Бихте ли родили у дома? - 1

• 29 356
  • 362
  •   1
Отговори
# 90
Е значи - раждаш си със свободна акушерка, плащаш и на ръка и после викаш Бърза помощ да ти регистрират бебето! Mr. Green

Но ако наистина закъсаш, докато дойде линейката, жална ти майка!

Няма нужда да викаш някого за регистрацията. В ЗГР ясно е описано какво се прави и от кого  Peace

Подготовката за домашно раждане започва още преди зачатието и затова няма как да закъсаш в последния момент Simple Smile По друг начин се работи в тази сфера - не игра на тото!

# 91
# 92
Много съм страхлива и в никакъв случай не бих родила в къщи.

# 93
според мен е опасно, особено ако няма и лекар

# 94
а някой чувал ли е за акушерка, която би се съгласила да асистира на раждане у дома? Аз не намерих... просто питам, ако има следващо бебе, да знам ...

# 95
  • София
много такива теми и дискусии напоследък.

Не, не бих родила в къщи, нито да одобря подобно решение в родината ни, и не само.
По-скоро мисля,че усилията на защитаващите тази позиция е по-добре и ще бъде по-резултатно,
ако се насочат към подобряване на условията и възможности за естествено раждане на майките по болниците,
по-добри условия за новородените, близост на майката и новороденото, създаване на всякакви удобства за грижа,
внимание преди, повреме и след раждането, но
все пак....има случаи, има майки и деца, за които трябва да се асистира, да се помногне, да се спаси....
когато за секунди, за момент, могат да определят или да прекратят 2 живота....

Естествено, но разумно!
Спокойно, но премислено!

# 96
Да, но не и в България

# 97
Не, но не зная защо! Определено не съм против!

# 98
  • София
Отговорих- Да, но не и в България

# 99
  • Plovdiv, Bulgaria
майка по съдба акушерка по призвание -вече отдавна съм родила трите си деца естествено в болнично заведение .Водила съм раждане на първораждаща в домашни условия нямаш избор при започнало раждане  бих го направила отново понякога обстоятелствата налагат да се реагира бързо но е много рисковано дори и когато всичко е нормално.Не бих посъветвала никоя жена в днешно време да планува раждане в домашни условия.Понякога само две ръце не стигат  въпреки знанията и опита  понякога може да се окаже фатално.Било е практика в миналото често се е случвало акушерката да излезе и да съобщи имате син/дъщеря но изгубихме майката  или обратното съжалявам бебето почина майката е добре скоро ще можете да имате друго.ТОВА В ДНЕШНО ВРЕМЕ Е НЕДОПУСТИМО!

# 100
# 101
  • Paris, France
Да, бих родила в къщи. Първото раждане ми се искаше да е в домашни условия, но не намерих свободна акушерка. Наложи се спешно секцио 3 месеца преди термин. За второто раждане - искаше ми се да е домашно, но тук тогава все още не беше разрешено уговорено с медицинско лице домашно раждане, а сама не бих рискувала. Намерих акушерка в Англия, където родих първия път, но пак нямаше да съм си у дома и не пожелах да поема риска и стреса от пътуване и престой у познати. Родих тук в клиника, почти естествено ако не се брои шиенето и местната упойка. Раждането ми протече доста некомфортно. За съжаление през този ден клиниката беше препълнена, нямаше места нито в родилна, нито в стаите и трябваше да стоя в една душ-кабина. Ако си бях в къщи поне можех да полегна. Родих на висока маса за слушане на тонове пак поради липса на легла ( е, чест им прави, че ми дадоха избор - масата или на пода Laughing). Ако раждах в къщи на леглото, можех да легна на една страна за да не се разкъсам, както ме посъветва акушерката. За съжаление като се обърнех настрана виждах пода и ми се виеше свят и ми се повръщаше и затова предпочетох да се обърна по гръб. Като излезе бебето, акушерката, която ме виждаше за пръв път и явно не беше погледнала досието ми, набързо ми включи система за по-бързо изкарване на плацентата. Добре, че видях, че е окситоцин, който е противопоказан за рязана матка и и казах.

Двете ми баби са раждали в къщи с лекар и бяха доволни. Присъствала съм на няколко домашни раждания. Някой писа за виковете, които съседите щели да чуят. Викове нямаше, нито разкъсвания. Аз също не виках и мисля, че викането е от страх. Аз не познавам жена, родила в къщи, която да е останала недоволна. Естествено, могат да се получат усложнения. Дядо ми е раждан в къщи и се е наложило да го вадят с дълбок форцепс. Някой писа за смъртността. Добре е да сравняваме сравнимото. Едно време не е имало антибиотици и куп други неща. Статистиката показва, че в днешно време рискът от усложнения при домашно раждане е по-нисък от този при раждане в болнично заведение.

# 102
  • Канада
Не! Толкова съм страхлива, че не бих се оставила на случайността. Аз при толкоз народ около мен и такава подготовка бях обезумяла, какво остава в къщи само с акушерка да родя?! Абсурд!

# 103
Статистиката показва, че в днешно време рискът от усложнения при домашно раждане е по-нисък от този при раждане в болнично заведение.
Странна статистика. Ако говорим за усложнение, предизвикано от психическото състояние на родилката, което пък евентуално би могло да бъде предизвикано от болничната обстановка, тогава - донякъде да. Ама това са си някакви "ако", "евентуално", "може би", "хипотетично". Но нека приемем, че е така, щото иначе логика във въпросната статистика не откривам.
Обаче въпросът е какво правим в домашна обстановка след това, когато е възникнало усложнение? И може ли да се реагира адекватно във всяка една усложнена ситуация?

# 104
Питах преди, ще попитам пак отговорилите с "да, но не и в България": каква е разликата на домашната обстановка в България и извън нея?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт