Турски език за начинаещи 5 - Хош гелдин

• 73 003
  • 515
  •   1
Отговори
# 75
Мерхаба!
Белирди йеениден. Бен окуду Бугюнлерде. Бурда не ьоорендим. Адъм Ваня. Бен София дооду. Бен бир мюхендис. Ики оолумунуз вар. Мемнун олдум.
Надявам се, че не съм го оплескала много.  Опитвам се да понаваксам но става бавно и трудно.(за съжаление). дано да не ми се смеете много

# 76
  • близо под тепетата
Мерси Шуши..... ти си първата, която се сети! Rolling Eyes Hug  bouquet а пожеланието докато го разгадаяяя... ooooh! забравих, че си имам речник live  Laughing много ми хареса Hug

Не знам каква торта харесваш..така че Hug buyrun

# 77
ortabudala в началото дай с турски букви  Hug ще ги помниш по-лесно  Wink

Маги използвай речника де  Joy Той още ли не те е научил, а ?  Crossing Arms
Дано да сте си изкарали супер!
От тортата искам всичко  Blush
Ти къде се губиш?  newsm78
Оптум
 Hug Heart Eyes

# 78
merhaba kızlar Simple Smile
какво става,няма ли да учим вече, къде са ни учителките... Cry

# 79
Здравейте на всички ... аз не съм "мама" ,ученичка съм и просто много ме заинтригува темата която ако мога да кажа всички вие сте сформирали! Отдавна много искам да науча турски .. но не намирах начини да го направя и един ден намерих вашият форум.Прочетох всичко от първата тема,всички коментари и мнения.Ако ме присъедините към вас обещавам че ще наваскам всичко много много бързо! И ви казвам че сте направили много добре като сте пуснали тази прекрасна тема!  Wink  Благодаря ви!   bouquet

http://reporter.blogs.com/photos/uncategorized/2008/05/19/bravo1_2.jpg

# 80
Момичета и аз реших да се присъединя към вас, но преглеждайки азбуката установих едно несъответствие как се чете буквата о с две точки отгоре не знам как да я напиша на клавиатурата
като ер малъко или като йо.В азбуката я пишете по един начин а по надолу по друг начин .Кое е правилно.

# 81
Момичета и аз реших да се присъединя към вас, но преглеждайки азбуката установих едно несъответствие как се чете буквата о с две точки отгоре не знам как да я напиша на клавиатурата
като ер малъко или като йо.В азбуката я пишете по един начин а по надолу по друг начин .Кое е правилно.

ö - ако питаш за тази буква се чете като българското йо/ьо

# 82
Здравейте!
Аз упорито продължавам да се боря с научаването на турския език. Искам да помоля за помощ. Към личните местоимения в турския език също може да се добавят различни окончания. Молбата ми е някой ако може да ми каже какво означават на български.
beni, seni, onu, bizi, sizi, Onlarι
bana, sana, ona, bize, size, Onlara
bende, sende, onda, bizde, sizde, Onlarda
benden, senden, ondan, bizden, sizden, Onlardan

И още нещо. Има ли значение кога ще кажем  Sağ olun и кога Teşekkür ederim

# 83
Merhaba kızlar !
Отново намерих нещо смисъла обаче ми се губи - помагайте Praynig
Sogan yememisen icin niye goynuyur?
За да yememisen / ядеш ?/лук goynuyur /сила?/защо? Thinking ooooh!

# 84
Здравейте, момичена-кокичета!  Hug Не съм ви забравила - редовно ви чета, но нещо позамря ученето. Къде се изгуби учителката ни? Не свърши ли вече ваканцията ни?

Добре дошли на новите момичета!   bouquet

Благодаря на всички, които се опитват да поддържат духа на темата.  Heart Eyes

Ортабудала, заповядай превода:

beni, seni, onu, bizi, sizi, Onlarι - ми, те, го/я, ни, ви, ги т. е. винителен падеж, за директен обект

bana, sana, ona, bize, size, Onlara - на мен, на теб, на него/нея, на нас, на вас, на тях т. е. дателен падеж, за недиректен обект, (движение) към нещо/някого

bende, sende, onda, bizde, sizde, Onlarda - в мен, в теб, в него/нея, в нас, във вас, в тях т. е. местонахождение, локация

benden, senden, ondan, bizden, sizden, Onlardan - от мен, от теб, от него/нея, от нас, от вас, от тях т. е. сравнение или отдалечеване от нещо

Аз поне така ги научих и им запомних смисъла и значението.  Wink

# 85
Буба бс, много ти благодаря за превода.
Аз започнах много късно и се опитвам да ви догоня. Така че сигурно ще имам още въпроси и ще ви досаждам и връщам на зад. Надявам се да не ми се сърдите много.Simple Smile

# 86
Здравейте! Може ли някой да ми каже има ли промяна в значението на български, когато ударението на sEni( е върху е) и когато е senI(върху i).

# 87
Според мен няма. Ударенията са в края.

Бубе да пишем на Кайги,а ?  newsm78 Миналото време съм го забравила  Confused

# 88
Г-жо Шуши, благодаря. Искам да поздравя Вас и всички момичета с една песен, която за мен е много хубава.
http://www.youtube.com/watch?v=_WWKE0OfhTY
Ето това е текста

Soner Arica - Seni Seviyorum

Seni günesten daha fazla isitabilirim
olur olmaz dertlerinden siyirabilirim
denizlerden daglardan uçurabilirim
nedenim çok çünkü seni çok, çok seviyorum

bir ömrü bir yastikta paylasabilirim
iyi ve kötü günde yaninda durabilirim
bu hayatin sonunu senle bitirebilirim

yolun neyse hesapsizca yürüyebilirim
senin için bitmez nöbetler tutabilirim
korktugun her ne varsa ondan koruyabilirim

seni seviyorum seni seviyorum
melekler sahit dursun
sevgilim askimiz kutlu olsun

seni seviyorum seni seviyorum

# 89
Ето аз какво научих за минало свършено време.
1. образува се с наставката - di
2. образува се по следния начин
- вземаме корена на глагола - gel
- добавяме формата за минало свършено време на глагола СЪМ - geldim
3. отрицателната форма е - gelmedin
4. въпросителната форма е - geldim mi
5. отрицателно - въпросителната форма е - gelmedim mi

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 22:47 от ortabudala

Общи условия

Активация на акаунт