Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 412
  • 579
  •   1
Отговори
# 480
...
Е, те сметките станаха много цигански вече! Както и такова философстване.

Какво му е циганското? Как може един селски лекар примерно да се обогатява духовно по специалността, като не може да си позволи дори абонамент за една периодика? Как един студент по медицина да си купи атлас? Простете, ако някои от вас са над такива дребни неща като пари и сметки, но това не променя нещата. Дажи интернета струва пари, да не говорим, че повечето смислени професионални сайтове са платени.
Eдин лекар не се обогатява духовно по специалността си, а повишава квалификацията си. Това няма нищо общо с духовното обогатяване. Един добър специалист може да бъде духовно беден и от това квалификацията му няма да пострада!
Виждам, че казаното от мен се преиначава! Ето, например на моста на НДК в момента има  изложба. Утре ще я видим. И за нея ли са необходими пари според теб? А утре в Борисовата градина от 17ч. ще има концерт на американски квартет-безплатен. И какво, да правим сметка на трамвайните билети ли? Ние пък сме с карти! Сигурно ще има и седмица на София с доста безплатни културни прояви, както обикновено около деня на София. За това говоря, че не всичко е с пари и щом нещо е безплатно, това не означава непременно, че е некачествено! Известно ли ви е, че ЕС ни дава доста пари за култура? По този начин се плащат някои от тези безплатни за нас мероприятия. Имаше лятна културна програма 2месеца-също безплатна- http://www.sofiaculture.bg/files/ljatna_programa_2009.pdf
И в Русе имаше такава. Тоест не всичко е пари! Но зависи кой какво иска и от какво се интересува.
Ето каква тема си имаме във форума за електроника-тема за култура, нямаща нищо общо с електрониката, но пълна с полезна информация. Вече цяла година я поддържаме.
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=244503&sid=d9d1cb231e6 … 59905335fb1352ed8
Няма как парите да престанат да ни бъдат грижа, но аз неслучайно наблягам на това, че животът не е само пари и вещи. Парите са стеснили кръгозора на доста хора. Стремежът към нови и нови вещи-също. Един наш познат се чудеше как така сме пожертвали повече от 300евро, за да разглеждаме Солун 4дена! Той никога не би направил това, въпреки че е много по-добре от нас материално. Гордее се с новата си кола, за която похарчил 20000лв. и пита защо още не сме сменили нашата с друга. А защо да я сменяме, щом ни върши чудесна работа и поддръжката и не е скъпа? Само да се покажем пред хората ли? Е, мерси, нямаме такива амбиции. 

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 01:05 от vl

# 481
... Но зависи кой какво иска и от какво се интересува.
...

Мдааа.
Ето малко инфо и за едно платено интересно място за посещение:
 http://www.viennaclassic.com/termine.php?navid=1&lang=E& … pera/vienna-opera

За да не останете с грешни впечатления, все още ми се струва неразумно за двама човека да си платим самолетни билети, нощувка, билети за операта /от порядъка на около 200 евро единият/ и съответните други разходи - с едничка цел да идем на опера - още трябва доста хляб да изядем. Но предпочитам да се амбицирам и да си поставя срокове за посещение на подобно събитие, вместо на безплатен концерт. Дай Боже, следващата или по-следващата година да може да гледам "Фауст" или "Дама Пика" в ложата /или поне от първите редове/.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 01:22 от azaf

# 482
Много хубаво, но на тоя етап като че ли ще се задоволим да гледаме Музикферайн по телевизията на Нова година и да слушаме виенската опера по програма "Хр.Ботев". Но някоя екскурзия до Виена вероятно ще направим.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 01:17 от vl

# 483
# 484
А в Музеите на Ватикана всеки месец има безплатни дни за посещения  Mr. Green Ама понеже сме над тези неща, няма да обръщаме внимание на разходите, които трябват, за да стигнем до там  Sunglasses щото някой ще каже, че е циганско  Peace

# 485
  • София
Темата съвсем кривна, но и аз да се намеся. Всичко се плаща - ако избереш спокойствие и повече свободно време - плащаш с по-ниски доходи, ако избереш висок стандарт с високи доходи - плащаш с липса на свободно време. това е условно , разбира се , за да можеш да избираш има много предварителни условия, които трябва да са изпълнени - образование, квалификации и т.н.

# 486
Ние също сме семействдо с 1 дете и доходът за момента ни е по малък от половината на вашия, но успяваме ( само ние си знаем как) да се оправяме някак си. Така, че въпросът ти е страшно тъп поне за мен, а може би не само за мен.

# 487
...Така, че въпросът ти е страшно тъп поне за мен, а може би не само за мен.

Защо така грубо? Много хора са с по-малки доходи, ама тя трябва да се чувства виновна ли? Момичето не те е питало как така живееш с по-малко пари от нея, пита за нейния си случай.

# 488
А в Музеите на Ватикана всеки месец има безплатни дни за посещения  Mr. Green Ама понеже сме над тези неща, няма да обръщаме внимание на разходите, които трябват, за да стигнем до там  Sunglasses щото някой ще каже, че е циганско  Peace
И Лувърът е безплатен всяка неделя. 2пъти сме го посещавали именно в неделя.
Колкото до това, което пита авторката, смятам че 3000лв. са доста сериозен доход и да се стреми човек към повече в нашите БГ условия е направо изтезание. Тоест прекалено много работа, умора и вероятни болести като следствие от този стремеж към повече. Ние сме доста под 3000лв. и не се оплакваме.
Намирам за нормално да икономисат няколкостотин лева от тези 3000, а не да харчат всичко до стотинка. Не подкрепям фразата, че икономията била  майка на мизерията. Би трябвало да се правят икономии в разумни граници.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 16:23 от vl

# 489
  • София
Намирам за нормално да икономисат няколкостотин лева от тези 3000, а не да харчат всичко до стотинка.

ами ако не им харесва да "икономисат"?

да се стреми човек към повече не е изтезание, а е желание за по-добър живот. и такова желание трябва да се приветства. а мързелът нека се оправдава с опасността от умора и болести.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 18:47 от Aurora

# 490
Темата съвсем кривна, но и аз да се намеся. Всичко се плаща - ако избереш спокойствие и повече свободно време - плащаш с по-ниски доходи, ако избереш висок стандарт с високи доходи - плащаш с липса на свободно време. това е условно , разбира се , за да можеш да избираш има много предварителни условия, които трябва да са изпълнени - образование, квалификации и т.н.
И аз така мисля! javascript:void(0);
Избрах държавна работа - по-ниско заплащане, но и повече свободно време! Всеки си преценява потребностите и възможностите.

# 491
За един-малко,за друг-много.За мен са добър доход. Peace

# 492
Дааа, в "Парите на другите" героят на Дани де Вито казва, че такава е играта - правене на пари. Печели този, който умре най-богат Peace

# 493
Намирам за нормално да икономисат няколкостотин лева от тези 3000, а не да харчат всичко до стотинка.

ами ако не им харесва да "икономисат"?

да се стреми човек към повече не е изтезание, а е желание за по-добър живот. и такова желание трябва да се приветства. а мързелът нека се оправдава с опасността от умора и болести.

Глупости, глупости, глупости! "По-добрият живот" може да дойде на гробищата още на 40-50години, щом са налице такива стремежи. Зная твърде много такива примери. Или пък ранен инфаркт или пък инсулт пак на тази възраст с тежка инвалидност.  Това да си почиваш, когато е необходимо и да си правиш развлечения вместо непрекъснато да работиш като роб, не се нарича мързел!!! За мързел мога да дам доста други примери, но няма смисъл да се отклоняваме от темата.
Ако авторката не желае икономии, проблемът си е неин или техен семеен.

# 494
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

Ивъъ 3000 лева !!! Как се оправяте не знам  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт