Чукна шеста месечинка МАРТенската ни дружинка!

• 19 867
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София
И аз съм тук  Whistling
Цветка, страхотен е Борис!  Hug А и изборът ви за песен е  Peace , Ивема, и вашият  Peace
Нашата е малко тривиална -  тази  Blush , като се колебаех между нея и тази, която обичам повече, но просто реших, че другата е по-подходяща за нашата сватба  Crazy

# 691
Хайде на чийзкейка! chef

Лимонов чийзкейк в Ню Йоркски стил

Снимки: http://deziderata.snimka.bg/cooking/cheesecake.423196.14918141

час на приготовление:

30-35мин включително и ако запечете основата
+25-30 мин. печене + поне 8 часа охлаждане

Какво ви трябва:
Кръгла форма за торта със сваляща странична част, 24см в диаметър (ако имате 30см форма, удвоете количеството на всичко)

Важно: продуктите трябва да имат стайна температура, маслото да е мекичко, за да се мачка добре.

Продукти за основата:
250гр маслени бисквити
120гр масло

Основен крем:
600гр оригинален криймчийз Филаделфия (може да се замени с жерве, рикота или маскарпоне)
250гр пудра захар
1 и 1/2 чаена лъжичка ванилкова есенция
фино настърганата кора на 1 лимон
1 и 1/2 лъжички лимонов сок
3 големи яйца + един жълтък в повече
200мл кисела сметана

Крем за горния слой
250мл кисела сметана
1 лъжица пудра захар
2 лъжички лимонов сок

Приготовление

Сложете бисквитите в плик и ги натрошете на малки парченца с помощта на къса дебела точилка ( или няколко пулса в робот с двойно острие). Не трябва да са на сол, а на грудки.
Прибавете маслото и го споете с бисквитките с върховете на пръстите си. Консистенцията е идеална когато грудките са слепени.

Намажете много добре формата с масло, сложете готварска хартия на дъното и я намажете също.
Откъснете 2 4см парчета фолио, сложете ги на кръст. Поставете формата върху тях и я стегнете хубавичко (заради водната баня)
Сложете на дъното сместа от бисквити и я разпрострете на тъничко. Притиснете я с дъното чаша, да стане хубаво утъпкана.

А сега сложете формата в хладилника, докато приготвяте крема.
Ако искате основата да е хрупкава, запечете я 10мин. на 180градуса.

Вторият етаж-крем

Отново: продуктите трябва непременно да имат стайна температура.
Не използвайте нискомаслени продукти. Качеството на кейка ще падне.
Към крема подхождайте нежно, по майчински.
Пресейте захарта и бъркайте на найй-ниска степен с прекъсвания, за да не влезе въздух в сместа. Внимателно така процедирайте с всичко, яйцата оставете за накрая. Те се прибавят едно по едно, жълтъка последен. Колкото повече наближавате края, толкова по-малко бъркайте.
Крема е много рядък и може да влезе повече въздух, което е нежелателно. (При печенето ще се сгъсти много и ще добие съвсем различен вид.)
Внимателно изсипете крема във формата и го оставете 5 мин. да си почине. Балончетата въздух сами ще си отидат през това време.
След 5те минути ще изгоним и останалия въздух: С върха на ножа леко на повърхността напишете няколко пъти буквата S.

Водна баня за красота и качество
Фурната трябва да е добре загрята на 160 (не ползвайте горещовъздушна фурна, не се отразява добре на кейка)
Сложете формата в тава пълна с гореща вода и печете 25-30мин. без отваряне на вратичката, иначе кейка ще пропадне.
Как ще разберете дали е опечен- чукнете формата отстрани с дървена лъжица, крема ще се затресе като желе. Това е най-добрият индикатор.
Кремът ще се сгъсти още повече при охлаждането

Може да опечете кейка и на сухо, но разликата в качеството е много голяма. На сухо се пече при предгрята фурна на 200 градуса, след 10мин. намалете на 110.

Постепенно охлаждане

Този десерт не понася течение и хладно след изпичане. Затова го оставете 2 часа в изключена фурна, като я оставите на 5 см отворена, за да излиза топлината. ( мушнете дървена лъжица например, за да не се затвори вратичката).
Ако искате крема да е по-сух, оставете фурната затворена.
След като минат 2 часа закрийте формата с фолио и го оставете в хладилника най-добре до следващата сутрин (или за 8 часа, но не по-малко).

Изваждане от формата
Сложете хавлиена кърпа в тава, залейте я с гореща вода и сложете формата върху нея докато кърпата изстине.. Така ще се разтопи маслото отдолу, и ще можете да извадите сладкиша.
Махнете страничната част на формата, обърнете кейка върху чиния (няма да се смачка крема, защото е твърд!) и с кръгообразно движение внимателно отстранете дъното на формата, след това хартията.
Обърнете кейка върху подноса за торта и махнете помощната чиния.

Последен етаж
Намажете сладкиша със сметаната, смесена със лимона и пудрата захар. Използвайте най-добрата сметана която можете да намерите. Украсете с пресни ягоди, малини, къпини, или карамелизирани кайсии.

Добро утро, Ню Йорк! newsm22 eat

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 12:35 от Deziderata

# 692
  • Стара Загора
Elwing и вашият избор е за велика песен. Обожавам да я слушам. Снощи преди да си легна точно нея слушах. Селин Дион няма остаряване просто с песните си. Браво за избора ви.  Peace
Тъй тъй почнахме такава тема да обсъждаме - айде всяка да казва коя песен и беше първият брачен танц!

# 693
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА   ELLE !!!

БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА, МНОГО ЩАСТЛИВА И ОБИЧАНА!!!!!!!!!!!!!!!!

# 694
Ел, честит рожден ден!  bouquet
Талази любов и щастие ти желая!

Слънце, супер идея с първата песен!
Много ти благодаря за книгата, нощес я прочетох. Hug
Ето я нашата: Someone to watch over me на George Gershwin в изпълнение на Frank Sinatra:
http://www.youtube.com/watch?v=mlgWm7Yly-I&feature=related

# 695
Ние сме заедно с моя от 8 години-демек станахме гаджета на по 15-16 години,в първи курс. BlushНо не ме взема за брак и туй то. Mr. Green
Елг,туку виж те изненадАли свекитата и се справят. Laughing Hug

# 696

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ELLE!  
Живей сега, усмихвай се сега!
Радвай се на това, което имаш днес
и се бори за всичко онова,
което искаш да имаш утре!
Бъди жива и здрава, защото здравето е залог за радост,
радостта е път към щастието,
а щастието е това, което ти желая от сърце!

А сега за песента - интересно беше как я избрахме - чухме я по Хоризонт на връщане от Крушуна и веднага решихме, че ще е тя Heart Eyes - ето я. Само дето на самата сватба на младоженеца му се стори много дълга (не си пада той по блусовете Mr. Green)

# 697
  • София
 *Elle*,  bdbaloni всичко най-хубаво ти пожелавам оттук насетне

SZA, много благодаря за снимката на пижамката. Днес ще ходим до магазина и дано не са свършили, че да обзаведем баткото с една. Той мъжа ми затова не обича форума - защото все разбирам за разни далаверки и го разкарвам по магазините  Laughing

veselina, Господ здраве да ти дава newsm20 помпичката върши чудеса направо. Сега комшиите сигурно се чудят какво толкова чистя през 5-10 минути.

.....днес напъхах София в слинга и ходихме с метрото.Май сега ще открия удобството на тоя слинг най-после, изобщо не ми тежа, а и бебка си кротува вътре, явно и беше удобно.
И аз така водя баткото на градина. Ако Тео не спи, го нося прав, за да си зяпа на воля и така. Вкъщи също все още го ползвам (дори в момента си похърква там), защото това е единственото място, къето човечето спи повече от 20-30 минути. Абе слингът се оказа една от най-разумните ми покупки  Peace

Deziderata, благодаря за рецептата. Аз чийзкейк никога не съм правила (а като се замисля май не помня и да съм яла), но сега ще го пробвам този и ще докладвам за резултата

Ох, само хубави песни пускате от сутринта. И на мен Celine Dion ми е слабост. Много ми харесват и френските и песни, макар и да не разбирам за какво иде реч в тях. Ей тази ми е любимата, а и нея са ми я превеждали, та съм в час и за какво се пее.
 Ние с мъжо сватба не сме правили, но като се гаджосахме и все още не бяхме заживели заедно "Колко ми липсваш" на КариZма си беше нашата песен. Ех, спомени, спомени.........

И аз искам Ники да го записвам на плуване. Две мои приятелки си водят децата на Спартак и са много доволни, но там взимат само над 5г. Сега се носят слухове, че ще пускат басейна в детската градина и се моля да се окажат верни  Praynig

В този ред на мисли, да питам мамите Софиянки с по-големи дечица, къде си водят децата през уикендите в лошото време?
 Ние в събота обикновено ходим до Столична библиотека за Часът на приказката.
 В двореца на децата съм планувала да ходим също. Там има Лего стая и мисля, че ще му е забавно на Ники.
 В някои книжарници също организират занимавки за децата - рисуване и моделиране. Ники вкъщи се занимава с подобни неща, но той си пада малко чешит и незнам дали би го правил и с някой друг освен с мен и татко си. Ще пробваме някой път.
 На куклен театър ходихме веднъж и излезе с рев на 5-тата минута. Сега не ще да отиде повече, а от театъра само му пращат писма да го канят. Даже веднъж имаше право на безплатно представление по случай именния си ден, но той категорично отказа да отиде - много викали там Mr. Green
 Хайде давайте предложения, че вкъщи ще откачи това дете.

Леле, спирам, че едва ли някой ще ме прочете. Ще взема да погладя малко докато спи детето, стига съм висяла по форумите.

# 698
  • София
       Ел, честит рожден ден!!!

Пожелавам ти здраве и късмет! Бъди винаги обичана и ценена жена! Нека всичко за което мечтаеш се сбъдне и те направи много щастлива!

Дез, какъв е този чийзкейк  Heart Eyes  eat
Лигавничетата, така снимани- са супер, представям си ако се наредят децата с тях Grinning Много съм навита да си направим такава снимка, т.е колаж! Ако има още мами които искат да поръчат- и аз ще се включа!
Ей Галее, кажи, наистина в кой район ще си в София- да изберем най- поджодящо място! Макар че, аз по сегашни планове, мисля тогава да съм към морето- но докато не наближи нищо не казвам със сигурност.
Вие кога се прибирате в Несебър?

Аз вчера  мислех да сменям снимката за колажа на Мария, защото на разходката й нащраках много емоционални пози. Сега реших да не го правя, обаче-  показвам в месечния албум.

Да споделя моят кахър. Чудя се как ще се научи да пие вода...
Вече имаме кърмене само нощно време и сутринта до 9, другите хранения са с АМ и детето трябва да пие вода, а не мога да я излъжа. И с чаша пробвах и със затоплена вода...Не!
Ако дам сок - това ще се брои ли като полза за течностите...

Вероники- аз те прочетох, не е дълго. А ако правиш поръчка на май тойс- ще свирнеш ли- да ползваме обща доставка...Аз не съм ровила скоро , да видя далаверки, но веднага ще измисля.

Албумчетата в Джъмбо къде се намират горе- долу?

Ееее- пак 1 час откарах в темата и детето се събуди. А трябваше да използвам бонуса за други задължения ooooh!

В момента пуснах Синатра- линка, който даде Дез- и Мария е супер впечатлена- забрави всякакви занимания и слуша без да мръдне!

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 11:54 от oki4

# 699
Ел, честит рожден ден!   bouquet Бъди винаги обичана и глезена жена  Hug
Борката и Мария са страхотни на новите си снимки  Heart Eyes Както и всичките останали бебоци са великолепни  Heart Eyes
Ей, и аз искам лигавче:) Толкова са сладки, че ако се сдобия ще ми е жал да го ползваме по предназначение и да го лекьосваме.
Песните, които сте подбрали ми харесват много. Сега като се замислих ние нямаме май наша си песен  newsm78

# 700
Elwing и вашият избор е за велика песен. Обожавам да я слушам. Снощи преди да си легна точно нея слушах. Селин Дион няма остаряване просто с песните си. Браво за избора ви.  Peace
Тъй тъй почнахме такава тема да обсъждаме - айде всяка да казва коя песен и беше първият брачен танц!

Обожавам Селин Дион-няма друга такава! Уникален глас.

Нашата песен беше ето тази ->  http://www.youtube.com/watch?v=KydDFlAK3lI

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ELLE!  Много здраве и любов! Едновременно те и поздравявам с тази хубава песенSimple Smile

# 701
Всички песни за сватбите са доста сполучливи.
Ето я и нашата http://www.youtube.com/watch?v=IpaBQPspLXg

Алекс-мама, ми няма лошо да ме изненада приятно. Тя Елия е и тяхно внуче, нама само мама да вади пари и време за нея. Пък и не я давам по задължение, а за да и се порадват.

# 702
 Здравейте.
Нашето пътуване се провали че майка ми беше с летния вирус, а сега на всичките болести на дечурлгата само това ми липсва. Затова отидох взех тиквата оставих чушките на баща ми и се прибрахме.

Да се оплача и аз сефте снощи нещо ми стана. Мислих че умирам. Разтреперих се, прилоша ми, едни лъскави неща взеха да ми се привиждат. Милото не отиде на работа. Много се уплаших Cry  Днес съм като ударена от автобус. Мерих си кръвното нищо необичайно. Викам нещо захарта да не ми беше паднала щото пих вода със захар и се оправих.
 Оф аман от мене последно време само гадости ви пиша.

За 4-ти. Имаме работа до Пирогов за около час и после ще оставаме при леля ми в Захарна Фабрика. Знам че там имаше един голям парк ама Западен ли беше, друг ли newsm78 нямам си на идея. Но общо взето ние сме с кола така че където и да ми кажете ще дойдем.

ДЕЗ мерси за рецептата.

Ето я нашата сватбена песен http://www.youtube.com/watch?v=s9w9LfETZ24&feature=PlayList& … =0&playnext=1

# 703
Привет и Честито на празнуващите!
Аз набързо се включвам,за съжаление още не сме се нанесли и само прескачам да видя върви ли ремонта.
Нашата песен беше на Род Стюарт-" Have I Told You Lately".

# 704
  • София
Елле, жива и здрава да си! Радвай се на живота и на сладкия бебок! Simple Smile
Окич, последната снимка на Мария е много готина. Прилича ми малко на тази:

Цветке, много сте сладки с длебосъка, нахилени като тикви. Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт