Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 390
  • 579
  •   1
Отговори
# 150
  • София
всъщност живота поднася изненади разни....
може днес да има толкова след година  или 10 да няма и половината....
и не винаги нещата зависят само от него.....
може всичко...

# 151
Клонче, на домакинство е.

# 152
  • София

Именно.
Не мога да си представя да народя 2-3 деца, а после да се чудя откъде да намеря кредит, за да  си платя парното примерно...

Като съм си родила децата във време, в което съм била с нормални доходи, а сега нещата не са същите, какво да направя с децата си- да ги изхвърля ли? Подобно мислене е меко казано странно.

Това е изопачаване.
Никой не говори за изхвърляне на деца.

Аз лично, като здраво стъпил на земята реалист, не бих се навила да имам три деца точно в България, ако съм просто с нормални доходи.
Шапка свалям на всички останали, които не мислят като мен.

# 153
Да, когато жените почнат да говорят за пари, финанси, средна класа и доход - нещата наистина изглеждат иронично...
Който ми даде името на една жена, оставила диря в икономиката или финансите ще има пред вратата си кашон с кехлибарена течност още утре.
И една силна мъдрост на Оскарчо - за всички Вас:
Циникът е човек, който знае цената на всичко и стойността на нищо.

# 154
Да, когато жените почнат да говорят за пари, финанси, средна класа и доход - нещата наистина изглеждат иронично...
Който ми даде името на една жена, оставила диря в икономиката или финансите ще има пред вратата си кашон с кехлибарена течност още утре.
И една силна мъдрост на Оскарчо - за всички Вас:
Циникът е човек, който знае цената на всичко и стойността на нищо.

Разгеле някой да каже нещо смислено.
Наистина доста се излагате, девойки, спрете се, или пък просто помислете.

# 155
Аз не виждам какво има да се мисли. Темата е супер обща. Никой тук не знае другите колко имат или какво изкарват (освен един примерен доход 3000 лв. на едно семейство).

# 156
  • София
Освен това темата в зародиш е безумна.
Изобщо на мен ми звучи малко като:

Абе имаме 3000 лв на месец (знам, че за Бг не са малко), ама я дай аз да попитам, пък всички да ме потупат по рамото "Бре, какви прекрасни доходи имате!"

# 157

Именно.
Не мога да си представя да народя 2-3 деца, а после да се чудя откъде да намеря кредит, за да  си платя парното примерно...

Като съм си родила децата във време, в което съм била с нормални доходи, а сега нещата не са същите, какво да направя с децата си- да ги изхвърля ли? Подобно мислене е меко казано странно.

Това е изопачаване.
Никой не говори за изхвърляне на деца.

Аз лично, като здраво стъпил на земята реалист, не бих се навила да имам три деца точно в България, ако съм просто с нормални доходи.
Шапка свалям на всички останали, които не мислят като мен.

Раждането на деца  е въпрос на лична готовност и потребност, а не на евентуалната достатъчност на доходите след 5-10 години. Но... това е друга тема.

# 158
  • София
Раждането на деца  е въпрос на лична готовност и потребност, а не на евентуалната достатъчност на доходите след 5-10 години. Но... това е друга тема.

Точно така е.
Но не е лошо човек да се съобразява с реалността, в която живее.
Защото - да - не сме бедстваща африканска държава, но все пак сме държава, която няма пари да лекува децата си, и хиляди съдби зависят от благотворителността на останалите.
А доходите включително, са фунция на степента на развитие на една икономика.

С което приключвам темата, защото не съм икономист, и наистина е твърде вероятно да пиша глупости.  Mr. Green

# 159
  • София
2000 доход на домакинство. Двама възрастни, с три деца /такава беше постановката, доколкото помня/.Ниско ниво, обаче средна класа. Ей ми я аритметиката:

"Парковите" забавления на едно детенце, вклюващи бънджи, едно кръгче с количка, сокче и минерална водичка е около 200лв месечно. За три деца - 600. С три деца и работещи родители, трябва поне една детегледачка. Айде, грубо 400лв. станаха 1000.
Режийни, транспорт, консумативи - поне 500лв, с много спестявания.
Остават 500лв за храна. На месец.Това прави по 100 на човек. Което е по 3лв на ден на човек. За храна. Това е едно кисело мляко, един кренвирш, питка и чаша мляко. Чиста работа!

И това е всичко. Няма детски градини, спорт, език, някаква школа, дрехи, няма ипотеки на жилище, нито наем за такова,няма кола,няма почивки, книги, ресторанти. Живееш в наследствен апартамент, обзаведен и се молиш уредите да те надживеят.
Единствената "екстра" е бънджито за децата и детегледачката, ама без нея, не виждам как три деца се гледат от работещи родители - кое първо да заведеш на градина, на училище, на ясла, в парка, на рожден ден на приятелче...

Егати средната класа е това!

# 160
Среден за класата е това...

# 161
  • София

Освен това в тази сметка липсват всички допълнителни разходи - четирицифрено каско за обикновена лизингова кола, данък МПС, данък апартамент, подарък за сватба за близки приятели, рождени дни на децата...

# 162
Да, и заплатата на шофьора да включим  Mr. Green

А аз се чудех що ни стигат парите  Mr. Green София не е много по парковите забавления, предпочита да се люлее или да играе на някаква игра, затова не мога да кажа цените тук, но като сме на почивка ходи заради другите. Във Варна за 22 дни, по 3 неща на вечер излезе 40 лв.
Съвсем сериозно - 600 лв. за виенски колела няма да дам, най-малкото като способ за възпитаване на детето.
Събота и неделя е напълно достатъчно.

Ако децата посещават градина/училище, не е нужда детегледачка.

# 163
  • София

Освен това в тази сметка липсват всички допълнителни разходи - четирицифрено каско за обикновена лизингова кола, данък МПС, данък апартамент, подарък за сватба за близки приятели, рождени дни на децата...
Каква кола, бе?
Казах - няма кола. Или има - подарък за сватбата от родителите.
Виж данъци и застраховки забравих - няма как да се избегнат, но могат да се поемат от родителите, които са натоварили семейството с апартамент и кола, все пак. Те нали са затова - да помагат. Mr. Green
Рождени дни - в тесен семеен кръг. Яденето - всеки от поканените носи дребни сладки и бонбонки.
На рождени дни на приятелета не се ходи, защото се носят подаръци, а по-малко от 10лв не мога да си представя за целта.
И дрехи, обувки и т.п. също не са предвидени.
Памперси - хохо - пелени и пране на ръка.

Никол, 600лв за три деца, душо. Grinning
За едно - само 200.
Ама, може и без тях, де, хубаво. Оставаме на водичката и сокчето. 2лв на ден.60 на месец. Останалите 140 могат да се разпределят за храна и така в менюто да се включат дори плодове и зеленуци веднъж седмично за цялото семейство. Mr. Green

Да, и заплатата на шофьора да включим  Mr. Green

Ако децата посещават градина/училище, не е нужда детегледачка.
Градината е около 100лв месечно. Така се получават 300лв и спестяваме 100 от детегледачка, но при това положение трябва децата да се родят накуп. Иначе...сложно е едно в ясла, едно в градина и едно в училище и всичките да се заведат до съответните места и да се вземат оттам от родителите. Те трябва да се разчекнат, просто.

Шофьор?
Не го бях сложила в сметката. Mr. Green

# 164
  • София
Сега е време някой да се намеси и да каже, че парите не са важни стига да има любов и изобщо що за разглезена работа. Ама ха!

Общи условия

Активация на акаунт