ПЛЕВЕН - 116

• 13 303
  • 296
  •   1
Отговори
# 240
Добро утро и от нас, днес си поспахме. )))

Дикси, хубаво е че си изкарвате добре. )))

AniDani, чудесна торта, продължавай в същият дух. )))

нади_миши, Калина основно по центъра иска бонбони и пуканки (нали това вижда), понякога минава номера "ще купим по-късно", друг път не и ходим да купуваме.
В магазин като влезем с нея е страшна работа, ходи и си взима каквото и харесва, аз после връщам половината неща.

Желаещи за разходка в Градската, или Сторгозия?

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 10:33 от Mirama

# 241
Благодаря би на всички които ми стискате палци,но ето днес е 2-ри и нищо.Вече чакам с нетърпение,аз имам чувството че 9-месеца минаха по-бързо отколкото тук тези няколко дена.Моят мъж е студент и тои се чуди вече какво да прави,защото на 7-ми трябва да заминава на очни в софия.

# 242
t_i_t_i  по принцип ако преносиш би трябвало да постъпиш в болница за да те наблюдават.За коя дата се очаква раждането?Преносена бременност

Какво представлява преносената бременност?
Касае се за бременност, която продължава след определения термин за раждане.
Преносената бременност се подразделяне само от дидактични съображения, но и от резултатите за майката, плода и новороденото на две основни групи:

хронологично преносена бременност – до 14-я ден след термина
биологично преносена бременност – след този срок и с налични данни за плацентарна инсуфициенция
Причини за преносената бременност:

в голяма част от случаите се касае за неправилно /неточно, погрешно/ определяне на термина за раждане в женската консултация. Предпоставка за това най-често са неточно съобщените или несигурни/неверни данни за датата на последната редовна менструация. За да се ограничи максимално тази възможност, винаги съобщавайте точно датата на първия ден на последната редовна менструация. Ако Ви е известна датата на забременяване, на овулацията или на първите детски движения /при по-напреднала бременност/ – уведомете гинеколога, това също ще помогне за прецизното определяне на термина за раждане.
удължен менструален цикъл – ако интервалът между менструациите е повече от 32 - 34 дни, задължително изчисленият по стандартен начин термин за раждане трябва да се отмести назад с толкова дни, с колкото интервалът е по-дълъг от нормалния.

във всички останали случаи на преносена бременност причините са идеопатични – т.е. неясни. Има множество теории и хипотези визиращи сложни патофизиологични релации между подкорови мозъчни структури, хипоталамус и хипофиза на майката, хормони и активни медиатори от плацента, децидуа и околоплодна течност, хипофиза и надбъбреци на плода, подкрепени с богат доказателствен материал и в експериментални студии, но все още няма ясно доказана причинно-следствена връзка, която да обясни феномена преносена бременност.

Има ли рискове при преносената бременност? Да!

А - За майката:

При хронологично преносената бременност малко по-висок е процентът на родовотравматичните увреждания на меките тъкани – логично следствие от по-високото средно тегло на плода в 41 – 42-ра г.с. в сравнение с 37 – 40-та г.с. /при раждане на термин/. Практически при внимателно и отговорно водене на раждането, този проблем е минимизиран. Проблеми за майката могат да възникнат и при „упорити”, нееднократни опити за предизвикване на родилна дейност при неподготвени за това родилни пътища, най-често при псевдо преносена бременност. Покачването на процента на родоразрешение чрез секцио в тези случаи е логична последица на непрецизно определения термин за раждане.

При биологично преносената бременност – рискът за майката при вагинално раждане е леко завишен във връзка с повишения процент на спешни оперативни родоразрешения по индикации от страна на плода – вакуумекстракция, форцепс, верзио и/или екстракция на плод в седалищно предлежание. Раждането чрез секцио при преносена бременност е с не по-висок риск отколкото при раждане на термин. Тъй като относителният дял на родоразрешенията със секцио при биологично преносена бременност се покачва, логично се покачва и абсолютния дял на усложненията свързани с анестезия, хирургичната интервенция, постоперативни възпалителни усложнения и др.

Б – За плода:

При хронологично преносената бременност реалните рискове за плода при очаквателно поведение са съпоставими или статистически незначимо по-високи от тези при раждане на термин. Значително по-сериозна може да бъде прогнозата за плода при неоправдана активност на акушера – от „изненадващо” раждане на недоносен плод при погрешно третирана за преносена бременност, недоносена или недостигнала термина си бременност, през многократни, излишни и понякога рискови опити за предизвикване на всяка цена на родилна дейност, с възможни усложнения както от възпалителен характер, така и до ятрогенно покачване на маточния тонус с опасност от прогресивно влошаване на плацентарната функция до катастрофалното за плода отлепване на плацентата.

При биологично преносената бременност – определено, тук степента на фетален риск и страдание, както и на евентуални преходни или трайни последици за новороденото е най-висока. Това е така, защото в тази група прогнозата е пряко следствие от влошаващата се функция на плацентата – образно казано плацентата „старее” – настъпват необратими, прогресивно задълбочаващи се анатомо-функционални промени в плацентарната структура, имащи за пряко следствие бързо развиващи се нарушения във феталните органи и системи. Тези рискове имат комплексен характер, но най-сериозните последици са за централната нервна система, сърдечно-съдовата, дихателна и отделителна система на плода и новороденото. С идентичен характер са рисковете за плода и при всяка друга акушерска или придружаваща патология, която води до хронично развиваща се плацентарна недостатъчност – например при дълготрайна късна токсикоза на бременността, възпалителни промени в плацентата, тежки бъбречни или сърдечни заболявания в хода на бременността и др. Ситуацията обикновено логично се влошава при отключване на спонтанна или при провокирана родилна дейност. Това е така, защото и последните функционални резерви на плацентата декомпенсират при развитието на регулярна родилна дейност.

След тази кратка характеристика на преносената бременност, искам да акцентирам върху следните важни от практическа гледна точка моменти:

помогнете на Вашия акушер точно да определи датата на вероятния термин за раждане – съобщете точно първия ден на последната редовна менструация, евентуално датата на овулацията, на оплождането, на първите детски движения. Обърнете внимание върху наличието на удължен / над 32 – 34 дни / менструален интервал. Много ще помогнете и ако представите данни от ехографии до 12-та г.с.
при липса на рискови фактори в хода на бременността или съпътстваща патология от неакушерски характер, на VІІІ-я ден след термина трябва да постъпите в клиниката. Това е необходимо, за да се уточни окончателно има ли данни за преносена бременност, но най-вече поради необходимостта от стриктен ежедневен мониторен контрол на състоянието на плода – кардиотокография /запис на сърдечните тонове на плода/ - метод даващ най-точна и вярна преценка за функционалния капацитет на плацентата, ехография на плода – предлежание, вероятно тегло, ехографска характеристика на плацентата, количество на околоплодните води /често намалено при биологично преносена бременност/, състояние и зрелост на маточната шийка, изследвания и консултации с оглед начина на родоразрешение и т.н. Така, в течение на 5 – 7 дни /разбира се при липса на необходимост от спешно родоразрешение/ се изгражда точна комплексна „картина” за казуса преносена бременност.
Кога и как ще се извърши родоразрешението?
Известно ми е, че тези въпроси определено /и с право/ Ви вълнуват. „Кога и как?” – оставете на Вашия акушер да  направи професионалния избор – той е подготвен за това. Ваше право е да зададете въпросите „защо тогава и защо така?” – т.е. да обсъдите детайлно с него времето и начина на родоразрешение, необходимостта от избор на определени манипулации, процедури, обезболяване – изобщо детайлно да добиете представа кога, защо и как ще протече раждането на Вашето бебе.

В заключение, искам да Ви кажа следното: вярвайте на Вашия акушер, той ще направи всичко, което е необходимо за да бъдете най-щастливата майка на света!

Д-р Николай Славов - Акушер-гинеколог

Д-р Николай Славов е роден на 05.09.1955 година в град Пловдив, където

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 11:38 от стели_петя

# 243
Аз бях за вчера,но доки каза че ако не родя до 8-ми на 9-ти постъпвам в болница

# 244
  • София
О, Валенце тия 15 мин. едва ли ще те спасят от трафика.  Confused

Ами поне няма да е по зле от снощи.Грешката ми вчера беше,че я взех в 17часа и докъм 17,15,че и повече,си говорехме с учителката и.И баш в най пиковите часове си тръгнахме.Според Ангел 15-20минути преди час пик има голяма вероятност да пътуваме нормално.Ще пробвам днес.Още няколко дни ще ми е зора,после пускат метрото чак до университета и оттам за няколко спирки с автобус и готово....дори ще съм по бърза отколкото с автомобил.

# 245
Дано да родиш дотогава има още време до 9-ти.Всичко ще мине както трябва.Не се страхувай.Ще стискам палци!Съвсем скоро ще гушкаш бебчето си и ще се гледате!

# 246
Момичета, благодаря за хубавите пожелания към Кари Heart Eyes

t_i_t_i няма ли вариант да идеш по-рано, защо да се чакат 10 дена??

# 247
t_i_t_i  кураж. Когато мине всичко ще ти е като мил спомен на приятни вълнения   bouquet

стели_петя нищо за времето! Объркани сме  newsm78

Валенцето когато те ядоса някой си го представи със четирридневен запек в тоалетната  Wink

Дикси, да ни донесеш мидички  Sunglasses

Муза Музовска ашколсун   thumbsup: Само така! Едно време тъпите софийски ватмани редовно чакаха хората тичайки да доближан до тролея и в последния момент затваряха вратата под носа му. Тогава редовно им дърпах тирантите и чаках бабаита да слезе от тролея  #2gunfire

# 248
Аз, както винаги, последна на опашката  Embarassed

Честит празник на Кари и Симона (с малко закъснение  Embarassed Embarassed Embarassed) Да имат прекрасно детство!

Да се смея ли да плача ли аз със този мой син, не знам. Откакто се е родил ака всеки ден, ако пропусне някой ден, на следващия си наваксва. Но сега, нали трябва да тръгва на ясла, вече 3 дена нищо.
Да си имах проблемите. От 4 години стоене в къщи май само за хранене и сътветните му производни за нищо друго не мога да говоря. Тотално затъпяване #Cussing out

АниДани, дай ми рецептата за тестото на питата, че е ме хванала "месаческа треска"

# 249
Ftall,тенк ю,винаги като ти видя емотиконите знам,че има нещо на тях hahaha
Аз се карам,ама не се знае кога ще ям бой някой ден.
Грета,ние днес бяхме донор на пишо,че едно детенце не могат да го хванат,може и на вас да услужим при желание Peace
По въпроса с бележките за липса на данъчни задължения-изискването им отпада до второр нареждане,така ми каза лелката от кухнята днес,но незнам дали ще важи за ясла и градина.Имало скандална статия в Посоки,но не съм я чела още.

# 250
За градините важи - много старателно си ги искаха и проверяваха за тях.
Офф,редактирах се -  бях писала,че не важи, напротив, важи си  Tired

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 14:37 от Atrakcia

# 251
А за предучилищна в училище изискват ли се такива бележки?

# 252
Сигурно за предучилищна не искат, нали е задължителна. Представяте ли си дете да не може да се учи, защото родителите му имат неплатен данък  Shocked

# 253
Ние се поразходихме в Градската, но никой не видяхме. Ама и те нормалните хора по обяд се прибират, не излизат като нас. ))))

Муза, как така сте станали донор на пишо, че нещо не схванах?. )))

Аз инцидент с тролей не съм имала до сега, но като съм била на 3г една идиотка ми е затворила вратата точно през главата. Добре че съм била с дебела качулка и тя е омекотила много удара. Иначе кой знае какво е щяло да се случи...

# 254
Ние се поразходихме в Градската, но никой не видяхме. Ама и те нормалните хора по обяд се прибират, не излизат като нас. ))))

Ние бяхме,но за час.До към 11 Blush
Муза, как така сте станали донор на пишо, че нещо не схванах?. )))

Една приятелка не можа да вземе на щерка си,а й трябва за градината,и Хриси нали е добра,се изпиша в гърнето Laughing Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт