Веганството - да споделим опит

  • 185 544
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 185
  • София
  • Мнения: 5 348
Моля спешно за рецепта на кюфтенца (предпочитам от леща, искам да са белтъчни),  трябва да са мънички и ДА НЕ СЕ РАЗПАДАТ.

Дори мога да се жертвам и да ги изпържа, ако се налага, в името на това да са по-стегнати(никога не пържа)

 Искам гостите да не страдат много по месото . Не съм толерантно-жертвоготовна като някои тук  Simple Smile

Моля, опишете и тънкостите, защото никога не съм правила  кюфтета и кюфтенца.

# 1 186
  • Мнения: 1 732
ОП ,
ти ме разби! Simple Smile Joy
толкова сме ги нищили тия кюфтета...........
Ами стават супер лесно. Тънкостта е да си сложиш продуктите на вкус! Wink
Леща,  елда,  просо,  овес- той добре спойва..........
с всякакви зеленчуци........
Няма да ти се разпадат ако леко пасираш сместта.
100% от леща май никога не съм правила, все съм добавяла по малко я картофче, я бугур, я елда........
така че ако  ги правиш само от леща, може би е добре да добавиш картоф или малко елда. те имат добра спойваща функция. Peace
кюфтета не пържа. Peace Пека ги в/у хартия за печене. Загребвам от купата с лъжица и подреждам в/у хартията за печене.

ето рецептата на  последните ми кюфтета:
-кафява елда/омеканала за 10 -15 минути във вряща вода/
предполагам, че става и с накисната  сурова елда и на сутринта само да я пасираш малко.
-нарязано сурово червено зеле./може и коприва, спанак, левурда, чушки......./
-нарязан суров лук
-сол
-малко зехтин
-подправки/черен пипер, кимион, джоджен- за лещата върви много! Simple Smile
-опция:кълнове от нещо - например слънчоглед
всичко леко се пасира и се пече на 200 градуса около 30-40 минути.
някои намазват хартията с мазнина,  но аз не.
Кюфтета като се опекат добре, се отлепват самички. Peace Simple Smile

и аз не съм толерантна... Laughing
и точно на лещени кюфтета един отявлен месоядец като ги вкуса и реши, че го будалкам, че не са с месо Laughing
почна да ги човърка, да казва, че било фино смяно зешко или нещо подобно.....че не разбирам от месо и вече не помня какво месо спомена......
Joy Joy Joy

# 1 187
  • Мнения: 5 714
Аз може би, защото съм прясна прясна във веганството и съм все още толерантна.  Laughing

Правила съм кюфтета от червена леща+булгур. На Хедра е рецептата. И друг път съм я давала. Само не знам дали ще се доближи до вкуса на месото.

Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.

Аз последния път сварих за много кратко лещата и булгура. Не съм запържвала/задушавала лука, чесъна и дом.пюре. Сложих ги сурови като вместо пюре, изполвах сушен накълцан домат.  А вместо кимион, сложих къри. Стана пак вкусно. Иска ми се да пробвам някой път само с накисване на лещата и булгура да приготвя кюфтенцата.

Кюфтета от леща с булгур

250 г леща
2 стръка пресен лук
1 голям стрък пресен чесън
1 ч. ч. булгур
4-5 с. л. галета
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

1. Булгурът се накисва в купа с леденостудена вода за 30 минути. След това се отцежда добре. Лещата се сварява и се изплаква със студена вода. Изцежда се и се смесва с булгура.
2. Добавят се галетата и нарязаният на кръгчета лук. Посолява се. Ароматизира се с кимиона, чубрицата, ригана и наситнения, изпечен на сух тиган стрък чесън. Разбърква се и се оформят кюфтета.
3. Кюфтетата се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Зеленчукови кюфтета с леща

300гр леща, накисната за 1 денонощие и изцедена добре
2 глави кромид лук настъргани на едрото ренде
2 настъргани картофа
100 гр брашно
1ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
малко сол

Всичко се разбърква много добре и се оформят кюфтенца. Ако е течно, се прибавя малко брашно. Оставят се да се стегнат за 30 мин в хладилник и след това по рецепта се пържат. Но аз съм ги пекла, докато хванат златиста коричка. Ако ще се пекат, се добавя малко мазнина / 3-4 с.л. /. Може да се направи сос от задушени 2 скилидки чесън, 2-3 тънки резена джинджифил, които са нарязани на ситно и доматено пюре.

А комбинацията гъби+орехи на пастет много доближава вкуса на месо.
Simple Smile

# 1 188
  • София
  • Мнения: 5 348
Eхааа! Благодаря!

Норчи, био-мюсли и био смес от 5 зърна са при овесените ядки и Corny (в мЕТРО).

# 1 189
  • Мнения: 2 132
Аз взимам от Сани био мюсли. Има няколко вида. Едното е швейцарско, а другото май австрийско.

Норчи, за зеленчуците - Като видях съобщението, 4 часа беше минало.

# 1 190
  • Мнения: 1 048
JeniB съжалявам,че толкова късно ти казах Embarassed,пак ще ходим скоро и ще ти кажа по от раничко.А ти ще пишеш за дедито,нали Grinning
Мерси и на теб и на ОП за инфото за био мюсли и т.н.,ще потърся.
M_Nik,lenny_pld  мерси за здравословните магазини,не знам какво ви подтикна дами ги напишете,нещо съм ви заблудила,че не знам къде има сигурно Winkзнам ги всички,но нямат много био храни.
В тази връзка Дрогерия I feel good ще бъде вече био и здравословен магазин и от Декември месец ще се намира в Гранд,на първия етаж до кафето,което е супер и ние вече ще си имаме био магазин.Дано е добре зареден.(дано не прозвуча като реклама)
easy-за сушените продукти Серена,намират се в Кауфланд,Мега Марина,преди около месец като им писах,казаха че скоро ще има и в Била и Пикадили,но все още не съм ги виждала там.Ето какво предлагат http://www.serenaltd.com/bg/
А що се отнася до киселото зеле,аз съм чела много противоречиви мнения точно за него,иначе съм съгласна,че всички други консервирани със сол зеленчуци не са никак полезни...На нас ни се хапва малко кисело зеле на салатка и смятам да направя в няколко буркана,вместо да се купува от магазина PeaceИ все пак някой ще каже ли горе-долу колко най-малко сол мога да сложа на кг. зеле Praynig
Мерси и за рецептите за кюфтенцата,зарибихте ме да пробвам с леща,с кафявата елда нещо не се одобриха.

# 1 191
  • Мнения: 1 048
Момичета много ли ще е нагло от моя страна да си постна пак част от поста,ако има някои които може да ми отговори на въпросите Embarassed

Цитат
Гледам,че зачекнахте ядките.Аз си взимам насипни от четвъртък пазара(и на мен не ми е много близо,ама с бебо много ходим и не е проблем).Има много сергии-даже и такива специално за ядки,евтини са орехите започват от 7-8 до 12-13 за кг,бадемите 13-14,кашуто е по-скъпо-16-17,има и слънчогледови и тиквени семки,ленено семе,сусам и т.н. всичко е на много добри цени,но дали са качествени и от къде ли ги взимам,сега се замислям.Чета на Вери сайта и си мисля,дали да не започна да купувам пакетирани,но пък каква марка,в Пловдив няма био магазини и не се срещат много,много био ядки.А да си взимам цели и да си ги чукам вкъщи...нямам време за това,а ям доста ядки.За сега ще гледам поне да са колкото може по запазена цялостна форма,тоест за орехите не на дребно.
За бадемите нещо ме обърквате,една казва че българските са по-светли,друга,че са по-тъмни,как  е в крайна сметка?

А да ви питам сушени плодове от къде и какви купувате.Био съм виждала стафиди и веднъж кайсии и това е,а и са много скъпи.Една мама ми препоръча на Серена,без каквито и да е химии,100% натурални,питах ги потвърдиха,но те пък имат само сливи,череши,боровинки...имат и сушени зеленчуци.Купувам често от Иранските фурми в кутии,много ги обичам.Но стафиди и кайсии и т.н. вече не взимам,не знам от къде и какви.

Момичета,помагайте,не мога да открия банани,които да не са от Еквадор,обиколих сумати сергии и магазини да оглеждам лепенки и етикети,е няма....А какви банани ядете,смисъл зелени или по-узрели,аз обичам узрели и по-меки,че са по-сладки,но четох някъде,че бананите трябва да се ядат само ако още има зелено по тях.Взимала съм си и по- зелени,е те като недоузрели,безвкусни,не са ми сладки,даже понякога много твърди.Вече се старая да са по-зелени,но пък не прекалено.

А царевица ядете ли,и от къде и каква купувате?Много обичам да си взема сурова и да си сварим,взимам понякога,но на бебе не съм давала,страх ме е.А био съм виждала само в едни малки бурканчета и това е.И се чудя замразена ли да взимам,или ако е от пазара как да я избирам...

Преди време питах за кисело зеле,като правите,но накълцано на ситно,а не на цели глави,горе-долу колко сол слагате на кг. Зеле?

За мазнините за готвене,където сте обсъждали също чак днес имах време да погледна.Интересно пишете ,че на най-висока температура издържат кокосово,какаово и т.н.,а температурата е 190,е това много ли е,та аз във фурната почти не пека под 180-200 градуса,а да не говорим колко ли става,ако се пържи,пишете даже че може да се пържи с тях(не че вкъщи пържим).Аз ли нещо съм в грешка,пак ли не съм доразбрала...
Аз използвам олио т гроздови семки понякога,знам че рапичното издържа на висока температура,но не съм намирала такова тук в бг.

А да ми кажете намирате ли био кафява елда,навсякъде е обикновена,само зелената е био,даже пък никъде няма не био зелена,не знам защо така....едната е само био,а другата само не био

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 10:23 от nor4y

# 1 192
  • Мнения: 2 132
Норчи, за дядото не съм гледала в сряда. Утре ще видя дали ще е тук. Като сравних неговите бадеми с купени от магазина, бяха по-светли. А и имаха следи от махането на ядката. Магазинксите нямаха такива Simple Smile
Царевица взимах от баби тук до Гранда, а и от село ми носеха, но вече няма.
За зеленчуците свиркай от рано Simple Smile

# 1 193
  • Мнения: 1 849
Норчи, царевица взимам от бабите на село, те сами си я садят и берат, взимала съм и от пазара - пак от баби отстрани. Иначе за по-бързо (рядко) и на Бондюел - замразената царевица, нея я ядем без варене, много е крехка.

Сушени плодове взимам био, а и от тези на Серена съм взимала. Внимавайте с парченца костилка при вишните и черешите.
Сол на зелето слагам по 1 с.л. на 1 буркан от 1 литър.

Банани ядем узрели, защото:
Бананите не растат по палмите. Бананът е трева, стъблото, но която напомня палмовите клони. Гроздовете (до 300 банана на всеки) се режат зелени. Те зреят по време на транспорта им. До нас достигат като снопове от 5 до 8 банана всеки. Ако жълтият банан се остави при стайна температура, той ще узрее. Това е важно, защото незрелите банани съдържат неразтворимо нишесте, което се усвоява трудно и често предизвиква усилено образуване на газове. В зрелите плодове нишестето се превръща в захар, която не предизвиква подобни проблеми!

Био кафява елда не съм виждала (все е от Украйна), има само от зелената, пък макар и на 4-5 фирми.

Рапично олио има в почти всички големи супермаркети на щанда до слънчогледовото, не е скъпо, но е особено на вкус...

# 1 194
  • Мнения: 496
Норче, няма да повтарям инфото, което момичетата са дали. Само за елдата искам да добавя, че кафявата е минала топлинна шираобработка. В руски форум четох, че я бланшират.

# 1 195
  • Мнения: 2 652
Всъщност какво й е на зелената елда? Кафявата не е ли печена? Мойта е розово-бежово-зелена.

# 1 196
  • Мнения: 19 998
Био кафява елда може да се получи, ако се запече на тигана био зелена елда  Peace

Аз съм очарована от кюфтенцата от елда. Днес правих и от леща. За съжаление обаче не мога да разбера как да ги докарам така, че да не се разпадат. Единият път в елдените сложих дори яйце и пасирах, но няма никакъв ефект. Сега виждам, че вие не слагате морков, а аз слагам и може и от това да е.

# 1 197
  • Мнения: 1 732
В_и_В_и ,
Био кафява елда може да се получи, ако се запече на тигана био зелена елда  Peace

Аз съм очарована от кюфтенцата от елда. Днес правих и от леща. За съжаление обаче не мога да разбера как да ги докарам така, че да не се разпадат. Единият път в елдените сложих дори яйце и пасирах, но няма никакъв ефект. Сега виждам, че вие не слагате морков, а аз слагам и може и от това да е.
точно затова натюр- лещени кюфтета без яйца не съм правила.
Винаги добавям я сварен картоф, овесено/пшенично брашно или елда или фини овесени .........
И всичко трябва да е пръхкаво. Да няма никаква вода. Като се пасират скорбяло-съдържащите продукти,   консистенцията става лепкава.  Peace
Когато елдата е сварена във малко вода, тя става пръхкава и като я пасираш чак започва да лепне и да става на бучки....... На мен даже ми се налага да капна допълнително водичка........
И моркови слагам Simple Smile, и чушки, и магданоз......според момента....

# 1 198
  • София
  • Мнения: 2 348
Банани ядем узрели, защото:
Бананите не растат по палмите. Бананът е трева, стъблото, но която напомня палмовите клони.

На мен това на палма си ми прилича

А за ананаса чак наскоро видях, че бил тревисто с по един плод на всяко растение, а аз мислех, че е на палма  ooooh!

# 1 199
  • София
  • Мнения: 120

Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.
Вери, благодаря на теб и Хедра за прекрасната рецепта  chefВечерята се получи чудесна Hug  bouquet
Мъжът ми вече ви е фен Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт