Бихте ли родили у дома? - 1

• 29 327
  • 362
  •   1
Отговори
# 180
Аз съм отявлен анти фен на домашното раждане, но уважавам правото на избор на всяка жена къде и как да роди детето си.
Ако ти се чувстваш добре у дома, на мен сигурност ми вдъхва болничното заведение и хората с бели престилки.
Но е наложащо законово да бъде уредено присъствието/наемането на лекар/акушерка при домашно раждане, защото за мен е въпрос на време да се случи някое нещастие / Praynig Дано да не става/. Все повече са жените, които се решават на такова раждане, а така респективно се увеличава и вероятността от негативни последствия при евентуални усложнения.

# 181
Няма спор, че трябва да се регламентира домашното раждане, и че трябва и да се промени болничното  Peace, това ще е от полза за всички
Аз родих дъщеря ми в същата болница, където съм родена аз, при почти същите условия. Искам моята дъщеря да има много повече възможности и много по- добри условия  Hug

# 182
  • София
Никога. Това е все едно да искам да ходя до тоалетна в септичната яма (клекнала, понеже такава ни е физиологията), или да се лекувам с пиавици и кръвопускане. В краен случай може и билки. Peace

# 183
  • Sofia
Никога. Това е все едно да искам да ходя до тоалетна в септичната яма (клекнала, понеже такава ни е физиологията), или да се лекувам с пиавици и кръвопускане. В краен случай може и билки. Peace

Ти ме разби направо!  Shocked  Rolling Eyes  Grinning

# 184
Е, може да се случват сравнително рядко, но на мен ми се случиха проблеми цели 2 пъти - 2 абсолютно различни бременности, а всяка от тях с куп проблеми /различни едни от други/ и проблеми при самите раждания /единия път фатални, а другия - ни се размина "на косъм"/.
Дори статистически мога да се впиша в 100% от случаите /до тук/ на усложнения и в 90% съм пробвала от всичко, което може да се преживее или изпита при бременност и при раждане /само епизиотомия, вакуум и форцепс не съм "пробвала"/.
Хайде, убеди ме, че просто демонизирам или как следващия път всичко ще ми е "по мед и масло". Peace
А относно "операцията" - т.е. секциото - споделяла съм и в други теми, че за мен то беше най-приятния, безболезнен и животоспасяващ за мен и децата ми изход - никакви болки, никакви неразположения. И това след вече преживяно предишно раждане у дома...

Сравнително рядко, не никога.  За всички, които са имали проблем през бременността, предполагащи усложнение при раждането или предишни проблемни бременности и раждания е оправдан страх, не демонизиране. Имах предвид останалите- които не са раждали(но са слушали, колко е ужасно), мъже, които няма да раждат, но отношението им не предполага, че те самите са раждани и други подобни. Това, че винаги нещо може да се случи е вярно, но трябва да имаме по- положителна нагласа. Риска да пострадаш като пешеходец по- голям, но всички с охота се разхождаме и никой не носи дори каска.
   Като писах "операция" имах предвид всякакви оперативни намеси, не визирах конкретно секциото и съжалявам ако е прозвучало зле. Що се отнася до самото секцио не съм нито противник нито привърженик- в някой случаи спасява здравето и/или живота, а в други е избор, на който всеки има право (поне тук).

# 185
напълно естествено е да се роди у дома. Simple Smile
на много места по света така се ражда. Peace Simple Smile
Моят баща така е раждан.
Баба ми така е раждана. Били са много деца. Всичките така са раждани..........

В днешни времена обаче това звучи като нещо изключително, и дори шокиращо.
А то е съвсем, съвсем- напълно нормално.  Simple Smile
Сякаш малко се прекалява......., както се и преекспонира от някои и темата с  кърменето...../
Кърменето също си е напълно естествен процес/когато не ти е създаден изкуствено проблем/......а някои го превръщат в супер геройство и постижение.

Законовите уредби  в случая изобщо не ме интересуват. И не биха повлияли на решението ми........

Най- чистосърдечно мога да си призная, че за да родя вкъщи, ще трябва доста да се подготвя и да се образовам, да се подсигуря с надеждна помощ. Асистирано раждане.  Също и да не съм в БГ.
Не бих родила у дома, ако не се чувствам готова за това. Трябва да го почувствам с цялата си същност.

Не знам обаче дали ми се иска да се задълбочававам в тези знания. Медицината не ми е в природата........а не ми се ще да НЕ съм наясно с всички тънкости...които са МНОГО.....едно време не всички са били толкова знаещи........предполагам.......
Ако не  е многоплодна или проблемна бременност,обаче,  не мисля, че има особена причина за супер безпокойство.

Просто трябва да се оставя на тялото си и инстинктите си.......които за съжаление често в болнична обстановка се пренебрегват.
А и като не съм в БГ, знам че при необходимост, линейката ще дойде моментално.
Познавам едно момиче- немкиня, която роди у дома неасистирано. Линейката дойде моментално.
Много от момичетата, родили у дома, после все пак са се възползвали от лекарска намеса. По неизбежна необходимост. Peace
Може би ако намеря подходяща болнична уютна атмосфера, изпълняваша мои потребности,  все пак бих предпочела нея.........
В БГ е абсурд.....там дори в болница не е гаранция за нищо -Или по- скоро е гаранция, че ще ти докарат безумни проблеми.... сестра ми щеше да си умре тази пролет в именно болница/нямаха кръв и чакаха от Бърза помощ да им донесат?!?!? и какви ли не други зловещи некадърности й се случиха...........

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 01:04 от realist

# 186
  • Бургас
Интересна тема
Ами аз четох за раждането у дома докато бях бременна.Беше ми интересно,но не бих рискувала.
Да не говорим че при мен раждането протече доста тежко,изтекоха ми водите а нямах никакво разкритие и изглждане.Раждах 24 часа.
Та за това се притеснявам да родя у дома.

# 187
Тези, които отговарят, че биха - защо тогава не са го направили, като изключвам проблемните бременности?

Отговорих с ДА, защото в момента се подготвям за него и ми предстои. Мисля след шест, седем месеца да ви се похваля как е минало.  Mr. Green 

# 188
Аз съм отговорила че бих родила у дома. Бих родила, ако има възможност в къщи да дойде акушерка, която да ми помага. За съжаление, засега такава възможност няма. И все пак, предвид "екзотичното" ми за България желание бебето да не се отделя от мен от секундата на раждане до изписването обмислях и такава възможност. В крайна сметка си отвоювах в болницата да нарушат "болничния ред" и си ми дадоха бебето и на леглото за раждане, където чаках 2 часа да минат и после да е при мен в стаята. Но поех голям риск- можеше да се наложи да ме изпишат веднага след раждането, или да вдигам скандали или да викам полиция- просто за мен е много, много важно да не се отделям от бебетата си...

# 189
Не, не бих!

# 190
никога, не бих рискувала да родя вкъщи, при положение,че има толкова добри лекари, които могат да ми улеснят раждането, защо да се мъча сама!! Crazy

# 191
Да бих, но не в България, при нормално протичаща бременост без услужнения.

# 192
Да, бих, но при нормално протичаща бременност и в присъствието на много квалифицирана акушерка (която знае кога каво,как и защо прави) Peace

# 193
  • София
Не, не бих родила у дома. При наличието на толкова добри специалисти  ми се струва тъпо. Също и безотговорно. И какъв е тоя зор да се върнем години назад?! То не бяха протести, то не бяха "информирани съгласия", раждания у дома и не знам още какво. Явно активистките много са се разшетали. Като сте толкова естествени що ползвате интернет, а не ползвате глашатаи по улиците?

# 194
Аз бих родила у дома, ако имаше законова рамка и ако намеря опитна акушерка.
Бих предпочела да има и апаратура, също така мястото да е удобно за бързо предвижване до голяма болница - за около 5-10 минути  - вкъщи става  Simple Smile

Пък и при моето раждане нямаше кой знае  какво - два часа ме оставиха сама в една стая и идваха през 15 минути да преслушат тоновете за 1 минута и си отиваха. Накрая ме преместиха в родилна зала и там беше същинската работа - за 10 минути.

Баща ми и свекър ми са раждани вкъщи, въпреки че и двамата са родени в Пловдив и майките им са имали възможността да отидат в болница. Но свекър ми е трето дете и много бързо се е родил, а баща ми се е родил в отдалечен квартал -  тогава е било малко трудно транспортирането  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт