Тазово-възпалителна болест (ТВБ)

• 27 054
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
staszenka, много съм проучвала и питала по този въпрос, защото аз самата се бях заинатила да си намеря патогена, който ми прави проблеми и възпаления. Ще ти напиша кой какво ми е казвал.

Микробиоложка от Плевен - клиниката на Конова: може да се вземе течност по време на лапароскопията и да се направи посявка. Всъщност не зная дали си гледала клипчета с лапароскопии, но има една кръв винаги в коремна кухина и уж можело да се вземе проба и да се тества.

Д-р Попов от Вита (специалист в лапароскопски операции, като основно прави такива при ендометриози): Да, възможно е да се вземе проба, но неговият опит сочи, че в много, много малък процент от случаите може да се изолира съответният патоген, причинилет на възпалението. Няма смисъл, защото в огромен процент от случаите организмът и имунната система сама се справя с това възпаление. Той говореше за посявка, т.е. остава се тази проба в подходяща хранителна среда и се чака да се види какво ще "поникне".

Казвам - ОК, хайде да направим следното: правим лапароскопия - във вашата клиника правим посявката, давате ми на мен също проба - аз я нося в Геника за PCR тест за основните патогени. В смисъл, че ако чрез посявка не излезе, ще се "презастраховам" с PCR тест, който е много по-чувствителен. Обаче аз така и не стигнах до лапароскопия.

Обаждах се и в Геника и разговарях с хората там: те ми казаха - да, може да донесете такива проби. Пациенти са носили такива проби.

В Геника съм носила кръв от пунктирана ендометриозна киста - разпитваха ме как точно е взета пробата, къде е стояла, с каква игла и т.н. (много неща ме питаха и стигнаха до извода, че е взета правилно). Но кръвта от кистата изследвах само за едно друго нещо, не за "баналните" полово-предавани болести.

Така че:

1. Трябва да намериш лекар, който да се съгласи на тези неща, защото не е част от медицинската практика.
2. Добре е да заложиш и на двата вида изследвания: с посявка и PCR тест. С посявката, АКО излезе нещо ще имаш антибиограма. С PCR теста шансът да го засечеш е доста по-голям, но пък нямаш антибиограма, т.е. кой антибиотик е подходящ.
3. Добре е да се уговориш предварително с лабораторията и някой вместо теб да занесе пробата възможно най-бързо, защото PCR не се прави на всякъде.

И вече като крайна мярка, защото на мен така или иначе ми отказаха лапароскопия и не успях да мина през горната схема - струва си да пуснеш стерилна урина (за баналните патогени) и също отделно да изследваш урина за следните полово-предавани болести: трихомони, микоплазми, уреаплазми. Аз от там излових неща и ги лекувах.

Слава Богу сега съм бременна вече, но както виждаш станах половин лекар, за да мога да се измъкна от кашата.

Успех и късмет ти желая!

# 46
  • София
Защо просто не дадеш проба от менструална кръв за изследване в Атина.
Много по-лесно е.

# 47
  • София
Магдалена, много благодаря за изчерпателната и полезна информация, леко бременеене и много здраво и лъчезарно бебче.

Иванкака, мерси за съвета, ще го направя.

# 48
  • София
Момичета, здравейте!

Само да споделя малко горчив опит с тестовете и може би да дам малко по-различен поглед към ПСР тестовете на Локус Медикус. Направих си техния Панел 21, реших че така и така ще се дават пари за транспорт, ако има повече патогени да го знам. Бях сигурна, че ще намерят какво ми има. Всичко ми е отрицателно.
А аз си направих една остра тазова болка, имах и цистит, но съм сигурна, че имаше и възпаление на тръбите, което докторът го отхвърли, след кръвни и ВС. Когато болката в таза и кръста изчезна, имаше я за около 2 седмици, няколко дена по-късно започна силна болка в дясно подребрие.
Тука намерих обяснение:
http://www.arsmedica.bg/zabolyavaniya/ginekologiya/tazova-vazpal … nokoki-i-hlamidii
Питах гръцката клиника как е възможно всичко да (-), а аз да правя такива кризи. Отговорът по мейла от Гърция беше, че или в конкретната проба не са попаднали патогени или патогена е друг, който не е в изследването. Или ако съм пила антибиотик, той да е уморил гадините, ама аз бях само на Ципробай за 2,5 дни, той не може да ги излекува.
Та така, една сериозна сума пари отлетя, а аз нямам резултат, на база, на който някой да ме лекува и се наложи да се самолекувам. Знам че не звучи добре, но болката в подребрието почти изчезна.
Предстоят ми записани часове при лекари, за консултации, ще видим как да се процедира за напред.

# 49
staszenka, менструална кръв ли си изпращала? Възможно е да не засекат нищо само от менструална кръв. И патогените да са в малък таз, а не в матка. Все пак лигавицата на матката се излющва и дори и заради това по-лесно се "самопочиства" от всякакви гадинки.

Иначе възпалени тръби се виждат на ехограф само ако са вече в много лошо състояние, или само по време на стимулация, когато естрогените са с много, много високи стойности, което пък обостря това възпаление и тогава пак може да се види. Относително е.

# 50
  • София
няколко дена по-късно започна силна болка в дясно подребрие.
staszenka, да не е жлъчката  newsm78 По принцип при проблеми с нея там боли. Аз имам камъни и като я натоваря с някоя храна, ме боли в обастта на бясното подребрие.

# 51
  • София
Magdalena1978, да - менструална кръв. Но сега ми е страшно кофти за голямата сума и никакъв резултат.
Аз имам едни стари серологични изследвания за хламидия от 2013 г., постовете ми ги има в http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=634028.585;topicrefid=20
След кръвните, свекървата, която е кардиолог, много присърце се зае да се консултира с колеги /не кардиолози, а други специалности/ за моя проблем, заведе ме да ми направят ПСР на цервикален секрет - отрицателен.
След всички лекари и разговори, след като всички отрекоха да ми има нещо, само гинеколога ми изписа лечение 11 дена, ама само за мен. Разказвала съм го в темата за хламидия, че не искаше и контрола след това.
Най-горчиво мога да кажа, че лесно се дадох тогава и всички бяха срещу мене, даже и половинката. Не предприехме нищо тогава.

Сега ни откриха и на двамата трихомони и проведохме лечение, след което при мен се разви цялата симптоматика: цистит, болки в таза и кръста, после подребрието.
Направихме заедно серологични в НЦЗПБ и на ММ му излезе IgM (+) 1,4>1,1 другите са (-). Венероложката, с която говорихме каза че такива малки отклонения били фалшиво положителни резултати.
При положение, че сме заедно от 7 години, не сме си изневерявали, всичко си го носим или от преди или малко е станало като с непорочното зачатие. Laughing
За старите ми резултати, тя каза, че никой специалист не трябвало на база серология да предписва лечение, тъй като били неточни, имали отклонения, влияели се от много фактори и други патогени. И не знам защо на IgА (+) тя определи, че говорело за стара инфекция.
При мен имаше нереални резултати IgА (+/-) 0,9 (0,8-1,1), другите две отрицателни, защото бях започнала лечението с Вибрамицин, а теста го правихме на следващия ден, а аз изобщо бях толкова обсебена от болката, че съвсем не го съобразих това, знам че е много тъпо от моя страна.

ММ имаше стрептококи в еякулата и ги лекува. Микробиологът каза, че ако при него има хламидия ще се види сега, след като е излекувал стрептококите.

Frida*, за болката имаше ходене по лекари - гастроентеролог, нефролог, вирусолог, паразитолог, венеролог, гинеколог. Никаква конкретна диагноза и никакво лечение.
За жлъчния мехур заключението на гастрото е: нормални размери и дебелина на стената, без конкременти. Неговото мнение беше, че боли десен бъбрек, следствие от цистита, нещо се е възпалило.
Нефролога след палпация заяви, че болката е по-високо от десен бъбрек, по скоро към черен дроб и диафрагма.
Изследвания за въпросната болка: ПКК - норма, чернодробни - норма, други там разни - норма, само директния билирубин - завишен при горна 5,1, той е 7,5. Имаше коментар, че при MCHC - 316 /долна граница 320/ и Mid% - 10% /горна гр. 9/, да не съм изкарала нещо вирусно. ooooh!
Урина - норма, стерилна урина 2 пъти през 3 дни без наличие на бактерии. Постоянно си държа температура около 37С.
Не знам как да докажа, че нещата са свързани. А всички лекари ми казват, че не са. В последните няколко дена имах и ясно изразена болка в двете лакътни и коленни стави, която сега не усещам, но това не значи не си нямам и артрит например.
На консултацията с гинеколога получих предложение да почваме с цветна снимка и после ин-витро, ако се налага. Той не ми обърна внимание на симптоматиката и да постави конкретна диагноза, ами - ин-витро.
Знам, че наша си е кашата, ако си имаме и трихомони и хламидия, ама поне адекватно лечение да ни се предпише, а не всички да ме убеждават, че съм здрава, когато имам такава симптоматика.
Да не говорим колко сложно става лечението на всички патогени и бактерийки при наличие на трихомони, които се хранят с останалите и при гибелта си освобождават вече погълнатите.
Четох в сайта на CDC препоръчват за ТВБ:
Recommended Intramuscular/Oral Regimens
    Ceftriaxone 250 mg IM in a single dose
    PLUS Doxycycline 100 mg orally twice a day for 14 days
    WITH* or WITHOUT Metronidazole 500 mg orally twice a day for 14 days
Не знам дали в БГ някой лекар е запознат с тези препоръки за конкретните медикаменти и продължителност. Не знам дали Цефтриакцона ми е необходим, ако имах гонорея, си мисля, че досега щеше да е станало доста страшна картинка, не знам дали има такова безсимптомно носителство, като при хламидията.
Дори и по-дълъг курс съм съгласна да направя стига да знам, че след това всичко ще е наред.

Много дълго стана и с много излишна информация ви затрупах.
Поздрави на всички

# 52
  • София
Според мен проблемът ти не са хламидии

# 53
  • София
 ivankaka, ако имаш време дай малко обяснения за мнението ти, може и на лични, за да не затрупваме темата с моя личен проблем.

# 54
Най-горчиво мога да кажа, че лесно се дадох тогава и всички бяха срещу мене, даже и половинката. Не предприехме нищо тогава.
......
Сега ни откриха и на двамата трихомони и проведохме лечение, след което при мен се разви цялата симптоматика: цистит, болки в таза и кръста, после подребрието.
......
ММ имаше стрептококи в еякулата и ги лекува. Микробиологът каза, че ако при него има хламидия ще се види сега, след като е излекувал стрептококите.
......
коментар, че при MCHC - 316 /долна граница 320/ и Mid% - 10% /горна гр. 9/, да не съм изкарала нещо вирусно.
.........
Урина - норма, стерилна урина 2 пъти през 3 дни без наличие на бактерии. Постоянно си държа температура около 37С.
......
Не знам как да докажа, че нещата са свързани. А всички лекари ми казват, че не са. В последните няколко дена имах и ясно изразена болка в двете лакътни и коленни стави, която сега не усещам, но това не значи не си нямам и артрит например.
......
На консултацията с гинеколога получих предложение да почваме с цветна снимка и после ин-витро, ако се налага. Той не ми обърна внимание на симптоматиката и да постави конкретна диагноза, ами - ин-витро.
.......
Знам, че наша си е кашата, ако си имаме и трихомони и хламидия, ама поне адекватно лечение да ни се предпише, а не всички да ме убеждават, че съм здрава, когато имам такава симптоматика.

Много съжалявам, че преминаваш през това. Аз минах през нещо много подобно. С една дума - не се давай. Тялото си е твое и ако 10 лекаря не знаят, 11-тият може и да се сети все пак. Гледай и сама да си помогнеш. Аз сама успях да си помогна - много ми костваше, но нямах друг избор просто.

Ако при теб се е развила симптоматика след лечението за трихомони, е много вероятно да се е "събудил" друг патоген(и): дали заради лекарствата против трихомони, дали защото самите трихомони може да потискат други патогени - не зная. Но балансът нещо се е разбутал. Провери в двете направления: лекарствата против трихомони, които си вземала спрямо какви патогени са противопоказни, както и прочети за трихомоните (самите гадинки може да се борят едни с други, някои да се заразяват едни други и да се потискат едни други). 

Споменаваш за стрептококи при мъжа ти. А ти пускала ли си AST (анти-стрептолизинов титър), CRP (проверява дали има активно възпаление, макар че и нормалните стойности не изключват автоматично възпаление)? Ако ще даваш кръв пусни и тези 2 - ревматолозите ги ползват при реактивен артрит - най-баналния артрит, но винаги се гледат и в контекста на СУЕ и ПКК.

Вирусите - има такива, които си седят в нас в латентно състояние и се проявяват при спад в имунитета, но за съжаление не се лекуват. Може да започнеш прием на витамин С на ампули и да видиш как ще реагира организмът ти на това. Витамин С е водно разтворим и няма опасност от натрупване или предозиране.

Урината - пусни специализираните изследвания за трихомони, уреаплазми, микоплазми и хламидия. Те не са част от стандартната стерилна урина. Може от урина да се изолира нещо. Няма нужда да плащаш за PCR тестове на урина. Може стандартният количествен тест да е напълно достатъчен (т.е. "посявка") - просто намери читава лаборатория, която прави тези изследвания.

В никакъв случай не прави цветна снимка при наличие на ЯВНА симптоматика при теб - болки в стави, болки на друго място! Цветната снимка няма да избяга, но ако има нещо неизловено и нелекувано, течността при контрастната снимка може да разнесе това възпаление - както в тръбите, така и в малкият таз! Рискът не си струва! Аз пострадах точно след цветна снимка и защото лекарят пренебрегна явни симптоми при мен. Това си е нашето тяло, така че не се предоверявай. На лекарите им е най-лесно да ни качат на конвейра: цветна снимка, инвитро, после пак и пак. Но тялото ще ни трябва и след като забременеем и родим.

Стискам палци да се разнищи казуса.

# 55
  • София
...Ако при теб се е развила сиптоматика след лечението за трихомони, е много вероятно да се е "събудил" друг патоген(и)...

...пускала ли си AST (анти-стрептолизинов титър), CRP (проверява дали има активно възпаление, макар че и нормалните стойности не изключват автоматично възпаление)? ...СУЕ и ПКК.

Вирусите - има такива, които си седят в нас в латентно състояние и се проявяват при спад в имунитета, но за съжаление не се лекуват. Може да започнеш прием на витамин С на ампули и да видиш как ще реагира организмът ти на това. Витамин С е водно разтворим и няма опасност от натрупване или предозиране.

Урината - пусни специализираните изследвания за трихомони, уреаплазми, микоплазми и хламидия...

В никакъв случай не прави цветна снимка при наличие на ЯВНА симптоматика при теб...

Стискам палци да се разнищи казуса.

Magdalena1978,

"Trichomonas vaginalis е едноклетъчен организъм и би могъл да съдържа в себе си причинители на други полово-предавани заболявания и това трябва да се вземе под внимание при започване на терапията."
Тъй като бяхме изследвани и двамата за всичко без гонорея /лаборатория Пиротска/, при мен ВС и ЦС / на ЦС не излезе нищо, но това не изключва да си имам нещо по тръбите, от преди да сме заедно с ММ/, при ММ урина и еякулат, се откриха трихомоните при двамата и стрептококите при него. Обяснението беше, че последните не били опасни за мен и затова лечение само за него.
Когато се разви симптоматиката, пуснах пак на същото място стерилна урина - сигнификантна бактериурия, ВС - единични левкоцити, в Цибалаб - ПКК+ДКК+СУЕ+AST+CRP - само MPV/ср.обем на тромбоцита/ от ПКК на горна граница, всичко друго в норма и затова предписаното лечение беше Ципробай спрямо антибиограмата и спомагателно след антибиотика Нитроксолин.
После вече стерилната урина съм я пускала само за бактерии.
Сега ще се правят пак контролни изследвания и за двамата и ще видим какво ще излезе.

Благодаря за подкрепата!

# 56
Здравейте, реших да пиша защото и аз имам подобни симптоми и не знам на къде вече... Моля някой за мнение.
От няколко години имах болки в дясно под ребрата, също така и в дясно ниско долу.Проверявали са ме за апандисит, но според лекарите не било това. Според гинеколозите на които тогава ходех също не било нещо важно.Миналата година ме оперираха от извънматочна бременност по спешност. Лекарите ми казаха,да се изследвам за хламидии. Тогава за първи път чух тази дума. Простете за невежеството, но никога не съм имала симптоми, оплаквания от каквото и да било, освен тези болки.. А и на всички лекари , на които бях ходила на въпроса ми-"Това ли е, нещо да изследвам?, те ми отговаряха,че нямало нужда щом нямам оплаквания. Изследвах кръв и показа,че съм имала стара, не лекувана инфекция. Изписаха ми Сумамед. Взеха ми ДНК и тогава излезе положителна уреаплазмата. Пих отново 3 дни антибиотик и веднага след това цветна снимка. Чак сега след време осъзнавам каква глупост съм направила... Преди 2 седмици пуснах кръвно изследване за хламидии - стойностите падаха(лекрите ми казаха,че няма смисъл от повече антибиотици,защото тези стойности може да падат години наред).Пуснах и ДНК-всичко беше отрицателно( микоплазми,уреаплазми и хламидии). Обаче.. от известно време имам болка в таза, отново в дясно, и от време на време в дясно под ребрата..Само да спомена,че на снимката показа 2 проходими тръби,въпреки операцията. На ултразвук лекаря ми каза,че не виждал сраствания, освен ако те не били "огромни" и ми каза да не се притеснявам. Един друг лекар пък с опипване каза,че съм имала сраствания и директно да ходя на ин витро, защото вече имам една извънматочна бременност. Та въпросът ми е - освен ДНК за хламидии и уреаплазми какво друго да изследвам? Някакви други изследвания за бактерии, за които отново не съм чувала? Моля за помощ, защото вече ще изперкам. Дали в възможно с цветната снимка да съм разпространила бактерии и как да го проверя? От 9 месеца насам обиколих "най-добрите" лекари в София и никой не ме взима на сериозно...

Общи условия

Активация на акаунт