Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 360
  • 579
  •   1
Отговори
# 525
Добре де , съгласих се, нека го плащат.
Размечтах се за такъв доход. Дори и не петцифрен, маааалко под 10 000. Laughing

# 526
... нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми. Изплащаме ипотека на жилище, лизинг на кола, купуваме добра храна, ходим редовно на почивки, но никога не сме си позволили 5 звездни хотели или някакви подобни екстри. Купуваме маркови дрехи и обувки изключително рядко ...

Не става дума за месене или съвети, но просто това изказване е "грях"  Mr. Green
Та това е приличен доход за двойка в Европа, а какво остава за тук. Евала, че си ги изкарват и да си ги харчат, както намерят за добре, но щом в България им стигат "просто, за да живеят нормално", нека се замислят къде правят грешка по веригата, ако я открият, може и да си позволят 5 звездните и т.н.

# 527
Просто всеки влага в "нормален живот" различни неща, толкова е просто. За мен е нормално да си купувам по 5 чифта обувки за сезон, за майка ми- 1, а Кремена Халваджиян сигурно по 50 си купува.
Защо да ходи на 5* в Анталия, като може да отиде на 3 в Доминикана примерно ( и това, че можеш да идеш на 5* в Анталия значи ли че не трябва да ти се искат 5* в Доминикана, Куба или където им хрумне) . Един би предпочел Турция, друг по екзотина дестинация. Всеки си избира според собствените желания ( и възможности).

# 528
... нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми. Изплащаме ипотека на жилище, лизинг на кола, купуваме добра храна, ходим редовно на почивки, но никога не сме си позволили 5 звездни хотели или някакви подобни екстри. Купуваме маркови дрехи и обувки изключително рядко ...

Не става дума за месене или съвети, но просто това изказване е "грях"  Mr. Green
Та това е приличен доход за двойка в Европа, а какво остава за тук. Евала, че си ги изкарват и да си ги харчат, както намерят за добре, но щом в България им стигат "просто, за да живеят нормално", нека се замислят къде правят грешка по веригата, ако я открият, може и да си позволят 5 звездните и т.н.

Няма никаква грешка в системата. Хората просто са си изяснили приоритетите.

# 529
Просто всеки влага в "нормален живот" различни неща, толкова е просто. За мен е нормално да си купувам по 5 чифта обувки за сезон, за майка ми- 1, а Кремена Халваджиян сигурно по 50 си купува.
Защо да ходи на 5* в Анталия, като може да отиде на 3 в Доминикана примерно ( и това, че можеш да идеш на 5* в Анталия значи ли че не трябва да ти се искат 5* в Доминикана, Куба или където им хрумне) . Един би предпочел Турция, друг по екзотина дестинация. Всеки си избира според собствените желания ( и възможности).

Peace много точно казано

# 530
Скъпи хобита и приоритети може да си избира всеки с такъв доход, негово право е, личен избор, но да кажеш, че в България с доход 12000 лв. се живее нормално, без сериозно финансови затруднения (значи все пак изпитват такива) не е съвсем на място. За двама тук, това е достатъчно за охолен живот, за живот ала Бритни Спиърс - крайно недостатъчен. Все пак всеки човек трябва да гледа и къде се намира, не по принцип.

# 531
Мен ако питаш препъникамъчето е думата "нормален", защото е твърде относително.
А по отношение на това къде се намираме- отчасти съм съгласна, но не напълно. Тук има доста хора, които работят в големи фирми и получават добри пари. Членовете на управителните съвети на банките например вземат от 200 хил нагоре годишна премия ( освен заплатата). На шефа на Дойче банк сигурно му е по голяма, да, но и 200 хил не са малко пари.
В крайна сметка кой би казал, че живее ненормално ( освен тоя, който хептен няма пари за храна, или някое неспасяемо мрънкало)?

# 532
Не, не, аз под "къде се намираме" имах предвид цените на стоките и най-вече услугите в България. Иначе е ясно, че не винаги положеният труд е заплатен адекватно.

...
В крайна сметка кой би казал, че живее ненормално ( освен тоя, който хептен няма пари за храна, или някое неспасяемо мрънкало)?

Първите сякаш по-рядко биха го казали Mr. Green

# 533
Е, цените в Бг са горе долу същите, а и ако си платиш едно круизче из Големите езера примерно хич няма да те питат българин ли си, занзибарец ли си.
Колкото повече пари имаш, толкова по малко усещаш разликите между отделните страни.

# 534
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

Явно си дошла да се похвалиш. Няма лошо, аз пожелавам това да е минималния доход на семействата в БГ, ама не става. И винаги ще искат още и още.

# 535
На хранителните да, но иначе за стоматологични, фризьорски и т.н. услуги - разликата е в пъти. За имотите също, колкото и да се крещи, че тук са високи цените.

А за екскурзиите и останалото - пак се връщаме на това човек да не излиза от стандарта си. Ако му е скъпо и "тежи" на годишните сметки, явно не е за там. Това, че мацката не може да си купи частен самолет, не е сигнал, че не живее в разкош.

Може би трябва да тръгнем от там коя е базата, спрямо която определяме "добре" или "зле", ако е обикновеният човечец в България е едно, ако е Бил Гейтс, съвсем друго  Simple Smile

dalka още не е прочела silviti  Laughing

Явно си дошла да се похвалиш. Няма лошо, аз пожелавам това да е минималния доход на семействата в БГ, ама не става. И винаги ще искат още и още.

# 536
... Може би трябва да тръгнем от там коя е базата, спрямо която определяме "добре" или "зле",...

[/quote]

Не дърпай дявола, за да не настане тотална война без оцелели накрая.

# 537
Ааа, не знам, оправяйте се, аз изчезвам  Mr. Green

# 538
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

Такъв доход е повече от достатъчен, дори баснословна сума, когато някой ти каже, че го получава, а ти живееш с 500 например; същия доход изглежда приличен малко преди реално да заживееш с него; когато започнеш да посрещаш нуждите на семейството си с него се оказва, че не стига за нищо; а ако не дай Боже някой месец вземеш по-малко си даваш сметка, че всъщност си си живял добре и не е имало от какво да се оплакваш.

Ок си ви е дохода, само това, че не заделяте нищо не е добре. Не искам да звуча като някоя бабичка, но трябва да се слагат пари настрана.

# 539
  • София
Рокси, тризвезден в Доминикана в момента върви по 6-700 долара за десет дни, в сезона е двойно, айде тройно да е, пак... Аз ако имах доход от десет бона, щях да ходя за уикендите да се поплицикам Joy

Както и да е, това в кръга на шегата беше. Далеч съм от мисълта да давам акъл на хората как да си харчат парите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт