КУХНИТЕ - 27та тема

• 88 259
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
мдф, ако ще има орнамент, заоблени ръбове и т.н. по фронта. ако не - HPL плоскостите са незаменими по всички показатели /само мое мнение/ !  Simple Smile
твърдо  съм на същото мнение.дизайнер съм макар и  не на мебели, преди  повече от 12 години  МДФа тъкмо  се появяваше на пазара у нас, и там където работех правехме ексерименти  с накисване на материала във вода, след като е добре лакиран-не се променяше, докато  ПДЧ-то  някак си  водата все успяваше да проникне през кантовете.( е , ма тогава и кантове бяха едни  кофти  и ПДЧто- БГ производство  стандарт Соц, тук таме гръцко,.Та точно тогава почна МДФ-а да става хит.Горе-долу по  него  време си правех кухня за ново  жилище-исках нещо  стилно,   рустикално, имах пространство  да се разгърна, ориентирах се към дърво -все пак  еко, а и  беше доста  по-евтино от сега,  странно, но  дори можеше да излезе  на по-ниска цена от  МДФ. Като пообиколих фирмите видях,  че имат интересни  решения, но  грубо изпълнение, дървото  зле обработено, лаковете не импрегнираха добре,  а и  познати,  които  си  бяха направили  кухни от дърво  се оплакаха,  че точно поради не добрата обработка, се насмуква от изпарения и  измятат вратички.И  аз като  с всичко  ново, реших да заложа на МДФ-то наистина дава страхотни възможности-извивки , заобляния, кво ли не... , и  може успешно  да наподоби  дърво.Направих си  сама проекта, защото  проектантите ме изнервяха с това,  че умееха само да крадат идеи  от чужди  списания и  да предлагат кухни като  за изложения, но  без грам практичност. Гледаха как само да е по-ефектна на външен вид  за повече парички, но  не и да е удобна за домакинята.(  то  май и  сега е същото). Убедена съм,  че се справих, макар и  за 1ви път), както  с функционалността, така и  с комфорта и едновременно с това, постигнах впечатляващ  вид, което  се потвърждава от всеки , който  я види и до днес .Е,  сега още си  я ползвам,  но  се оказа че МДФ е мек  материал!!! Издра се още в самото  начало, а ръбчетата добре,  че са заоблени , но и те почнаха да  се нащърбват.Някой ще каже -кво искаш толкоз години, да  ама водена от модата направих  впоследствие и  др. мебели от МДФ и пак  същото.Виж ако е с фолио , си  е друго все пак то  е яко и  не може така лесно да се надере.Ама МДФ -лак-кофти! Така че,  като  цяло за мен лично   ПДЧто си остава по здрав материал , то  не случйно  се правят корпусите от ПДЧ а не от МДФ.При майка ми правихме кухня почти по  същото  време , за по-евтинко  с ЛПДЧ, малко  по-късно при сесра ми  -също  ЛПДЧ и  двете интензивно  си ползваха кухните-готвят много повече от мен , но шкафовете не са надрани -ламината се е запазил.И  още нещо  пантите при мен в МДФ се поразхлабиха отворите  още в началото  , при тях едва напоследък!Така че новата, която  сега планирам,  ще е обезателно от ПДЧ.-по-евтино , оп-здраво!Ех,  ако имах  пространство и повече средста бих  предпочела дърво-сега поне фирмите имат внони машини, качествени лакове и  кухните от дърво  са вече супер, но  такава кухня предполага доста място, защото  визуално  винаги  натежава, а и  не е е оправдано финансово  натоварване (конкретно  при  мен),   защото кухнята ми  е самостоятелно помещение, хубаво е , ако е отворена към трапезария и  хол и  се обедини с някакви  решения с дърво  навсякъде., ама тов при  по-следваща кухня...
Е , аз се поовлякох малко, но  дано  съм била полезна с моя опит!

# 571
И аз исках МДФ, не исках ПДЧ заради в повечето случаи лошо обкантване и след 2-3 г започване на ронене на ПДЧ след канта. Май ще се ориентирам към ПДЧ постформинг - пак ще са заоблени вратичките.
МДФ лак се надира, МДФ естествен фурнир - вдлъбва от нокти, вилици, лъжици:) А си ми харесва пусто, но е и по-скъпо...

# 572
Май ще се ориентирам към ПДЧ постформинг - пак ще са заоблени вратичките.
е това е добро решение според мен защото фолиото обгръща ръба, който  е заоблен, вероятността от нащърбване  е по-малка, няма кантиране , а и  е приятно  за окото  леко заобляне.Абе и  на мен доста ми  допада, ама ме предупредиха да внимавам  с фирмите, реално  само няколко имали качествени  машини за целта, едана фирма дори  си  признаха че не се наемата да направят , защото имали  доста рекламации, разлепване на фолио  т.н. Така че трябва да е фирма с доаказани възможности  за това, ма а и  аз не съм избрала.Ако  намериш някоя в София моля те пиши

# 573
ако искате да разберете, дали някое покритие е достатъчно издържливо, пробвайте да загасите цигара в/у него - трябва да издържи без промяна! /не ви карам да пушите, ей!!!/ newsm53

# 574
кухнята ми, както и всичко в нас е от масив, няма проблема с ПДЧ и МДФ. КУхнята е дъб, паркета също, спалнята липа, вратите...дори дограмата я направихме дървен стъклопакет.

# 575
Помагайте моля ви!
Днес ни сложиха новата кухня,(има още довършителни работи) и аз реших да махна праха с една гъба,но не съм забелязала,че има малко силикон по нея и надрасках вратичките.Опитах да избърша с препарат за прозорци,но нищо.В последствие забелязах,че като са лепили една лайсна отстрани и майсторите са поизцапали със силикон.
Как да го изчистя,имате ли идеи,помагайте моля ви?

# 576
кухнята ми, както и всичко в нас е от масив, няма проблема с ПДЧ и МДФ. КУхнята е дъб, паркета също, спалнята липа, вратите...дори дограмата я направихме дървен стъклопакет.
е, както  вече писах това е най-доброто, особено ако е и  изпълнено както трябва!все пак дървото  си е дърво, няма нищо изкуствено, няма формалдехиди, вредни лепила...
А за дограмата супер сте направили, дървото диша, не запечатва какато  е при ПВЦ-то.И аз си имам в момента такива прозорци  на кухня , трапезария, хол, малко  е по-трудничко с поддръжката , защото  все пак с времето  си трябва да се нанася лак, той не е вечен; но за ъжаление там, където ще се местим не можах да издържа финасово и на дървен стъклопакет, тряваше да се правим голям цялостен ремонт и  да се разпределят финансиите  та да има за всичко, макар че това е  едно от нещата като  се направи  веднъж , си  остава за много  дълго време,така, както и паркета.Докато мебели ,аксесоари, осветление може да се сменя много по-лесно и  по-често.

# 577
Помагайте моля ви!
Днес ни сложиха новата кухня,(има още довършителни работи) и аз реших да махна праха с една гъба,но не съм забелязала,че има малко силикон по нея и надрасках вратичките.Опитах да избърша с препарат за прозорци,но нищо.В последствие забелязах,че като са лепили една лайсна отстрани и майсторите са поизцапали със силикон.
Как да го изчистя,имате ли идеи,помагайте моля ви?

Мойта кухня  я изчистих с разредител закупен от железарските магазини Peace,но във форума съм чела че продавали някакъв препарат за премахване на силикон -от Бриколаж и Практикер Hug

# 578
Лак ли е кухнята newsm78

# 579
там където има силикон не е лак
Разредителя няма ли да повреди повърхността?

# 580
там където има силикон не е лак
Разредителя няма ли да повреди повърхността?

Моята е МДФ и нищо не и стана Thinking

# 581
Здравейте , момичета!Предстои ми да правя кухня.Чувала съм за кухни боядисани с автомобилна боя, а моя съпруг се занимава с боядисване на коли. Та си мислех, че може да ми боядиса плоскостите в цвят които си избера(каталога с цветове е доста богат). Но чуденката ми е -дали е добра идеята как се поддържа  и т. н. Какво мислите по въпроса? ?? 

# 582

Здравейте , момичета!Предстои ми да правя кухня.Чувала съм за кухни боядисани с автомобилна боя, а моя съпруг се занимава с боядисване на коли. Та си мислех, че може да ми боядиса плоскостите в цвят които си избера(каталога с цветове е доста богат). Но чуденката ми е -дали е добра идеята как се поддържа  и т. н. Какво мислите по въпроса? ?? 

Боите с които се боядисват вратичките са вече на водна основа.Незнам дали за колите са такива!! newsm78
Трябва някой предварително да ти обработи мДФ вратичките и тогава да се боядисват.
По принцип лакираните врати са по уязвими така че трябва да се пазят! Peace
Моите по принцип са лакирани само горе така че да нямам непрекъснат достъп а на долния ред са ПДЧ.

# 583
sneji  те и боите за автомобили повечето сега са на водна основа.

# 584
щом боядисва коли значи има и камера за боядисване.Така става най-качественото боядисване на лака.И колкото повече пъти мине с боята, толкова по-лъскава ще стане.По принцип мебелните фирми боядисват една ръка и пак става добре( цената скача  много ако са повече ръце ),но иначе колкото повече пъти се боядисва толкова по-добре.
Виждала съм боядисан МДФ 10 пъти и като  гледам моя един път,разликата е огромна.

Общи условия

Активация на акаунт