Веганството - да споделим опит

• 185 566
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 055
На филийка хляб може да си мажеш гуакомето. Киноа не кисна. Тя става много бързо - 15мин. Може да се яде както със зеленчуци, така и в сладък вариант -примерно с банан и сушени плодове.
Май по-добре ленено масло. На него мисля, че пише каква е дозата.

# 2 056
Аз не ям царевичен чипс, дори и органик. Ужасен ми е на вкус. По тази причина гуакамоле сервирам с кракери или някакви солени бисквити или както Жени е писала, мажа щедро на филия хляб.

Аз исках да ви пусна товаFlutter

# 2 057
Гуакамоле ядяхме с хляб и царевичен чипс. Сега с крекери или филийки са ни сурови зеленчуци- краставица, домат, тиквичка, листо марула или салата.
Киноа, когато варях, не съм накисвала предварително, но изплаквах обилно.
Ленено семе- по 1с.л. Но аз не го спазвам това, защото не го консумирам целенасочено . Правя различни неща с него, където се слага примерно по чаша, и не знам колко изяждам като количество. А и не всеки ден ям нещо с ленено семе.

# 2 058
Благодаря на всички за споделеното!
Опитах с подложка от зеленчуци гуакамолето и беше много вкусно. Simple Smile
Крекери готови ли купувате или домашни си правите?

# 2 059
  • София
Гуакамоле с какво се поднася, освен с царевичен чипс?
аз го хапвам с препечена филийка пълнозърнест хляб, който сама си правя у дома; можеш да потърсиш подходящ сухар или да не го комбинираш с нищо - то е достатъчно вкусно само по себе си или поне така си мисля:)

Киноа как приготвяте? Кисне ли се предварително?
по този въпрос нямам идея

Какво количество ленено семе мога да консумирам при положение, че кърмя?
по последните четири месеца консумирам всеки ден ленено семе, в комбинация с други билки, но с цел лечение, а и не кърмя (нямам деца) затова споделям колкото за информация; лененото семе го кипвам за 5 минути и кисна 30 (1 супена лъжица на ден в 200 мл вода) - вредно е да се консумира смляно, имаше подробно обяснение защо преди няколко страници в темата

# 2 060
Не помня да се е коментирало, че смляното ленено семе е вредно. Това значи всички суровоядци да са се натровили. По-скоро коментирахме количества и дози.

# 2 061
Лененото семе съдържа фитоестрогени, които по принцип имат положително действие. Все пак, обаче, това, че съдържа имитиращи хормони вещества, ме кара да се замисля дали това няма връзка с друго инфо, което съм чела - че намаля кърменето. Предполагам, че става въпрос за по-големи количества, разбира се, а и с консумиране на достатъчно храни с обратно, т.е. увеличаващо кърмата действие, това ще се неутрализира. Ако някой има повече инфо и ме поправи, по-точно разясни как стоят неща, ще е добре, защото аз пак звуча сякаш чела, недочела, за което се извинявам, но все пак сметнах, че е по-важно да споделя дори и в този вид. Hug

# 2 062
Не знам дали намалява кърмата. Честно казано за пръв път чета/чувам. При мен няма такива последици. Simple Smile

# 2 063
Може да се е отнасяло за лененото олио - все пак има разлика. За съжаление нито съм запазила линк, нито помня повече подробности (търсила съм и друг път инфо за лена, но точно на тези данни не съм попадала отново). Аз си бях купила ленено олио и докато търсех инструкции как се приема и покрай многото супер полезни неща за него, попаднах на това, може би единственото негативно нещо - намаляне на кърмата, макар и не с голям акцент, но все пак ме накара да се откажа да го пия. Rolling Eyes Може би е както при магданоза - няма проблем, ако не се консумира в големи количества, както аз изпих една торба магданоз (на сок) и след половин-един ден кърмата ми намаля драстично ooooh! Тъй като в лененото олио няма от въпросните цианиди (доколкото зная Rolling Eyes), то с него може да се прекалява по принцип, мисля, но от гл.т. лактацията аз лично не бих.
Ето на какво попаднах за чиа-семената. Тя също съдържа естрогени. Също е от семейството на салвиите. А градинският чай се смята, че намаля кърмата. Сега се чудя в крайна сметка за лена и чиата - дали тези храни, които са едни от най-полезните, по закона на Мърфи, може да намалят кърмата?

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 06:30 от desi_sunshine

# 2 064
Деси, някак си за кърмаче на 2 г. не бих се притеснявала кое би могло да намали кърмата. Бих се замислила и внимавала с количествата при кърмаче под 1 г.

Вери, искам да те питам за хлорелата - мога ли да я давам на детето и в какви количества, т.е. вие как процедирате? Аз искам да се пробвам пречистване за себе си да направя с нея, без драстични промени в диетата. Има ли препоръчителни минимални дози за този случай?

Пробвах да направя киноа с коприва и се получи много сполучливо и вкусно (тя, киноата със всичко става вкусна Simple Smile) Правих също и боб с коприва, и искам да похваля боба - консерва (буркан) био-боб със сос (домати и червен пипер според мен) - много добре сварен, и най-важното без сол!! Купих я от Фантастико, от био-щанда, има знак и номер на сертификат. Беше обаче супер-евтина (1 лв) защото срокът й на годност изтичаше в края на март. Честно казано мисля, че и през април щеше бъде ок и ако намеря пак утер, ще взема отново.

# 2 065
Meg!, права си, разбира се - за мен тази песен е изпята вече (почти) - но аз повдигам въпроса принципно, т.е. вярно ли е това или не, и го повдигам по повод питането на Cantariny относно лененото семе (малко по-нагоре), а тя е с 4-месечно бебе все пак и за всички като нея тези въпроси не са за пренебрегване. Лично аз предпочитам да не бях изпила чашата сок от магданоз, която намали така драстично кърмата ми, че следващите 4 дни беше нелека борба, а предпочитам да бях наясно какво ще си причиня. Naughty

Аз днес опитах моята спирулина от Ихерб - малко измислена, китайска, вярно органик пише, де, но твърде евтина спрямо останалите и затова и като нямам база за сравнение и проявявам малко съмнения относно качество, годност. Има неприятен мирис, вкус съответно също по-силен, отколкото очаквах (мислех, че ще е по-неутрална) - поне за моите непривикнали сетива е така. Rolling Eyes Но аз всъщност сложих една 1 с.л-а в чаша гъсто смути и стана още по-гъсто, дори някои бучки не можаха да се разтворят напълно и може би затова ми дойде по-натрапчив този бъркоч. Лошото е, че не виждам срок на годност, оказан никъде. Определено ще трябва да опитам и друга спирулина, за да зная дали наистина това е истинския и вкус и мирис. Thinking Иначе не мога да кажа, че ми е подействала зле по някакъв начин. Дали имам повече енергия също ми е трудно да преценя от един път само. По принцип някой забелязал ли е конкретно действие върху себе си след прием на спирулина (може би на по-късен етап)? Мога ли да очаквам нещо всъщност? Примерно симптоми на пречистване на организма или нещо друго?

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 12:10 от desi_sunshine

# 2 066
А хлорелата или спирулината е за пречистване? Аз все пропусках линковете досега с инфо, но имам много неща на главата и никакво време за четене.
Деси, пусни линк от ихерб за твоята спирулина Praynig
Много съм назад с ези добавки, а отдавна се каня да накупя разни силни храни. Досега само годжи берис имам.
Не знам как е при вас, но аз съм на периоди. Имаше един период в БГ на грип и ми се ядяха огромни количества годжи берис. Сега съм на вълна меласа и червено цвекло. Преди това на смлян сусам в смутита. Явно ми е паднал хемоглобина или не знам.
Ако организмът си показва, се чудя как да разбирам при детето тези неща  Rolling Eyes

И още едно въпросче. В София лесно ли се намират разнообразни био семена за кълнене и на какви цени са? Чудя се дали да се запасявам от тук. Тук взимам репички, горчица, леща, люцерна, мунго, Bockhornklee (не знам как се превежда) и др.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 12:25 от Soleil*

# 2 067
Ето я моята спирулина. Продуктът сигурно наистина е нов, защото от известно време се появи, макар че аз не следя от много отдавна, в смисъл, че може и преди това да го е имало и после временно да е липсвал, но поне щеше да го има като образец с уточнение, че няма наличност в момента, си мисля. На линка си пише, че е нов, пише и срока на годност, но ми е криво малко, че на това, което получих, няма срок на годност никъде писан или поне лепка за замазване малко на очите. Laughing
Солей, каква меласа ползваш - линк, ако имаш или някакво инфо, че аз въобще не съм разглеждала този продукт на пазара и ми е доста неясен като видове, марки, какво възможности (кой вид е по-добре и пр.) и откъде.
Аз синап съм взимала от аптеката във връзка с компреси на гърдите при кашлица, но в момента нямам останали цели семена, за да пробвам дали ще покълнат - само малко смлени са ми останали, защото за компреса трябва да се смлени.

Ето какво ми отговори Хедра по въпроса за лена! Peace

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 12:46 от desi_sunshine

# 2 068
Меласата съм я купувала от БГ от магазин за био храни. Не помня каква е марката. Довечера ще погледна вкъщи и ще пиша. Знам, че е blackstrapped molasses, но нямам представа кой вид е по-добре. Тогава само тази имаше. Слагам я в смути или понякога хапвам по малко с лъжичка.

# 2 069
О, чудесно, че Хедра е намерила време и написала подробен отоговр за лена!!! Благодаря, Деси, че даде връзка!

Солей, много е кът положението от към семена за покълване - намират се повечето зърнени, слънчоглед, люцерна, мунго боб, вероятно някои био-бобови също ще станат. От зеленчуците и подправките няма нищо Sad

Хлорела е за пречистване на кръвта, аз точно това искам и затова питах Вери. Тя беше правила такова преди година май, когато друг вид щеше да се отрази поне на количеството на кърмата, ако не качеството...

Общи условия

Активация на акаунт