С пъстри, шарени листа в Канада идва есента! - 39

• 35 900
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
Със сигурност не мога да изброя всички негативи и позитиви на живота тук но поне част от тях - ще пиша само нещата които са различни от БГ (например няма да напиша че трудно се намира място в детска градина защото явно и в БГ има такива трудности ... или че образованието (по думи на познати) не било на добро ниво, ама и в БГ вече не е... здравеопазването куца е то и в БГ не ме очарова) та:
- липсата на близките и приятелите
- студения климат
- трудностите в интеграцията и намирането на добра работа
- много по-ограничени контакти
- скъпи зъболекарски услуги

+ дори на нископлатена, далеч под възможностите ти работа живееш прилично
+ много добра техника в болниците
+ няма отявлен рекет (катаджиите, докторите, учителите и другите подобни)
+ липса на мутри и сродните с тях структури
+ респект към законите и към личната ти персона
+ значително по-ниската престъпност
+ много паркове - поддържани, оборудвани и обезопасени - на теб или детето ти е слабо вероятно да се случи нещо нежално.
+ много възможности за спортуване на открито и закрито
+ възможност да живееш "средна класа" живот без да си рокфелер, без да ти обират апартамента/къщата през равни или неравни интервали и да ти разбиват колата.
+ възможност да ядеш пресни плодове и зеленчуци целогодишно

Peace

Podkrepiam napulno.
Draznat me samo niakoi kanadski osobi, koito mi praviat zabelejka za akcenta.

# 286
Шемет, я дай линкче към тази тема с полезните връзки, която беше споменала по-горе.  Praynig Мисля, че съм я мяркала преди, но сега нещо не мога да я намеря.  newsm78

Готово
http://www.bgcanada.com/phpBB2/viewtopic.php?f=19&t=27143

A za GTA dali niama neshto podobno?  Thinking

# 287
И аз това се опитвам да намеря. Thinking

# 288
момичета,с какво лекувате остра кашлица ?   Confused

# 289
kurta009 ,много съм доволна от сиропаза кашлица СТОДАЛ,но зависи дете ли ще лекуваш?Снего оправям ларингичната кашлица на сина ми.Има го и тук по аптеките,аз още от БГ го ползвам Naughty

# 290
  • Монреал
За нас Бенилин, а за Тарик - Стодал.

# 291
Рязка сmяна в сюжета- къm скоро канилите родители на гости, какви бяха докуmентите?
Според официалния сайт
-сниmки
-паспорт
-ИMM 5257
-ИMM 5476
-покана
-един док., който иmаm от Пчеличка за състава на сеmейството
-квитанция за платени такси
Отделно за пътува6тите
-извлечение от банкова сmетка (?)
-декларация за гражд. брак (?)
От нас
-банкова сmетка
-писmо от работодателите
-фи6ове от заплати

Пропускаm ли нещо? Като се иmа предвид, 4е са закрили консулството в Бг и док. ще се пращат в Букурещ, искаm да се уверя, че всичко ще е ок от първиа опит.

ПС. Не сmейте да mе препращате в бгканада  Mr. Green

# 292
  • Vaudreuil Canada
Рязка сmяна в сюжета- къm скоро канилите родители на гости, какви бяха докуmентите?
Според официалния сайт
-сниmки
-паспорт
-ИMM 5257
-ИMM 5476
-покана
-един док., който иmаm от Пчеличка за състава на сеmейството (този може ли да ми го препратиш Simple Smile )
-квитанция за платени такси
Отделно за пътува6тите
-извлечение от банкова сmетка (?)
-декларация за гражд. брак (?) - това не го знам какво е и не сме пускали май такова чудо
- ако имат направена резервация за самолетен билет копие от нея

От нас
-банкова сmетка - никога не сме пращали
-писmо от работодателите (ако е упоменат дохода фишове не ти трябват)
-фи6ове от заплати
- копие на ваш документ - ПР карта или ситизен карта.

И всичко което не е преведено на англ/фр да се преведе.

# 293
  • Vaudreuil Canada
МaНЕВрата това Каролина го е сложила на първа страница а Мила беше така добра да го напише преди това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370196.105

# 294
Огроmно благодаря!
Док. от Пчеличка е всъ6тност ИMM5406.
МaНЕВрата това Каролина го е сложила на първа страница а Мила беше така добра да го напише преди това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370196.105
- Mи кой да гледа  Embarassed

# 295
момичета,с какво лекувате остра кашлица ?   Confused

Има свещички против кашлица за бебенца. Отиваш в аптеката и казваш колко кг е бебето/детето и ги купуваш без рецепта.

# 296
 Кажете, моля ви какво си взехте от България, когато заминахте към Канада. Имам предвид някои дребни на пръв  поглед неща, но много необходими. Или за какво съжалявате, че не  сте взели или забравили, когато сте тръгнали от тук. Много хора казват, че подправките там са скъпи и по специално чубрицата и препоръчват да се вземе от тук при заминаване. Та ако имате нещо предвид, моля споделете  с нас, преселващите се. Благодаря ви.

# 297
Кажете, моля ви какво си взехте от България, когато заминахте към Канада. Имам предвид някои дребни на пръв  поглед неща, но много необходими. Или за какво съжалявате, че не  сте взели или забравили, когато сте тръгнали от тук. Много хора казват, че подправките там са скъпи и по специално чубрицата и препоръчват да се вземе от тук при заминаване. Та ако имате нещо предвид, моля споделете  с нас, преселващите се. Благодаря ви.

Ние си взехме само книги на български. Ако обичаш да четеш в оригинал, няма нужда да мъкнеш, но аз си обичам някои автори на бг само и затова книгите са единственото което взехме ( и продължаваме да носим ) от България. Подправките не мисля че са скъпи, но чубрица конкретно не съм виждала в тукашен магазин... може и да има де, но аз не съм видяла. На нас ни изпратиха няколко малки пликчета преди около 3 години, още имаме от нея, то колко чубрица можеш да изядеш все пак Simple Smile Нищо друго не бих донесла от България, тук има всичко Peace
А, сетих се за нещо - кръгли тави за баница ooooh! мъката на майка ми. Не съм успяла да намеря кръгла тава тук, ако и ти не можеш да печеш в квадратни като майка ми, непременно си донеси кръгла тавичка Laughing

# 298
Mama Hari, наистина е сложно приготвянето на багажа, та аз от своя опит ще ти предложа някои неща:тенджера под налягане,някоя и друга тенждера или тиган, чаршафи и завивки, вилици,  лъжици, ножове и т.н., епилатор(ако ползваш), малко бг-лекарства поне за началото, речници.Имай в предвид, че тук качествената посуда, както и завивки са си скъ6пички, така, че ако си имате такива в БГ си ги вземете.За дрехи и обувки съвети не мога да дам, там е по-индивидуално, но като цяло тук обувките например са по-различни и в началото е трудно да се навиеш да си купиш от тях.За кръглата тавичка и чубрицата напълно подкрепям.Това е от мен, дано да съм била полезна и успех!

# 299
  • На бял кон в Pierrefonds
Кажете, моля ви какво си взехте от България, когато заминахте към Канада. Имам предвид някои дребни на пръв  поглед неща, но много необходими. Или за какво съжалявате, че не  сте взели или забравили, когато сте тръгнали от тук. Много хора казват, че подправките там са скъпи и по специално чубрицата и препоръчват да се вземе от тук при заминаване. Та ако имате нещо предвид, моля споделете  с нас, преселващите се. Благодаря ви.

Не съжалявам за абсолютно нищо, което не съм взела от БГ. Не, че съм имала и кой знае какви вещи там де  Mr. Green Взех си 1 тенджера, 1 тава, леки завивки, дрехите, книги, някои неща за спомен. Най-важни са документите. Всички зимни обувки, които носех от БГ се скапаха от тукашните условия - сол по улиците през зимата и голям студ. За мен е най-добре обувките (зимните) да се купят оттук. Също и голяма част от дрехите ми не издържаха на сушилнята и се повредиха. Добри чинии и тенджери, прибори и т.н. не бих казала, че са толкова скъпи. В България също е доста скъпо - поне това са ми пресните впечатления. Аз пазарувам от ИКЕА и съм много доволна. Миналата година пък си купих от Costco комплект 60 прибора за 50 долара, което не е толкова много. Единствената причина да си донесеш такива неща е, ако вече ги имаш. Няма никакъв смисъл да купуваш оттам, за да носиш тук. Чубрица - да, може да си донесеш, но ако си в Монреал може да си купиш от БГ магазина в Лавал.

Имам и един друг въпрос - бихте ли ми казали колко струват една количка (лятна) и преносима кошара или детско легло. Мисълта ми е дали има смисъл да ги вземаме от БГ или е по-добре да си ги купум като пристигнем.

Количка имам ето такава за 150 долара.

http://www.sears.ca/gp/product/B001LNL78O?searsBrand=core

Много съм доволна. Същата в БГ струва около 300 лв. Преносима кошара нямам, но са около стотина долара.

А кога пристигате? Успех в стягането на багажа.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт