Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 937
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
приемът на една чаена лъжица (около 5 мл)  

В упътването на Ескимо-кидс видях същия надпис - "чаена лъжичка - 5мл". Да ама чаената лъжичка е 2.5 мл а супената е 5 мл.

Това не е така.
Виж тук- http://www.cuisineeurope.com/cms/bg/culinary-measures-bg

# 121
  • В сънния Люлин, прибулен...
И аз давах по чаена лъжичка и ми свършваше ескимото за над 20 дни

# 122

Намират се детски продукти, които не съдържат витамин Д, но са дъвчащи дражета, мисля, че сте малки още за тях
Можеш ли да препоръчаш марка, моята дивачка с кеф би дъвкала дражетата, за разлика от сиропа, който се чудя как да маскирам в храната.  Rolling Eyes

# 123
Безобидна, http://www.nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view& … 387&Itemid=74
Не съм ги ползвала, но знам, че са хубави.

# 124
Яко, много яко. Защо не съм попадала досега на темата? Бих казала, че е добре, защото не ми се е налагало да влизам в Здравния. Но ето че се наложи. Както и да е.
Поздравления за автора! Изключителни усилия!
Пия Ескимо 3 от две години, с временни прекъсвания. Има значително добър ефект върху всичко при мен. Ако знаех това за бременните, че отделят от своите омеги, за да хранят плода ... щеше да е по-различна бременността ми, а и след нея.
Отскоро давам Ескимо Кидс на рожбето. Понеже е отскоро - не мога да коментирам ефекти. Рано е още.

Хубава мас за готвене се намира трудно. Затова е най-добре да се избере маслото. Чудно ми е, че на някой може да не му харесва, защото цялото ни семейство намира ястията за значително по-вкусни, когато са готвени с масло.

Искам да поставя един такъв въпрос. Ясно е отношението между Омега 3 и Омега 6 е важно и в обичайната храна е силно нарушено в посока на Омега 6. Тук се каза, че желаната пропорция е 4:1 или 3:1. Бях срещнала някъде, че желаната следва да се разглежда още в по-тесни граници, отиващи до 1:1. Ясно е, че е трудно постижимо, но все пак ...

# 125
  • В заешката дупка
Искам само да уточня, че тези 5 мл. (400 микрогр. вит А) са за прием по време на бременност. Кърмеща жена и възрастен човек могат да пият и повече. Обикновено 10 мл. на ден.

# 126
приемът на една чаена лъжица (около 5 мл)  

В упътването на Ескимо-кидс видях същия надпис - "чаена лъжичка - 5мл". Да ама чаената лъжичка е 2.5 мл а супената е 5 мл.

Това не е така.
Виж тук- http://www.cuisineeurope.com/cms/bg/culinary-measures-bg

Пише го-да, и в упътването го пише, но аз ги измерих: чаена лъжичка-2.5 мл, супена лъжица - 5 мл. Е, капки не съм капала, ако иска някой да капе да провери.

# 127
 Thinking Ей това не ми харесва, очаквах да намеря дозатор при шишето, но тц...  а това е огромна разлика!

# 128
Ми може с някоя спринцовка от Панадол да се измерват точно 5 мл  Peace

# 129
болестите, които биха го застигнали на 50години, ще го застигнат на 55.

Pink Panther, цял живот ще пием рибено масло и накрая само 5 години отсрочка ли ще получим  Joy  ?

И какви са тия командировки посред лято? Твоите шефове не знаят ли, че тук чакаме темата за вит. Д  smile3521? Какво само те размотават по държавата  smile3515 ?

П.С. Това в кръга на шегата !

# 130

Деси, ако не пиеш омега 3, не искам да те плаша, но за да отиде в кърмата ти за детето, ще се вземе от мозъка ти. Ще пострада миелиновата обвивка на някои нервни влакна (тя се изгражда от ДХА), което много ще прилича на множествена склероза. Другият вариант е въобще да не получи бебето ти и ти да останеш ок
Голяма част от случаите на множествена склероза при жени са започнали точно по време на бременност, когато се изгражда мозъка на бебето. Една моя близка наскоро уплашиха точно с това, то не било това, но я посъветваха "повече да не ражда", защото е рискова за МС.
Вейче, благодаря ти за отговора и съвета!  Hug  Значи не само при бременност, но и при кърмене има такава опасност!  Confused  В такъв случай май е по-важно да помисля за себе си, в смисъл, че детето, според мен, си получава необходимото от кърмата все пак.

# 131
desi_sunshine, Ако в един самолет се случи авария и трябва да се слагат кислородни маски на пътниците, а това е работа на пилота и стюардесите, кой ПЪРВИ трябва да получи маска?
Ами пилота. Иначе как ще приземи?

На твоя самолет ти си пилот, така че първо на себе си сложи маска, за да можеш после да се грижиш за всички!

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 13:41 от veihaivei

# 132
Тук съм. Вчера ми се скъса задника от друсане по планински пътища, но днес съм на бюрото.
Както винаги, ще отговоря на всички възникнали въпроси, НО първо бих се опитал да върна дискусията в правия път. Защото рибеното масло, колкото да е важно, обхваща не повече от 20% от въпроса за баланса на мазнините.
Мнозинството от вас ентусиазирано прегърнаха идеята за пиене/даване на рибено масло. Но в изминалите 9-10 страници не прочетох нито ред за необходимостта от максимално възможно изключване на олиото от храната и заместването му със зехтин и други мазнини. Аз знам, че това удоволствие излиза скъпо, но съм убеден, че едва ли ще правите икономия от здравето на детето си. Ако не изключите олиото (70% омега-6), наливате рибеното масло в кофа без дъно. Ако успеете обаче да постигнете това, ще гарантирате здравето на цялото семейство.
Има още нещо важно - така вие възпитавате във вашето потомство здравословни принципи в храненето. Преобладаващата част от вас приготвя храната за цялото семейство така, както сте се научили от вашита майки. Същото ще важи и за вашите деца. И няма да се налага след 20 години да им се обяснява какво е омега-3 и какво омега-6. Защото те, без да съзнават защо, просто така си готвят. Помислете върху това.
Някои от вас сигурно са чували за т.н. "средиземноморска диета". На запад се чудят защо е толкова здравословна. А тя просто включва много риба, зехтин, маслини и сусам. Анализът си го направете сами.

Вчера, докато се друсах по чукарите, ми хрумна едно нагледно обяснение - каква е разликата между баланса на мазнините, който дискутираме тук и имуностимулаторите:
Представете си организма на човека като едно дърво, подложено на ветрове от всички страни. Ако балансът на мазнините не е осигурен, то дървото има клони само от едната страна и при подходящ силен вятър лесно може да падне. Балансирайки мазнините, ние способстваме да  се появят клони равномерно от всички страни. Така дървото става по-устойчиво и по-трудно ще падне.
Какво правят имуностимулантите? Те не се интересуват от баланса, те просто укрепват дънера. Така и при нарушен баланс дървото стои здраво. Лошото е, че трудно се намират имуностимуланти, които еднакво добре да укрепват дънера от всички страни. Затова оптималната стратегия е да се комбинират различни имуностимуланти с баланс на мазнините, а от там и на ейкозаноидите.

Засега - толкова. Трябва да посвърша малко работа, след това ще коментирам въпросите ви.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 10:55 от PinkPanther

# 133
Сега - вашите въпроси:

de desto - стана въпрос аз какво пия. Не съм препоръчвал нищо. Аз пия Fish body oil на GNC, Salmon Oil на GNC (по-скъпо) или Fish Oil  на Optimum Nutrition. Първите две можеш да ги потърсиш в аптеката, а също така и Fortex. Всяко рибено масло с цена до 17-18 лв.за 90 капсули х 1000 мг е приемливо. По-скъпите - по желание. Не знам какво има в Бургас.

veihaivei - стандартната коцентрация за 1000мг капсура е 180 мг ЕРА и 120 мг DHA. Опитвайте се да преизчислявате всяко рибено масло по цена към 90 х 300 мг и тогава купувайте.

alpha_beta - благодаря за предложенито, дано намеря време тия дни да го видя. 

Момичета, спирам. Насметоха ме. После ще продължа.

# 134
veihaivei - стандартната коцентрация за 1000мг капсура е 180 мг ЕРА и 120 мг DHA. Опитвайте се да преизчислявате всяко рибено масло по цена към 90 х 300 мг и тогава купувайте.
Абе виж, бе, човек, каква е тая капсула, това е направо гюлле:

Стойност    % от дневна доза
Дозировка    
Доза    3 дражета    -
Дози в опаковка    60    -
Базови Съставки    
Калории    15    -
Мазнини    1.7  g    2%
Полиненаситени Мазнини    1700  mg    -
Витамини    
Витамин D    400  IU    100%
Витамин Е    5  IU    17%