Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 202
  • 579
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Като се започне едно слагане под общ знаменател. Ти смяташ ли, че всички европейци карат последен модел автомобил? Знаеш ли какви заплати взимат в други държави и дали са съизмерими със стандарта им на живот2 Не всички са лекари, адвокати, архитекти. Навсякъде има и "обикновени хора".
Не, естествено. Но точно лекарите, адвокатите и архитектите са средната класа хора. Защо трябва да приемаме за нормално моя приятелка лекарка да взима 400 лв.? Ти познаваш ли европейски лекар с 200 евро заплата? Това исках да кажа, не ме разбра, но както и да е...

Знам колко взима мой европейски колега на същата позиция в аналогична структура. Имам представа за заплатите, повярвай ми.

Ако за коли ще си говорим, тук сме мноооого различни Simple Smile В Европа хората на нашата възраст карат или велосипеди, или най-нисък клас коли - мънички, маневрени. Спортни и лимузини карат знаеш ли кои - пенсионерите. Защото само те вече могат да си го позволят. Ето така седят нещата с колите Grinning На мен тази част от техния живот никак не ми харесва.

# 76
Преди 2 дена си намерих една тема, моя, от 2007, за нивата на средната класа в България.
Тогава Хакиба, мисля, цитира едни изследвания, според които доход от 750 лева на човек от семейство се води за средна класа . Около 2000 лева доход на месец-ниско ниво на средната класа, 4-5 000-"златна" среда, 8 000 и нагоре-висока средна класа.

Ще се опитам да намеря цитата на Хакиба.

# 77
А аз да питам такава тема нормална ли е за български форум?
Въпрос за 3000лв.
В смисъл, че ти се виждат малко, нали  Wink Joy
Чакай да се включат баровките да ти обяснят  Peace  ooooh!
Щото започва едно мерене на... последни модели автомобили да речем.

Не. Вижда ми се безумно някой да пита дали му е достатъчно дълга чергата, защото сигурно сам не може да прецени до къде му се простират краката и дали пък евентуално не се е прекарал и може да се протегне още малко, а за целта някой трябва да му каже.  ooooh!

# 78
Демек, златното среднокласово семейство е с доход от 20 хилки ли?

# 79
Минзухаре бе!
Говоря ти за доходи НА СЕМЕЙСТВО. Не на ЧОВЕК.

4-5000 за семейство.

# 80
Минзухаре бе!
Говоря ти за доходи НА СЕМЕЙСТВО. Не на ЧОВЕК.

4-5000 за семейство.

Започна обяснението със 750 лв. на човек, затова не стана съвсем ясно.

# 81
 Не знам защо трябва да се делим на баровки и не баровки, макар че от контекста на повечето постове стана ясно горе долу кой с колко живее. Аз личния си финансов статус няма да го коментирам, защото е грозно, само ще кажа, че не мога да изпитвам завист към авторката именно, защото съм амбициозна и мога да постигна всичко, което си наумя. Било то и материално.
  Та отново по темата. За хиляден път- Баба знае и 2 и 200. Не става въпрос за това кой колко може да профука за 1 месец, а за това, че на фона на икономическото положение в България 3000лв е добра сума за тричленно семейство, даже е над средния доход. И както авторката сама каза, стигат й и за почивки, и за глезотии, и да си купува каквото не й трябва, и да презадоволява детето си. Е това какво е? Може би беднотия.
 Както и да е. Темата беше абсолютно излишна според мен. Смятам повече да не влизам спорове и да не пиша. Яд ме е само, че има безброй семейства, които четат тази простотия и се молят да живеят толкова "скромно" и те някой ден.

# 82

Започна обяснението със 750 лв. на човек, затова не стана съвсем ясно.
ЩЕ ти изнамеря от архива точния откъс, момент само.

# 83
  • София
Клонке, нищо не каза. Ако ти не можеш да си позволиш изброените неща с този доход, означава единствено, че не можеш да си правиш сметката, или че още нямаш семейство и не си наясно как вървят семейните финанси.. Все пак допускам и идеята да се бъзикаш.
Лизингът на новата ми лична кола е месечният семеен доход на жената.
Дотолкова мога да смятам.
Аре, нЕма нужда да се правим на ощипани. Нито е Бугати, нито нещо от сорта. Един относително добър атомобил, достоен за семейна дама с дете, която не е на държавна работа. Всъщност, може да се каже - домакиня. Mr. Green

И?!
Какъв е проблемът?
Тя може ли да си го позволи? Не. Значи доходът й е не е добър. Точка.

# 84
  • София
Не знам защо трябва да се делим на баровки и не баровки,
И аз това се питам. Глупаво е. Направо е невъзпитано да се държиш грубо с някого, само защото си е споделил мнението, още повече че са го попитали, но всеки според възможностите си, нали така Wink

...а Клонка дооформи пейзажа Joy

# 85
  • София
Не, естествено. Но точно лекарите, адвокатите и архитектите са средната класа хора. Защо трябва да приемаме за нормално моя приятелка лекарка да взима 400 лв.? Ти познаваш ли европейски лекар с 200 евро заплата? Това исках да кажа, не ме разбра, но както и да е...
Знам колко взима мой европейски колега на същата позиция в аналогична структура. Имам представа за заплатите, повярвай ми.
Ако за коли ще си говорим, тук сме мноооого различни Simple Smile В Европа хората на нашата възраст карат или велосипеди, или най-нисък клас коли - мънички, маневрени. Спортни и лимузини карат знаеш ли кои - пенсионерите. Защото само те вече могат да си го позволят. Ето така седят нещата с колите Grinning На мен тази част от техния живот никак не ми харесва.
Белинда, явно наистина не съм те разбрала  Peace Ама и темата доста се отплесна, та стана мазало.
И на мен не ми е приятно, че правя нещо, което според твоето описание, ме поставя в средната класа на европейците. Но пък и не се оплаквам. А откъдето и да погледнеш 3000 лв. не мисля, че са ненормален доход в нашата родна действителност и най-вече в момент на криза!
Реагирах остро, но ми стана кофти като знам, че тази тема ще я прочетат и хора с доста оскъдни доходи, едва свързващи двата края. А авторката се фука как не се лишава от нищо, как си купува каквото видела по витрините и т.н. За сведение ние преди 3 години разполагахме с двойно по-малки средства (1500 лв. на месец), но това не ни е пречело да живеем добре, че и да спестявам някой и друг лев.
То всеки си гледа от неговата камбанария и мери с различен аршин.

# 86
  • София
...а Клонка дооформи пейзажа Joy
Ми...как може човек да твърди, че 3000 семеен доход е ВИСОК, щото, видите ли, имало хора, които живеели с 300.

Че не съм можела и да смятам, мома съм била...не че не се поласках от подобна постановка на живота си, Минзухар знае как да зарадва душата ми винаги. Mr. Green

# 87
  • тук-там
попрочетох от тук от там... общо взето от всичките постове единственото, което разбрах е кой с колко - горе-доло разполага..
на въпроса  - да, за българия дохода си е нормален за 4-членно сем.- говоря за по-големите градове -така наречените областни-дали стигат - всекиму според потребностите - след като се замисляш, явно на вас не ви стигат...друг е въпросът, че деца се гледат най-вече с любов и желание. А пък съвсем друг е въпросът, ако почнеш да мислиш как ще му плащаш частните уроци по пиано, ако е родено генийче- за възникващи здравни проблеми - въобще не е за мислене..така, че ако искаш дете - просто го раждаш, единственото нещо с което съм се съобразила в разликата-в годините на моите деца е моето душевно равновесие и спокойно отглеждане - 7 години разлика- пълноценно изживяване на първите 7 години - и с първата и с втората щерка...парите са мноооого важни, но далеч не са всичко!

офф - 11 нови отговора - публикувам без да чета

# 88

Специално за Минзухарева .
Също и справка за другите .

Според изследването средната класа трябва да се търси сред хората с личен доход малко под 1000 лева до около 2000 лева. Американската статистика поставя в тази категория хората с лични доходи между 40 000 и 95 000 долара годишно.

Като отчитат различния БВП на глава от населението и в стандарта на живот в изследването приемат: "Ако се спазят тези пропорции, бихме разпознали като доходи за средната класа българи от порядъка на 8-18 хил. щатски долара годишно, съответно 12-27 хил. лева годишно, или с месечен доход между 1000 и 2200 лева месечно."

От Института за пазарна икономика разграничават горна класа - хора с месечен доход над 2000 лева, а средна - тези с нетен месечен доход между 700 и 900 лева. Като се има предвид, че в първия случай става дума за доходи бруто, а във втория - нето, нивата са почти сходни.

По данни на НСИ за 2003 г. около 80 000 работещи българи имат доходи от 700 лева месечно нагоре. Това формира малко под 4% от заетото население.

Заради укриването на доходи анализаторите са склонни да завишат числото, но не и повече от 8% от заетото население.

Освен чрез доходите средната класа може да бъде измерена и чрез потреблението си.

"Това са тази група хора, които имат сравнително нова кола, собствено жилище, могат да изпратят децата си в добро училище, да поддържат здравето си при частен лекар", казва Славов от GfK. Той описва тези хора като "икономически самостоятелни" и "уверени в икономическо отношение хора" и предполага, че става дума за 7% от населението.

# 89
  • София
Реагирах остро, но ми стана кофти като знам, че тази тема ще я прочетат и хора с доста оскъдни доходи, едва свързващи двата края.
Явно си добро същество, щом ти става кофти от такива неща, но...тези същите хора ходят по същите улици, по които и ние, влизат в същите магазини и т.н. Те така или иначе са наясно с положението си. Това нищо не означава. Ние с мъжа ми като студенти спяхме на едно легло 50 сантима, аз практически спях наполовина на един стол Laughing и най-големият ни лукс беше да отидем на кино и хубаво заведение, ама следващата седмица си го отгладувахме Wink Никога не съм била по-щастлива през живота си. Така че...клише или не, парите не са всичко. Да, по-готино е да ги имаш, няма да лицемернича, но...просто не са всичко Grinning Затова и написах на авторката, че ако наистина искат дете, ще си го отгледат с тия 3 хилки на месец, като стой та гледай, независимо какво ще й кажем аз, ти и още сто човека.

Общи условия

Активация на акаунт