Веганството - да споделим опит

• 185 432
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Къде около НДК -Руски паметник има диетичен магазин? Или по Цар Борис и бул. България, но ако е на главния път, а не по преките, че да  не се затрия  Mr. Green

# 1 171
Ето ме и мен,тези дни все не ми остава време да ви изчета и да пиша.

Гледам,че зачекнахте ядките.Аз си взимам насипни от четвъртък пазара(и на мен не ми е много близо,ама с бебо много ходим и не е проблем).Има много сергии-даже и такива специално за ядки,евтини са орехите започват от 7-8 до 12-13 за кг,бадемите 13-14,кашуто е по-скъпо-16-17,има и слънчогледови и тиквени семки,всичко е на много добри цени,но дали са качествени и от къде ли ги взимам,сега се замислям.Чета на Вери сайта и си мисля,дали да не започна да купувам пакетирани,но пък каква марка,в Пловдив няма био магазини и не се срещат много,много био ядки.А да си взимам цели и да си ги чукам вкъщи...нямам време за това,а ям доста ядки.За сега ще гледам поне да са колкото може по запазена цялостна форма,тоест за орехите не на дребно.
За бадемите нещо ме обърквате,една казва че българските са по-светли,друга,че са по-тъмни,как  е в крайна сметка?

Жени пиши повече за този дядо(макар че такива под път и над път,ама вече не знам на кого да вярвам),кога идва,къде точно,какво предлага-какви ядки,тахан,от къде,цени и т.н.Май най-добре на лични,макар че нещо не писа за зеленчуците...Ааа за тофуто,на Соявит са най-качествени.
lenny_pld м/у другото аз съм живяла до 10 годишна възраст до Душото,даже съм учила там до началото на 6-ти клас  Grinning,та може да се знаем

А да ви питам сушени плодове от къде и какви купувате.Био съм виждала стафиди и веднъж кайсии и това е,а и са много скъпи.Една мама ми препоръча на Серена,без каквито и да е химии,100% натурални,питах ги потвърдиха,но те пък имат само сливи,череши,боровинки...имат и сушени зеленчуци.Купувам често от Иранските фурми в кутии,много ги обичам.Но стафиди и кайсии и т.н. вече не взимам,не знам от къде и какви.

Момичета,помагайте,не мога да открия банани,които да не са от Еквадор,обиколих сумати сергии и магазини да оглеждам лепенки и етикети,е няма....А какви банани ядете,смисъл зелени или по-узрели,аз обичам узрели и по-меки,че са по-сладки,но четох някъде,че бананите трябва да се ядат само ако още има зелено по тях.Взимала съм си и по- зелени,е те като недоузрели,безвкусни,не са ми сладки,даже понякога много твърди.Вече се старая да са по-зелени,но пък не прекалено.

А царевица ядете ли,и от къде и каква купувате?Много обичам да си взема сурова и да си сварим,взимам понякога,но на бебе не съм давала,страх ме е.А био съм виждала само в едни малки бурканчета и това е.И се чудя замразена ли да взимам,или ако е от пазара как да я избирам...

Преди време питах за кисело зеле,като правите,но накълцано на ситно,а не на цели глави,горе-долу колко сол слагате на кг. Зеле?

За сачовете,аз лично много се рових  дали стават за индукционни котлони и май не стават,има опасност да се пръснат от високите градуси,а и тези котлони загряват много бързо и рязко.Иначе майка ми има и исках да и го взема ,но сме с керамичен плот.Не знам обаче дали няма да стане във фурната(но за палачинки ще е голяма игра...).

Гледам и за йенско стъкло сте споменали и аз много обичам да готвя в такова,но понякога нямам нерви да изчакам,става бавно,като се слага на студена фурна,докато загрее фурната,та да се нагрее тенджерата....

За мазнините за готвене,където сте обсъждали също чак днес имах време да погледна.Интересно пишете ,че на най-висока температура издържат кокосово,какаово и т.н.,а температурата е 190,е това много ли е,та аз във фурната почти не пека под 180-200 градуса,а да не говорим колко ли става,ако се пържи,пишете даже че може да се пържи с тях(не че вкъщи пържим).Аз ли нещо съм в грешка,пак ли не съм доразбрала...
Аз използвам олио т гроздови семки понякога,знам че рапичното издържа на висока температура,но не съм намирала такова тук в бг.

А да ми кажете намирате ли био кафява елда,навсякъде е обикновена,само зелената е био,даже пък никъде няма не био зелена,не знам защо така....едната е само био,а другата само не био

ОП как се казва това био мюсли,което си взела от Метро и къде горе-долу стои,аз съм много разочарована от техния здравословен щанд,и изобщо от тях в последно време,нищо не намирам....

А как съхранявате бобови,зърнени,ядки,сухи подправки и т.н.,по-точно в какво.Преди имах кутии,после минах на буркани,но нямам толкова много,вече всичко е пълно и имам още сумати опаковки с какво ли не....хванала съм се за главата,всичко си седи по опаковките..

# 1 172
Норчи, ето това ми излиза за Пловдив, като биомагазини: http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=213

Магазин за здравословни храни "ДИА"  гр.Пловдив, ул. "Гладстон" 5

Здравословни диетични(диабетични) биохрани "Хоуп"  гр.Пловдив, ул. "Победа" 15А, ет.1 ап.3

Магазин за здравословни храни и добавки "Биодар"  гр.Пловдив, ул. "Родопи" 20

Мазазин за диетични, диабетични и био продукти "Път към здраве"  гр.Пловдив, ул "Опълченска" 14   гр.Пловдив, ул."Никола Алабджиев" 5

Склад за диетични, диабетични и био продукти "Път към здраве"  гр.Пловдив, ул. "Г. Трингов" 10

# 1 173
Норчи, да не те разочаровам, но не мисля, че киселото зеле е много здравословна храна-зелето е най-полезно прясно, може и варено, но престояло в сол и в каквото там киснат туршиите едва ли. Пашкулев се изказва много зле за всички туршии, пък за мен той е авторитет.
И веганите ще кажат, но ме съмнява да маат кисели краставички Simple Smile
С царевицата за малкия внимавам заради ГМО-то и купувам био-царевично брашно, което му варя чат-пат.
Къде ги продават тези Серена, искаме и ние Simple Smile

# 1 174
И какво му е на киселото зеле? Заради ферментацията ли? Аз съм чела, че е полезна. Както и тази на оцета и мисото. Има много по-вредни ферментирали храни. Като алкохола например.
Специално за кисели краставички не съм се сещала, но за мариновани обмислям варианта. Искам и бамя да си мариновам. Така както мариноваме патладжана и той остава суров. Няма никаква ферментация. Simple Smile

# 1 175
  • Universe
nor4y,  Hug най-добре зареденият е на "Опълченска" и е с прилични цени /не плащат наем и бяха едни от първите/  По-скоро си учила с дъщеря ми в "Душото" - тя е 1984 година  Wink

Сачовете, ако се обработят, както писах - във фурната- се ползват за всякакви котлони /в заведенията са на газ - т.е. директен пламък/ Peace

Аз от години готвя без запръжки, в йена, глинен гювеч и емайлирани съдове, но най-здравословното, което открих за себе си е - съда с капак/фолио/ във фурната - цяла нощ /5-6 часа/ на степен 1 /това е около 50 градуса/ - няма завиране, ползва се, каквато мазнина искаш, храната не се разварява и остава във вида, в който си я сложила. Всъщност - това е и най-мързеливото  hahaha
Така приготвям за домочадието коледна пуйка,агне, прасенце, джолан,капама и почти всички други ястия.
Не можах да се откажа от тенджерата под налягане /и тя била вредна Mr. Green, както и МВ/

Зелето, ако си ферментира нормално - без фиксове, натриев бензоат и аспирини - си е много полезно  Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 18:18 от lenny_pld

# 1 176
  • Universe
Търсейки рецепта за солта в киселото зеле, попаднах на прилежно запазени листове, написани на пишеща машина. Имам много далечни спомени, че ги получих от лекари във връзка с една консултация  по природосъобразно хранене  и реших да ви ги напиша.
За съжаление нямам никакви обозначителни знаци, за да дам името на автора  Confused

1dating Ястия от живата кухня /за суровоядци и не само Wink/

Билкова подправка „Тантра”
За поръсване на салати, супи , ястия, за сурови ядкови кюфтета /топчета/.
ПОДПОМАГА ИЗГАРЯНЕТО НА ОТРОВИТЕ В ОРГАНИЗМА, ПОДОБРЯВА КРЪВТА.
Продукти: Сминдух, кимион, кориандър, чимен, чубрица, сладък червен пипер, мащерка, къри, черен пипер.
Приготовление: От всички билки се вземат по 30гр. с изключение на кърито и черния пипер – тъй като са лютиви, всеки да сложи според вкуса си.

Ядкови кюфтета /ядкови топчета за супа/
Продукти за 1 порция:
40гр. орехови ядки
20гр. обезкостени маслини
20гр. слънчоглед
20гр. покълнало жито
30гр. лук
Билкова подправка „Тантра” -  на вкус
Приготовление: Към солените орехови ядки и слънчоглед се прибавят пасираните маслини и житото, ситно нарязания лук и подправката. Оформят се като кюфтета. Консумират се със салата, или се прибавят към някои ястия.
Ако се оформят като топчета – се прибавят към суровоядските супи.

Жива супа от покълнала пшеница с ядкови топчета
Продукти за 1 порция:
200гр. соево или овесено мляко
40гр.   покълнала пшеница
3-4 бр. ядкови топчета
Магданоз, копър, лимонов сок, черен/ бял пипер на вкус
Приготовление: Към пшеницата се прибавят млякото, счуканият чесън, топчетата и ситно нарязаните магданоз и копър. Подправя се с лимон и черен/ бял пипер.

Кокоски "Виталис”
Продукти:
150гр. смлени орехи
20гр. стафиди
Кокосови стърготини
Приготовление: Ореховите ядки и стафидите се оформят на топчета, които се овалват в кокосовите стърготини.

Бананова боза
Продукти за 4 порции:
4 банана
2 с. л. мед
1 с. л. бял сусамов тахан
250-300 мл вода
Приготовление: Бананите се пасират с 250-300 мл вода, заедно с тахана и меда. Получената смес се налива в стъклени съдове и се поставят в хладилник.
Към бозата, по време на приготвянето, може да се добавят сезонни плодове.

# 1 177
Ето една статия за туршиите и киселото зеле:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
Естествено мнения всякакви, всеки сам избира  Peace

# 1 178
За киселото зеле съм чела, че съдържа много полезни бактерии. Може би технологията на приготвяне е много важна Peace
Наскоро четох една книга на Батманджелидж "Ти не си болен, а жаден". Има много интересни неща за водата, за употребата на морска сол (че повече сол не вреди, когато е натурална морска и се приема вода) и т.н.
Забелязах по себе си, че желанието ми да пия вода, се увеличава, когато пия повече вода или ако пия малко, ми се пие още по-малко.
Вие колко вода пиете?

# 1 179
ВиВи, това с водата - някъде имам смътен спомен, че съм чела или чула, че тялото имало памет за водата. Т.е. настройвало се, свиквало на по-малко вода, така че жаждата не била показателна за нужното количество вода и трябва да се пие. Явно затова като пиеш повече ти се пие повече и обратното.

# 1 180
За зелето:
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3461
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=9851
На­ис­ти­на е уни­ка­лен про­дукт. За раз­ли­ка от поч­ти всич­ки дру­ги до­маш­но кон­сер­ви­ра­ни зе­лен­чу­ци, зе­ле­то не са­мо за­паз­ва, то по­ви­ша­ва за­па­си­те си от по­лез­ни ве­щес­т­ва имен­но след ка­то бъ­де зак­ва­се­но. В то­зи слу­чай се от­де­лят спе­ци­фич­ни­те млеч­но­ки­се­ли бак­те­рии, ко­и­то един­с­т­ве­но “кон­сер­ви­рат”, т.е. за­паз­ват ви­та­ми­ни­те. Млеч­ни­те бак­те­рии по­доб­ря­ват дей­ност­та на сто­ма­ха и чер­ва­та, по­ма­гат за пре­ра­бот­ва­не­то на хра­на­та и по­доб­ря­ват иму­ни­те­та.
ВНИ­МА­НИЕ! Ако ня­ма­те въз­мож­ност са­ми да си при­гот­ви­те ки­се­ло зе­ле, мо­же­те да си ку­пи­те от па­за­ра. Но имай­те пред­вид, че плас­т­ма­со­ви­те би­до­ни и по­ли­е­ти­ле­но­ви­те па­ке­ти не са най-под­хо­дя­щи за та­зи цел. Най-вкус­но и съ­от­вет­но най-по­лез­но е ки­се­ло зе­ле, при­гот­ве­но в дър­ве­на ка­ца или в стък­ле­ни бур­ка­ни. И още ед­но пре­дуп­реж­де­ние: алу­ми­ни­е­ви­те съ­до­ве мо­гат да пре­вър­нат та­зи по­лез­на хра­на в опас­но яс­тие. Млеч­на­та ки­се­ли­на ра­зяж­да сте­ни­те на съ­да и в ор­га­низ­ма по­па­дат вред­ни­те ве­щес­т­ва. За­пом­не­те и то­ва, че кол­ко­то по-ед­ро е на­ря­за­на зел­ка­та, тол­ко­ва по­ве­че ви­та­ми­ни съ­дър­жа тя.

Лятото пия по 2-3 литра вода, но сега доста по-малко... за жалост.

# 1 181
Грейс, точно това пишеше в книгата. А преди време един кардиолог направо ми се накара какво общо имало пиенето на вода с жаждата  Crossing Arms
Но ми е интересно и суровоядите какво ще кажат по въпроса Grinning

# 1 182
Включвам се да споделя рецептата за една много вкусна крем-супичка Simple Smile

- 2 картофа
- 1 морков
- 1 малка глава лук
- една средна тиквичка
- амарант (на око Wink)
- сушени зеленцучи (на вкус)
Поднесох я с пълна лъжица сметана от кашу и малко орехово мосло
и беше с много интересен вкус (много вкусна за мен и детето Simple Smile)

# 1 183
  • София
Къде около НДК -Руски паметник има диетичен магазин? Или по Цар Борис и бул. България, но ако е на главния път, а не по преките, че да  не се затрия  Mr. Green
Има Биомаг на бул. Дойран. Днес даже го посетих-много е зареден, миля, че ще останеш доволна и е точно на булеварда, няма как да се загубиш Wink. Близо е и до бул. Гоце Делчев.Тук можеш да видиш точния адрес bouquet
Хубава вечер  bouquet

# 1 184
ето и от мен днес  какво поднесох за обед
кюфтета от елда, много червено зеле, лук и подправки
като гарнитура пасиран "веге- хайвер"- пюренце. Simple Smile
Био-натурално кисело зеле, сурова червена и жълта чушка, авокадо, зехтин, кашу и малко морска сол.

напоследък много си падам по подобни пасирани/блендирани "хайвери"- "майонези"
варирам с различни зеленчуци, кълнове с авокадо......

на снимката цветът на пюрето някак жълтее, а в действителност оранжевееше-червенееше заради чушката. А кюфтетата пък лилавееха, заради червеното зеле.........

Общи условия

Активация на акаунт