Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 403
  • 579
  •   1
Отговори
# 495
Аз мисля, че това за София е добър доход и все пак, че за да живеете средно добре е нормално да не ви остава. Зависи и дали се плащат кредити наеми. Наемите в София са доста неприятно високи, транспорта на ден за човек средно е към 4лв (т.к. рядко се намира пряк транспорт без смени), а не може да я караш и само на закуски и други евтини храни, дори не трябва. Ние лично, колкото и да искаме да съберем някой лев, сме сложили здравето на първо място и се опитваме да ядем хубава храна и месо всеки ден. Това е голям разход, но здравето си е инвестиция. Ако спестиш 200лв с ядене на закуски за какво толкова ценно ще ги дадеш, че да злоупотребяваш със стомаха си?
Поне аз така мисля   Peace

# 496
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

Що си мисля,че авторката е доста наясно със ситуацията си  и сега за кеф просто си ни гледа сеира. newsm78 Laughing

# 497
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

Що си мисля,че авторката е доста наясно със ситуацията си  и сега за кеф просто си ни гледа сеира. newsm78 Laughing

Щото не си чела темата.

# 498
Не би трябвало транспортът да излиза около 4лв. на ден. Месечната карта за всички линии е 50лв. Тоест по-малко от 2лева на ден. Но, ако се  използват маршрутки, ще излезе поне 3лв.

# 499
Не би трябвало транспортът да излиза около 4лв. на ден. Месечната карта за всички линии е 50лв. Тоест по-малко от 2лева на ден. Но, ако се  използват маршрутки, ще излезе поне 3лв.
Не би трябвало, ама излиза, че може и повече да дойде.
Ако ти се наложи да вземеш две маршрутки, а не една, в едната посока, защото в противен случай ще трябва да смениш 3 автобуса, всеки от които виси по 20 минути в задръстване и отделно го чакаш по 10 минути на спирката, левчетата даже стават повече.
Не навсякъде в София можеш да стигнеш само с автобус (тролей, трамвай), така че да ти се връзва сметката с карта за гр. транспорт. Или по-скоро можеш, но ще отнеме с час повече. А времето също е скъпо. Или и това ще оспориш?
Това не беше много по темата, ама не се сдържах с тия дребни сметки ....  Embarassed

# 500
  • Пловдив
Всичко се плаща - ако избереш спокойствие и повече свободно време - плащаш с по-ниски доходи, ако избереш висок стандарт с високи доходи - плащаш с липса на свободно време.

Да, времето е пари и парите са време. Времето, което имаме, е парите, които нямаме. И обратно.

Въпрос на избор е какво съчетание избираме между пари и време, къде се движим по кривата с отрицателен наклон (отрицателната зависимост между двете, те са като скачени съдове).

Като ми писне от работа и че досега никога не са ми давали полагащия се отпуск по трудов договор, си казвам: Ех, да бях на държавна работа...А после: да, ама тогава няма да получавам 500, а 350-400 лв и става кръгова глъвоблъсканица. Това е. Времето е константа.
За дадено време да изработим повече пари, трябва да вдигнем мозъчната си/ръчна/крачна и т.н. производителност, тоест губим от здравето...И здравето е пари, и време. Абе всичко се измерва в пари, енергия и време.

# 501
За втори път тука някой споменава  "държавна работа" във връзка в малко заплащане. За пръв път ли чувате, че има държавна работа с много голяма заплата, но е с връзки.  Разни агенции,  надзори, БЕХ, ДКЕВР /енергиен холдинг, регулиране/.
Случаен човек там не попада.
Имам познати в частна фирма , които много работят, но не им плащат много. Хем нямат време, но нямат и пари /не са ходили никога на почивка/, а са много трудолюбиви.

# 502
За мен този доход ще бъде супер. Само мога да си мечтая за него на този етап. Но пък за моята сестра , с доход 10 пъти над този - 3000лв. са нищо.
Очакваш всички тук да ти кажат,че дохода ти е мноооого висок, май. Или какво очакваш точно-не знам. Ти си знаеш.

# 503
За втори път тука някой споменава  "държавна работа" във връзка в малко заплащане. За пръв път ли чувате, че има държавна работа с много голяма заплата, но е с връзки.  Разни агенции,  надзори, БЕХ, ДКЕВР /енергиен холдинг, регулиране/.
Случаен човек там не попада.
...

А какъв процент от общия брой работници на държабна служба са те? Не са много, никак даже. И какво общо имат тези в надзора със служителите? Болшинството от хората на такава служба наистина взимат много малко пари и точно те, заради броя си, формират обществените схващания.

# 504
В днешния "Стандарт" има интервю с бащата на удавеното детенце в басейна в Банско. Споменава, че може да се намери спасител за заплата 400лв. А децата на спасителя как ще се изхранват, обличат, учат, ходят на уроци по английски с тази заплата?

# 505
В днешния "Стандарт" има интервю с бащата на удавеното детенце в басейна в Банско. Споменава, че може да се намери спасител за заплата 400лв. А децата на спасителя как ще се изхранват, обличат, учат, ходят на уроци по английски с тази заплата?

Какво общо намери с тази тема? Има хора, които работят и за по-малко пари, напр. много държавни служители, дай сега да ги изброим всичките поименно.

# 506

Това е сезонна работа. Може да го прави добре плуващ пенсионер или ученици 17-19 годишни. Минаваш курс и ставаш спасител. Но у нас "работа" е срамна дума, а да не говорим, че повечето ни е "българска работа", както и тази. Организаторите на лагера е трябвало да следят влизането на децата внимателно. Като няма спасител, ти се грижиш, всяко дете да влезне без да се задави и после-да не се удави.

# 507
Да, когато жените почнат да говорят за пари, финанси, средна класа и доход - нещата наистина изглеждат иронично...
Който ми даде името на една жена, оставила диря в икономиката или финансите ще има пред вратата си кашон с кехлибарена течност още утре.
И една силна мъдрост на Оскарчо - за всички Вас:
Циникът е човек, който знае цената на всичко и стойността на нищо.

По-горе - цитат на един уморен мъж, който не е имал акъла и късмета да си намери жена с висок доход.

# 508
А като цяло по темата, която изчетох на 40-50%, изразявам лично мнение, може и да не е адекватно на статистическата реалност, но за мен доход от 3000 лв за 3-членно семейство е добър във възможно най-относителния смисъл на думата.

Какво жилище притежава семейството? А какво жилище би искало да има?

Какъв автомобил имат? А какъв биха искали да имат?

Къде учи детето? А къде биха искали да учи?

На какви почивки ходят? и т.н. и т.н.......

3000 лв са крайно недостатъчна сума за поддържането на приличен стандарт. Сега не скачайте! 90% от нашето обкръжение са служители във фирми. Да, на добри постове, но все пак няма някой със заплата по малко от 3000 лв! А са служители. Да не говорим за хората със собствен бизнес, малък, среден. И всички от това обкръжение, както и нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми. Изплащаме ипотека на жилище, лизинг на кола, купуваме добра храна, ходим редовно на почивки, но никога не сме си позволили 5 звездни хотели или някакви подобни екстри. Купуваме маркови дрехи и обувки изключително рядко.

Та с две думи, 3000 лв според мен са ок да покриваш всички най-необходими разходи на 3-членно семейство. Но не и да му осигуриш добър стандарт на живот в БГ.

# 509
  • София
Мацка, петзвезден хотел в най-лусозната част на Анталия, във високия сезон, излиза около 2-3 хил.евро Grinning Ако с 12 бона на месец не можете да си позволите такава почивка, честно, не знам какво ядете Joy

Общи условия

Активация на акаунт