Есента наближава, а АПРИЛчето е готово на дупе да сяда!

• 23 808
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • not found
Пак имам въпрос за захранването - Днес дадох на Тони 3-4 лъжички пюре , утре ще му дам двоино , на третия ден тройно ... нали така ? Кога да въведа следобедно пюре ?

# 721
ДОБРО УТРО!   newsm03

Честита половин годинка на Кристиян на TANITA77 Flowers Bouquet, Симеонна маги 1978 Flowers Bouquet и на Виктория на Jen_Jen Flowers Bouquet!  

Jylieta, аз знам, че първо трябва да въведеш няколко вида от типа пюре, което даваш - зеленчукови или плодови. Трябва да достигнеш поне до 70 мл пюре на обяд, а още по-добре и да за местиш обедното хранене с пюре, а след това да предлагаш и след обяд. Може и да предложиш и след обяд, но първо детенцето да свикне с зеленчуковите /или с плодовите/ пюренца на обяд и да си хапва достатъчно, и чак тогава даваш след обяд. Нека се включат и други мами със съвет.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 окт 2009, 08:27 от sisely

# 722
  • Варна
Добро утро мили момичета!
Днес ставаме на половин годинка!  Grinning Черпя виртуално за малкото ми съкровище!
Иначе при нас нещата седят по следния начин: Все още имаме Клебсиела, досега ни разхожда и ни губи времето доцент Близнакова, а вчера реши да ни хоспитализира, аз отказах, тъй като смятам, че в случая единственото, което ще се постигне е усвояване на средства от още една клинична пътека, а тя в отговор побесня и каза, че отказва да го прегледа на ехограф, защото нямала какво да види  Shocked - а уж досега това правихме - наблюдавахме да не се увредят бъбреците. Сега съм много разстроена, защото детето видимо е добре, а аз на своя глава отказвам лечение, и изобщо ....... не зная накъде да поемаме. Хайде да не ви развалям сутрешното настроение и да ви пратя някоя снимка на малкия шестмесечко!!!
http://media.snimka.bg/4430/015114804-big.jpg
http://media.snimka.bg/4430/015114737-big.jpg
http://media.snimka.bg/4366/014986888-big.jpg

# 723
  • Някъде там...
Добро утро!

И пак за захранването:
- не се започва с храни, за които се знае, че са алергени
- обичайно нова храна се въвежда сутрин, за да може да се проследи за евентуална алергична реакция в остатъка на деня
- обикновено кърмене (или млечно хранене, ако е на АМ) не се замества изцяло, преди детето да е навършило годинка - все още нуждите му от млечни храни в дневния рацион са от порядъка на 70-85%, т.е. такова количество мляко трябва да му бъде осигурено всеки ден. Твърдата храна служи за приучаване към нови вкусове и текстури, а не за наяждане. Нормално е да ядат дълго време съвсем малки количества твърда храна - да я опитват, а не да се наяждат с нея.
- преди годинка обикновено се предлага първо кърмене, изчаква се 30-40 минути да се слегне в стомахчето
 и се предлага твърдата храна
. Ако се предложи много скоро след кърмене, бебето може да не прояви никакъв интерес. След година-годинка и малко обикновено плавно се обръща режимът - първо твърда храна, после кърмене. Всичко е ориентировъчно - не е беда, ако някой ден не се спази режимът или ако повече суче, от колкото е било замислено (примерно ако са били предвидени 3 приема на твърда храна, а е имало само един или нито един)
- количеството храна се увеличава плавно - от 1 ч.л. първия ден, 2 ч.л. втория и така нататък, докато приеманото количество стигне 30-40 мл на ядене. Малко бебета приемат повече от 50-60 мл на хранене, макар че може да се опита - някои бебета приемат охотно повече твърда храна, без това да се отрази на количеството приемана кърма. Следи бебето и се вслушвай в сигналите, които ти дава и няма да сбъркаш
- нова храна се въвежда на интервали. 3-5 дена, ако няма фамилна обремененост с алергии и 5-10 дена, ако има такава обремененост. Въвежда се само по една нова храна наведнъж.

Второто твърдо хранене се въвежда поне 3-4 седмици след началото на захранването. Кашата може да се дава на обед, след това да се замести със зеленчуци или да се смесват двете заедно, но като две отделни хранения се изнасят на по-късен етап.

Как се въвежда нов продукт:

1) Добавя се 1 лъжичка нов продукт към вече въведен, после 2 лъжички нов за сметка на по-малко количество въведен и т.н.
Предимство: така детето приема по-лесно новия вкус, особено някои не съвсем привлекателни на вкус зеленчуци.

2) Първо се дава 1 лъжичка нова храна, после се дохранва с въведената.
Предимство: така детето усеща и разпознава чистия вкус на новите храни.

3) Дава се 1 лъжичка нова храна и се дохранва с мляко, после 2-3 лъжички храна плюс мляко и т.н.
Предимство: така се въвеждат храни, които трудно се комбинират с въведените, или се включва второ хранене за деня.
Недостатък: не се създава ритъм на захранване с твърди храни, тъй като количествата се менят.

Най-лесният и най-практикуваният начин е първият.

Не е задължително да се спазва толкова буквално правилото 'лъжичка по лъжичка'. Но всяка нова храна се въвежда сама за себе си и плавно, независимо какво количество е достигнато до момента с предходните храни. Колкото по-голямо количество нова храна се вкара наведнъж, толкова по-силна и по-опасна е алергичната реакция. Отделно голямото количество нова храна може да затормози нежното храносмилане.

Дни за нова храна
В началото на захранването т.е. до 8-9 месец спокойно могат да се отделят по 3-6 дни за всяка нова храна.
С напредване на захранването т.е. на 9-12 м. разумният интервал е поне 3 дни, 72 часа е времето за проява на алергична реакция, отделно е факторът настройване на стомахчето към новите храни.

Елементарната сметка показва, че дори с интервал на захранване по 3-5 дни, за периода от 6(4-5) месеца до 1 год. могат да се въведат достатъчно храни.
Идеята на захранването не е максималното разнообразие и да се върти брояча, а да се покрият основните групи храни. Плюс поне 500-700 мл мляко на ден.

Преминава се към нова храна, ако:
- детето изпитва явно отвращение от храната
- има позиви за гадене, повръщане и пр.
- неспокойно е, сърди се и пр.

Не се преминава към нова храна, ако:
- детето се мръщи (това не е признак за нехаресване на храната на този етап)
- детето играе с лъжичката и не проявява интерес към храната (то не знае все още за какво служи)
- избутва храната с език (това е инстинкт за самосъхранение, детето не знае какво му се слага в устата и са защитава)

Вкусът на едно бебе е много нежен и необременен с опитването на каквато и да било храна. Безвкусната храна за възрастен всъщност има доста силен и изразен вкус за едно дете на 6-8 м. Въпреки че кърмачетата познават вкуса на различните храни през кърмата, нежеланието при захранването е съпротива не само срещу вкуса, но и срещу консистенцията, лъжичката, столчето за хранене и т.н.

Какво може да се направи:
1. Предлага се по-течно пюре.
2. Добавя се кърма, само първите няколко дни, за да се улесни прехода към новия вкус.
3. Няма нужда да се скача веднага на друга храна, това може да обърка детето и няма гаранции кое ще му хареса.
4. С първата храна се подхожда търпеливо, може да се предлага поне 7 дни, но без да се насилва детето.

Един примерен подход за захранване:
* първа храна = 10 дни
* втора храна = 7 дни
* трета храна = 5-7 дни
* после = 3-5 дни (по-особените храни повече дни и според специфичната за тях схема)

Идеята е да се предлагат до 150-160 грама, няма нужда от повече.
Това е максимумът, съобразен с капацитета на стомахчето.
На 6 м. обемът на стомахчето може да поеме около 130 мл или 20-25 лъжички, като съответно достига около 190 мл на 9 м.

Колкото иска детето, толкова.
В началото на захранването количествата нямат значение - важното е млякото, плавното въвеждане на вкусове и избягването на алергии.

Примерни количества твърда храна:
6 месеца = няколко лъжички или до 100-120 г
7-8 месеца = 160-170 г
9-11 месеца = 180-190 г

Захранването не е бавно, а предпазливо.
След добрия старт постепенно храните започват да се въвеждат по-бързо и до 10-12 м. спокойно ще се вместят всички основни групи храни.

Кърмене се замества възможно най-късно:
- В идеалния случай около 1 год.
- В минималния случай около 9 м. например.

Заместването на кърмене зависи от детето – правилото за заместване на кърма с храна зависи от това колко мляко приема детето през денонощието. На възраст 6-9 м. стомахчето все още е малко и се предполага, че нужното количество мляко от около 700-800 мл дневно ще се набави от предлагане на мляко към всяко твърдо хранене. Затова най-сигурният подход е да се дава първо мляко, след това храна, или пък да се дохранва с мляко.
При по-големите дечица зависи как и колко често сучат – дали е истинско хранене с мляко, дали е само за успокоение, дали кърменето е навик преди заспиване и т.н. В зависимост от това се преценява горе-долу дали детето има нужда от кърмене преди или след хранене и в кой момент да се замести едно кърмене, после две и т.н.

Първите няколко храни е добре да се въвеждат на принципа "група храна" т.е. първо се дават 2-3 зеленчука, после 2-3 плода, после 2-3 вида каши, като реда на групите храни няма значение. След това се действа според детето и ситуацията. Колкото по-голямо става, толкова по-малко значение има тази препоръка. Това е препоръка, която цели възможно най-плавно и предпазливо захранване, някои схеми на захранване са доста по-смели.

Първото и основното предимство на този подход е, че въведен зеленчук се смесва с нов зеленчук, стар плод с нов плод и т.н. Освен това крехкото храносмилане свиква по-плавно, тъй като целулозата на зеленчуците се обработва по различен начин от плодовите киселини и захари в плодовете и концентрираните въглехидрати на кашите.

Плодове и зеленчуци не се смесват, освен тиквата. Тя е универсален плод-зеленчук и става за почти всякакви комбинации, включително с месо и каши.

Съжалявам, че се включвам все така набързо, но никакво време не ми остава, а и тази нощ спах много малко.

Кафенце, браво на твоята щерка!  Laughing

# 724
Привет момичета!!!
Благодаря ти Жабче за селектираната инфо!!!   bouquet
При нас ,тази сутрин таткото реши да нахрани зверчетата сам и да ме остави да поспя малко Blush Та преди малко станах, а и Габи е вече будна та дрънка с едно куче!!!

Честита половин годинка на Кристиян на TANITA77 cvete, Симеонна маги 1978 cvete и на Виктория на Jen_Jen cvete!   
Танита, и моята Габи имаше клебсиела окситока, а на вас къде ви я изолираха?

# 725
Привет!
Загубих се за дълго ама все сме с гости Simple Smile.Чак сега ми се струва празен апартамента  Laughing.
Мерси на Жабче за захранването.Още не съм започнала,ама чакам днес да му вземат секрет да видим дали сме излекували стафилококите и тогава.
Честито на всички които са станали на ПОЛОВИН година!Кога мина това време!
Не знам дали ще мога да изчета всичко,но ще пробвам до където стигна .
Приятен ден от нас.

# 726
  • Някъде там...
Аз днес се опитах да захраня... е, няма други такива отвратени физиономии. Йоана даже повърна. Ще се включа по-късно с фоторепортаж, сега ще излизаме на разходка.

# 727
Здравейтееее

Честита половин годинка  newsm67  ura на първоаприлските бебета

Предлагам да изпратим нови снимки на "порасналите" малчуганчета и който прави нова тема, ако може да смени снимките от първа страница. Аз, за съжаление хич не съм в час с тези работи Blush Blush - сигурно отнема време, а ние май го нямаме много

Жабче   bouquet Hug  Както винаги си изчерпателна

Приятни разходки на всички в този прекрасен слънчев ден

# 728
  • not found
Честита половин годинка на Кристиян на TANITA77 , Симеон на маги 1978  и на Виктория на Jen_Jen !

# 729
  • София
Предлагам да изпратим нови снимки на "порасналите" малчуганчета и който прави нова тема, ако може да смени снимките от първа страница. Аз, за съжаление хич не съм в час с тези работи Blush

След малко ще пусна новата тема, няма да е зле някой да предложи заглавие, за която!
Относно предложението ти, това е много труд, да се актуализира всяка една снимка поотделно. Sick
Имам предложение да отворим един албум, например да го кръстим КОЛАЖ и там който има желание да сложи любима снимка на бебчето си, който не може, да ми изпраща снимки на лс, аз ще се заема малко по малко да направя един колаж на всички бебоци.
И на мен не ми се връзват вече бебешките снимки, но това хубаво време не ме задържа въобще пред компа. Надявам се до другата нова тема, АПРИЛСКАта ни темичка да има ново лице. Hug

# 730
  • Враца
заглавие

да честитим на всяко априлче,
че вече е станало половин-годинче

# 731
Трън в очите  заглавието е страхотно.
Честито на всички първоаприлски слънца с навършването на половин годинка!   bouquet Да са живи и здрави да слушкат много!!!

Да ви се оплача, ние отново сме болни  Sad Cry Кашляме и сме хремави, незнам вече какво да правя, аз поне съм лесна, ами Ники, не ми се иска отново да пие АБ, макар че педи ни е изписала /каза да купувам само в случай, че кашлицата се засили/. Вие давате ли нещо за подсилване на имунитета в тези есенни дни?

# 732
Ами понеже все за захранване говорим

АПРИЛското дете иска вече гозба/каша,пюренце/ да яде
 и още На АПРИЛското човече, честитим половин годинка вече

Олче, аз нямам парола за нашето албумче и ще помоля да ми изпратиш. Права си по-добре да излизаме навън

the empress, аз давам sanostol -мулти витамини

# 733
Априлчетата си растат, а майките им все по-зорко бдят. (Малко поезия от ненадминат римоплетец  Mr. Green)
Добро утро, ден или там каквото е.  Crazy
TANITA77, първо честит ти половингодинко, както и на Симеонна и Виктория!   bouquet Относно тази бактерия - пробвала ли си да се консултираш с д-р Нивеа бейби във форума? Слънчева е един от водещите неонатолози в страната и може да има какво да ти каже или подскаже.  Peace
Жабче, честито ви захранване!  Mr. Green (то хич не е за смях, че и аз чакам подобен възторг от промяната)
Олче, жалко, че съм мега зле с фотошопските работи. Не мога да бъда от полза. Не че някой ме остава да се отдам на приятното занимание да понауча нещо ново.
Вчера май съм забравила да честитя на Тони и Александър!  Heart Eyes Heart Eyes
Я да не пропусна и тези половингодинковци, родени на 31-ви март. Денис и Ивон,  baloni
the_empress, аман вече от болести.  Tired Целувки за оздравяване на Ники.  Heart Eyes
Хак да ни е - и ние си имаме сирени пък. Няма само в Пловдив и ВАрна да ви надуват главите и да ви оферират.  hahaha

# 734
  • Варна
Благодаря на всички момичета от името на Кристиян!!!
Танита, и моята Габи имаше клебсиела окситока, а на вас къде ви я изолираха?
Нашата пуста Клебсиела, която веднъж я пишат окситока, веднъж пнеумоние е в урината. Моля те кажи ми как я преборихте тази гадина!
TANITA77, първо честит ти половингодинко, както и на Симеонна и Виктория!   bouquet Относно тази бактерия - пробвала ли си да се консултираш с д-р Нивеа бейби във форума? 
Да, дори днес пуснах нова тема и ще чакам отговор от Д-р Слънчева, да видим какво ще ми каже тя, постоянно проверявам, но още не ми е отговорила.

Общи условия

Активация на акаунт