Как един удар промени животът ни!

• 26 666
  • 375
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ок, нека да не е афект, но може пак да е някакво подобно състояние - детето се ядосва на друго дете или на Бог знае какво и мята камък.

# 346
Детето ми се е ядосвало на много деца.Откакто осъзна,че не всички деца са добри,почна да посяга и тя.Един вид иска да се защити преди да й бъде "нанесен удар".Но никога не е хвърляла камък/пясък,не е удряла дете с предмет...Наблюденията и изводите ми не са извлечени само от общуването ми с нея.Искам да кажа,че ако детето е научено на определени принципи,които спокойно биха били възпитани,особено до 6 годишна възраст,то такова нещо като силен удар с тежък предмет по главата на друго дете изобщо не може да се появи на хоризонта.
Опитвате се да оправдаете постъпката на това дете.Защо?Хайде да капнем малко емпатия в боята.Как бихте се почувствали на мястото на майката на детето с комоцио?А на родителите на другото дете(като се има предвид как са реагирали те,а не как бихте реагирали вие)?А ако застанем на мястото на детето с камъка?

# 347
  • София
Написах отношението си, поставяйки се на мястото на всеки от случката още в началото на темата и няма смисъл да се повтарям. Но тъй като нещата излязоха извън конкретната случка започнах да размишлявам върху това какво всъщност са склонни да оправдаят хората в днешно време тук. И стигнах до извода, че като цяло очакват от децата по-голяма емоционална и поведенческа зрялост, а оправдават възрастните с аргументи, които биха били по-подходящи за едно детско поведение. Някак се получава, че възрастните са инфантилни, а искат от децата да са като възрастни. Нямам предвид единствено тази тема, а изобщо как постъпват и мислят много хора в БГ. Всички го виждаме наоколо.

# 348
Няма да си редактирам горния пост.Нека си остане.Искам да допълня:афекта е краткотрайно и бурно избухване,при което състояние човек губи контрол над себе си.Поне това ни учиха по психология.Та,струва ми се малко пресилено да се говори за афект при 6 годишно дете.
Искаш да кажеш, че едно 6- годишно дете е лишено от емоции? Продължавай да четеш по психология. Има още много да учиш.

Написах отношението си, поставяйки се на мястото на всеки от случката още в началото на темата и няма смисъл да се повтарям. Но тъй като нещата излязоха извън конкретната случка започнах да размишлявам върху това какво всъщност са склонни да оправдаят хората в днешно време тук. И стигнах до извода, че като цяло очакват от децата по-голяма емоционална и поведенческа зрялост, а оправдават възрастните с аргументи, които биха били по-подходящи за едно детско поведение. Някак се получава, че възрастните са инфантилни, а искат от децата да са като възрастни. Нямам предвид единствено тази тема, а изобщо как постъпват и мислят много хора в БГ. Всички го виждаме наоколо....
Споделям напълно написаното и приключвам с писането в тази тема.  Peace

# 349
И ако аз се афектирам и утрепя /осакатя някого ще ме оправдаете ли? Laughing
                 Близо до ума е , че няма оправдание с единствена причина афект.Никой не оправдава нито детето,нито бащата.Само,че трябва да има разлика в умението да се владееш и да контролираш ситуацията.По-лесно е да приемеш,че едно дете не е преценило,ядосало се е и дали е афектирано или не няма значение нанесло е тежко нараняване.За един възрастен обаче е недопустимо да действа първосигнално.При това обекта на яростта  му е отново дете.Напълно разбирам шока,който е изживял,но ....точно за това е възрастен ,за да се овладее.
                Аз също изпаднах в неприятна ситуация преди няколко години,но не убих и не набих доктора.При това ми се искаше страшно много да го изтрия от белия свят. Embarassed Embarassed Embarassed Е,не мога с думи да предам колко ми костваше да се овладея,но успях и сега вече 6-та година се съдим,което означава,че продължавам да се "топя" от нерви и да беснея след всяко дело,но не съм посегнала на човек на моята възраст,а за дете - не бих и помислила да бия  побойника в първия миг,а бих тичала в болницата за помощ.След това вероятно щях да изяснявам какво точно е станало.

# 350
ТОнита,прочете ли определението за афект?Би ли дала по-пълно определение,моля те?

# 351
  • В заешката дупка
Афект - силно, внезапно, бурно, краткотрайно чувство. И какво точно пречи на децата да изпитват такива чувства? Не са хора ли?

И много интересно уточнение в определението: "без да се загубва напълно способността да се ръководят постъпките"

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 11:31 от ЧеКа

# 352
mama_mima, не мога да коментирам това което се е случило... направо нямам думи!
Единствено се моля за вас всичко да се оправи и да няма никакви трайни поражения върху милата ви принцеса!!!  Praynig Praynig Praynig
Предполагам не сте опитали лечение с Хомеопатия? Не знам от кой град сте, пише че някъде по Дунава, но мога да ви кажа, че в Свищов и в Търново има страхотен хомеопат - д-р Хаджиев. Ако ви е наблизо, опитайте там. Няма да сбъркате!
Не мисля, че е проблем, че вземате и др. лекарства. Но докторът най-добре ще ви каже.
Ако искаш мога да ти дам телефона му да му кажеш за какво става дума и да прецените дали да отидете.
Много успех, кураж и любов и здраве на милото детенце!!!   bouquet

# 353
Аз съм доста емоционална, предполагам, че ако някое дете удари с камък синът ми също ще си получи шамар, най-малкото. Не прочетох цялата тема, незнам дали сте се консултирали с адвокат, но си мисля, че вие трябва да съдите тези безотговорни родители. Да, безотговорни, за мен те са престъпници. Пропуските им във възпитанието са причина детето им безпричинно да се държи агресивно с друго дете. Нищо не оправдава удара. Абсолютно нищо. Направо се чудя на наглостта и безочието на т.н. ''родители''. На ваше място не само  бих ги съдила, но след, като не могат да възпитават, контролират и отговарят за постъпките на отрочето си, бих се погрижила, детето им, да отиде в подходящо заведение, където ще се погрижат за пропуските му. Незнам, има ли сега поправителни институции, или какви са им еквивалентите. Според мен агресията при децата е породена:1. от липса на внимание от страна на родителите, 2. вземайки пример от родителите си. Имате медицински за последствията от удара-СЪДЕТЕ ГИ! Това заслужават! Това момче на 6 год. как се държи, а предствям си, като стане малко по-галямо какво ще се случи!!!Проблемът е, че родителите вместо да му се скарат за ужасната постъпка, какво правят-защитават го. Те не защитават детето си, а себе си-защото те са виновни за всичко! Това дете вместо да получи порицание и наказание, какво се случва, получава защита от родителите си, за безобразното си поведение, щом веднъж не е наказано ще продължи да си се държи така и ще знае, че мама и тате ще го защитят. Майки, тези които сте защити ли момчето, или сте го оправда ли, явно криво разбирате родителството. Вземете прочетете някоя книжка за възпитанието, за да не се налага след време да оправдавате така и вашите деца! Или може би, и те имат подобни склонности, и затова сте защитили това агресивно дете? Всеки ден се връщам ядосана от детската площадка-80% от родителите стоят на седянка на площадката, а не за да наблюдават и контролират наследниците си. Тази вечер например, имаше един ''баща'', жена му беше с бебето на една пейка, а той риташе топка с големите момчета(10-12год) до пясъчника с малки деца. Доста силни удари свистяха около нас. Къде му е съобразителността-детската площадка е пълна с 1,2 и 3-год. деца, а те взели да си ритат точно там. Има игрище на 100 метра.  Ако удари някое дете, ще му отнесе главата. Направих забележка, престанаха. Имаше и други възмутени майки, но никоя не смееше да каже нещо. Но след 30 мин. ''таткото'', явно много му се риташе, пак започна да кара децата да ритат. ''Акъл на буци, не се разбива''-така казваше един от преподавателите ми. Това родител ли е?

# 354
  • На морето!
Ани27, ти не си много емоционална- ти си прекалено емоционална. Радвам се, че ми се налага само да те чета, не й да слушам. Шрифта ти е ужасен и говори много за теб. Ако позволиш няколко съвета 1-во научи се да се контролираш, 2-ро запознай се малко с бг съдебна система 3-то помисли дали наистина целият свят е крив или на теб ти е такава призмата, през която гледаш. Толкова много емоции са също толкова вредни за детето както и абсолютното равнодушие.

# 355
Ани27, ти не си много емоционална- ти си прекалено емоционална. Радвам се, че ми се налага само да те чета, не й да слушам. Шрифта ти е ужасен и говори много за теб. Ако позволиш няколко съвета 1-во научи се да се контролираш, 2-ро запознай се малко с бг съдебна система 3-то помисли дали наистина целият свят е крив или на теб ти е такава призмата, през която гледаш. Толкова много емоции са също толкова вредни за детето както и абсолютното равнодушие.
Може и да бъркаш.Може би жената просто иска (много) да бъде чута.

# 356
 Confused мама_мима Много съжалявам за случилото се с вас. Саморазправата е винаги свързана с много рискове точно от този род. Разбирам реакцията на съпруга ти, но не я защитавам. Грешно е да се удря дете, но това се знае от всеки. Емоцията в случая е надделяла...

Няма ли възможност да се поговори с тези родители? Те със сигурност ще разберат колко емоциално реагира родител, когато се случи нещо такова на детето му. Все пак и те са в подобно положение в момента... Другите са те посъветвали какви са следващите съдебни и медицински стъпки, но все пак се моля да не се стига чак до съд...

Peace

# 357
Авторката отдавна не е влизала в темата.Дано детенце е по-добре.

# 358
Менина, нищо ми няма на шрифта, като не ти харесва-не го гледай и чети, проблемът е твой. Емоционалността е по-положително качество, на фона на безчуствеността. Относно съдебната система в Бг, не съм с юридическо образование, но съм на ясно, че е доста тромава и неефективна, но аз съм на принципа:има ли човек желание-намира начин, няма ли-намира оправдания. Относно изкривената призма, може би си права-явно моята е изкривена, щом живеем в общество, което би оправдало агресията на човек, дори и 6 годишен, с това, че е невинно дете. Постъпката му въобще не е невинна. Децата на 6 години са си изградени личности. Гарантирам, че синът ми, НИКОГА, не би ударил по такъв ЖЕСТОК начин, безпричинно друго дете(нищо, че е все още на 1,5год.). Сигурна съм, че ще се погрижа качествено за възпитанието му, за да не постъпва по подобен начин. Ако някога се държи агресивно, би било само, при самозащита, ако не му е останал друг избор. Но.......ако все пак, допусна пропуски във възпитанието, и сънът ми случайно постъпи по подобен начин, бих се чуствала ужасно виновна, пред другите родители. Със сигурност не бих тръгнала да нападам другите родители, за да залича безобразната постъпка на детето си. По-скоро ще се замисля, къде съм сбъркала, какво съм пропуснала във възпитанието, и ще се погрижа детето ми да не постъпва по подобен начин.. Възпитанието и отглеждането на едно дете е най-трудното и отговорно нещо в живота. Наистина мисля, родители на деца с подобно поведение за престъпници-като са осъкати ли детето си с безотговорното си и безразлично поведение, не е нужно да травмират и чуждите деца. Въобще не смятам, постъпката на детето за невинна и случайна, особено след, като момиченцето с нищо не го е предизвикало, по думите на другите деца. Моите поздравления, към родители, които виждайки разкървавената глава не детето си, от друго дете, и то с камък, успеят да се овладеят, аз не съм от тях, и не се срамувам от това.

# 359
Но тъй като нещата излязоха извън конкретната случка започнах да размишлявам върху това какво всъщност са склонни да оправдаят хората в днешно време тук. И стигнах до извода, че като цяло очакват от децата по-голяма емоционална и поведенческа зрялост, а оправдават възрастните с аргументи, които биха били по-подходящи за едно детско поведение. Някак се получава, че възрастните са инфантилни, а искат от децата да са като възрастни.
И аз това забелязвам! Странна работа newsm78

Другия парадокс, който виждам, е че всички спорят най-вече за правото си да си излеят злобата постфактум, а никой не мисли за това как аджеба да се предотвратят подобни случки за в бъдеще, и какво наистина би подобрило положението сега. Изкривена логика някаква.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт