Нашите"специални" деца с ДЦП-5

• 85 245
  • 758
  •   1
Отговори
# 30
sisi-dani ,Чавдаров НЕ Е невролог,защо го сравнявате с Литвиненко?
Иначе той може да каже каква рехабилитация,но не и неврологична диагноза Peace
Пожелавам на Тишко да е просто мързелив Hug

# 31
Valito 79,
Да не ме разбереш погрешно но ти определено раздвижваш атмосферата като задаваш въпроси който са предъвквани десетки пъти до сега в тази и темата на Чавдаров.
Във Варна тези дето си разбират от работата работят със сърце ама на частно.Виница е добро място,но се случва рядко,през месец и половина ако не ме лъже паметта.Ако искаш го приеми като съвет,но отиди в София при Чавдаров и там правете курсове,по ефективни са от тези във Виница.
Тая история с ЦКС тата, вече ти я разясниха,само за информация 3-4 си е тежка степен на увреждане и всяко загубено време е във вреда на детето,така че почвай Войта и Бобат,всички сме почнали оттам.
Като завършек,всички доморасли доктори във Варна са много,ама много далеч от болките на нашите деца,убедена съм от личен опит.Последните 3-4 години трупат опит от този който се съгласи да им е опитно зайче.
Литвиненко v.s. Чавдаров - голяма битка която си мисля,че втория печели:не тъпче излишно с хапчета,залага на рехабилитация;вдъхва пповече доверие с екипа който е събрал(звездата на Литвиненко е така известната Кухненска Маса).

Едно разбрах за последните 3 години:единствените хора който могат да помогнат на детето ми сме ние неговото семейство,останалите са консултанти.

# 32

Едно разбрах за последните 3 години:единствените хора който могат да помогнат на детето ми сме ние неговото семейство,останалите са консултанти.
Ей с това съм напълно съгласна,но с всичко останало не Peace
Пак казвам,не бива да сравнявате лекар по физикална медицина с невролог Peace
Пък и прословутите ЦКС-та са си терминология на Чавдаров Wink
За това че при Чавдаров е най-добре,ами не бих казала.Всеки намира сам своето място и ако трябва да съм точна,своя рехабилитатор,а той може да е навсякъде,стига детето да го приема спокойно ,а и той да работи от душа.И не на последно място,родителя е този ,който работи с детето най-добре,само трябва желание и хъс Peace,просто първите две години трябва да не сваля поглед от ръцете на рехабилитаторите

# 33
До колкото разбирам при детенцето на Valito 79,все още няма уточнена диагноза,а неточната диагноза е едно от най-лошите неща!
Характерното за въпросната специалистка от Варна ,не й прави чест да споменавам имена ,че поставя диагнози без да назначи за тях необходими изследвания ,отново лъсна! #Cussing out

Пожелавам на Тишко да е просто мързелив Hug
  Peace

# 34
  • Варна
Добро утро момичета.sisi-dani,дано да е само мързелив ,но не ми се вярва много много.Бях си записала за 8 час но ще го отменя .Сега си мисля кога да отида при него -преди или след изследванията?Това значи в началото на другия месец.ИНА,аз имам хъс да оправя детето си ,но тези доктори като Ралчева които се изказват неподготвени развалят работата-при нея отидох уплашена ,объркана ,незнаеща за това което се случва а тя цоп-ето ти диагноза,ей така без изследвания и ние се хващаме за сламката като удавници.добре че ви има вас мамите от форума да разясните нещата и да вдъхнете надежда и кураж.nikola.nikolov ,така е може да са предъвквани въпросите ми стотици пъти но всяка мама изправена за първи път пред проблем който е свързан с бебето й независимо на каква възраст иска да пита и да й се отговори на нея самата .Аз исках да знам отговорите на това което съм попитала и чаках с нетърпение да ми отговорите,да обясните ,да ме подкрепите.Във Виница ходя всеки божи ден без събота и неделя по пътека и без пътека от 4 месец на Тишо.Кои са добрите д-ри които работят на частно от сърце?плащам си и отивам,то май така стават нещата .vanq 66  благодаря за подкрепата -това че Тишо все още е с неточна диагноза ме убива.Дано тези изследвания да покажат каквото трябва и най сетне да разбера какво ни има,че се лутаме месеци .Сега да попитам отново къде във Варна има добър скенер,защото трябва да видим мозъка и вътрешното ухо на Тишо.Ако може и имена,защото трябва да си запиша час.

# 35
  • в полите на Балкана
valito 79 , д-р.Литвиненко е добър специалист. Според мен е добре да го послушаш.Изчакай хоспитализацията в педиатрията и след нея с изследванията може да се консултираш и с друг детски невролог за твое успокоение.
Хубаво,е че спиналната са я отхвърлили като вероятна диагноза. Дано и миопатията отпадне. От сърце ти желая детенцето  да е мързеливо и да не си в нашия отбор. Hug

# 36
valito 79,не се притеснявай предварително, изчакай да Ви приемат при доц. Литвиненко в педиатрията, той не може да постави диагноза без нужните изследвания, може само да предполага.
Сигурно е поискал да Ви приеме за да направи на детето ЕМГ/електромиография/.
За мен преди пациента да се насочи към даден вид рехабилитация трябва първо да има уточнена диагноза.
Литвиненко v.s. Чавдаров - голяма битка която си мисля,че втория печели:не тъпче излишно с хапчета
За каква битка говорим?

# 37
  • Варна
valito 79 аз съм доволна от Литвиненко, дано при вас всичко да е от мързеливост и аз ти го пожелавам от сърце.
А за въпросната специалистка и на нас ни постави предполагаема диагноза без изследвания, много е добра в това, затова напоследък има толкова много объркани деца от нейната некомпетентност. И преди съм казвала ако имаше толкова акъл колкото и стаж щеше да бъде много добре и нямаше да бягаме в София.

И аз искам да питам за тази битка, нали единия няма нищо общо с другия като професия. Та нали при Литвиненко повечето деца ги приемат за диагностиране на определено състояние, изследвания и лечение, а не за рехабилитации. До сега не съм чувала някой да приет в отделението по неврология за рехабилитации, но за такова отделение е нормално да има някакъв рехабилитатор пък какъвто и ще да бъде той.

# 38
  • Варна
Момичета,трябва да ходим на скенер-къде да отида и при кой.Във Варна ли или в София?Слагат ли упойка и кой предценява дали да слага такава?Колко се плаща ако искам да е бързо.И кой разчита снимките .Четох някаде че се прави и запис-на двд или на сд?сега това ми е на 1 място.в понеделник ще се записваме в педиатрията,някой бил ли е там за изследвания да ми каже как е по подробно,да знам какъв багаж да си приготвя.благодаря ви за помощта и подкрепата. Hug

# 39
  • Варна
valito 79 във Варна най добре в Терапията да направите скенер, там всичко е ново и специалистите са добри на Ирена и 3-те скенера правихме там. Последния път не и слагаха никаква упойка, защото тя спеше.

# 40
Здравей Валито,
няколко съвета от мен, може би малко хаотично:
1. При скенера не е задължително да е с упойка детенце, настоявай да е без, и гледай да спи през това време. Няма нужда да го натоварвате допълнително, а и себе си: на мен тези упойки, и то при изследванията, ми скъсяват живота... Друго относно скенера: няма значение кой го разчита. И най-голямото светило да е, след това отиваш със самите снимки при лекарите, и всеки лекар си гледа снимките, а не разчитането. За сведение: при нас досега не е имало случай на скенер или ЯМР, което да е еднакво интерпретирано от 2-ма лекари - всеки си го тълкува отделно ooooh! Записват ги на CD. По мое време скенерът без направление струваше 30 лв., естествено без упойката, ако се налага.
2. По принцип не се препоръчва да ходите при повече от един рехабилитатор едновременно, защото всеки си имал своя система. Аз обаче познавам хора, които го правят, и които са доволни от резултатите, така че според мен важното е дали на детето не му идва много, за да не стане като със знаменитите 120 клякания и изправяния на моя син:)
Знам, че много деца трябва да ходят на рехабилитация всеки ден, но това, струва ми се, не е необходимо във всички случаи: лично ние ходим на рехабилитация по 2 пъти седмично, през останалото време аз му правя гимнастика. И нашата рехабилитаторка казва, че според нея не е и нужно да ходим по-често. Доверявам се на интуицията си...
3. Относно невролозите: вярно е, че по правило първо трябва да се постави диагноза от невролог. Има обаче деца, на които години наред не могат да поставят точната диагноза, има и други, като моя син, на когото диагнозите ги сменят непрекъснато. (да не говорим за друго мое недоверие към невролозите: как може един път да има Бабински, а друг път да няма, и така да ги редуваме има-няма всеки път #2gunfire) Ако не могат да разберат за един патологичен рефлекс дали го има или го няма, как да чакам от тях правилна диагноза?!!! Независимо от всички диагнози, състоянието на детето си следва някакъв свой път, и според мен един добър рехабилитатор много добре може да придобие представа и да каже каква гимнастика да му се прави, дали Бобат, дали Войта, дали и двете. В този ред на мисли прегледът при д-р Чавдаров показва обективното актуално двигателно състояние на детето, рисковете и съответно той казва каква терапия би следвало да се провежда. След това въпрос на личен избор е дали ще отидете в неговата болница или не. Но поне ще знаете коя от системите е добре да се приложи и какъв е рискът от ДЦП. Така че препоръчвам преглед при д-р Чавдаров Peace

# 41
  • варна
  В Терапията скенерът е нов и с направление ще го направят веднага, без пари. Не искай упойка, по-добре гледай детето да е заспало или спокойно поне, може да го държи възрастен.
 При д-р Чавдаров идете, той може да различи ДЦП от мускулна дистрофия, според мен. Wink Дава много добри предписания за рехабилитация, а може да си я правите където искате.
 А д-р Литвиненко съм чувала случайно той да го препоръчва на хора като специалист по епилепсия. Така че такива битки са само въобръжаеми. И на двамата опита е хубаво да се ползва.

# 42
и според мен един добър рехабилитатор много добре може да придобие представа и да каже каква гимнастика да му се прави, дали Бобат, дали Войта, дали и двете.
Не съм съгласна с това.
В конкретния случай може би, но при нас рехабилитатор прецени, че трябва да прави на Сиса Войта 2 пъти дневно, преди да бъде уточнена диагноза Синдром на Уест.
Не искам даже да си спомням до какво доведе това.
Аз съм "ЗА" всички видове изследвания доказващи или отхвърлящи определени диагнози, най-малкото да се избегне вредна за детето терапия, повтарям, че не говоря за конкретния случай.

# 43
"Ина" аз не сравнявам ЛИтвиненко с Чавдаров просто казвам че Чавдаров е добър лекар за ДЦП и екипът който работи за него е добър аз лично съм много доволна от клиниката,а и други майки също.Д-р ЛИтвиненко е добър невролог ако се касае за епилепсия.Всеки лекар от двамата е добър в областта си.За престоя в педиатрията е хубаво да си носиш бельо поне за детето храна и такива неща когато ние сме били там за изследвания аз си носих всичко за детето престоя за майката се плаща за детето не храна има осигурена за детето зависимост от възрастта но тя не е достатъчна за придружителя няма храна.

# 44
Сиянка нас като ни приемаха в педиатрията винаги ни провеждаха и рехабилитация и то Мими Петрова  Close и на другите деца също правиха рехабилитация точно в отделението по неврология.Не знам сега как е може вече да не правят

Общи условия

Активация на акаунт