Бихте ли родили у дома? - 1

• 29 350
  • 362
  •   1
Отговори
# 105
В България в момента не е възможно законо да си наемеш акушерка, а обучените за такъв тип раждане у нас акушерки са много малко... Т.е. имаш двойна бариера. В други държави, не само, че е законово уредено, но и имаш достатачно избор на акушерки. Е, повечето са напълно заети и в общия случай е добре да познаваш акушерката и да си я избрала още преди да забременееш, за да може после директно да те включи в графика за след 9 месеца.
В България можеш да си родиш вкъщи само сама, за това го има този отговор "да, но не в България"...

# 106
Разбрах, мерси. Но не знам дали отговорилите са наясно с това  Thinking
Ако не се лъжа в Белгия също не е законово разрешено  Rolling Eyes

# 107
Никога не бих родила у дома.

# 108
Бих, но не в БГ. Не съм сигурна, че сме дорасли  Simple Smile

# 109
  • Paris, France
Ако не се лъжа в Белгия също не е законово разрешено  Rolling Eyes
- разрешено е по закон, но не е много популярно. Вече и във Франция е разрешено и набира скорост.

Странна статистика. Ако говорим за усложнение, предизвикано от психическото състояние на родилката, което пък евентуално би могло да бъде предизвикано от болничната обстановка, тогава - донякъде да. Ама това са си някакви "ако", "евентуално", "може би", "хипотетично". Но нека приемем, че е така, щото иначе логика във въпросната статистика не откривам.
Обаче въпросът е какво правим в домашна обстановка след това, когато е възникнало усложнение? И може ли да се реагира адекватно във всяка една усложнена ситуация?
- Статистиката не търси логика. Между другото, в много от методите, практикувани в родилните отделения също няма логика, но голяма част от медицинския персонал не ги поставя под съмнение. Когато в домашна обстановка възникне усложнение се вика линейка и се отива в оборудвана за усложнението болница.

Цитат
Питах преди, ще попитам пак отговорилите с "да, но не и в България": каква е разликата на домашната обстановка в България и извън нея?
- разликата не е в домашната обстановка а в липсата на адекватен план за действие. В България, понеже не е регламентирано, е трудно да се осигури акушерка за израждане в къщи, бърз транспорт в случай на нужда а и опазил ме Бог да попадна в българско родилно отделение по спешност и без уговорка.

# 110
Можех да избирам. В Англия си е съвсем легално и безплатно. Обаче, като знам какви непредвидени усложнения се проявиха при мен, не искам и да си помислям какво можеше да се случи в домашна обстановка. Здравият ми разум и придобития страх ме карат да отхвърля това предложение по принцип.

# 111
Не бих Naughty!

# 112
  • На бял кон в Pierrefonds
След раждането, което имах, завършило със секцио по спешност - не!

# 113
Когато в домашна обстановка възникне усложнение се вика линейка и се отива в оборудвана за усложнението болница.
Но понякога трябва да се действа изключително бързо. Аз, например, живея срещу болницата - за броени минути мога да стигна до родилното отделение. Но в голям град? Докато се чака линейка и докато тя след това транспортира родилката да болницата, може да мине доста време.

# 114
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
В никакъв случай не бих Naughty

# 115
Не, не бих.

# 116
Никога,не ми се ще да се правя на майка героиня,не благодаря!

# 117
Никога,не ми се ще да се правя на майка героиня,не благодаря!

Няма нищо героично в това да си родиш вкъщи, ама съвсем нищо. Много по-голям героизъм е да издържиш вързана за леглото и монитора за часове на ред, да напъваш когато нямаш напъни и пр.

Раждането вкъщи е свързано с много предварителна подготовка и непрестанна работа с акушерката през 9-те месеца. Затова и вероятността за непредвидени усложнения, налагащи транспорт се свежда до минимум. Част от възможните проблеми се отстраняват в хода на бременността, друга част по време на самото раждане, а за много малкия процент спешни случаи има и спешни методи за реакция...
Разбира се, е голямо удобство наблизо да има болница, но не е задължително...

# 118
Гласувах, защо и да не отговоря:
Бих родила вкъщи, но
1. не и тук(България де) Simple Smile
2. само 2 или следващо дете
3. само при липса на каквито и да е намеци за проблемна бременност или някакъв здравословен проблем
На мен повече ми допада сякаш модела при който си в болница, но в отделна нормална стая, в която протича целия процес,под наблюдение, но без да се натрапват излишно,  а после след няколко часа те пускат

# 119
Абсолютно ДА, бих родила вкъщи, но не в България! Ние живеем в Англия и знам, че каквото и да се случи тук лекарските екипи реагират невероятно бързо, имат си техника и т.н. В България доста ще ме е шубе, признавам си  Peace

Питах преди, ще попитам пак отговорилите с "да, но не и в България": каква е разликата на домашната обстановка в България и извън нея?  newsm78

Блонди, както по-горе посочих ме притеснява това, че в случай на някакъв проблем нямам вяра на българската "бърза помощ". В домашната обстановка също има известни различия - примерно тук можеш да наемеш специален басейн за раждане, който се доставя до дома ти, инстралира се и т.н. - не съм чувала в България да има тази услуга. Имам впредвид басейн с вода, който да облекчава болката от конктракциите примерно. Също така ако се решиш на домашно раждане тук, акушерката идва в дома и изражда бебето - все пак съвсем сама с таткото не бих останала  Peace

От друга страна имам приятелка, която си роди вкъщи - таткото се наложи да изроди бебета, понеже всичко се случила много бързо, но лекарите реагирали светкавично и се появили точно когато бебето излизало. После вземали майката и бебето и ги закарали до болницата да ги прегледат. всичко е минало много добре  Peace Това се случва в Англия, родителите са българи  Peace

Общи условия

Активация на акаунт