Психически тормоз заради имот?

• 5 125
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Ааа, Крем карамел, никъде не съм споменавала за харизване на имота.
Лока след моя пост го е казала много добре. Оправят си имотните бакии, но не и отношенията.
И к`во? Чичото като е простак, синът, братът или снахата да размахват нотариалният акт и да пускат жалби всеки път щом се стигне до съскане? И чичото ще си вземе поука и няма да тормози детето? И ще живеят в мир и сговор в един имот? Да бе, да...

# 31
Аз къде съм писала, че може лесно да им го вземат.  Писала съм, че може да предяви претенции за собственост, което може да направи по закон, а не че със сигурност ще го направи. Законът го предвижда като вариант - така че да твърдиш, че никой не може да ти го вземе, само защото документите са на твое име и без да си сигурна в това са си чисти глупости Peace

Може чичото да го вземе, само ако брат му не му противопоставми документа си за собственост в евентуален процес. Но едва ли е толкова загубен, че да не го направи. И чичото не само че няма да му присвои законно частта, но и ще пие една студена вода Peace

# 32
Според мен проблемът е имотен. Чичото завижда, че вие вероятно сте по- добре материално от него и счита, че като сам не може да закупи друг имот, значи този му се полага. Вие сте великодушни и не ви е необходим в момента имота и сте му го предоставили за ползване. Бабата е буферът в случая, не зная как се е оказал имота и на двамата, предполагам наследствен (бабата няма ли част?). В случай че е само на двамата братя, веднага пристъпете към делба, в случай че е възможна. Може и да продадете имота и да си разделите парите, да видим чичото тогава какво ще претендира. Вие сами сте се поставили в тази ситуация- имате законни права, а не сте се възползвали.

# 33
Ааа, Крем карамел, никъде не съм споменавала за харизване на имота. Лока след моя пост го е казала много добре. Оправят си имотните бакии, но не и отношенията. И кво? Чичото като е простак, синът, братът или снахата да размахват нотариалният акт и да пускат жалби всеки път щом се стигне до съскане? И чичото ще си вземе поука и няма да тормози детето? И ще живеят в мир и сговор в един имот? Да бе, да...

Действително, ако отношенията м/у двама роднини са проблемни по начало, разрешаването на имуществените спорове, определено няма да направи тези отношения по-добри. Но за сметка на това може да предотврати много конфликти, разправии и скандали за в бъдеще Peace

Докато ако споровете по имота стоят неразрешени, това само ще влошава още повече проблемните по начало отношения, и ще задълбочава конфликтите и напрежението занапред. Затова разрешаването им в най-кратък срок е от полза за всички.

Решенията са две - или продажба на частта, или да се обособи частта самостоятелно, така че чичото с болните си претенции да няма достъп до това, което не му принадлежи.

# 34
  • София, център
За това - никога имот в съсобственост. По-добре без имот, отколкото в такъв, съсобствен. От мен го запомнете.

# 35
За това - никога имот в съсобственост. По-добре без имот, отколкото в такъв, съсобствен. От мен го запомнете.

а за семейна имуществена общност?

# 36
Плащайте си ВИЕ данъците защото ако десет години този чичо ви е в имота и не можете да докажете че сте си плащали данъка може да поиска право на собственост. Вземете бележките от свекървата, кажете че ви трябват да ги декларирате за да получите данъчно облекчение там където сте и после си ги плащалите по Интернет.
Благодаря за съвета.
По пътя на логиката да се бяхме скарали и изпъдили от нашата част а ние какво?Уж за хубаво,мир да има.
Къде го пише това за 10-те години,в кой закон?

ние 'делим' един имот така с жената, която го обитава.
за всичките тези години майка ми и баща ми си плащат данъците ( т.е 50%) и имат бележки за което, може би като е разделен имота на идеални части ти пристига и данък за твоята идеална част.. ще я попитам още тази вечер и ще ти кажа. Но като сме говорили какво ще стане ' един ден' съм я чувала да казва, че плащайки данъка ( с надлежен документ за това), доказваш, че си се грижил за имота. Защото един ден могат да извадят от 100 кладенеца вода, че за тия Х години те са го обитавали, облагородявали и т.н, което е в техен плюс, а ти не си се интересувал ...
Имайки обаче тия документи, че си си плащал данъците ( майка ми плаща вкл. и такса смет там, при положение, че не е стъпвала с години!), това те защитава по някакъв начин. Така знам, но много общо, ще разпитам.

# 37
знам, че няма да го одобрите, но аз на ваше място бих забравила завинаги, че съществува този наследен имот! Да си го отнесат ако щат на оня свят ... братя!

Е дай сега пък братът, който не живее там направо да си подари частта на чичото, който пък за сметка на това живее там от години, нищо че 1/2 от имота НЕ Е негова ooooh!

Тъй де... Съсобственик съм на част от имот, но не живея в него от години. Мой роднина обаче живее и се изживява като пълноправен собственик на всичко защото си е внушил че като не живея там, значи имота не ми трябва ooooh! Какво следва да направя АЗ? - Да му харижа частта си безвъзмездно, за да му задоволя болните амбиции или да си защитя правото на собстевност?

Това че не живееш някъде не те прави по-малко собственик, щом по документи СИ собственик.

абе, в това има логика, доста хладнокръвна, но има.
ние пък сме в обратната ситуация -
имаме възрастен (баща), за който се грижим ( с мъжа ми), с всички последствия от това ( разказвала съм и тука), брат му изобщо не го ... е, за баща му, не идва по никакъв повод да види дали е жив още!
не само, ами декларира, че той  'не го чувства'.
затова брат му опъва с години синовния дълг и на двамата.
айде питай ме какво мисля за къщата на баща им и за парите му.
един ден 'собственика' на половината изобщо няма да страда от никакви 'лоши чувства', ами много добре ще си почувства наследството, къщата...
е това ме дразни у хората, че приживе са неблагодарни копелета, а като почине човека имат очи да се появяват с претенции на равноправност. Дразнещо и крайно несправедливо спрямо братята и сестрите им.
А ние дебилите висим по болници, бързи помощи, сменяме памперсите и лай.. та, храним, разправяме се с гледачки, джипита , и какво ли не ежеминутно, 24ч., 7 дни седмично, не можем да мръднем на един плаж, без да ни звъни телефона 5 пъти, накрая от това помен няма да има, ще дойде 'собственика' абсолютно хладнокръвно, а ние ще се усмихнем, щото такъв е закона. Възмущават ме такива хора от дън душа.

# 38
  • E-CLM & CH-VD

Аз ако съм, поне за морално удовлетворение, ще пусна слух, че дядото ще остави всичко на вас  Mr. Green.

# 39
Бе дреме ми за имота му да ти кажа, въпросът е морален, принципен, етичен, каквото искаш. Дразнещ.
Не може в един момент да не си от тука, да не искаш да си в лайната, щото не ти е удобно да си нарушаваш
спокойния сън, а в следващия да си пълноправен собсвеник. Може де, по закон.
Обещала съм си да се смея с глас и сълзи, когато цъфне пред вратата, собственически. Ще ме запомни.

# 40
  • София, център

а за семейна имуществена общност?

СИО само докато си в брак.

# 41
Бе дреме ми за имота му да ти кажа, въпросът е морален, принципен, етичен, каквото искаш. Дразнещ.
Не може в един момент да не си от тука, да не искаш да си в лайната, щото не ти е удобно да си нарушаваш
спокойния сън, а в следващия да си пълноправен собсвеник. Може де, по закон. Обещала съм си да се смея с глас и сълзи, когато цъфне пред вратата, собственически. Ще ме запомни.

Значи имота е на свекър ти ако правилно схванах, нали? Много ли е зле човека? Може ли да се движи, да се оправя сам все още? Говорете с него, но и с адвокат още сега, да ви учреди /на теб и мъжа ти/ едно ограничено вещно право на ползване до живот върху целия имот. Така ако с него се случи най-лошото и брата на мъжа ти предяви запазената си част, ще я получи, но ще има една гола собственост и нищо повече. Докато вие сте живи няма да може да се ползва от имота, нито ще може да продаде запазената си част т.к. кой ще я купи с вещната тежест отгоре...

# 42
10 cents,  може и по-лошо да е. Когато леля ми получи инсулт, от който се парализира, майка ми и баща ми се грижиха неотлъчно за нея, децата й не я погледнаха, веднъж не дойдоха да я видят. Те живеят в София ние във Варна. Но щом почина тя, след години мъки, веднага довтасаха, настаниха се в къщата, която бе принадлежала на вуйчо ми, който също е починал, и нито дума наблагодарност за това, че сме се грижили за майка им. Наследството по закон е тяхно, макар че далеч не заслужават да видят нещо от родителите, които с години не поглеждаха. Говоря за хора, които наистина нямат съвест.  Rolling Eyes

# 43
Както и да е.. Просто темата ми е малко болна, заради някакви такива моменти, различните типове наследници ме дразнят:) Например връщайки се в темата, ако въпросният кукав чичо се грижи за майка им,на повикване е  и й изслушва всеки ден болежките може и да го разбера защо иска целия имот.  Едно е да си в чужбина и да чуваш мама по телефона, друго е да си сверяваш битието по нейния ритъм.
Понякога много идва и може пък да хвърля поглед чичото към цялата къща, а не към половината. Хипотетично, де. Не знаем какъв е случая точно.

Danika85, надявам се сте им теглили една тиха и кротка, тия неща оправия нямат, ами да сме/сте живи и здрави и всеки да си носи кръста.

# 44
Всъщност сега ми стана ясно, че проблема не е в имота. Проблемни са отношенията между двамата братя и това рефлектира върху децата. Дори и да ви наплатят вашата част, дори да заключите частта си от имота, дори да подадете жалба, ако щете до арменския поп, проблемът няма да се реши, а ще се изостри.

Дори и да се изостри проблема, решението съвсем не е да харижеш и подариш частта си на друг.

Аз не мога да разбера защо говорите глупости без да сте наясно с нещата. Няма значение, че данъците са на тяхно име - по закон, ако някой има доказателство, че ги е плащал 10 или 15 години /не съм сигурна за срока/ може да предяви претенции за собственост.

Не знам кой говори глупости, но ако имаш законен документ и си вписан като собственик, никой не може да ти отнеме собствеността толкова лесно, ако ще и 50 години да го е владял и плащал данъци.

Не е достатъчно само да владееш 10 години имот за да го присвоиш напълно, само ако другата страна не ти противопостави официален документ, тогава можеш. А документа има най-голяма сила, ако ще и десетилетия някой да се е възползвал от това че ти не си живял там.

В гоооляма грешка си... Начинът е налице, нарича се констативен нотариален акт за собственост поради давностно владение. Напълно легален, законен начин.

Разбира се, подлежи на оспорване в съда, но то пък е доста сложно нещо....

Общи условия

Активация на акаунт