Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 130 624
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
pochti_bezobidna  - благодаря за уточнението. Да, атопичният дерматит се повлиява много добре от рибено масло. Както вече писах на друга дама във форума, имам впечатление от лечението на две деца на близки + (моля за извинение) - едно куче, което се чешеше до кръв и омаза на хората цялата къща. И трите случая се повлияха бързо и успешно от рибеното масло.

Голямо дете, стабилността на мазнините се влияе от топлина, светлина и кислород. Комбинирането им няма значение. Друг е въпросът дали е изгодно да се купуват такива комбинации.  Но с две думи: проблем няма.

asyalein - благодаря за съвета. Рядко се бъркам в кухнята, но ще предам "конструктивното предложение".

pochti_bezobidna - видях колебанията ти в другата тема(нищо лошо). Ако си чела тук внимателно , си разбрала , че трябва да намалиш олиото (омега-6) и да прибавиш омега-3. Аз подължавам да твърдя, че рибеното масло е по- ефикасно, но изборът е твой. Можеш и да комбинираш рибено и ленено. Има течно, българско на "Балчо" - около 5 лв. Продава се в диетичнте магазини.

Каквото и да решиш - успех!                 

Последна редакция: вт, 01 сеп 2009, 17:41 от PinkPanther

# 106
Отново благодаря за това ,което ни представяш като информация PinkPanther .
От моя скромен житейски опит съм се обидила,че сами трябва да си намираме лечение,с малки изключения от медицинските ни лица,който наистина ни помагат Peace

# 107
Благодаря ти, ell_ell , - видях и твоя опит да привлечеш внимание към темата сред страдащите от псориазис.  Дано да те послушат.

И да са живи и здрави лекарите. Сега ние тук поне знаем за какво да ги търсим и за какво - не.

# 108
  • В сънния Люлин, прибулен...
Здравейте!
Аз пак ще се включа с умен въпрос... Не се кискайте!

Значи, разбрахме, че ALA се трансформира в ЕРА и DHA, но в много малък процент (7-10%), ако въобще това е бил смисълът на онова за рандемана; И още струва ми се, че схванах, че сусамовият тахан възпира това да се случи

Ами ако аз пия масло от пореч, не е ли също толкова малък процента на антивъзпалителни ейкозаноиди, които ще се трансформират в провъзпалителни? Ако е така, ако пия масло от пореч, не мога ли да разчитам, че оставащите 90%, които НЯМА да се трансформират, ще си "свършат работата".
В смисъл, че на организмът ми му трябват и провъзпалителни все пак... въпросът е да надделяват анти. И в този ход на мисли (а?), ако пия масло от пореч, мога ли да мина без сусамов тахан?

Ох.

# 109
Причината за поява на този въпрос е стремежът ми да си намаля писането, а на вас биохимията.

Ще ти отговоря както го разбрах:

1.Да , ALA се трансформира в ЕРА, но само 7-10 % чрез ензима Δ-6 десатураза. Този ензим НЕ се повлиява от сезамина в сусама. ЕРА се трансформира в DHA от ензима  Δ-5 десатураза. Той се блокира от сусама и при това положение ЕРА се метаболизира от циклооксигеназа до противовъзпалителни ейкозаноиди.

Ако едновременно приемаш ALA и LA (от олио), то Δ-6 десатуразата ще метаболизира ALA, а LA ще отиде за калории, защото  омега-3 са с предимство при всички ензими.

При маслото от пореч имаш грешка - готовите ейкозаноиди не се трансформират помежду си.

Ако пиеш масло от пореч, от GLA се получава вредната AA, освен ако:
-Пиеш омега-3 и тогава ензима  Δ-5 десатураза предпочита да трансформира ЕРА в DHA. Но този ензим не е  така дефицитен, както другия.
-Пиеш тахан и тогава  Δ-5 десатураза  е блокиран от сезамина.

Ето защо е полезно комбинирането на рибено масло и тахан. Маслото от пореч също се включва добре в оркестъра.

На  организма на възрастен човек изобщо не му трябват провъзпалителни ейкозаноиди.
Защото има имунитет. Системно възпаление е нужно на бебетата (нямат имунитет) и затова като се разболеят вдигат 40° С. Нужно ти е и на тебе, ако ще пътуваш до Индия или джунглата на Амазонко, където твоя имунитет не важи.

Впрочем, и на тебе изобщо не ти е нужно, защото има антибиотици.

На въпроса за тахана - можеш и без тахан, ако пиеш рибено масло.(и ако нямаш проблем с холестерола и въобще с черния дроб)

Знам, че не става много ясно така описано, но ако можех да ви събера и да ви го рисувам на черната дъска, веднага щяхте да светнете. А и аз прадпочитам да говоря вместо да пиша.

Ако нещо не ти е ясно - питай. Проблемът не е при теб, а в комуникацията.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2009, 16:08 от PinkPanther

# 110
  • На точното място
Признавам си , че ми е малко тежка тази материя /блондинка съм  Blush /
Верни ли са изводите, които си правя:
1. Рибено масло=имуностимулант - подходящ за деца и хора в активна възраст. Няма опасност от предозиране/ако не се извлича от черния дроб на рибите/. Ако започна да го давам на синът ми /8 год./ ще засили имунитетът му .
2. Сусамов тахан=намалява холестерола и подобрява състоянието на черния дроб. Не се пие профилактично, ако нямаш споменатите оплаквания.

Вярно или не? newsm78

# 111
Блондинка, блондинка, ама схващаш като брюнетка! Впрочем, това че си блондинка означава, че имаш малко повече естрадиол.

По същество:
Рибеното масло не е имуностимулант. То предпазва организма от разлчни болести, като преодолява дисбаланса между възпалителни и противовъзпалителни компоненти.  Ако човек има силен имунитет, този дисбаланс не се проявява.  Дисбалансът избива в екземи, ставни болки, по-късно висок холестерол, атеросклероза и.т.н. Ако синът ти го пие сга,това би се отразило главно а мозъка (положително!) и на способността му да внимава (проблем при момчетата) Освен това правиш инвестиция в бъдещето - болестите, които биха го застигнали на 50години, ще го застигнат на 55. А, и ако му предстоят  още детски болести за преболедуване, ще ги изкара по-леко.

Сусамовият тахан не е лекарство, а позабравена храна. От него се прави халва. Ако го ядете в къщи без насилие - добре, ако не го иска - не го карай. Сусамът значително заслва качествата на рибеното масло.(+ черният дроб и холестерола)

Ако не ти е ясно питай! Виж какво пише по-горе.

Мили дами, надявам се в скоро време да ви запозная с още един много важен компонент, укрепващ вашето здраве - витамин D.  И тогава въпросът дали да ваксинираме детето против грип ще отпадне завинаги.  Защото няма нужда...

Последна редакция: вт, 01 сеп 2009, 17:01 от PinkPanther

# 112
  • На точното място
 newsm74

Някъде беше препоръчал рибно масло на определени производители. Не мога да намеря къде  Embarassed
Моля напиши ги пак . Ще почерпя  beer3 за отнетото време !

# 113
Аз си спомням, че той писа за DNC и това на фортекс, обаче виж какво открих

ПС Махнах продукта на NOW и слагам това, достойнството му е, че съдържа ЕРА и DHA в еднакви количества (обикновено DHA е наполовина) и ОСВЕН ТОВА още толкова GLA (в една капсула от трите по 567 мг!)
http://www.healthstore.bg/Scivation/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%82%D0% … %D1%82%D0%B0.html

Сега виждам, че в една доза от три капсули се съдържат 100% от препоръчителната дневна доза вит.Д, предполагам, това означава, че опаковката е за два месеца!

Не съм виждала нещо по-добро до момента, смятам следващия път него да поръчам

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 14:02 от veihaivei

# 114
  • София
Страхотна тема!
Пинк Пантер - сърдечно благодаря!
Записвам се да я следя, изчела съм до половината и сега се връщам да продължа.
Скоро гледах един много хубав филм на тази тема - "Маслото на Лоренцо"
който желае да гледа ето линк : http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=73574&hit=1
Колко са важни ензимите..... жизнено важни!

# 115
asyalein, благодаря ти за жокерчето за дресинга!  Hug
Розова пантера, не зная дали към теб да се обърна с този въпрос, в смисъл дали ще знаеш, затова се обръщам към всички - като кърмя, но аз самата не пия рибено масло, дали има смисъл да давам на Настя все пак от детското? Тя е още малка - 1.7г. и всъщност Ескимо Кидс става ли за такава възраст? Та идеята ми е, не си ли получава необходимото от кърмата ми? Може би след отбиване има смисъл вече да се дава?

# 116
Розова пантера, не зная дали към теб да се обърна с този въпрос, в смисъл дали ще знаеш, затова се обръщам към всички - като кърмя, но аз самата не пия рибено масло, дали има смисъл да давам на Настя все пак от детското? Тя е още малка - 1.7г. и всъщност Ескимо Кидс става ли за такава възраст? Та идеята ми е, не си ли получава необходимото от кърмата ми? Може би след отбиване има смисъл вече да се дава?
Здравей, Деси, ще ти отговоря аз, защото имам представа от този продукт - детското ескимо, ние го пихме до пролетта
Специално с въпрос се обърнах към медицинските представители, които го и внасят
Та този продукт съдържа и витамин Д, който през лятото не е необходим, ако изкарвате повече време навън, дори с него може да се замести Вигантол за бебета над година, които не са затворили фонтанелата; Ние точно така затворихме нашата
Те препоръчват да се пие Ескимо Кидс целогодишно само за алергични дечица
Иначе ескимо кидс е за деца над годинка, пише го на опаковката, в сайта им също има инфо
Намират се детски продукти, които не съдържат витамин Д, но са дъвчащи дражета, мисля, че сте малки още за тях
То така или иначе есента си идва, така че след месец го почваме пак

Деси, ако не пиеш омега 3, не искам да те плаша, но за да отиде в кърмата ти за детето, ще се вземе от мозъка ти. Ще пострада миелиновата обвивка на някои нервни влакна (тя се изгражда от ДХА), което много ще прилича на множествена склероза. Другият вариант е въобще да не получи бебето ти и ти да останеш ок
Голяма част от случаите на множествена склероза при жени са започнали точно по време на бременност, когато се изгражда мозъка на бебето. Една моя близка наскоро уплашиха точно с това, то не било това, но я посъветваха "повече да не ражда", защото е рискова за МС.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 14:22 от veihaivei

# 117
  • В заешката дупка
Относно приема на рибено масло от черен дроб при бременност. Живея в Исландия. Страна с традиции в консумацията на мaсло от черен дроб на треска. (Като доста северни страни, между впрочем). Приема се от пеленачета, бременни, кърмачки и възрастни. Нужният дневен прием от витамин А при бременност е около 770 микрограма (около 2 567 IU)*. В капсулите от по 5 мл, които аз приемам, вит. А е 400 микрограма (около 1 333 IU) - т.е. 50% от нужната дневна доза и около 7-8 пъти по-малко от максимално допустимите добавки от 10 000 IU, за която стана дума по-горе . Тук се смята, че приемът на една чаена лъжица (около 5 мл) на ден не носи рискове за бременността.

*Стойностите са взети от тук:  

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 19:24 от ЧеКа

# 118
приемът на една чаена лъжица (около 5 мл)  

В упътването на Ескимо-кидс видях същия надпис - "чаена лъжичка - 5мл". Да ама чаената лъжичка е 2.5 мл а супената е 5 мл.

# 119
  • В заешката дупка
Количеството, която смятат тук, че не носи риск е 5 мл. (съдържа около 400 микрограма вит. А)

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 19:17 от ЧеКа

Общи условия

Активация на акаунт