маймунската тема

• 133 691
  • 974
  •   1
Отговори
# 105
Деси, а защо сега ти е "рискова" бременността?
Имах Vanishing Twin синдром. Абортирах едното бебе, кървях и т.н. А и имам 2 спонтанни преди това. Господ ми помогна да запазя едното бебче и сега се моля всичко да завърши благополучно  Praynig , че през последните години всяка година си бременея и кървя и все се надявах на чудо. Сега като го докарах до 20та седмица вече успях и да се усмихна и да повярвам в добрия завършек. Едната плацента/или парче от нея/ е още вътре, незнам дали ще се абсорбира и затова съм още в рисковата. Иначе поне вече не кървя и бебчо се е закачил където трябва и вече плацентата му не е отлепена.

# 106
Деси, пишеш, че след секцио, ако майката е в съзнание също й дават веднага бебето да го кърми.  Не е ли противопоказно поради упойките?
Ами при спинална мисля че навсякъде дават бебетата. За пълната сигурно не ги дават, щото майката нали спи още поне 30 минути да я зашият. Незнам бееееее....  Mr. Green

# 107
Деси, пишеш, че след секцио, ако майката е в съзнание също й дават веднага бебето да го кърми.  Не е ли противопоказно поради упойките?
Ами при спинална мисля че навсякъде дават бебетата.

Аз съм такъв случай с първият ми син. Родих по спешност с цезарово, така ме бяха упоили по време на самото раждане (22часа), че когато влязох в операционната, им трябваше около 30мин. докато проработи упойката, дори накрая се заговори за пълна упойка, както и дае... Веднага след като го извадиха ми го дадоха да постои малко върху мен, поизчистиха го (няма къпане), сложиха го за 2 часа в кувьоз и ми го донесоха да го кърмя, нищо, че малко преди това си издрайфах червата от упойката. Така беше и с малкия, не си усещах краката, но кърмех.
Пропуснах да отбележа, става въпрос за Исландия.

# 108
Така...сега за на мама маймунчетата  Mr. Green

Първо за прохождането.
Ами продават се проходилки, значи има кой да ги купува, но МАСОВО децата не се гледат в тях и лекарите не ги препоръчват.
Децата се гледат на пода и на ръце, в кошарки, могат да се слагат да сядат от раждането(а как иначе да си ги приберем от родилното без столче?), за луксации тук не съм чувала, масово мамите носят децата или в кенгуро или на гърба си(завързани с кърпа). В това отношение черните са факири - те слагат дори новородени бебета така, а как ги мятат там не ти е работа #Crazy
Кърпата минва под дупето на бебето и при по-малките му подхваща дори главичката. Нещо като слинга в задно положение. Крачетата са си разкикерени естествено.
Та така бебоците палзят докато решат сами да се изправят. Не се "учат" да ходят, на бебетата обувки се слагат за украшение, ама като ще ходят децата прохождат боси. Без чорапи.
От раждането се обличат дрешки и памперси. Незнам дали има някой да гледа с платнени пелени - може би има щото се продават в магазините - аз купувам да ползвам за кърпи за децата пелените Simple Smile
Продават и едно като найлонови гащи които се слагат над платнената пелена - ама идея нямам как и кой ги ползва. Масово са памперсите.
Та босите бебета прохождат така... навремето като дойдохме тука ми беше голям ужас да гледам как навсякъде всички деца са боси - по улиците, по градинките, в заведенията и търговските центрове... А аз все чорапчето, сандалчето...и така докато сина ми тръгна на градина. Там го водя обут- вземам го сабут! Когато децата играят им махат обувките и това е! И те дотолкова свикват с това, че немогат да ги търпят. И до ден днешен и дваамта си ходят боси постоянно. Големия си обува обувките за училище(тук е с униформи и специални училищни обувки) в колата преди да слезе за училище #Crazy и като го вземам вечерта обувките са в чантата...няма кал, няма локви - няма студ! няма камъчки или грашави повърхности - незнам как стъпват тея деца, аз боса немога да ходя!
А и моите крака замръзват, техните как остават топли незнам...и малкия е така - всичките ми опити за обуване пропаднаха и аз си реших проблема- обувки не купувам Simple Smile Като е студено у дома слагат чорапи, ама навън все са боси.
Кръста им ВИНАГИ е разпасан и гол. И двете ми деца не търпят дрехи на гърба си - пак навик от тукашните градини да ги разсъбличат. Аз ако съм с блуза с дълаг ръкав и пуловер те са по тениски и къси гащи, боси и с гол кръст...
Интересно, че масово всичките деца зиме и лете това и е облеклото, ама не съм забелязала да се скъсват от боледуване...
Водата в океана е ледена меко казано(да е 10-15тина градуса) ама децата лятото се къпят. Аз плацикам само краката си, студено ми е, ама те се цопат с баща си целите(може и с дрехите, малкия е голям специалист да влиза и посред зима като е 15 градуса навънка а водата нямам идея колко е)
Явно са по-закалени отколкото децата в БГ. А може би заради климата (тук зимата може да е 25-28 през деня и 6-7 през ноща и температурите се сменят рязко). С това много трудно свикнах, понеже аз все навличах сина ми у дома, на градина го събличаха..докато ми уври главата,че по добре да им следвам правилата не да се боря с тях.

В градините децата спят на пода. С дрехите. Мятат им по едно одеалце отгоре като заспят. Кое с обувки, кое босо - както падне. Те така ми заспиват и из нас. Ляга на пода и отнесли петлите... всъщност лягат на едно като кечетата дето ги имаше навремето в училище по салоните за физическо - не съвсем на пода. Ама все си е ниско - врати и прозорци отворени- течението на МАКС .... И с това дотолкова свикват, че посред зима нощем като е 5 градуса и аз съм си надула печката големия се съблича гол до кръста и си отваря прозорците в стаята ,ч е неможе да диша. Като ходим в местните - същата работа в къщите им ако не става течение (да е свежо казват) немогат да дишат. Сеза осъзнавам,че и аз съм станала малко такава "проветрива". Когато майка ми идваше постоянно вървеше след мене да затваря прозорци а аз неможех да дишам (а представете си щом сина ми мен не ме търпи, майка ми на какво невинно теченийце от мен се е възмущавала).

Къпането на децата(а и възрастните) е по няколко пъти на ден - сутрин като станат преди градина/училище ако не закъсняваме и не сме се успали отново(баткото си навива часовника и си взема душ, ама малкия спи до последната минута), после се къпят след като си ги прибера(тогава настава вой и караници в нас, защотот  неможем да се разберем кой да влиза и кога защото имаме само 2 бани) и вечер преди да си легнат децата вземат вана(разбирай изливат един тон вода на пода, който ми се стича по стаите после)
Бебетата и те така- сутрин и вечер се къпят.
Аз не съм изпадала в паника ако не ги изкъпя всяка вечер и примерно си легнат с калните крака в леглата(а нали ходят боси познайте на какво ми приличат чаршафите след като са играли на двора)
Въобще децата си живеят живота Simple Smile
По заведенията масово има детски кътове, почти няма кафенета дето да се пуши, ако се пуши са едни такива заградени секции  или пък навънка. Навсякъде има в тоалетните масички за преобличане на бебетата и кошчета за памперси. По заведенията децата са като маймунчета- навсякъде се врат скачзт по масите събарят чаши, дърпат покривки, бутат се с краката на сервитьорите- никой няма да им направи забележка или да им се скара.Персонала обикновенно им се усмихва въпреки белите. като си плащаш сметката не ти слагат и счупените от детето посуда Simple Smile А те канят да отидеш отново.
на такива места обикновенно има детски менюта - детето получава негоавата си храна , играчка, нещо за оцветяване или прекарва времето си в детския кът - рисува, гледа филчета електронни игри и т.н. На повечето места има и бавачки дето ги гледат маймунките докато мама пие кафето. Шума обикновенно е по-силен от музиката в заведението Simple Smile
В заведения от рода на барове и кръчми от лица под 18 години не се посещават, което ще рече, че деца не са добре дошли. разбира се , няма да те изгонят ако идеш с децата, ама и на децата там би им било скучно.
Кафенетата са си точно кафенета- пастички и торти, алкохол да има най много бира или някакви Кулери, в повечето не се пуши и е пълно с майки.
В супермаркетите децата си ги возим в количките за пазаруване, има и малки детски колички да бутат. Никой не изпада в паника като ти направи детето сцена и се тръшне на пода и изпосъбори 2 реда с кисело мляко. разбира се, ще се наложи да го платиш(но не винаги - зависи какви са щетите) Виждала съм деца да вадят и хвърлят сапуните и ролките с тоалетна хартия от шелфовете и след тях персонала чинно да ги събира без да каже и дума или да се намуси.

Ох отивам да спя вече...  Питайте ако искате да ви напиша още нещо, че мен мозъка ми нещо се изпразни...

# 109
  • До хладилника, който обичам
Ооо...Деси! Искам да живея при вас! Там, изглежда, е рай за децата!

# 110
  • Бургас
И аз съм от тези, които четат и въздишат... Имам две "нормални" раждания зад гърба си, но винаги съм подозирала, че нещо е ненормална родилната помощ в България  Rolling Eyes  И не съм такъв оптимист, че до раждането на внуците ми нещата ще се подобрят. Преди да видим очевидната промяна, трябва първо да се случи промяната в съзнанието и в отношението към родилката и новороденото. Критикуваха ме веднъж, когато се опитах да кажа нещо по темата, затова сега спирам.
Всичко тук е толкова увлекателно написано - поздравления! Успях да зарибя дори съпруга ми (той обикновено слуша разсеяно и с неохота нещата, които с трепет му прочитам от форума  Laughing).
Искам да пожелая на [desi] успешен завършек на бременността и после да разкаже и за раждането на третото маймунче!  Heart Eyes

# 111
  • Overijse, Belgie
Ами това е - рай за децата!!!

А ние тук едва ли не гледаме на тях като на някакви досадници, които са дошли да ни пилят нервите (имам предвид общото настроение, когато едно дете започне да се тръшка или да прави неговите си детски неща)! Мъчим се да ги вкараме в рамките на общоприетите норми и да се държат като възрастни от малки! Като чуват постоянно "НЕ" и "НЕДЕЙ"!!!

Моето дете е от децата, които като си поставят някаква цел не мирясва докато не го постигне - има сцени на тръшкане, рев и т.н. Доста често виждам учудени погледи и въпроси "Ама той защо така прави???" АМИ ЗАЩОТО Е ДЕТЕ, ЗА БОГА! НЕ Е ПОСЛУШНА ИГРАЧКА, А ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО, КОЕТО СИ Е ОФОРМИЛО СВОЙ ПЕРИМЕТЪР! Това не означава, че отстъпвам винаги!

Уф...както и да е - искам и ааааааз  Cry Cry Cry

# 112
  • София, Младост 2
Аз малко ОФФ,но успях да намеря къде съм виждала нещо много интересно и засягащо едно от нещата,за които всички се оплаквахме от българските практики - лежането по гръб по време на раждането,от къде е дошло и кратко сравнение на ефективността на тази позиция  с другите (които - както се вижда - имат доста предимства пред нея):

Why do women lie on their backs to give birth?

The story, true or not, is that Louis XVI wanted to see the birth of his son, and asked the obstetrician if he could place the queen (Marie Antoinette) on her back with her legs extended so as to facilitate this. The obstetrician realized that this position made things much easier for him as well - he didn't have to stoop down and look up at the woman, which was not only difficult physically but socially demeaning. So he continued to use this position for delivering babies, and other obstetricians picked up the practice quickly. I don't think there was actually a law concerning this, but I could be wrong. In any case, this position has continued to be favoured by obstetricians and used in many hospitals. Midwives favour letting the woman assume whatever position works best for her.

A Cochrane Collaboration systematic review of randomized controlled trials of maternal position during the second stage of labor has shown that use of any upright or lateral position, compared with supine or lithotomy positions (lying on the back, with or without legs extended), is associated with

1. Reduced duration of second stage of labor. (This was largely due to a considerable reduction in women allocated to use of the birth cushion.)
2. A small reduction in assisted deliveries (vacuum and forceps).
3. A reduction in episiotomies.
4. A smaller increase in second-degree perineal tears.
5. Increased estimated risk of blood loss > 500ml.
6. Reduced reporting of severe pain during second stage of labor.
7. Fewer abnormal fetal heart rate patterns.

# 113
  • Overijse, Belgie
Към ОФФ-а - аз лежах по гръб само в предродилна, а в родилна раждах почти седнала - една акушерка ми помагаше, като ми натискаше гърба напред, а краката си ги държах сама, а не на магаре (абе ако сте гледали Рейчъл от "Приятели" как ражда, така раждах и аз). И като се замисля напъните нито ми бяха неприятни, нито болезнени., все едно правех коремни преси  Wink. Но май зависи от лекаря, защото други майки раждаха с крака на магарето, което на мен ми се стори доста ...трудно, да не кажа супер неефективно!!!!

# 114
Винаги съм подозирала французите в изначална простотия, ама то пък всички сега да патим заради тях Wink Laughing Още по-голям ОФФ - възпитаничка съм на френска гимназия и смея да твърдя, че освен богатото културно наследство хич не са цветя за мирисане Mr. Green Материалът на Хедра го доказва Party

# 115
Разказвай още за "третия свят"! Звучи като приказка, много увлекателно разказваш. Надявам се че и другите мами няма да имат нищо против дори да се отклониш от темата за бебета и деца.

# 116
  • София
Невероятно интересна тема!
Деси, благодаря, че за миг ме измъкна от родната действителност  Hug, разказваш много увлекателно.
Ще следя с огромен интерес! Пуснала съм линк-а при юнските мами.

# 117
  • Стара Загора
Desi, я кажи (ако знаеш) какво е отношението на "маймуните" към децата, които си смучат палеца в по-късна възраст. Защото тук напоследък срещам много възмутени и отвратени хора при вида на сина ми (2г и 6м.) с палец в устата.
Аз знам, че това е гаден навик, ако не друго поне от хигиенна гледан точка. Но като виждам, че той се изнервя още повече при забележки и съм склонна да го оставя сам да определи, кога ще спре да го прави.

# 118
  • Варна
Здравейте първо!
Аз много рядко пиша тук, но доста често чета  Laughing
Темата обаче много ме заинтригува и искам да изкажа поткрепата си с две ръце  newsm44 . Мисля обаче, че една жена има нужда да научи всичко това докато е бременна и решава дали ще кърми детето си. Аз се радвам, че и сега го научавам, но ако го знаех по-рано щях да си спестя доста нерви, на мен и на сина ми, който на 13.09. ще навърши 6м. За съжаление, както и другите майки коментират тук в БГ нещата са коренно различни. Ако кажа на педиатъра си  например, пък и на приятелки, че си кърмя детето на поискване на тази възраст и че не съм заместила нито едно хранене. Как да ви кажа никой не ме поткрепя в това освен тук в нета. Особенно пък педиатъра, той милия си мисли че детето ми вече е на 5 кратно хранене и че не го кърмя нощем. Може и да греша, но си мисля че това за сега не му се е отразило зле. Много благодаря на [desi] за поткрепата, която ми оказа тя и други мами когато кърмата ми намаля!

# 119
Страхотна тема! Браво, Деси smile3501 newsm10 smile3525
Мисля си, че  мамите тук във форума  знаят повече докторите в БГ Sad
Тедулина е права, че няма подкрепа за това, което правим, но да се надяваме, че нещата и при нас ще се оправят в близко бъдеще Praynig
Благодаря Деси и момичета, които помагате на другите да кърмят и гледат добре децата си Hug

Общи условия

Активация на акаунт