маймунската тема

• 133 692
  • 974
  •   1
Отговори
# 120
Maлко за наддаването.
Когато бебето е изцяло на кърма(до 6 месеца) и е хранено на поисване наддаването на бебето се следи до толкова дали то наддава.  прегледите са на 15 дена, на 4 , 6, 8 седмици, после на 4, 6 и 9 месеца. Следващия е на 18месеца. Разбира се майката и бебето могат да си отидат и в извън графика, или лекаря да ги извика по-начесто ако има защо.

Наддаването се следи до толкова да се отчете , че бебето е наддало.
Ако е наддало 150 грама за месеца се казва БРАВОООООО, ако е наддало 2150 също Simple Smile
Т.е. няма малко или много наддаване докато е на кърма. Ако бебето не е наддало никак за 30 дни, те пращат да си кърмиш по-начесто у дома, разпитват следваш ли препоръчките(хранене на поискване, нощно, недаване на вода, биберон-залъгалка и т.н.).Паника още няма. Обикновенно следва преглед след 2 седмици - ако пак дори и след засилване на кърменето не е помогнало, чаааааааааааак тогава казват НЕ НАДДАВА. Няма понятие малко наддава - и 50 грама да са - значи наддава и няма за какво да се мисли. Ако е много наддало(виждала съм бебе на 5 месеца 11300 на кърма #Crazy незнам обаче колко е родено) много му се радват и никой не те кара да спираш нощните кърмения.
Моя мъничкия като беше болен много му се радваха, че от тлъстилки немогат да му намерят вена за абоката Shocked, и накрая му я сложиха на вратлето. Ама никой не каза прехранила си го!
Като ни изписаха следващите 45 дена не наддадохме нищо, а бяхме свалили 100 грама даже - пак казаха , че няма място за паника - бебето е било болно, възстановявала съм лактация - да продължаваме в същия дух. БЕЗ добавки! след още 2 седмици бяхме започнали да наддаваме. Нямам представа колко е свалил бебо в болницата за да преценя точно какви са били варациите, ама определено не се притеснявах като казват, че е в реда на нещата. И въпреки некачването и въстановяването на лактацията се оказа че не е проблем. После като беше здрав си качвахме пак всеки месец, като се разболееше сваляше и трудно почваше да качва.
Незнам как стои въпроса с изкуствено хранените бебета обаче - по-големите бебета(след 12 месеца) определено им се караха на майките че ги прехранват и не следват ритама им. Но съветите не бяха да се намали боря на шишетата и милилитрите мляко (а тук с изкуствено се храни с шишето пак на поискване и като количество и като честота) а да се спре джанк фуда - чипсове, вафли, бонбонки и т.н. Ми и тука има родители дето ги дават тея неща на децата си Mr. Green - имат и проблем с дебелеенето на по-големите деца пак по причината че тъпчат денонощно САМО бонбони и чипсове.
Телевизията обаче яко си пропагандира за 5те плода или зеленчука на ден, предавания за здравословни храни и т.н. В училище по същия начин ги учат.
Рекламират се много здравословни храни постоянно също.
Закъската на децата(а и възрастни) тука масово е някакъв пид сириал (каша - чаревична, овесена, пълнозърнеста и т.н.), мюсли, овесени ядки или гриз - нещо което те нахранва добре сутрин. В детските градини САМО това има за закуска - подладени. Забранено е да слагах в кутойката за снакс на детето си(всяко си носи нещо за хапване и от вкъщи) сладкиши и чипсове - може сандвич, сушени плодове, сокове, плод и т.н.

За палеца- незнам как се процедира ако детето го смуче постоянно - моя син си смучеше пръста до 5 годинки като заспива - в градината само го пращаха да си мие често ръцете...
Иначе сега в градината на сина ми видях детенце на 4 и половина с биберон залъгалка как го пита учителката дали днеска е готов да заспи без биберона и може ли да го вземе от него сега защото ще ходят да пеят песни.
Но пък до 3 години си ги вземат с шишетата и бибите на градината без проблем. Предполагам и пръста не е проблем да си го носят с тях Laughing

# 121
След всичко ,което прочетох до момента имам само 1 въпрос: Има ли възможност да се имигрира там в момента?
А вие с мъжа ти как го направихте(ако не е тайна,де)?

# 122
Така си го разказала, че да ти се прииска да родиш... Упс, при вас Wink Simple Smile

И аз точно това си помислих... Ееех, мечти!

# 123
След всичко ,което прочетох до момента имам само 1 въпрос: Има ли възможност да се имигрира там в момента?
А вие с мъжа ти как го направихте(ако не е тайна,де)?
Хи-хи и аз питах преди няколко страници, ама не казват, мълчат маймуните... Mr. Green

# 124
Тук няма емигрантраска програма като в САЩ или Канада например, затова едва ли е лесно(не казвам възможно - то невъзможни неща няма). Държавата официално не приема емигранти.
А за нас - мъжа ми работеше тук - затова сме тук. Просто след няколко години се влюбихме в страната и решихме да останем тук и така. Сега незнам точно какви са възможностите, защото и тук както навсякъде са затегнали много режима.
А и аз пиша хубавите неща - но както навсякъде и тук нещата не са само хубави - Има СПИН, много черни, престъпност, неуредици на законодатеслтвото и т.н. Но ние обичаме духа на страната и затова останахме.

# 125
мале  страхотно......нямам какво да питам само изразявам възхищението си на тези хора за това че зачитат природните закони ............ Hug
И майчета не се вайкайте толкова ако един започне да се държи така с детето си ще се намери и втори все пак всички е ? на възпитание а хората които възпитават новото поколение ще сме НИЕ

# 126
Мисля си, че  мамите тук във форума  знаят повече от докторите в БГ Sad

Аз вече не само мисля,ами съм и убедена,че е така,особено относно кърмене и захранване.
Но да се надяваме,че нещата все някой ден нещата и в Б-я ще се оправят......  Praynig

# 127
  • Сливен
Деси много се радвам, че най-сетне прочетох историята за твоето раждане. От месеци я търся, с надеждата, че все някъде си я публикувала, но най-малко очаквах тук да попадна на нея. До сега се сблъсквах все с намеци, че е възможно да се ражда спокойно и без болка, но нищо оп-подробно. Съпругът ми също е зарибен Wink Дори съм засичала как разправя на свои познати за това, че докторът само те галел по корема и казвал "Хайде бебе, всички те чакаме!"  Laughing Ще му дам да прочете и пълната версия.
Всичко, което разказваш е толкова вдъхновяващо!!! Защо не го публикуваш и в разказите за раждане в "Бъдещи и настоящи майки"? И там съм те търсила, ама на - няма те.
Благодаря ти много, че отдели време да споделиш всичко това с нас!   bouquet За съжление аз съм песимист, че някога ще се случи и на мен.

# 128
  • София, Младост 3
Аз съм шокирана след всичко, което прочетох Shocked В добрия смисъл, де!

Мисля, че ако бях прочела тази тема преди 11 месеца сериозно щях да се замисля дали наистина искам да родя секцио. 

Момичета, а как смятате, дали е възможно подобно раждане да се случи и тук (па макар и без вани, свещи и музика Mr. Green), ако имаш платена уговорка с добър доктор и екип?! Сега се чудя дали, ако си платиме, дежурните акушерки и доктори биха били така добри да изчакват естественото развитие на процеса?! А примерно ако се подпишеш след раждане, че искаш да си ходиш и си вземеш бебето?! Може пък да има начин! Ако някой има близък доктор/акушерка, нека да попита. Много ми е интересно.

Деси, продължавай да пишеш, сякаш не говориш за този свят. Желая ти късмет и положителни емоции и с третото бебче.  Hug

# 129
  • Стара Загора
Сега се чудя дали, ако си платиме, дежурните акушерки и доктори биха били така добри да изчакват естественото развитие на процеса?!

Хихи...каква стана тя - да им плащаме за да не правят нищо и да ни оставят да родим естествено  Mr. Green
Мисля, че добре ще се приеме идеята от лекарското общество Twisted Evil Wink

# 130
Момичета, а как смятате, дали е възможно подобно раждане да се случи и тук (па макар и без вани, свещи и музика Mr. Green), ако имаш платена уговорка с добър доктор и екип?! Сега се чудя дали, ако си платиме, дежурните акушерки и доктори биха били така добри да изчакват естественото развитие на процеса?! А примерно ако се подпишеш след раждане, че искаш да си ходиш и си вземеш бебето?! Може пък да има начин! Ако някой има близък доктор/акушерка, нека да попита. Много ми е интересно.

Само да те разичаровам мога - в ЗЗО няма опция позволяваща подобни раждания, защото аз искках да инвестирам пари в родилна къща но много вързо ми мина ентусиаззма заради липсата на законови постановки, т.к. аз исках да е по договор с касата а не жените да плащат допълнително
Някой хубва ден може и да се замислят нечии умни глави в Говорилнята в Сф и да пооправят закона

# 131
Пиленце, ами аз раждах платено, с добър доктор, добър екип. На предварителния преглед тя ме пита: ти вярно ли си и скала без обезболяване да раждаш? Вярно, да. Отидох в болницата, извиках я по гсм-то. Да, ама уговорката ми е с нея; акушерките не ги бърка, а и ми се стори че нарочно бяха по-груби, като разбраха, че съм с уговорка. Няма да изпадам в детайли, но ситуацията беше доста стресова, и накрая едно уж нормално раждане го докараха до секцио, което ми струва много нерви и болки. И не че жената беше лош доктор, просто практиката тук е такава и нямат много вяра на природата, все им се иска да се намесят (то може да се види по отношението на нашите педиатри към кърменето - много са сходни нещата).

# 132
Емем, аз това не мога да разбера в България - докога уговорките ще се правят с лекарите а не с акушерките?
По начало акушерките са тези дето израждат, а лекарите проверяват само докъде са стигнали нещата
Или аз съм в грешка, но по белия свят е така

# 133
Явно си в грешка  Wink. В долната земя така стоят нещата. Не че не можеш да се уговориш с акушерка, но май все накрая опираш до лекар. Както казвам многократно, кърменето не е болест; и раждането също не е, но явно целта е да се направят, за да има работа медицинското съсловие.

# 134
Емем, аз това не мога да разбера в България - докога уговорките ще се правят с лекарите а не с акушерките?
По начало акушерките са тези дето израждат, а лекарите проверяват само докъде са стигнали нещата
Или аз съм в грешка, но по белия свят е така
не си в грешка, душо!
Акушерките израждат - и двете го знаем със сигурност. А уговорките се правят с лекарите, защото бременните имат контакти с лекарите, не с акушерките. В момента ЖК се води от лекар - общопрактикуващият лекар на бременната или специалист - гинеколог. Преди време, когато здравната система беше по-предната - говоря за системата на участъковите лекари, във всеки райно имаше участъков гинеколок и към него акушерка, при които се води ЖК. Тия акушерки са били хората, които са контактували с бременните, не докторите.

Сега как да стане номера - ти на тия акушерки им виждаш очите като отидеш чак в Родилното. В редките случаи на лични познанства, акушерките не са търсени. И постепенно колелото се завърта - ако три от моите приятелки, примерно, са родили след уговорка с лекар, аз също ще постъпя като тях и през ум няма да ми мине друго.

И още нещо - уговорката с лекар често пъти ти е "застраховка" за добро отношение от страна на всички нива на персонала в болницата.  Защото раждането си е раждане, ама после три дена може да те оставят да лежиш като куче.

Общи условия

Активация на акаунт