маймунската тема

• 133 742
  • 974
  •   1
Отговори
# 135
  • Overijse, Belgie
И аз бях с уговорка с лекар и през цялото време беше до мен, т.е. седнал на съседното легло! Носеше ми вода, говореше ми през цялото време глупости, за да ме разсейва, когато работата стана напечена. Акушерката само му носеше някакъв разтвор за дезинфекция като се налагаше да ме бърника.
Незнам как си беше направил нещата, но като пристигнах в родилно, акушерката ме попита дали аз съм момичето, което щяло да ражда на следващия ден (бях 1 седмица с 3 см разкритие и имахме уговорка, ако раждането не тръгне само до 12.08. да отида и да ми сложат таблетка, но то взе че тръгна на 10.08.  Grinning). Това ме навежда на мисълта, че си е подготвил екипа и явно има дава и част от паричките. Но пък беше случайност, че се паднах да раждам по време на негово нощно дежурство.

# 136
Деси, и аз на свой ред ще кажа - фантастично е -  smile3501
Вярно е, че всяка страна в света си има плюсовете и минусите, но тези неща, които разказваш, определено са много голям плюс и за децата и за майките - такова е моето мнение.
Благодарности и възхищение за ценната информация (много ме доядя, че когато бременеех и раждах нямаше откъде да го знам). Дано бъдещите и настоящи мами се възползват, колкото могат и искат.
Емем, аз това не мога да разбера в България - докога уговорките ще се правят с лекарите а не с акушерките?
По начало акушерките са тези дето израждат, а лекарите проверяват само докъде са стигнали нещата
Или аз съм в грешка, но по белия свят е така
Точно затова аз си потърсих, намерих и се възползвах от уменията и грижите на акушерки от Шейново - и двете раждания минаха леко и по естествен път - за по 2-3 часа всяко. Това, което не можах да постигна за себе си, беше да не се стресирам и да избегна болката..., но преживява се и щастието идва бързо.

# 137
Е, аз не исках да разводнявам темата на Деси с моите желания и впечатления, но мерака ми си седи някъде в главата и ако някой ден умните глави в Говорилнята решат да оправят закона, аз съм насреща да организирам подобна институция и в България.
Ако искате мога да ви разкажа, ама не искам да разпалвам излишно страстите

# 138
  • София
Е, кажи, пусна фитилчето и го остави.  Mr. Green Аз поне искам да чуя за идеята, пък току виж докато дойде време да раждам второ дете да са се променили нещата и в наш'та хубава страна. Praynig

# 139
  • Бургас
Е, аз не исках да разводнявам темата на Деси с моите желания и впечатления, но мерака ми си седи някъде в главата и ако някой ден умните глави в Говорилнята решат да оправят закона, аз съм насреща да организирам подобна институция и в България.
И тогава може и да се престраша за трето.  Laughing

Във връзка с нещата, които се коментираха малко по-назад: второто ми раждане беше уговорено с акушерка (опитна, с име), а не с лекар. Много беше внимателна жената, но си е възпитаник на нашата школа - още след като й се обадих с първите контракции- хоп! на система, лежанка по гръб, боц! накрая Атропин. Когато започнах да раждам 20 минути след атропина (без никой да ми обясни, че той ще скъси раждането с часове, а той действа и малко на съзнанието, че не разбирах вече, какво става)  ме влачиха до съседното помещение, защото все пак трябва да се ражда на магарето... Благодарение на тази акушерка си спестих операция (бебето почти се беше задушило в пъпната си връв, 5 пъти увита около вратлето), дори шевове нямам (докторът остана на сухо, макар че обикаляше и дебнеше), но раждането беше кошмарно изживяване. Дни и седмици след това живях с чувство на срам - как съм се изложила като някоя лигла, уж жена с опит. После намерих информация в Интернет за Атропина и си простих...
Затова по-рано казах, че промяната трудно ще се случи - все още се мисли повече за удобствата на медицинския персонал (за да може активно да се намесва) и не се обръща внимание на удобството (даже и физическо, изобщо не коментирам емоционалния комфорт) на майката.
Извинявам се за дългите изречения и скобите - зная, че са проява на лош стил, но по тази тема винаги реагирам много емоционално.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2005, 10:28 от raika

# 140
Вчера си говорих с бавачката ни, тя е пенсионирана акушерка по тая тема. Жената ми разказа, че преди години е имало твърда практика е била да се правят епизиотомии на всички родилки, вкл. и тези, които раждат недоносени бебета. Логиката е била, че така се щади плодът. И тя ми обясняваше, че тогавашния шеф на отделението все викал "Ти си я срежи, ък да ти е мирна главата".

Е за такива приеритети става дума. Добре, че поне тая варварщина е останала в миналото... Аза като си помисля, че цяло поколение жени са минали през това - заради такива неща майките ни разказват за ражданията си като за кошмар.

# 141
  • Бургас
Явно, че в Бургас още не сме излезли от миналия век - като се вземе предвид, че още не сме открили епидуралната упойка... А и наистина в 90% от случаите те кръцват (и аз си имам кръпка от първото раждане Rolling Eyes).

# 142
  • Overijse, Belgie
Сега разбирам защо повечето жени са учудени, че не съм с епизиотомия, а имам 2 шева!!! Явно си зависи от лекаря.

И наистина ме учуди това, което каза Деси - че в ЮАР епизиотомиите са рядкост, понеже тук в БГ режат, както казахте, за всеки случай!
Определено има случай, когато тя е наложителна с цел по-малко разкъсвания на всички посоки, но когато се прави без причина е меко казано тъпо  Mr. Green

# 143
Фиданке, ами пусни нова тема, ако не искаш да разводняваш, но то за същото иде реч. А както виждаш, има жив интерес към такива теми тук и много майки биха се включили. Сега се смени правителство, министри, дали пък няма да има някаква промяна и в тази част? Пиши какви са ти идеите, моля, със сигурност ще намериш сред нас много подкрепа. Много от нас с готовност дават по 5-600 лв, само за да родят нормално, да не им объркат нещо и да не се превърне раждането им в кошмар (е мойто си беше въпреки това, и въпреки милото отношение на лекарката). И това не включва нито присъствие на бащата (за това трябват още 200 лв за отделна родилна зала и лекарски екип), нито ВИП стая (в която да си вземеш детенцето при теб и в която могат да те посещават близките). Говоря за Шейново, но и по другите болници май е подобна работата (в Майчин дом знам, че "таксата" е доста по-висока).

Иначе Сладка Хапка е права, че и тук става да родиш с акушерка, ама като ме нашашкаха от ЖК, че имам тесен таз и трябвало секцио (после не беше това причината), как да не потърся лекар? В Шейново има такава опция, струва 100 лв, официално - избор на лекарски екип. Е да, ама трябвало и лично да се съгласи лекарят; така че платих хем на касата, хем на ръка. И все се чудя, ако не бях с уговорка, дали пък нямаше да ме оставят да си родя нормално, без интервенции, и да си спестя травмите от секциото? Но все остава съмнението, че можеше и да има опасност за живота или здравето на дететето, та се примирявам с развитието на нещата.

# 144
Фиданке, ами пусни нова тема,
Готово!

# 145
Абе Деси трябва да обясни, но ЮАР е доста по-цивилизована страна от БГ във всяко едно отношение. Ние си мислим, че като е най-отдолу на Африката е на гъза на географията!!!
Моля моля, ама аз живея в 3тия свят не забравяйте:)
Искаааааам,искаааам да живеея в 3-тия свят newsm45
И аз вече започвам много да искам да ходя да живея в третия свят...

# 146
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Деска, а как привързват бебето- нещо като слинга ли или как?

# 147
Деска, а как привързват бебето- нещо като слинга ли или как?

Aми ако ще стоиш може и само да си го слошиш вътре в блузата, ако ще се дружиш има нужда от допълнителна упора- нещо като слинга- бебчето е на гърдите ти и кърпата минава под дупето му и поддържа гръбчето, а отгоре може да си сложиш дрехите. Нещо като слинга може би(ама при слинга има май и част която е между теб и бебето)
Аз се справях добре и само в пазвата си да го пусна, а нощем като беше малко  направо си спеше между гърдите ми с коремче на моя корем и двамата завити с одеалото без да се вързваме. иначе новородените ги връзват, докато свикне майката като спрят за да не се катурне отгоре им.
Но ако ще се разхождаш няма как да не се вързва- възли грубо казано - по скоро е подпъхване на единия край на кърпата под другия , може и да се дообезопаси с някаква щипка(шнола) или секретна игла да не се измуши. Но ако си слагаш отгоре дрехите става доста стегнато и няма такава опасност. А и някак си ръцете ти все са на детенцето и го поддържат.

# 148
http://www.prematurity.org/baby/kangaroo.html - ей това също е интересно.

А ето ви и снимка на вързано бебе http://www.kangaroomothercare.com/story01ad.htm ...тук май.акта даже и специална блуза са и дали.
историите на този сайт са невероятни.

# 149
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Не- при слинга няма нищо между мама и бебе-най- много на мама дрехите, но ако е малко предполагам може и на голо. Аз със слинга изкарах цялото море- макар дъщеря ми да е на година и два месеца и ходи ,но понеже гледах да изкараме на плажа максимално време( разбирай до обяд най- много, че баткото грохваше, ако не спи следобед) и тя сучеше и си заспиваше в Слинга. Малко офф, но по тази причина (че метлосвахме много) кърмих къде ли не. Цяла Албена ми се нагледа на.... Маргаритите Mr. Green Най- готината случка от морското кърмене беше когато Мими омаломощена от водада, а и за сън и беше време- просто прилегна, дръпна ми сутиена на банския, зацока и заспа докато я плискаха вълничките по голото дупе. Като се замисля май само липа не съм брала Wink кърмейки я, но то е защото не и е сезона на цъфтежа. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт