Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 130 377
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • На точното място
  • Мнения: 298
Голямо, четене падна   smile3529, но като започнах не можах да спра.

Доволна съм! Включвам го вече редовно в менюто си Hug

Какъв ефект точно усети и след колко време?

# 91
  • Мнения: 2 871
Доволна съм! Включвам го вече редовно в менюто си Hug

Какъв ефект точно усети и след колко време?

В отговора ми се имаше предвид, че съм доволна от статията на Пантерата за сусамовия тахан. Съвсем от скоро го открих и вече го включвам редовно...Търся ефект на понижаване на холестерола. А това не става бързо Confused

# 92
  • Мнения: 961
Прочетох темата с интерес. Дъщеря ми е с АД и мисля да пробвам за известно време да давам рибено масло. Ще се консултирам и с лекар, за да не стане някоя беля с дозировките!

Имам въпрос и за някои различни видове мазнини. Вкъщи основно използваме зехтин, царевично олио и олио от гроздови семки. За зехтина разбрах, че е добра мазнина, но какво е съдържанието на другите и доколко са подходящи?  Thinking
 

# 93
  • Мнения: 1 741
Първо голямо благодарско и от мен!  Hug  Доста неща си припомних и научих нови такива относно мазнините, но най-вече благодаря за линка към другата тема с онова лекарство. Тя определено ми се струва по-сложничка за смилане или аз съм вече уморена.  Thinking  Ще продължавам утре.
За сусама - препоръчвам тахана. Останалото в него са фибри, съдържа също магнезий. В София с магнезия сме зле...
Тахана ли съдържа фибри и магнезий, в смисъл него препоръчваш пред олиото ли? На мен ми харесва да си смесвам сусамов тахан с мед - 1-2 суп.л-и тахан, но с по-малко от това кол-во мед, иначе ми идва много сладко. Ако прекаля с тахана би ли бил проблем за правилното съотношение на мазнините? Или в случая само прекаляването с меда би бил проблем при хора с определени болести? (питам всеки, който може да ме посъветва, не конкретно авторът на темата, че на него доста въпроси му се струпват)

# 94
  • Мнения: 117
Темата продължава да е все така интересна.  Аз лично и съпругът ми пием Триомега на една българска фирма ( Борола). Конкретно пуснах запитване до офисът им за това да не е от черен дроб. Категорично ми отговориха че не е извлечено от него. Пише че съдържа 500мг като е стандартизирано 33/22 относно ейкозо и докозо( да не ги изписвам , че да не се изложа). При което за профилактика 1капсула е достатъчна. И т.н , т.н И най - важното че не ми се повиши апетита от което ме беше  страх. Пиех го защото диетствам.
А интереса ми е голям защото, когато попитах  няколко доктора, или те не приемат тези неща на сериозно или просто не им се занимава .

# 95
  • SA
  • Мнения: 3 346
Рибено масло пия от около 2 години. Купувала сьм такова от най-различни фирми. Обикновено ако е произведено от черния дроб на рибата , това е означено на опаковката и сьдьржа витамин А.
това, което не е от черен дроб, обичайно се среща в капсули от 1 грам и в тях се сьдьржат около 300 мг омега 3 мастни киселини / ЕРА+ДНА/ .
В началото пиех по 1-2 капсули дневно, сега сьм увеличила дозата на 6 , защото виждам, че според последните препорьки като профилактична доза се посочва 1 грам омега-3 мастни киселини дневно. При проблеми от сьрдечно-сьдово естество се препорьчват 1-2 гр. омега-3, а при артрити дори по 5-6 гр. дневно.
Негативни ефекти от голямата доза не сьм забелязала, даже напротив, забелязвам доста положителна промяна в кожата, косата, а и изобщо.
Бих искала да попитам PinkPanther за другото лекарство - Налтрексон - доколкото прочетох основно се препорьчва при злокачествени заболявания, автоимунни, ХИВ, мултиплена склероза, аутизьм, Паркинсон, PCOS. За сьжаление не успях да намеря публикации, в които да е приеман от сравнително здрави хора с цел да се повиши имунитета им, или пьк да е даван в хода на банални инфекции с цел имунната система да се справи по-лесно с инфекцията. Макар че е логично да е от полза в подобни случаи.
Та вьпроса ми беше - с каква цел го приемаш самия ти и близките ти и какви резултати отчитате?
И последно, ако проявяваш интерес, бих могла да ти изпратя една електронна книга на тема липиди - "Handbook of functional lipids" се казва и мисля е интересна за човек, интересуващ се от тази тема.

# 96
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Чакам с нетърпение завръщането на PinkPanther с едно

kameloth, никога не би ми хрумнало да задавам толкова лични въпроси  Wink

# 97
  • Мнения: 800
Тук съм! Благодаря на всички за вниманието. Трябва да внимавам от толкова хвалби и благодарности да не се възгордея. Ще гледам да не се отделям от земята.

Ще се опитам да отговоря на всички въпроси. Ако пропусна някого, не е нарочно, подсетете ме.

Имам една молба - въпросите свързани с LDN ги задавайте в другата тема.(за да може всеки четящ да ги види без да ходи да ги търси). Затова и аз  сега ще ви отговоря там.
Да почваме:

Голямо дете, запитвала ли си се като купуваш от рибарския магазин филе от бяла риба, хек , мерлуза и т.н. на тези рибки къде са им главите, опашките перките и кожата? Те се преработват на рибено брашно за храна на прасетата още на траулерите. А ако имат сключен договор с някоя фармацевтична фирма - отделят кожата с мазнината и отделно черния дроб, замразяват ги и ги предоставят за преработка. Да, така е, от отпадъчните продукти, но чрез молекулярна дестилация във вакуум при ниски температури.
За А витаминозата - не знам, не е моя теза. Но мога да проверя когато остана свободен. Няма да забравя.

de_desto, предназначението на сусамовия тахан е свалянето на холестерола и общо укрепване на черния дроб. За съжаление тези неща на се усещат, ще трябва или да ми вярвате или да четете. Но за да се постигнат горните цели се иска време, не по-малко от месец. Ако бързате - пийте статини. Могат да се пият заедно с тахана.

pochti_bezobidna, извинявай , не можах да се сетя какво е АД ( на английски  означава Алцхаймер, явно не е това). Ако се уточниш бих могъл да коментирам. Може би аутизъм(АДД)? Но да не гадаем...
За мазнините по горе дадох един линк към справочна станица с данни за всивъзможни мазнини. Пак ще го посоча:
http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/510/2

Аз  естествено, не знам състава на всички мазнини, но вече посочих принципа - за студено ползване: минимум полиненаситени (омега-6), максимум мононенаситени (омега-9) - значи зехтин!  За пържене: отново мимимум полиненаситени, максимум наситени (издържат на прегряване). Иначе и пърженето и  наситените мазнини трябва да се избягват, но това е невъзможно. Царевичното олио се използва основно в Северна Америка, но отстъпва по състав на зехтина. Маслото от гроздови семки е полезно не поради масления си състав, а поради съдържание на други полезни микрокомпоненети (резвератрол и др.) Подобно на сусамовото масло, което описах. Изобщо въпросът за лечебните мазнини е отделна тема и освен споменатото по-гори сусамово масло , не смятам да я разглеждам тук. По-нататък ще гледам да я обсъдим.

desi_sunshine, да, сусамовия тахан съдържа магнезий и фибри, за разлика от сусамовото олио. Но не може да се сложи върху салата от краставици, а олиото може. Комбинацията от мед и тахан е много полезна във всяко отношение (и за деца!) Разбира се и с меда и с тахана трябва да не надхвърляме посочените в началото количества, не заради друго, а заради  калориите. Разбрахме се - за жени с нормално тегло - 1600 ккал. Но ако имате в къщи някой  юнак на 16 години, който спортува, калориите могат да се увеличат даже двойно. Иначе нормалните калории за мъж (без физически труд) са около 2000. От болестите при които трябва да се внимава с меда,единствено се сещам за диабет. Но там болните си знаят. Единствено, че с такава диета трудно се отслабва.

marila , рибеното масло НЕ повишава апетита, това са слухове. Нито при деца, нито при възрастни. Не може да се предозира, ще ви хване разтройство. Лично аз препоръчвам да се пие около 3 г рибено масло дневно, което осигурява около  540 мг ЕРА + 360 мг DHA. Отклонения от тези стойности (особено нагоре) са напълно допустими.
Когато питате лекарите , не очаквайте да ви насърчат. Малцина са тези, които са чели нещо. Питайте само дали имат възражения. Ако нямат - четете тук.

kameloth, напълно съм съгласен със споделения опит. За книгата - качи я на Rapidshare.com и дай линка тук. С удовалствие ще я прегледам.
По въпроса за LDN - с една дума - ДА, но подробности - оттатък.

veihaivei, радвам се да те чуя! Не се страхувам от лични въпроси, абсолютно здрави хора няма.

Отивам за малко оттатък.  

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 13:14 от PinkPanther

# 98
  • SA
  • Мнения: 3 346
Чакам с нетърпение завръщането на PinkPanther с едно

kameloth, никога не би ми хрумнало да задавам толкова лични въпроси  Wink

Veihaivei, не питам от чисто любопитство. Просто малко вероятно ми се струва в едно семейство всички да имат от вече изброените болести, при които се препорьчва LDN. А иначе ако това е тайна, естествено PinkPanther има пьлното право да не ми отговаря.

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 11:09 от kameloth

# 99
  • Мнения: 800
РИБЕНО МАСЛО + АСПИРИН? СТАВА, ЗАЩО НЕ?!?

По-горе бях писал, че нестероидните противовъзпалителни средства (аспирин, фелоран, диклак) блокират ензима циклооксигеназа. А същият ензим произвежда от омега-3 мастните киселини противовъзпалителни ейкозаноиди. Тогава какво да пием? Не си ли пречат?

НЕ! Първо:Нестероидните противовъзпалителни средства блокират ензима циклоосигеназа (СОХ) В ЗНАЧИТЕЛНА СТЕПЕН, не напълно. И второ: Когато ензима е малко (какато в случая) той предпочита да метаболизира омега-3 отколкото омега-6. Нали това вече го учихме... Значи рибеното масло и аспирина действат синергично в подтискане на възпалението.

Успех!

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 13:18 от PinkPanther

# 100
  • SA
  • Мнения: 3 346
1. Download Link:   Click here to download file
http://rapidshare.com/files/273772247/Handbook_of_Functional_Lip … C__2005_.pdf.html
MD5: 6A80DA8DDF28725C4FAA29ECA39BF526

# 101
  • Мнения: 800
Благодаря, kameloth, свалих я! (книгата де...)

540 страници, голямо четене ще падне.

P.S. И аз имам книга за Вас - вижте оттатък. Дано Ви заинтересува.

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 13:04 от PinkPanther

# 102
  • Мнения: 961
pochti_bezobidna, извинявай , не можах да се сетя какво е АД ( на английски  означава Алцхаймер, явно не е това). Ако се уточниш бих могъл да коментирам. Може би аутизъм(АДД)? Но да не гадаем...
За мазнините по горе дадох един линк към справочна станица с данни за всивъзможни мазнини. Пак ще го посоча:
http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/510/2
Blush Използвала със съкращението автоматично, без да се замисля, че не е нужно цялото човечество да го знае. Та АД = атопичен дерматит. 
Благодаря за отговора! Ще чакам с интерес отделна тема за различните мазнини!  Mr. Green

# 103
  • Мнения: 572
PinkPanther, каква е стабилността на тези мастни киселини, когато са заедно? Много фирми предлагат комбинации от няколко различни мастни киселини. Има Омега 3-6-9 комбинация. Има и комбинации от по 15-20 и повече. Може ли това да е проблем?

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


desi_sunshine, да, сусамовия тахан съдържа магнезий и фибри, за разлика от сусамовото олио. Но не може да се сложи върху салата от краставици, а олиото може.

разбъркай тахана с лимонов сок и става страхотен дресинг за салата от краставици  Wink

Общи условия

Активация на акаунт