Веганството - да споделим опит

• 185 769
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 950
Жени, много благодаря за линка! Има неща, които с удоволствие ще опитм, като каовите зърна Simple Smile А хлорела одавна се чувех откъде да взема (затормозява ме системата на Аквасорс - искам да е просто и лесно, като да влезеш в аптека или да пазаруваш онлайн).

Аз май открих какво го влече Мартин към к. мляко. Баща му не яде пред него, изобщо не знам как така му дойде идеята за това мляко, но в събота поиска аз да му отваря хладилника и започна да показва наред по равтовете - някои неща ги познава, други не - ясно беше, че му е интересно самото място и нещата в него. После си показа млякото, но аз отсипъх две лъжици в една купичка, за да го стопля, а другото прибрах - дори не ги изяде тези две лъжици - номерът бил в опаковката и мястото й на лавиците! Ако купя друга марка, а не Био, и ако го сложа на друг рафт - няма и да го забележи! Тази сутрин отново поиска, отново приложих номера от събота и пак само го опита... Може пък да му липсват млечно-кисели бактерии, сигурно от 2 седмици не съм правила нищо с тях, но сега взех кашу, да поправя грешката Simple Smile

# 1 951
Мег, и моята откача за мляко. Суче по 5-6 пъти и пак иска. И в чашка пак яде, но от буркана и се услажда повече. Аз постощнно се карам за това мляко да не й се дава толкова, но само като се отвори хладилника и се почва. В момента живеем при свеки, а тук се кваси по 5л седмично. Преди два дни е изяла 2 буркана за 3 дни. Те са убедени, че е полезно и почти се скарахме. Сега е с огромна хрема и им обяснявам, че е от млякото и чак сега ми повярваха. Радвам се, тъй като повечето хора и при това положение, няма да повярват. Другото, което успях да направя е да убедя мъжа ми, свекъра и свекървата да постят цял месец и не само това - ще ядат само това, което приготвя аз. Направо не знам да се хваля ли още, стискайте ми палци да се представя добре и да защитя веганската кауза.

# 1 952
Ечо_мечо, стискаме палци да се запалят всички у вас по постенето Grinning
Мег, млякото от кашу като бадемовото ли го правиш? Мен ми се иска пак да пробвам след предния неуспешен опит.

# 1 953
Eчо-Мечо, браво за усилията и успеха!! Стискаме палци Simple Smile

Солей, от кашу правя само к. мляко и сметана, просто слагам малко вода. К. мляко е по-течно, като разбито мляко с малко вода, а сметаната си я правя гъста като гъста течна сметана.

Аз съм замислила да реша проблема с кофичките като купих био прясно мляко и ще го подквася в най-малките бюрканчето от бебешки пюрета (имам 3 такива) - така вярвам, че ще изгуби интерес, а ако го има поне количествата ще са малки... След като в събота не яде много от изваденото в малка купичка, аз я похлупих (има си капаче) и я прибрах в хладилника. Днес като поиска пак, му предложих купучката, но той категорично посочи кофичката, а вътре е едно и също!! Ще взема да запазя 2 кофички Био и в тях да сложа по малко к. мляко от кашу  Twisted Evil

# 1 954
 Laughing С тези интересни опаковки .. Simple Smile

e4o_me4o готви им най -различни неща като киноа, амарант, елда и т.н. Сигурна съм, че ще им хареса. Може и някой постен десерт, ако обичат сладко.

# 1 955
И аз така мисля да разнообразявам и да е хубаво, че да не се откажат бързо. Затова чак се притесних, че аз мога да мина с какво да е, ама те ако не го харесат. За днес мога само да се похваля, казах им че първия ден е разтоварителен и сме само на плодове и чай, и още не мога да повярвам, че всички издържаха. Даже свекървата скочи да им прави салата и те в хор, казаха, че днес са на плодове, само за нея да прави. И тя се отказа, за да не издъни отбора.

# 1 956
Дами, какво предлагате за закуска на децата от 1 до 3 г.?
Със сладтите вкусове чат-пат се справям - разни зърнени ядки смесени със смлени ядки и нещо леко сладко, но като дойде ред за солена закуска и сещам само за филия с лютеница... Мога да я заменя евентулно с някакъв пастет от ядки и подправки (сега ми хрумна!)... Солените бисквити и изобщо бисквите са по-скоро за гризкане, не ги брои за закуска, а и доста сухи идват като не пие течности. Мислех си за разни шейкове, но ме съмнява да пие - по скоро ще се маже...

# 1 957
Ами филии с хумус, разни други пастети примерно смачкан боб с домати, разни ядкови пастети от бадеми, кашу и т.н,фъстъчено или др. масло, такива от типа песто(с босилек, магданоз) и т.н.. Или този - около 100 гр. тъмни маслини се пасират с 2 моркова и слагаш подправки по ваш вкус. Може да му правиш солени мъфини, нещо с тофу, разни сандвичи. Примерно сандвич с авокадо, домат, червена чушка и кълнове, с хумус , краставичка и т.н.

# 1 958
Жени, чудни идейки!!! Нещо съвсем ги бях забравила нещата тип песто... Може би заради липсата на пресен босилек около мен... И за мъфините ме подсети. Просто трябва да си седна на д-то да направя...

# 1 959
И аз така мисля да разнообразявам и да е хубаво, че да не се откажат бързо. Затова чак се притесних, че аз мога да мина с какво да е, ама те ако не го харесат. За днес мога само да се похваля, казах им че първия ден е разтоварителен и сме само на плодове и чай, и още не мога да повярвам, че всички издържаха. Даже свекървата скочи да им прави салата и те в хор, казаха, че днес са на плодове, само за нея да прави. И тя се отказа, за да не издъни отбора.

e4o_me4o, това голяма работа........

# 1 960
Може ли да дадете рецептата за солените мъфини?
Моята въобще не харесва пастети, хумус, палачинки. Филия яде само с масло или без нищо.
Затова закуска правя само сладки зърнени.
Отскоро имам и гофретник, но още експериментирам с рецептите.
За солено се сещам кускус, грис или просо с тофу или ядково сирене и някаква мазнина.

# 1 961
Солей, на мен много ми харесват буквичките на Рапунцел, но малкият още не се справя с пастата - иначе наистина стават много добри солени закуски с нея.
Ето ти моята рецепта за веге мъфини - много добре се получават, но изисква мако предварителна подготовка: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3710.html

# 1 962
Мег, аз съм ги правила подобни безглутенови, но нямам формички и не можах много да ги изпека както трябва. Дали ще стане в гофретника или най-добре във форми за донъти?

Добре ме подсети за паста. Ще взема да предложа на моята госпожица тези буквички.

# 1 963
Хм, това с гофретника е много интересна идея! Вероятно ще стане, понеже там се побира много лако тесто и има възможност да се пече отвсякъде. Само едва ли ще бухне като гофрута, по скоро ще прилича на палачинка...

# 1 964
Освен изброените от мен, може и различни видове паста с различни сосове. Ще пусна после рецепта за няколко соса. Ще потърся и за солени мъфини - предполагам става с разни семенца, подправки, може и разни зеленчуци - грах, царевичка и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт