НЛП или Нервно лингвистично програмиране

• 52 466
  • 213
  •   1
Отговори
# 195
Визуализациите и положителното мислене какво общо имат с НЛП? Освен че е създаден на базата на тези древни прийоми, които наистина работят...

Имат много общо. В НЛП усилено се използват визуализации, също и се медитира над поставената цел и пречките за постигането й.

# 196
НЕВРО-ЛИНГВИСТИЧНОТО ПРОГРАМИРАНЕ

НЛП изследва основно връзките между мисъл, реч и действие. Важното е те да следват една последователност, да има синхрон между тях, защото, ако мислим едно, говорим друго, а действаме трето – ще настъпи конфликт и дисбаланс. Тази методика фокусира вниманието върху това как се свързваме с другите хора, с външния свят и духовните му измерения. НЛП изучава практическата дейност на хората и им помага да моделират себе си по начин, по който да достигнат съвършенство и професионално майсторство.
Историята на възникването е станала нещо като легенда. В началото на 70-те години на 20-ти век в Калифорния се срещнали Ричард Бандлър – студент по психология, и Джон Гриндер – професор по лингвистика. Двамата силно се интересували от психотерапия и търсели начин за нейното различно изследване. Тогава им хрумнало гениалното решение да се учат от хората, а не от идеите. Те вярват, че наблюдавайки човека, може да бъде "свален" негов модел на поведение и действия, който да бъде използван като шаблон за придобиването му от друг човек. Това, което се наблюдава, е как човекът мисли, как използва езика, за да се заяви, и какви действия предприема за постигане на целите си. Затова Гриндер и Бандлър са привлечени от идеята да наблюдават гении с цел откриване на техния успешен модел.
Поради силата на техниките в НЛП и тяхната успешна реализация много известни личности са го използвали в своя живот за постигане на целите си, като например Къртни Лав. Самата тя е посещавала терапиите на Пол Маккена. Много лидери на политическата сцена са включвали НЛП консултанти в своите кабинети – Рейгън, Елцин, Блеър, Клинтън. Голяма част от основата на НЛП е залегнала в обучителните структури на тайните служби.
Невро-лингвистичното програмиране е с широко приложение в различни професионални сфери и може да бъде използвано от всеки човек, желаещ да борави с тези техники и модели, с цел себеусъвършенстване или професионална реализация. Въпреки че тази наука се основава на някои психологични механизми, то не е необходимо човек да се е занимавал с психология, за да се обучава в НЛП.

novinar.net

# 197
Mомичета, включвам се, за да ви пиша за поредното "съвпадение" в моя живот, което се отнася пряко до един въпрос, който бях задала в тази тема. Касаеше се за курсовете "НЛП Практик", бях ви питала дали си струват и т.н.

Е, днес "случайно" разбрах, че една моя приятелка е била не какво да е, ами тренер в тези същите курсове (това преди да се запознаем изобщо). Тя не е отваряла дума за това, аз също не съм й казвала, че се интересувам (защото съм си мислила, че ще ме сметне за не-добре) и абсолютно съвсем от нищото направихме това откритие. Каза ми някои интересни неща за курсовете и Института, но по-скоро бих ги споделила на Л.С. за тези, които се интересуват.  Peace

# 198
ИЗПОЛЗВАЙТЕ УСПЕШНИТЕ БИЗНЕС СТРАТЕГИИ И В ЛИЧНИЯ СИ ЖИВОТ (03-02-2009)

Ангел Лазаров е директор на Института по нервно-лингвистично програмиране (НЛП), специализирал в Москва "Изменени състояния на съзнанието и базово изследване на мозъка" и "Ериксонова хипноза и терапия". Експерт е в коучинга за лична ефективност ("лайф коуч"), "Манипулации и контраманипулации в преговорите" и др. "Детектор на лъжата" е авторската му програма.
Наталия Кобилкина е бизнес треньор и системен семеен психотерапевт. През 2006-2007 г. е била директор "Човешки ресурси" в издателството на списанията "Космополитън", "Менс хелт", "Тайм аут"и "Топ гиър" в Казахстан.
Специалист е в областта на взаимоотношения между мъжете и жените, в сексуалното творчество и в изграждане на организационни и управленски умения. Познаваме този сериал - "Сексът и градът", в който жена на име Кари Брадшоу изгради кариера, като разчиташе семиотиката на междуполовата комуникация. Дори в един епизод Кари проведе обучение сред жени за това как да си намерят половинка, извеждайки ентусиастките от учебната зала и повеждайки ги към бар.
"Между мъжа и жената или обратното" е практическо обучение, целящо да изгради щастливи и хармонични връзки между половете, базирано върху опита на Ангел Лазаров и Наталия Кобилкина. Хората, които решават да участват в курса, са мъже и жени от 32-40 години, които имат успешен бизнес или са мениджъри, но нямат време за личен живот и запознанства. Във връзките им често цари пълна бъркотия, за което нямат обяснение.
Въпреки желанието си да разширят кръга от познати и приятели, в средата си не виждат потенциални партньори. Повечето от тези хора имат успешни стратегии в бизнес контекст, но не се сещат, че могат да приложат работещите подходи и в личностен план. Тренингът "Между мъжа и жената или обратното" действа точно както в "Сексът и градът"- учи хората как да открият нова среда, а пишман-свалячите - как да се запознават елегантно и как да превърнат флирта в начин на живот. На всичко отгоре рецептите за всеки обучаем са строго индивидуални.

- Какво е НЛП?
А.Л.: Нервно-лингвистичното програмиране е млада наука, която се появява в САЩ през 70-те години на 20-ти век. Виждаме някакъв успешен модел, който ни харесва, и го вграждаме във всички хора, които се нуждаят от него. Психоанализата лекува цял живот, семейната терапия може да продължи с години, а НЛП лекува една фобия или пристрастяване в рамките на 20 минути. Но това до голяма степен зависи и от вторичните ползи, които произтичат от фобията за човека. Например една девойка се страхуваше от медузи. Оказа се, че този страх й носил и вторична полза - влизайки в морето, тя казва "Ах, колко ме е страх!" и мъжете започвали да я обгрижват. Чрез НЛП помогнахме на момичето да намери начин да удовлетвори тази своя потребност от пърхащи мъже по друг начин и тя се отърва от фобията.

- Навремето единствената книга, която разказваше за общуването между половете беше "Мъжът и жената интимно". Какъв път извървя знанието на хората от тази книга до днес, когато се правят тренинги по комуникация между половете?
А.Л.: Има една шаманска поговорка, че всяко знание, което не е минало през тялото, е само слух. Сега има много съвети по списания и сайтове, които ни наставляват как да общуваме с другия пол, но това е само информация, която човек не е пропуснал през тялото си. Смисълът на тренинга е да се измени мисленето и жените да започнат да изглеждат секси, защото се чувстват така. Много малко се е променило във визията им, но придобитото самочувствие е оказало влияние на излъчването им. По време на тренинга "Между мъжа и жената или обратното" се отработва каква да е позата на тялото, как да даваме сигнали на противоположния пол, как да установим първия контакт. Майсторлъкът е да си направиш сметката къде можеш да срещнеш интересни хора, например на спа, на йога или на изложба. Бизнес етиката позволява да имаш интимни взаимоотношения и на работното място, стига между партньорите да няма йерархия или единият да не е клиент на другия. В този случай се препоръчва да изчакаш 21 дена след професионалния си контакт с този човек и тогава да разкриеш чувства или намерения.

- Ако се държиш като кралица, ще привлечеш крале.
Н.К.: Вярно е. Жена дойде на обучението ни с коса на конска опашка, без грим и с дрехи, които не подчертаваха фигурата й. След курса се появи с гол гръб, с маникюр, с грим и разпуснати коси, подчертавайки, че е дама. Мъже коментираха, че от "странна" е станала "мацка". Външният вид е важен. Самата аз работих като мениджър "Човешки ресурси" в списание "Космополитън". Там шефката уволняваше служителки, които се появяваха с неподдържана прическа или маникюр или защото са наддали 1-2 килограма. Идеята бе да си едновременно красив и креативен.

- Разкажете ми как се променят житейските истории след вашата намеса?
Н.К.: Едно момче бе много свенливо. Първата му домашна работа бе да се запознае с петнадесет жени за десет дена. Той успял да се запознае с двадесет и пет момичета, които били толкова красиви, че приятелите му не повярвали, че ще има смелостта да ги заговори. Той не само установил контакт, но и с пет от момичетата има любовна връзка. Това, от което момчето има нужда в момента, са сексуални взаимоотношения. Иначе всичко започва от езика на тялото. Първата стъпка се прави от жената, както е и в природата - самката винаги избира самеца. Обикновено жената дава първия сигнал, а мъжът отговаря и след това вече няма значение какво казва, стига да не е пълна глупост. Даже е хубаво това, с което мъжът се обръща към жената, да не е много сложно, за да не я кара да се зачуди какво да му отговори. Следващият етап от комуникацията е да се изяснят ценностите и да се открие обща тема за разговор, а оттам и да се уговори последващ контакт.

- Какво ново научиха мъжете за жените и обратно след края на тренинга?
А.Л.: Научиха се да правят спецификация на другия пол: какъв човек би ти дал онова, от което имаш нужда, на какви изисквания да отговаря евентуалният ти партньор. Попитахме силния пол какво за тях е идеална жена, идеална съпруга и идеална любовница. За мъжете трите портрета се припокриха – да бъде красива, умна и добра домакиня. Помолихме и жените да изобразят с думи идеалния мъж, идеаления съпруг и идеалния любовник. Оказа се, че в очите на жените това са трима различни човека, които нямат нищо общо. Според тях любовникът трябва да е страстен, интересен, красив. Съпругът трябва да е богат, загрижен, стабилен, а мъжът да е силен и традиционен. В главите на жените всичко е подредено по местата. Така ние преценяваме какво е важно за обучаемия на подсъзнателно ниво. За моя клиентка се оказа, че е най-вероятно да срещне обрисувания от нея идеален мъж на летището и наистина го срещна там. Трябва да се намираш на мястото, където биха могли да бъдат идеалните партньори. След етапа на запознанството е необходимо да се установи дали човекът отговаря на зададените от нас параметри. Дали е висок или синеок виждаме веднага, но дали желае сериозна връзка няма как да знаем от самото начало. Първо човекът ни харесва външно, след което започваме да правим неща заедно, докато се превърнем в двойка с обща идентичност. Една моя приятелка, която има успешен брак, твърди, че бракът е работа. Трябват компромиси и много вложения, както и да се поддържа интересът на другия. Биологично предопределената стратегия на мъжа е да разпръсква максимално генетична информация, а на жената –да избира максимално качествен генетичен материал. С други думи на мъжа му трябва разнообразие, а на жената - стабилност. За да се хареса на мъжа, жената трябва да е разнообразна, а мъжът - да показва загриженост за израстването й, за отглеждането на децата. Друго условие за успешно партньорство е личностната зрялост. Когато говорим за изневярата, не става въпрос дали нещо е наред, а е въпрос на израстване. Единият партньор израства, а другият - не. Често се случва и кризата на средната възраст, когато човек минава от един етап на развитие в друг и търси нещо различно. Самата изневяра не разрушава връзката, а отношението към изневярата. По статистика всяко второ семейство си изневерява. Те продължават да живеят заедно, но просто не знаят за изневярата или я приемат с "такъв е животът".

- Стратегиите за запознанство и за задържане на партньора опират ли до така популярната емоционална интелигентност?
А.Л.: Емоционалната интелигентност е умението да постигаме висшите си цели в комфорт със себе си и с другите хора. Всичко опира до нея: да разбираме и да взаимодействаме с хората така, че за да ни дадат нещо те, ние трябва да им дадем нещо, което на тях им е нужно. Това е известната ситуация "печеля-печелиш". Друга печеливша стратегия в коучинга е да насочиш хората да видят положителната страна на ситуацията, в която се намират. Мъж се разделил с жената си – показваш му колко хубави момичета има наоколо.

novinar.net

# 199
Момичета, намерих в сканиран вариант една книга, която твърди, че е "пълната енциклопедия на НЛП практиките". Не знам доколко е вярно, но с оглед на това, че е 700+ страници, мисля, че засяга ако не всички, то поне голяма част от практиките. Мога да я предложа за сваляне на който се интересува, но предупреждавам, че четивото е на английски и е написано в академичен стил. Peace

# 200
  • Universe
Момичета, намерих в сканиран вариант една книга, която твърди, че е "пълната енциклопедия на НЛП практиките".

Кафе с Канела, коя е книгата + автор/и  - аз не зная английски, но може да я има в руски сайтове  Hug

# 201
И аз бих я прегледала  Wink

# 202
Честито Рождество Христово на всички в темата! И весела Нова Година (ако не се "видим" до тогава).

Книгата се казва "The Big Book of NLP Techniques" ("Голямата книга на НЛП техниките") от автор Shlomo Vaknin:

http://DMCA-removal-from-Google/torrent_details/106822641/the+bi … iques?tab=summary

Поздрави!  Hug

# 203
Ей, котенца, що замряхте? Аз най-сетне довърших книгата "НЛП за 21 дена". Този път ми хареса  Mr. Green Хайде появете се, че имам въпроси. Кафенце, да не ти свърши канелата, та те няма?  Hug

# 204
eldivine , споделяй неща и кой е автора на книгата

# 205
  • София
Я темата се раздвижи... eldivine - разказвай какво от книгата най-много ти хареса....

# 206
Лили, то се оказа, че повечето неща от книгата съм правила интуитивно или ги знам от други книги. Тука е събрано накуп, конспектирано. Смешно ми ставаше, като чета, защото за пореден път си давам сметка колко ни е умно тялото и интуицията (затова и продължавам да поддържам мнението си от предишните постове тук, че няма смисъл да се дават хиляди левове за такъв курс - освен ако някой няма намерение да става преподавател). Например и без никакви книги към забелязала, че ако искам да накарам някого да говори по-тихо, просто аз започвам почти да шептя и той се изравнява с мен.  Mr. Green Или обратното - някой път по телефона, ако ми говорят силно и аз не се усетя, и аз започвам да викам  Joy Напоследък се стремя да следя основните принципи:
1. Реши какво искаш.
2. Направи крачка към това.
3. Забележи какво се случва.
4. Ако не ти хареса резултата, смени тактиката.

humanis, книгата е "НЛП за 21 дена" от Хари Алдер и Берил Хедър.

# 207
Имам питане към НЛП дамите Simple Smile

Защо се предлагат само курсове за НЛП практик, НЛП мастер?
Какво означава това? Не е ли едно и също?

Има ли някой, участвал в курс на Ангел Лазаров? Интересно ми е как се чувства след това.

Благодаря!

# 208
Поразрових из нета, ама никъде не намерих задоволително обяснение за НЛП-практик и мастер. Мисля, че в НЛП-практик са основните познания, с които всеки може да се справи, а мастер е за тези, които смятат да правят курсове по НЛП. Иначе за какво ще ти е мастер  Wink

# 209
eldivine, благодаря Simple Smile

Просто се чудех. Защото мисля да организирам една демонстрация на НЛП. Но през април.
Ще ви подшушна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт