.

# 519
Аз пък едно се чудя,тези хора дето ги продават тези боклуци на децата,нямат ли си деца и никога ли не им е хрумвало ,че не е нормално,даже е престъпно да не ти пука за здравето на децата ?Както казах и по-рано  наредбата е добро начало,старт за нещо което отдавна трябваше да бъде започнато,като всяко начало и като всяко нещо в държавата ни тя ще бъде оплюта,подложена на съмнение,разчекната ,но все пак е стъпка напред към доброто на децата ни и аз лично ще се боря с нокти и зъби тя да бъде изпълнявана поне в нашето училище.

# 520
Да споделя менюто днес на дъщеря ми:Взех си от ТСМ много сладки кутйки във формата на кофичка като формичка за плаж с плътно капаче.Та в една кутийка сложих ризото ,в друга нарязана краставичка и маслинки .Десерта е крем от пасиран банан и 2л.заквасена сметана.Споделям просто идея .

# 521
  • Пловдив
От втората седмица в училище се дава безплатната закуска. Понякога се яде, понякога - не. Въпреки ,че директорът издаде заповед всяко дете да си носи найлонче и да си я взема в къщи, там каквото искат да я правят, ако не се изяде в училище, винаги закуски има. Във всяка класна стая има по една голяма фруктиера, пълна с ябълки, които са оставени и си вземат децата, които искат. Черпят и гостите, които идват. Менюто е доста разнообразно - ябълки, банани, банички, кроасани, плодово мляко. Не коментирам дали отговаря на някакви изисквания или не. Казвам го информативно. Днес за първи път нямаше нито една оставена закуска в цялото училище - всички си я взеха. Беше от бисквитите "Тутку".

# 522
Здравейте, искам да споделя, че темата е много интересна и пряко ме засяга мен и синът ми, и по точно неговото здраве, хранителен режим и здравословен живот.Не смятам, че е правилно в училището и в околността му да се продова т.нар. junk food /чипс, газирано и сладко /.Също не смятам, че е правилно собствениците на тези магазини да търгуват със здравето на децата ни.Тези проблеми трябва да се разгледат и да се действа и от страна на училището и учителите, и от страна на децата и родителите, също така от страна на търговците и от страна  на държавата, в лицето на Министерство на образованието и здравното министерство.Не мисля, че това е в ущърб на търговците и собствениците на лавки, защото те просто трябва да сменят асортимента си.По този начин децата ще си купуват това , което се предлага в лавката, защото другите магазини ще бъдат далеч.Трябва от рано всички заедно да се опитаме да създадем здравословни режими за хранене на нашите деца, защото статистиката е потресаваща и показва, че децата ни затлъстяват от най-ранна възраст.

# 523
  • Sofia
Не знам кой какво следи и как, но в лавката на у-щето на дъщеря ми се продават например кубети. Аз обаче нямам право да влизам там, това са сведения от детето. Как ще се осъществява родителски контрол - не ми е много ясно.

# 524
e4obobi, не съм те забравила, но все не мога да стигна до това. Hug

Не ми стана много ясно, защо имаш ограничения за сумата на купона, но няма значение сега. Предполагам, стопанисвш училищния стол.

Първо прегледай мнението ми тук, за да видиш, кое е важно  за създаване на правилни навици..как се съчетават продукти, кое след кое.. Разбира се има много различни школи, но против тази няма реални критики.

Имаш трудна задача, защото майките като цяло не са учили децата си да се хранят така и  дете, свикнало на кроасани, трудно ще го съблазниш в овесени ядки.( Четох в една друга тема, но сега не ми се търси, мнения на майки, които не искат Rolling Eyes децата им да ядат мюсли или овесени ядки в градината, защото им се подували стомахчетата. Хайде, купешкото мюсли е тъпкано с глупости, но домашно- защо не?! Проблемът е в същите тези майки , защото не са научили децата си да ядат такива храни, а най- вероятно даже никога не са им дали подобно нещо! И с факта, че се "подува стомахчето" на детето хич даже не е достатъчен , за да им "светне червената лампичка", че нещо не е наред.
Така, че си между чука и наковалнята; от една страна клиента, от друга наредбата.
Разбира се, изход има, само желание се иска.

Ето моите предложения:

закуска

- плодове/ намери начин да решиш проблема с фактурата/ сезонни, по възможност местни
- хлебчета пълнозърнести/ набави си в различна форма- багети, земели и подобни/ и с   различна поръска
най- обикновени гевреци
Хлебчетата можеш да предлагаш само така или да оформиш като сандвичи. При второто можеш да постигнеш голямо разнообразие, особено ако използваш зеленчуци в различен цвят, предвид факта, че  човек "яде" и с очите си.
Примерно багета със сирене и домат или земел с кашкавал и лист маруля или нарязани на ивици моркови-зависи за колко стигат парите..не знам какви са цените на хлебчетата на едро. Но поне едни 5-6 комбинации могат да се направят.
-овесени ядки
-мюсли/ готовото е скъпо, с пържени плодове вътре и даже има шоколад/ Може да се направи от натурален корнфлейс, купен голям пакет+ пакет овесени ядки и малко стафиди и/ или сурови слънчогледови ядки  примерно. Няма как да се развали, защото ако някой поиска, сипваш в купичка от пакета и доливаш мляко или вода по желание. Peace
.....

обяд
Сега..в момента не ми се рови в наредбата как е...и там ли имаше изискване за супа и десерт, но като ходиш в РИОКОЗ, можеш да ги питаш, дали тези двете могат да бъдат заместени от салата+ основно. Там, ако са "светнати", ще разберат. Всъщност това е един от кусурите на наредбата и можем да ги натиснем, за да се променят някои неща. Защото и вълкът ще е сит, и агнето цяло. Защото ти ще имаш по- малко за правене и за харчене за същия купон, а в същото време ще предлагаш истинско здравословно меню. Peace
Щом в детските градини става, значи и тук ще може. Laughing
Ако става, лесно е:

салата от пресни зеленчуци /сезонни, местни/+ нещо приготвено на пара или на фурна-задушени зеленчуци, печени или картофи на пара, ориз със зеленчуци, леки меса..

Тук пак: да се набляга на цвета, порциите да са красиви, макар и скромни, да се подправя със свежи подправки, а не да приличат на някакви буламачи..

Учениците се зарибяват от шарении. Може да ти се наложат малко инвестиции/ да поукрасиш, да помислиш за по- красива посуда, да разлепиш брошури за здравословното хранене и да почетеш малко в интернет и да разгледаш интересни рецепти и аранжиране/ но със сигурност при желание успехът идва задължително. Peace   bouquet

АКо съм изпуснала нещо, кажете.. Hug

Впрочем идеята за плодова салата е свежа, но плодове с желатин не е много здравословно. Желатинът се прави от кокали. Sick

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 18:11 от СпирОлина

Общи условия

Активация на акаунт