НЛП или Нервно лингвистично програмиране

• 52 727
  • 213
  •   1
Отговори
# 45
Чудесна темичка  Peace
Чета напоследък Дона Идън и ми се струва, че лечението и за всичко е точна базирано на НЛП. Тя говори непрекъснато за невролимфатични точки. Ако някой има наблюдения ще се радвам да споделяме.

# 46
  • Tам през Атлантическия океан
Кафе с Канела   Hug

нямаш идея как в момента имах нужда да прочета точно твоята история  Heart Eyes

Мн. ми помогна и ме накара да "припомня" пак подписа който съм си сложила  Blush

# 47
Desss,   bouquet

Много ми харесва подписът ти и наистина се връзва с моята история!  Laughing

# 48
Убедила съм се от личен опит колко е важно конкретността на поставените ни цели.
Точно преди една година така си само-създадох работата, която имам сега. И в темата за Подсъзнанието съм го споделяла.
Набелязах си точно 9 пункта, на които трябваше да отговаря работата, която исках - от заплатата до това да имам самостоятелна стая и какви да бъдат хората, с които да работя.
Всичко стана точно по начина, както го исках, а в някои отношения дори надмина очакванията ми!  Grinning

# 49
  • София
Добре дошли на всички!  Hug  bouquet Почваме с практиката...

И в трите книги общо взето се започва с едно и също нещо...

ДЕН НА ОСЪЗНАВАНЕТО

Всеки човек възприема света през своята призма и базирано на мисли, усещания и контакти с външният сайт. За всеки реалността е различна, затова понякога ни се струва, че не разбираме хора, които мислят и действат по непонятен начин.

НЛП ни учи да обърнем внимание върху възприемането на прости сетивни модели и обработването на възприетата информация, така че да общуваме по-лесно и ефективно с другите.
Ако мислиш различно или се държиш различно ще получиш различни резултати.

Успехът може да се „моделира". С помощта на НЛП ще наблюдавате успеха при други хора - най-добрите, които имате подръка - и ще възприемете техните стратегии и умения за успех. Стратегията включва определена последователност от мисли и действия, които подпомагат успеха.

НЛП помага да разберем и възприемем тази внушителна реалност и най-вече как представяме или тълкуваме нещата, а също и как междувременно обобщаваме, изопачаваме и унищожаваме голяма част от наличната информация. Най-важното е, че с НЛП ще започнем да разбираме как тези възприятия влияят върху всеки аспект от поведението - а оттам и постиженията ни. НЛП показва, че хората се държат съобразно уникалните си ценности, чувства, убеждения, желания и подбуди.

Всичко се базира на петте сетива:

Зрение
Слух
Докосване
Осезание
Обоняние
Вкус

Всеки от нас има субективно възприятие за света и първата задача ще бъде да се анализират две три ситуации, да си спомните и да мислите цветно ( в картини ). Помислете за проблем и разногласия, помислете си за филтрите в случая, как ценностите, влияние на роднини и приятели, образование, възпитание, настроение влияят и променят обстановката. Формирайте си карти на реалността - ако примерно се случи това, какво ще се случи после... Опитайте се да вникнете във всеки един миг на общуването си с другите хора...

Кехоу започва по същият начин - НОВО НИВО НА МИСЛЕНЕ . Когато преразглеждате миналото си, вие се връщате към неприятните събития и те веднага ограничават възможностите.

НАСТОЯЩЕТО Е ВАШАТА ОПОРНА ТОЧКА - Когато се вглеждате в миналото виждайте само позитивните  и положителните си качества и се опитайте да ги запечатате.

Пример: Ако сте бедни и искате да имате изобилие, започнете да демонстрирате такова. Поглезете се с нещо. Изпратете сигнал на подсъзнанието ви за променящата се реалност.

Пол Макена и той започва със същите съвети... Спрете се за миг и наистина си представете какъв би бил вашият живот, ако живеехте така както ви се иска:

Как бихте прекарвали времето си?
С кого бихте го прекарвали?
За какви неща бихте си мислили?
Какво би било вашето ежедневие? и т.н...

Тайната на всяко богатство се създава с помощта на човешкия ум. Разликата между богатите и бедните е, че богатите са се научили да ценят стойността на собствените си мисли.

ДАВАЙТЕ ДА ДОПЪЛВАМЕ ЗАЕДНО ТЕМАТА ЗА ОСЪЗНАВАНЕТО Hug

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 17:41 от Lilian_V

# 50
Лилиан, момичета...идвам да си спазя обещанието и да споделя как се случи така, че да получа точно тази къща, която е най-хубава за мен и моето семейство Heart Eyes

Къщата беше най-голямото ми желание от Картата на Съкровищата, но то се сбъдна последно..и за добро! Sunglasses Миналата година търсихме къща, видяхме няколко..но като влезех вътре , все имаше нещо..което ме възпираше да купуваме.Не ни харесваха...не ни грабваха. Уж хубави, подредени..но...

После стана така, че дойде зимата, мен ме поеха други задължения, много работа ,а и не се предлагаха  много къщи напоследък. Усещах , че щом така се случва, значи периода не е удачен..и решихме да чакаме до лятото. Дойдохме си от почивка и аз почнах усилено да търся къщи в нета. Всички имат снимки. От няколко предлагани се спряхме на една която , като и видях снимките, веднага ме грабна! Отидохме на оглед. Влизам в къщата..и усетих, че ми хареса.  Беше поддържана...и най-вече градината отпред, с много цветя и много голяма! А района, в който е къщата е просто наша мечта. Спокоен район с много зеленина наоколо!

И така, разхождахме се из къщата, исках да я усетя...

Всичко в нея беше чудесно, като мебелировка и поддръжка, дори в подземието  имаше сауна  Laughing Спалните бяха на втория етаж. Не знам защо, но това малко ме смути..не разбрах обаче веднага защо? А всъщност повечето къщи тука са построени така. Докато гледахме втория етаж и спалните, имах буца в корема. Необяснимо защо!Цял ден си мислех, защо ми е дискомфортно...след къщата е просто прекрасна!
Въпреки всичко решихме да купуваме. Тук се наддава за къщите... Crazy Има първоначална цена, но ако много хора участват в търга, цената се качва, като всеки наддава.

Отидохме  да искаме заем от POSTBANKEN..това е нашата банка от години.Банката ни даде заем 2.100 000кр..а къщата струваше 1.750.000  и всъщност имахме аванс, да наддаваме и ние, но не достатъчен. Бяхме искали по-голям, но не ни дадоха Rolling Eyes На другия ден се почна търга. Ние бяхме трима покупатели, които искахме къщата. Почнаха да наддават, те , качват, ние, те ние...и се стигна до  2,100.000,  и след нас някой качи рязко  на 2.200.000!  И ние увиснахме...Купиха ни я под носа. Rolling Eyes Споделям, че ми стана много мъчно , че дори си и поплаках вечерта, пред да заспя.

Аз въпреки, че се чувствах зле  на другия , ден  реших обаче  да продължа. Само не разбирах, уж правя всичко, както е, визуализации, утвърждения, вярата я имах ...но уви.

Почнах да се моля за знак, защо така се случи, къде сгреших..ако съм сгрешила?Защо къщата не стана наша?  Вечерта като заспах, се молих , че бих желала  къща, точно в този район...много желаехме да живеем там. Успокоих се и преди да заспя  си мислех,  че щом така е станало, значи  сигурно е за добро! Доверих се на Вселената ,че си знае работата...

Цяла седмица нищо не се случваше. След една седмица  ровене в нета,един ден виждам обява!  Къща, много подобна на нашата в същия район.... Shocked Оле, майко...не вярвах на очите си! #Crazy Сърцето ми се разлупка и имах чувството, че ще изхвръкне навън...!!!! Имаше  обявен оглед след два дена.

Веднага се обадих с на мъжа ми на работата  и му казах, че пак се продава къща там, в същия този район, който и двамата харесахме. Моя мъж  обаче звучеше вяло по телефона, обезнадежден.. и каза, че с този малък заем, няма да може да се преборим и  тази къща, затова ще трябва да се откажем и да  търсим в друг район, където къщите са по малки и по-евтини....милия, беше се предал! Но не и аз! Crossing Arms

Седнах и почнах да  мисля, какви варианти имаме сега. Thinking Нашата  банка няма да ни даде повече заем,това беше ясно... но тази къща не ми изникна случайно в нета...защо точно сега? Thinking Ама оглед след два дена...нещо трябва да направя! Какво да направя? Изведнъж ми щукна идеята, че можа да опитаме с друга банка!!! Flutter Обадих с пак на моя и му казах за идеята си, той каза, че е губене на време, но понеже много съм настоявала... ще опитаме, все пак. Той нямаше надежди и беше почти готов за провал....и ако го бях послушала, сега нямаше да имаме къщичка.   Проблема е в това, че аз  съм на свободна професия ,музикант и нямам постоянна работа... Аз  решавам, кои месеци искам да работя , и кои да почивам.И тъй като нямах постоянен месечен доход това плашеше повечето  банкери...
Казах на отчаяния ми съпруг, да остави нещата в мои ръце. Сега като пиша това , се сещам за филма.."Отчани съпруги"... Joy само че версият при мен беше: Отчаян съпруг" hahaha

И така аз се хванах за действие, грабнах телефона и уговорих час с DNB Bank за следващия ден след обяд. Вечерта, преди заспиване,  визуализирах как получаваме хубава заем, как  ставаме клиенти на новата банка, всичко беше прекрасно и всичко беше в детайли. Легнах и заспах спокойна... с радост  в сърцето! Sunglasses

На другия ден в банката,  срещата ни  продължи около  два часа. Служителят от банката преглеждаше нашите документи...  Макар и да нямах постоянна работа , успях да го убедя , като му  показах договори,и  че вече 20 години работя тази работа...и съм способна да изплащам заема, заедно със съпруга си. Плащала  съм  досега ,така ще е и занапред! Хареса си ни като клиенти и ни даде шанс! И така получихме  голям заем! Mr. Green

Излязохме от банката двамата много щастливи! Laughing  Като моя мъж  ми каза с усмивка" Добре, скъпа,че те послушах!"  Whistling Сега ми беше  спокойно, че колкото и да наддава някой, ние също  ще наддаваме, без да се страхуваме, че ще отпаднем от търга.

На другия ден отидохме  да гледаме къщата....влезнахме..обикаляхме, и аз  се почувствах някак си много спокойна  в нея. Беше ми уютно! Онази къща беше красива, а тази беше невероятно уютна ! Спалните се оказаха на 1-ви етаж! Интетресна работа... Sunglasses

Много харесахме къщата с моя, пак  имаше градина, е верно не толкова поддържана и голяма, но пак си  беше хубава. Къщата не беше толкова нова, като другата. Имаше си нужда от ремонт на банята и  на кухнята...но това не ни притесни, нали си имахме вече хубав заем, и с него щяхме да покрием разходите по ремонтите. А и щяхме да си го направим новичко, точно така, както ние искаме!Много искахме къщата!

На другия ден се почна търга. Пак се почна наддаване...и ние все качвахме последни...когато сумата стигна 2.020.000....всеки спря да наддава!  Наддаването трябваше да приключи в 20.00 часа , а беше едва 18.45. Мина се време..ние стояхме в очакване. Вълнувах се, но но имах прекрасно усещане и моя мъж също. Усетих много силно пеперудките в корема...  Heart Eyes а те са знак на успешен развой! До 20.00 часа никой повече не качи! В 20.05 часа, брокера се обади да ни съобщи, че къщата е наша!!! Направо се побъркахме от радост!  Laughing

Сега да кажа, за буцата в корема в първата къща. Тези дни преглеждам къщата ни , като посоки... и виждам, че подредбата е прекрасна! Банята и тоалетната са под кухнята, а не над нея! В старата къща имаше две тоалетни..едната, заедно с банята беше точно над кухнята! Това по Фън Шуй е просто пагубно, защото съм чела, че не е хубаво тоалетна и баня да са над кухнята...внвргият ана мръсните води да минава през мястото, къде хората се хранят.
Лятото  пък , ако спалните са на горния етжа, ще бъде адска жега , защото напича много. Зимата пък ще е голям студ и ще трябва да пускаме радиатори и да плащаме много ток! Долу в къщата, има  втори  хол, който има камина. Предишната собственичка каза, че цяла зима не е пускала парно в спалните, защото  топлината камината отдолу  отива нагоре и ги затопляала.

След това  вече разбрах, защо съм имала дискомфорт в стомаха и това неприятно и странно усещане, заради спалните на втория етаж. А и кухнята под банатя и тоалетната...хм . Развълнувах се...разбрах, че Вселената ни е спасила, като ни е предпазила от неправилната покупка. Благодарих от цялото си сърце за това! Благодарих и на своята интуиция, че ме спаси! Heart Eyes

Това е моята история Hug

Приятен ден на всички!

Лилиан, балгодаря ти за прекрасната тема !   bouquet Ще чета с интерес практиките, които споделяш тука! Hug

Хубаво е ,човек да учи нови неща!  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 17:56 от ЧервеноВинце

# 51
Lilian, благодаря за чудесния пост!

Кафе с Канела - Аз си мисля, че ще ти допадне и Пол Макена. Може да пуснеш съвети и опита си от Успехът и Парите на Кехоу, аз ще пиша за програмата на Пол Макена и да разменим опит.  Hug  bouquet

В момента съм по средата на „Успехът и парите” и във връзка с твоя пост, искам да споделя следното от глава Ново ниво на мислене:

Кехоу пише, че нашите убеждения се превръщат в лещите, през които гледаме света и заобикалящата ни действителност никога няма да се промени, докато самите ние не сменим лещите. „Има няколко различни реалности, възможни за всеки един от нас. Всеки от нас ще привлича хора и обстоятелства, съгласно собствените си убеждения. Всеки ще пожъне това, което е посял.”

И

„Всяко убеждение трябва да бъде проучено. Не дали е истина или не – защото за нас „истината” винаги ще съвпада с лещите, които носим и по този начин ще се потвърждава – а какъв ефект би имало върху живота ни.[…] Помнете, че всички убеждения ще се потвърждават от заобикалящата ви действителност, докато продължавате да ги проектирате във външния свят. И така, вашият подход към промяната на тези възгледи е не да се питате дали са действителни или не, а по-скоро – дали ви служат добре.”

Практическо упражнение:

Избройте 10 ваши убеждения свързани с парите, без значение дали са позитивни или негативни. Помнете, че трябва да изброите вашите убеждения, без да се безпокоите дали другите мислят като вас или не.

След като завършите списъкa го прочетете отново. Представете си едно по едно тези убеждения как резонират във вас и привличат или отблъскват обстоятелствата в съответствие със своята вибрация. Така ще осъзнаете кои ваши убеждения работят за вас и кои – срещу вас.

Срещу тези, които действат против вас поставете едно Х-че. Разгледайте всяко от тях самостоятелно и ще се убедите, че само защото вярвате в него и го преживявате, това не значи, че е реално. Ето как можем да тестваме убежденията отбелязани с X относно тяхната реалност:

За всяко убеждение си задайте следните въпроси:
  • Има ли всеки човек същото убеждение?
  • Съвпада ли то с лещите на всички?
  • Има ли хора, които нямат подобно убеждение и ако да – какъв е техният житейски опит?

Така изследвайки тези убеждения, ще откриете, че те не са абсолютни. „И така, имате възможност да изберете, да се освободите от всяко нежелано убеждение и да приемете което и да е ново. Вие буквално имате възможността сами да избирате своите убеждения. Промяната на убежденията може да бъде извършена, ако сте склонни да останете непредубедени.”

Винцеsmile3501 smile3501 smile3501

Историята ти много ме развълнува, не само защото прилича на моята, а и защото ясно демонстрира, че не трябва да се отказваме от целите си, а да проявяваме постоянство и да разчитаме на нашия партньор Подсъзнанието и да се вглеждаме в знаците на Вселената! Hug

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 18:20 от Кафе с Канела

# 52
  • София
ЧервеноВинце - Много се радвам за вас! Страхотна история!  Heart Eyes

И аз искам къща, избрала съм я, визуализирам я и я утвърждавам. Ще пиша като има развитие. Надявам се да мога скоро и аз да разкажа моята история.

Кафе с Канела - Много се радвам, че се включваш с толкова полезна информация.  Heart Eyes

humanis - Аз за съжаление чух за Дона Идън преди броени дни и още нямам никаква информация. Сподели нещо от нея, ако смяташ, че е подходящо за целите или поне с ве три думи за какво се отнася. Аз ще почета в темата също.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 18:31 от Lilian_V

# 53
Лилиан,пожелавам ти от все сърце, да се сбъдне твоето желание! Hug Вселената си знае работата, само и се довери! Heart Eyes

# 54
  • Добрич
Искам да споделя с вас нещо по въпроса за жилищата. Постовете ви ми бяха много полезни.  Със сестра ми и леля ми имаме наследствено място /къща с двор/ на хубаво място в Добрич. Искаме да го разменим за застроена площ. Сега, когато икономиката е в криза строителството е в застой. Миналата есен ни предложиха една оферта, която не ни се стори изгодна. В момента офертата все още е валидна, но аз имам усещането, че не трябва да бързаме, а да изчакаме по- изгодно предложение. Това е едно от желанията ми, но не съм си го конкретизирала подробно. Сега като ви изчетох стигам до извода, че е необходимо да конкретизирам детайлите по сделката, ако искам да се осъществи според желанията ми.

# 55
Lilian, убедена съм, че твоята къщичка ще те намери! Hug

Сега като ви изчетох стигам до извода, че е необходимо да конкретизирам детайлите по сделката, ако искам да се осъществи според желанията ми.
Вела, аз вярвам, че ако искаме да осъществим желанията си, то трябва първо да ги заявим. В този случай - да, мисля, че ще е добре да запознаеш Вселената с конкретните си изисквания как да се осъществи сделката. Но, както и преди писах - смятам, че трябва да внимаваме как формулираме исканията си, за да не ограничаваме потенциалните възможности...Надявам се отговорът ми да ти е от полза.  bouquet

# 56
Да, съгласна съм с Кафе с Канела, за ограничаване на потенциалните възможности Peace

Аз като визуализирах детайлите....те бяха формулирани така, че само да насочат енергията към това, което желаех да имам, а то беше, че  исках повече от една спалня, хубава градина, камина...и т. н...
Всичко това си го представях, че го имам в къщата , но без поставяне на граници, като бройки. Тоест , не съм, конкретизирала  колко спални искам, колко точно  голяма градина, камина....това предоставих на Вселената.  Hug

# 57
запис и от мен
  bouquet

# 58
  • София
mijjjka - Пропуснах те без да искам. На мен ми е много интересно примерно как постави целите си и повече подробности как се случи всичко.  Hug

Сигурна съм също, че може да допълниш за  ДЕН 1 от практиката ОСЪЗНАВАНЕТО.    bouquet Heart Eyes

venny_b - Добре дошла!   bouquet

Вела - аз примерно изпадам в детайли, но се опитвам да не ограничавам Вселената. Някак си се научих като искам нещо да го погледна острани през различни призми и как ли Вселена би ми интерпретирала утвърждението или визуализацията...

НЛП (NLP) (Невро-Лингвистично Програмиране) е преди всичко начин на мислене – една работеща призма, един поглед през който не се търсят проблемите а разрешенията, един поглед – през който се достига до личната свобода и личностното развитие. Ей тук има още за осъзнаването: http://magicaltransformations-bg.com/2009/нлп- … 7;не/

Кое е реално и кое нереално във вашето лично пространство-и-време?
Как “правите” реалното реално?

Ето един мисловен експеримент, създаден от треньорите по НЛП:
Спомнете си ежедневно събитие от вчерашния ден – нещо съвсем обичайно и маловажно. Например: Как сте вървели по десния тротоар на улицата на път за някъде. Опитайте се да си спомните всичко, което чувате, помирисвате, виждате, усещате, мислите – изобщо цялата сетивна информация, която имате за ситуацията.
Представете си същата ситуация, само че леко променена. Например, че сте минали по левия тротоар или по друга улица. Опитайте се да си спомните всичко, което чувате, помирисвате, виждате, усещате, мислите - цялата сетивна информация, която имате за ситуацията.
Сравнете двете ситуации. Най-вече сетивната информация, която имате за тях.
Каква е разликата в преживяванията? Сравнете всичко, което чувате, помирисвате, виждате, усещате, мислите...Тези възприятия от един порядък ли са? Например - звукът във въображаемата ситуация също толкова силен ли е, колкото в реалната ситуация? Цветовете имат ли същия контраст и яркост? Начинът, по който чувствате тялото си, същият ли е?
Ако сте открили разлики, опитайте се да ги премахнете? Ако звукът във въобржаемата ситуация е много силен – “намалете го”. Ако цветовете не са подобни на реалните - променете ги. Изравнете целия сетивен потенциал на двете преживявания. Най-важното в това упражнение е да напаснем въображаемата ситуация към реалната, а не обратното!
Ако ви прилошее, преустановете упражнението.
Можете ли да определите кое е истинското преживяване и кое – въображаемото?
Кое е това, което ви кара да разпознаете истинската ситуация като реална и измислената като недействителна?
Това нещо (ако сте го открили) е вашият код за конструиране на реалността. Може би тайната се крие в звуците или в цветовете или в телесните усещания. Вие ще решите кои ваши фантазии да превърнете в реалност. Не забравяйте, че в основата на всичко стои историята на вашия личен опит. Това е ресурса на вашата реалност.

От: http://www.democrit.com/this_archive.php?n=100

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 19:59 от Lilian_V

# 59
Здравейте всички  Hug Hug Hug!

Лили   lovekiss , много интересно.
До сега само съм минавала покрай инфо за НЛП. Сега се зачетох и много ми допадна този метод, особено  Модела на Успеха. Ето това изречение :
Когато се страхувате от нещо и мислено не го желаете, го преживявате в реалния си живот.

е много , ама много вярно. Затова трябва да знаем какво искаме и да мислим  и се стремим към целите си.

Кафе с Канела   Hug ,хареса ми плана ти на действие   за постигане на целите. Ще взаимствам от теб.

Историите ,които сте разказали ,са уникални   bouquet

Лили , Благодаря ти за милите думи . Взаимно е   bouquet !

По късно ще се включа за Осъзнаването.
 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт