Коя институция може да помогне?

• 1 183
  • 13
  •   1
Отговори
Повтарям се от друг подфорум, но наистина имам нужда от съвет: ...
За какво живеем???? Заради себе си? Заради другите??? Или заради бъдещето?
Мили приятели, пускам тази тема защото вярвам, че не съм единствена! Не съм единствената жена, която се бори, за семейството си, за детето което вярваме, че ще имаме, която се бори за пълноценен ЖИВОТ! Днес, мога без гордост и съжаление, а само с болка.... болка която вие познавате много добре, да споделя, че изгубих работата си, защото съм второ качество. Жена, която трябва да отсъства от работа заради болнични - изследвания, инжекции, трансфери - и пак... т.е. ИН ВИТРО - нещо,  което за което,  държавата инвестира. Това ли ме прави второ качество, това ли е цената на МОЕТО ДЕТЕ? И когато една фирма с име, и с позиции на пазара, като великите КПМГ / KPMG / го направи с НАС - второто качество, според вас, трябва ли да замълча. Трябва ли да преглътна поредния шамар, защото съм различна, защото не мога да бъда майка по естествен път?

# 1
Как ще докажеш, че това е била причината, поради която си уволнена, Ilitaaa?
Предполагам, че друго са изтъкнали...  newsm78
И да, имаш право да се бориш за всичко, което те прави човек, жена и майка. Стискам ти палци!

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 21:47 от luna

# 2
Повтарям се от друг подфорум, но наистина имам нужда от съвет: ...
За какво живеем???? Заради себе си? Заради другите??? Или заради бъдещето?
Мили приятели, пускам тази тема защото вярвам, че не съм единствена! Не съм единствената жена, която се бори, за семейството си, за детето което вярваме, че ще имаме, която се бори за пълноценен ЖИВОТ! Днес, мога без гордост и съжаление, а само с болка.... болка която вие познавате много добре, да споделя, че изгубих работата си, защото съм второ качество. Жена, която трябва да отсъства от работа заради болнични - изследвания, инжекции, трансфери - и пак... т.е. ИН ВИТРО - нещо,  което за което,  държавата инвестира. Това ли ме прави второ качество, това ли е цената на МОЕТО ДЕТЕ? И когато една фирма с име, и с позиции на пазара, като великите КПМГ / KPMG / го направи с НАС - второто качество, според вас, трябва ли да замълча. Трябва ли да преглътна поредния шамар, защото съм различна, защото не мога да бъда майка по естествен път?
Ако в прав текст са ти го обяснили - комисията за защита от дискриминация. Извадки от закона:

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими

Защита при упражняване правото на труд
Чл. 21. Работодателят прилага еднакви критерии при осъществяване на правото си за едностранно прекратяване на трудовия договор по чл. 328, ал. 1, т. 2 - 5, 10 и 11 и чл. 329 от Кодекса на труда или на служебното правоотношение по чл. 106, ал. 1, т. 2, 3 и 5 от Закона за държавния служител без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

# 3
  • София
Ilitaaa, не знам какво точно си работила там, но със сигурност не ти е било леко. Защо не се успокоиш и не се отдадеш на хубави размисли, дано с позитивизъм, а не с притеснение как работодателят ти ще погледне на отсъствието ти днес, да допринесеш за добрия резултат на манипулациите.

Ще следя темата - дано да се развие. Не си втора ръка, разбира се.

Съгласна съм с luna - едва ли някъде имаш доказателство, че това е причината за съкращението ти. На какъв договор беше, да не си била на изпитателен? Разкажи повече - може да стане ясно дали наистина има казус за пред аудиторията на телевизия или институция, или добре са си изпекли работата с твоето съкращение.

# 4
..........
Ако в прав текст са ти го обяснили - комисията за защита от дискриминация. Извадки от закона:

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими

Защита при упражняване правото на труд
Чл. 21. Работодателят прилага еднакви критерии при осъществяване на правото си за едностранно прекратяване на трудовия договор по чл. 328, ал. 1, т. 2 - 5, 10 и 11 и чл. 329 от Кодекса на труда или на служебното правоотношение по чл. 106, ал. 1, т. 2, 3 и 5 от Закона за държавния служител без оглед на признаците по чл. 4, ал. 1.

Благодаря ти! Но за кое точно да се хвана  Tired

# 5
  • София
Авторката, първо се успокои и си гледай здравето. Това е важно за  лечението.
Работа има и работа се намира. След като си  била в прехвалената КПМГ, значи си добра и ще си намериш и друга работа. Вземи си документи, регистрирай се в БТ и си търси друга работа. А и преди да започнеш - не чете ли отзиви за тях в БГ работодател? С това са известни - ако не им изнася нещо - веднага те пъдят. Колко  хора наемат само да им работят като пчелички и да  приключат одита на големи фирми и после - пробния период от 6 месеца е минал и договора просто не е продължен.
Поне 3 пъти са ме молили да започна при тях  - били  по-по-най. Отказвах им и ще продължа да го правя. Но това е мой избор.
Друго - не прекалявай с опитите за Ин витро. За  докторите това е само бизнес.  Едва ли някой доктор ще ти каже, че рискуваш живота си с постоянните стимулации, пробване на това или онова лекарство. Ясно ми е, че искаш дете, но не го искай отчаяно. бъди спокойна, уверена в семейството си и не прекалявай с лекарствата.  2 мои познати вече  не са  тук след няколко стимулации. Друга се лекува, дано е  упешно.
Има и други начини да имаш дете. Детето винаги е на този, който се грижи за него, независимо кой го е родил.

# 6
Мислиш ли, че ако причината да си освободена от работа, е тази, която ти посочваш, бившите ти работодатели ще се обосноват с нея при един евентуален арбитраж? Никога! От девет кладенци вода ще ти донесат и 300 твои кусури (в т.ч. несъществуващи) ще посочат, но пак ще си останеш освободена от работа. Но аз лично смятам, че си мъничко предубедена, макар да не си въобразявам, че работодателите ти са ангели небесни и не са способни да те уволнят дори и за по-незначителни от отсъствието и болнични, по важна за теб причина, неща.
Знам колко силно е желанието на повечето жени да станат майки, но ужасния стрес, на които сте подложени, води до мнителност. Наспи се. Утрото е по-мъдро от вечерта. Може би ще мислиш по вярно утре. не ти казвам тези неща, за да кажа нещо. Виждала съм ефекта от стрес, като твоя.
 Hug

# 7
Институцията е Инспекцията по труда.

Подписала ли си вече някакви документи за прекратяване на договора? Много е важно какво си подписала. Ако си подписала заповед за прекратяване по взаимно съгласие - нищо не може да те спаси. Ако си съкратена - нямат право да назначават на твоето място нов човек минимум 6 месеца. При нарушение - оплакваш се в Инспекцията по труда и оспорваш съкращението.

Ако пък си уволнена дисциплинарно - тогава лесно можеш да ги осъдиш, но според мен KPMG са си опекли питката и едва ли ще са го допуснали. За да те уволнят се искат доста солидни доказателства, че си нарушавала трудовата дисциплина. А Кодекса на труда е писан в полза на работника и много трудно е на работодателя да спечели битката в съда в този случай.

# 8
Може да е просто съкратена. Криза-миза, ще намерят основание, което да не ги засегне. Не я знам тази фирма, но чета, че е голяма фирма, няма да се оставят така. Confused

Виж тук какво пише относно въпросната фирма:
Цитат
Моя близка работи там и казва, че е СУПЕР. Приятелска обстановка, добри колеги. Нея я взеха бременна. Много рядко се случва подобно нещо. Може би наистина са хора, които мислят малко по-надалеч в бъдещето и инвестират в персонала си.
http://www.karieri.bg/forum/job.php?topicid=167413&view=1

# 9
КПНГ е не е кварталната бакалия, че качеството на работата ти да се определя от честната дума на главния бакалин.
100% съм сигурна, че имат периодичен  еvaluation, SMART goals setting ,  target follow-up и т.н. неща,
които поне в западна Европа са подписват от работещия, прекия началник и human resources поне веднаж в годината.  Това е твоето доказателство, че нямаш издънки , че разбираш от това, което работиш. Ако всичко в тези бумаги е ОК, а са уволнили теб,  причината е явно несвързана с твоя професионализъм,  а това е противозаконно.

Съветвам те да  НЕ ПОДПИСВАШ, че напускаш по взаимно съгласие, да сезираш регионалната инспекция по труда и паралелно с това да  се свържеш с някакви синдикати, които да ти препоръчат  адвокат, специалист по трудово право. Доколкото съм запозната, при тези казуси има по/бързо производство и по/ниска такса.

Дали са си  опекли питката хич не е сигурно, защото тези,  много великите  обикновено са заслепени от собственото си великолепие.  Справка - след последната криза вече няма Lehman Brothers - едни други силно велики надувки....

Друг коз в твоя полза е, че такива компании  (поне в старото EU) внимават с публичния си образ и не обичат да ги споменават във връзка с дела за дискриминация. Тук обаче има и жертва от твоя старана, защото репродуктивните проблеми на семейството ти ще станат публични. Ако това вече е случая - няма какво да губиш.

Ако адвокатът е печен, ще пише на централата, която отговаря за БГ, след като подаде иска и ще
гледа да се шуми около него.

Желая ти много успехи с АРТ и не се предавай!  Като те върнат на работа никои няма да ти опъне червен килим, но поне ще ти се вдигне самочувствието.  Hug

Ти решаваш дали да премълчиш или не, но една от причините работодателите в БГ да правят каквото им хрумне на шишарката е, че няма никакви санкции за такива изцепки.

# 10
Значи, подписала съм вече. След като ми отлежаха нещата тази нощ, се замислих всъщност за какво се боря  Tired да ме върнат на работа - не определено, да се види истината за работодателите в България -да. Честно казано, истината е че съм обидена, разочарована. Знам, че моят случай не е изключение, и от това ми става още по гадно. Благодаря ви, за съветите и разбирането. Смятам да вдигна гордо глава и да продължа  борбата за щастие. Ще си намеря нова работа, сигурна съм, че няма да имам проблем с това, но никога няма да казвам, защо отсъствам и за какво се боря. Няма да направя тази грешка - да съм коректна с работодателят си!

# 11
Ilitaaa, според мен - бъди коректна, но преценявай до каква степен работодателят ти трябва да бъде намесен в личното ти пространство. Няма как обаче да очакваш коректност от другата страна, ако самата ти не си такава. Знам, че повечето бг работодатели не са коректни със служителите си. Затова подбирай добре! И внимавай какво подписваш следващия път! Бори се до край, когато виждаш, че накърняват човешките ти права.

Успех и в личен и в служебен план!  Hug

# 12
  • София
Ilitaaa, дори по едно време през нощта си мислех за теб. Точно за това - за какво се бориш. Ти НЕ искаш да се върнеш там, обидата ти е толкова голяма, разочарованието ти от тях - огромно. Ако обаче искаш те да си получат заслуженото, знай, че битката ти няма да е лека, далеч не анонимна и макар и да успееш, ще бъдеш крайно обезверена до финала, а после няма да е хич сигурно, че ще получиш удовлетворение. Гледай си спокойствието, най-важното в момента в другата твоя борба!

Ти наистина беше повече емоционална, отколкото да дадеш факти, които биха били полезни на други като теб, четящи тук. Ако искаш пиши - какво ти казаха наистина като те извикаха, какво подписа, на какво основание прекратиха договора ти, който беше за неопределено време, с изпитателен срок или? Отсъствията ти толкова много ли бяха, това отрази ли се на работата ти. Все неща, които биха допълнили картинката.

Успех!

# 13
Ilitaaa, сама си си отговорила на поне един от въпросите - че не искаш повече да работиш там.
Все пак, с компания като KPMG в CV-то ти, не вярвам чак толкова да е трудно да си намериш работа.
В момента в кариери има обява за консултант при Deloitte... все пак, нямам представа точно какво си правила в KPMG, но хвърли едно око.

Ако държиш да "натриеш" носа на някой работодател в бг, ок.
Ако държиш бързо да се отърсиш и да намериш нова "тръстика", действай и насочи енергията си натам.
Желая ти успех.  Wink

P.S. Темата колко далече е т.нар. HR в България спрямо западните модели, които уж вкарват е безкрайна... и тъжна. Прилича на купен мерцедес, който се "побългарява" с резервни части от москвич...

Общи условия

Активация на акаунт