Проблемно забременяване ,работа ,дискриминация!!!

• 3 585
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
Искам да направя уточнението, че работодателят ми не ме е нарекъл "второ качество", но постъпката им ме квалифицира точно по този начин. След като ми отлежаха нещата тази нощ, се замислих всъщност за какво се боря  Tired да ме върнат на работа - не определено, да се види истината за работодателите в България -да. Честно казано, истината е че съм обидена, разочарована. Знам, че моят случай не е изключение, и от това ми става още по гадно. Благодаря ви, за съветите и разбирането. Смятам да вдигна гордо глава и да продължа  борбата за щастие. Ще си намеря нова работа, сигурна съм, че няма да имам проблем с това, но никога няма да казвам, защо отсъствам и за какво се боря. Няма да направя тази грешка - да съм коректна с работодателят си!

# 16
Илита , съжалявам че си се почувствала като "второ качество " жеа , не е така , запомни го . Наистина тази ситуация в която си попаднала ти е честа практика при частните фирми в България , но незнам дали би могла да си потърсиш правата по някакъв начин . Аз лично съм нямала проблеми с отсъствето си от работа , но при мен нещата стояха по по различен начин , брат ми е управител на фирмата в която работех и съм сигурна че ако има друго момиче във фирмата с подобен проблем като моя , брат ми ще бъде също толкова разбран спрямо нея , защото знае какво е да се бориш .... но всички знаем че който не е преминал през това не може да ни разбере ... е брат ми в мое лице преживяваше всичко и вече ни разбира  Confused Явно това е единствения вариянт  ooooh!

# 17
  • София
За 6 години ходене по лекари и клиники се сблъсках с различни случаи и отношение на шефове към момичета с проблемно забременяване.Първият ми шеф също е имал проблем със забременяването на съпругата му но не ми влезна в положение .
Правила съм 5 инсеминации от които 4 докато беше първият ми шеф.Всичко беше с ужасни комбинации-сутрин рано мъжа ми тича да даде материал.После свекъра ме кара-чака и отново ме връща на работа.Измислях си какви ли не причини за да изляза от работа за няколко часа.
Така се случи че шефа ми се разболя тежко и дойде нов началник -58 годишен.Един ден от дума на дума в кабинета на новия шеф стана въпрос за стерилитет и той сподели че няма деца поради проблем при жена му.Аз споделих че в момента се боря с този проблем и той ми каза:
-Когато се налага да излизаш само ми кажи да знам че няма да те има.Изобщо не се притеснявай.А когато ме няма кажи на колежките че аз те изпращам по работа някъде.
Така 5-та ми инсеминация протече доста в по-спокойна за мен сфера и беше успешна/не че това е точно причината/ но за мен беше важно разбирането на шефа.
Изминаха 3 месеца от бременността и аз му казах новината.Същия ден дойде в стаята и преразпредели работата за да ме разтовари мен.Изкарах СЛАВА БОГУ  лека бременност и до края си бях на работа.
Сега живот и здраве от 30 ноември се връщам на работа и той онзи ден ми каза:
-Хайде идвай си-очакваме те.

Е как да не си Благодарен на този Човек.

Явно са малко човечните хора.
Написах го просто за пример.Но ако аз сега започвам борбата и не съм при този шеф-няма да кажа за проблема .

Успех на всички желая Hug Peace Peace

# 18
Илитаааа,

страшно съжалявам за поредния проблем, който трябва да пребориш. За жалост той не е обективен, а чисто субективен и в следствие от липса на човечност и морал.
Аз за щастие не съм имала такива проблеми, но първото, което ми дойде на ума, след като прочетох поста ти, беше да те посъветвам да се обърнеш към Комисията за защита от дискриминация:

http://www.kzd-nondiscrimination.com/new/index.php

Успех ти желая и ни пиши как се развиват при теб нещата, не само в този аспект!  Hug   bouquet

# 19
Мила Илита,

като прочетох как са се отнесли с теб ми стана доста мъчно и неприятно...не вярвах, че подобна компания може да се отнесе по такъв начин!!!

Вярвам, че ще излезнеш с гордо вдигната глава от тази ситуация, вярвам, че ще вземеш правилното за теб решение!!!

Не бих могла да ти дам съвет, тъй като при мен нещата още не са започнали и не съм се сблъскала с тези трудности!!!

Единственото, което мога да кажа е, че -лично според мен, момичетата в подобна ситуация, трябва да си търсят правата по публичен път (разбира се, ако имат желание за това).

Не за друго, но това си е чиста дискриминация към нераждалите жени!!!
Дискриминация, в една държава, която има сериозен демографски проблем...и при тази система на социално осигурявне...държавата трябва да провежда политика за защита на жените в репродуктивна възраст, както и на двойките с репродуктивни проблеми!!!

Всяка жена сама за себе си е единичен случай, но като се замислим колко момичета са или поне са изпасали в подобна ситуация...това си става сериозен проблем....

Прегръщам те силно!!!!

# 20
Здравей Илита,
Историята ти много ме потресе! Предполагала съм, че това се случва в малки частни фирми, но не съм вярвала, че в KPMG, които в моите представи бяха престижен работодател са способни на подобна постъпка! Аз също работя в голяма международна институция и благодарение на прекрасния човек, който ми е пряк началник нямам никакви проблеми с излизания за прегледи.
Разбира се, че ще си намериш нова работа и със сигурност ще е по-добра от досегашната! Но те съветвам наистина да пишеш до централата - не за да искаш да те върнат на работа, а защото вярвам, че това ще предизвика реакция и поне на някой в КПМГ България ще му поискат обяснение.... #2gunfire
Стискам ти палци! Горе главата - втора качество са хора като твоите бивши началници - ние сме най-първо качество, защото водим най-смислената, най-човешката и заслужаващата поклон до земята битка - да дарим живот!!! Прегръщам те Hug

# 21
  • София, Лагера
Здравей, Илита,
Не те познавам и не знам твоята история, за пръв път влизам в този подфорум.
Съчувствам ти много за случилото се! Но нали знаеш, че освобождаването ти няма нищо общо с "втората ръка" (странно защо така го чувстваш). Просто е заради отсъствията, то е ясно (не казвам, че е правилно). Няма смисълл да се обвиняваш за каквото и да било!
Не че казах кой знае какво, но ми се иска да не свързваш проблемите си с кофти отношението, което не е провокирано от тях и това да не те травмира допълнително.
Ако, например, имаше често боледуващо дете или родител на легло, пак така щеше да стане!
Бъди силна!  Hug

Момичета, успех на всички ви!!! Hug

# 22
  • Варна
Аз нямам проблеми с работодатели защото сама съм си такъв и от позицията на работодател не разбирам колко жесток и безсърдечен трябва да си за да причиниш подобно нещо на някой ами ако утре ти или твой близък изпадне в подобна ситуация тогава какво а.

# 23
Здравей, Ilitaaa,не знам дали ме помниш,но ти много ме подкрепяше след последното ИКСИ/за жалост неуспешно/ в Дългото чакане след трансфер.Четейки те все едно съм писала аз-аз съм учителка от 5 год. на едно и също място,където ми знаят съдбата.Двама сме на една и съща позиция и понеже намалява работата,а моят колега е по-възрастен,с пенсия,не му удържат ДОО,транспорта му е безплатен и т.н. Та въпроса е ,че единият от нас трябва да взима цяла заплата,а другия половин/т.е. 200лв. чисто/Значи,ако аз съм на половин-аз ще взимам всичко на всичко 200 лв.,а той 800лв. Има вариянт да сме по равно/при това положение той ще има пак много повече/ но той си мълчи.Аз съм подала документи на работа на 7 места,на 5 отказ,а на 6тото днес ми задават неуместните въпроси:Женена ли си, от колко време,деца имаш ли/от което без да обяснявам подробности им става ясно,дори ми казват дано скоро да стане/ А става въпрос за държавна работа.Така,че за какво разбиране говорим и от кого?Спомням си една колежка преди години ми каза така:Като забременееш трай си,не казвай на никой,защото разбиране няма да получиш,освен само да си навредиш!И е много права,усетила съм го нееднократно,колко са жалки хората и как като хванат кокала,не пускат.Така,че трябва да сме силни,ако трябва дори само на пук на тези СЛАБИ ДУШИЦИ!Които само,ако имат такъв проблем,ще те разберат.Но не нали при повечето/абсолютно тъпи и невежи хора забременяването става само от 1 полов акт,и на тях въобще не им е ясно и интересно,как ти може да имаш такива проблеми/Дори и сестра ми не ми влиза в положението,щото тя забременява и в сряда и в петък,та аз за нея съм извънземно!

# 24
Не знам, какво да ви кажа момичета. Тъжно е, че стерилитета ни поставя в тази ситуация, тъжно е, че в момент в който имаме нужда от подкрепа и средства ни плюят буквално в лицето, тъжно е, че нямаме защита от държавата, тъжно е, защото е... тъжно... Знам, че не съм единствена и че много от нас минават по тази трънлива пътека. Но днес аз обещах на себе си, че няма да се предам. Ще се боря за нашето дете, ще си намеря работа. Сега съм зла, много зла, защото знам, че не е справедливо  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 25
хора, вече почвам да мисля, че лошите хора са имунизирани от нещастия...  Rolling Eyes

# 26
Ilitaaa, подписвала ли си вече нещо? За да те уволнят за отсъствия трябва да има протоколи и съответните дисциплинарни наказания след всяко отсъствие? Ако съм аз няма да подпиша по взаимно съгласие и ще ги съдя до дупка.

Не казвам, че някой трябва да ни толерира и да работим по- малко време, защото трябва да ходим на процедури. Никога не съм си позволявала да изляза по време на работа или преди края на раб. време, ако не съм свършила, това което имам да върша, предполагам и всяка от вас не си зарязва работата наполовина, за да го направи.

# 27
  • София, Борово
Озадачена съм, че компания като KPMG може да направи подобно нещо!
Ти не се разтройвай, прекрасни работодатели има много. Моите не спират да ме поддържат постоянно - дори и финансово.
Това за второто качество, много моля да не си го помисляш повече
Hug
хора, вече почвам да мисля, че лошите хора са имунизирани от нещастия...  Rolling Eyes
Ами аз от много време го наблюдавам това явление.
Ако си лош, имаш повече късмет...

# 28
  • The QC to be!!!
хора, вече почвам да мисля, че лошите хора са имунизирани от нещастия...  Rolling Eyes
Peace колкото и негативно да звучи това  Embarassed, и аз така си мисля. Момичета не мога да ги разбера тези мениджъри... Аз нищо не казвах за моите опити, но имах друга колежка в щатите с малко по различен сценарии, и тя им беше казала за нейните опити, и нямаше никакви проблеми, ама никакви. Но и тя и аз си вземахме ваканции... аз първите 5-7-9 дни обикновенно закъснявах сутрин за работа, но ги предупреждавах предният ден, и после си вземах ваканция и продължавах до края без никой да знае какво и защо... Но даже и да им бях казала, нямаше да има проблем никакъв. Много ми е жал за всички вас които сте минали по този път, ама много Hug Но да ви кажа честно колкото повече негативизъм чувам от България толкова повече си мисля, че е по добре за младите там да не остават ако могат

# 29
Аз лично съм потресена, но тъжното е, че това не е изолиран случай , а масова практика. Това още повече усложнява ситуацията ни, защото освен всички проблеми се сблъскваме и с работодателите.
Да, супер неудобни са им и бременните и майките, но те за разлика от нас се ползват с трудово-правна защита - от момента, в който забременеят, докато децата им навършат 3 години.
Вече няколко пъти повдигаме въпросът за трудовоправната защита за определен период от време, който да може да се осъществи след създаването на регистър на двойките с инфертилни проблеми. Този регистър ще има не само стойност като реална оценка за репродуктивното здраве на нацията и като проблеми и като географско разпределение, но и примерно от регистрирането на дадена двойка - да може да се ползва с някои защити - като например за един определен период от време (дефиниран от специалистите като средно  оптимален за борба със стерилитета - примерно 3 години - само примерно го пиша) да не могат да бъдат съкращавани - тоест да се ползват с всички предимства и трудово-правни защити, с които се ползват бременните жени по закон! В нашите предложения към Националната програма за стерилитета, започната още от мин. Желев са и създаването на този регистър. Това е и една от задачите за в бъдеще, с които трябва да се преборим.

Смешно е да се разчита на лоялността и доброто сърце на работодаделя в този случай, защото много добре знаем, че само който е минал по нашият път знае за какво става дума - и това се доказва не само в различни житейски ситуации, ами и в много теми дори. Трябва да има закон, който да ни защитава в такъв случай!

Последна редакция: сб, 05 сеп 2009, 02:58 от Cygnus

Общи условия

Активация на акаунт