Веганството - да споделим опит

• 185 546
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 070
Да, хлорелата е за пречистване. Спирулината не знам да е.
Меги, вкъщи досега хлорела никой не е пил. Ако искаш, питай Ескориал. Тя до скоро взимаше, но проведе консултация с един натуропат. Пречистване никакво не съм правила, освен, че минах на веганство и суровоядство, което пак си е чистене на организма. Мъжът ми прави пречистване със сокове. Аз тази пролет се опитах, но на 4-5 ден се отказах. Не заради кърменето, а заради и аз не знам как да го нарека...емоции, психика. Не бях готова за някои промени.

Деси, от и-херб има една спирулина. Показвах я на Жени, в буркан е, на прах. Аз я имам същата. На вкус не ми е неприятна.
Ето:
http://www.iherb.com/Earthrise-Spirulina-Natural-3-2-oz-90-g-Powder/4819?at=0

Да чувствам някаква промяна от приема и, не чувствам. Но аз не я ползвам редовно.

# 2 071
Веднъж направих на мъжа ми една чаша вода със спирулина или хлорофил, не си спомням точно. Беше си легнал изморен и малко след като я изпи каза, че му е дошла енергията Simple Smile Не знам дали е било от внушение или верно е подействала Simple Smile

# 2 072
Защо са променили така ужасно този форум.  Излиза ми голяма реклама в началото #Cussing out

А как ги добиват органик тези водорасли? В морето как точно следят дали е органик?

# 2 073
Предполагам не ги берат директно от морето. Взимат морска вода, пречистват я и си правят басейни, където отглеждат водораслите. Само предполагам.

# 2 074
  • София
Не помня да се е коментирало, че смляното ленено семе е вредно. Това значи всички суровоядци да са се натровили. По-скоро коментирахме количества и дози.

не помня кой беше постнал цитат от учен, който казва, че маслото на семето се съдържа не в неговата вътрешност, а в повърхността на семето, а във вътрешността имало вещества, които са вредни, затова не бива да се консумира смляно, а и не е първото място, в който го чета това и не е първият човек, който го е казал; та така реално ценното на лененото семе се извлича по други начини, но не и като се смели, а за натравянето - предполагам, че ще са необходими огромни количества, за да се случи; ще проверя по-назад в темата и ще постна цитат, ако го намеря

# 2 075
  • София
намерих, на 4 февруари JeniB го е постнала, директно копирам казаното от човека:

Прочетете малко повече за растенията, които пиете, преди да ги нагълтате. Семето от лен има най-общо две зони - обвивка и сърцевина. Сърцевината съдържа вещества, които са токсични при кумулация. Обратно, обвивката на лененото семе е твърда и има характерни кухини, в които е т-нар. масло от ленено семе. Като го смелите с една мелачка, освен че вадите маслото, в контакт излизат и веществата от вътрешността.

Във фармацевтичния факултет, който от студентите отиваше да смели лен на изпита по фармакогнозия (науката за приложението на растенията и суровините от растения), получаваше директно двойка!

Всяко растение си има места, в които се натрупват съответните лечебни вещества и технология, по която се добиват. Пълна фантазия е да се смели нещо, щото така ви изглежда "по-прибрано". Мислете какво правите или питайте някой, дето това му е работата, преди да правите каквото и да било.

При пресоването на лененото семе се получава чисто ленено масло, но пресованите частици се отделят и не се смесват, нито от тях се извлича нещо друго- отиват на боклука, защото са неизползваеми за пряка консумация. От тях после може да се добива лигнан по химически път.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 076
Да, чела съм го това.
Но цялата работа май е в това, че не питаме някой "дето това му е работата".
За мен не е вредно лененото семе, макар и смляно и сурово. Стига да се консумира в умерени количества и да се мели непосредствено преди употреба.
Аз никъде другаде не съм прочела, че е адски вредно лененото семе.
Както и да е.

И какво е кумулация?

# 2 077
  • София
Да, чела съм го това.
Но цялата работа май е в това, че не питаме някой "дето това му е работата".
За мен не е вредно лененото семе, макар и смляно и сурово. Стига да се консумира в умерени количества и да се мели непосредствено преди употреба.
Аз никъде другаде не съм прочела, че е адски вредно лененото семе.
Както и да е.

И какво е кумулация?

в нито една рецепта на дънов, димков или други билкари, на които аз и семейството ми до 60 години назад имаме доверие няма смляно ленено семе, винаги се вари и кисне по лъжица на 200-300 мл вода, едва в този форум прочетох, че се мели и при положение, че мога да консумирам относително чист извлек на маслото (колкото и да е лигаво) предпочитам да не меля и да не рискувам, защото не знам коя доза смляно би била вредна и коя не

кумулация е юридически термин при условните присъди, ама не знам точно какво е; какъв е контекстът, да не би да са искали да кажат акумулация?

# 2 078
Въпросната опасност от смляните ленени семена e свързана с вероятността от извличане на цианогенните гликозиди, но дори в листовката на продукта  е отбелязано "при загряване", затова от ленено семе се приготвя само студен извлек! Ленът не е единствената полезна храна, при която, обаче, не трябва да се прекалява с количеството, и в подобни теми всички знаят това, по-точно всички знаят допустимите разумни количества - чаена до супена л-а дневно, включително и повишеното внимание при прием от деца заради фитоестрогените. Ако не бяха безспорните ползи точно от смляното ленено семе (антираковото действие се приписва главно на семето, а не на маслото от него), защото иначе не се усвоява, а само действа като метла при лениви черва, нямаше в диетичните магазини и по диетичните щандове да продават ленено брашно, което е просто смлени и пресети семена. Може и да греша, но ако наистина беше толкова опасен какъвто и да е прием на смлени ленени семена, щеше изрично да е написано в листовката - те винаги се застраховат при такива доказани негативи и затова описват в пълни подробности тези рискове в листовките. Според мен има значение (така съм чела), че е важно от кой вид са въпросните опасни цианиди в лена и дали се натрупват в органи, което става, когато едно вещество е токсично. Тоест дали наистина са токсични, защото това, че са отровни всички знаем, но токсичността е друго нещо! Въпросът лично на мен ми е сложен, не ми по знанията, но за мен си остава безспорния факт, че ленът във всякакви форми се е употребявал от векове именно заради доказаните му изключителни лечебни свойства. Това са ми заключенията според информацията, която имам. Не претендирам да са верни. Naughty Simple Smile
Сега прочитам последния пост - мда, може и да греша, но все пак информацията е доста противоречива и въпрос на индивидуална преценка в такъв случай.
Като гледам на английски ги има и двете думи - кумулация и акумулация, така че явно има предвид токсично натрупване в организма (в различни органи), за което писах по-горе.

# 2 079

кумулация е натрупване
иска да кажа, че вредните вещества се натрупват и вредят-като в израза "кумулативен ефект"

не заемам страна, не знам така ли е, но според мен е добре да се вслушваме в мнение на фармацевти за токсичността на дадени растения,  или поне лично да проверим какво пишев някой учебник по фармакогнозия или в интернет

защото лененото семе не е незаменимо и няма да се уверим ако не го ядем, а ако е токсично, ще има неприятни ефекти

пак да кажа-аз лично нищо не знам за него Peace

# 2 080
Още за лененото семе, в коментарите:

http://www.zemianazaem.com/archives/83/comment-page-1#comment-14581

# 2 081
Вери, благодаря за линка Hug - потвърди ми се мнението специално относно цианидите, а именно, че опасните дози са много по-големи, отколкото реално човек би изконсумирал. Бих искала да постна направо мнението от линка, което съдържа нужната инфо:
Цитат
http://www.healthscience.org/index.php?option=com_content&vi … og&Itemid=267
“Raw flaxseed does contains tiny amounts of cyanogenic compounds and in fact, at one point, the FDA actually indicated concern about the cyanide in flaxseed and posted an alert in 1978. However, this concern was abandoned in 1982 when the alert was canceled and flaxseed was permitted in bread in levels of 10-12 percent (which is an amount that is above what is being recommended here). The FDA stated that there was no concern that there would be “. . . any more exposure to hydrogen cyanide than from other foods such as lima beans, fava beans, chickpeas, cassava, yams, cashews or almonds.”
Another study showed that the possible cyanide exposure from 60 grams of raw flaxseed in healthy individuals is not hazardous. Keep in mind that 1 TB of ground flax is about 7 grams. Therefore, 60 grams of flaxseedis is about 8.5 TB’s, an amount way above what anyone might be recommending or consuming, yet shown not to be toxic. ”

http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/flaxinfo.htm :
“Cyanide: Like many other foods (cashews, some beans, and others), flax contains very small amounts of cyanide compounds, especially when consumed raw. Heat, especially on dry flax seeds, breaks these compounds down. However, our bodies have a capacity to neutralize a certain amount of these compounds, and the US government agencies say that 2 tablespoons of flaxseed (~3 T of flax meal) is certainly safe and is probably an “effective dose” for health purposes. Various researchers who have used up to 6 daily tablespoons of the seed in different studies indicate that the amount they were using was safe.”

http://www.wholesomebabyfood.com/flaxforbaby.htm
“When Can My Baby Begin To Eat Flax?
Most often pediatricians will say that incorporating Flax into your baby’s diet is safe around 7-8 months old. Ideally, you would begin offering you baby Flax in the form of either Flax meal (finely ground Flax Seeds) or Flax Oil. ”

Та общо взето се казва, че няма опасносто от педозиране поради факта, че цианида е в много малки количества, а пък и при сушене или печене се неутрализира. Долната граница за малки деца може да е 7-8 месеца 1 супена лъжица на ден. Няма нужда от почивки освен ако влия твърде разхлабващо. Може да се приема и сурово или изсушено до около 45 градуса, тогава е по-полезно.

Странното е, че единствено в българските сайтове и форуми толкова се алармира за предозиране и отравяне с ленено семе. Чела съм доста рецепти и различна информация на английски, но не съм срещала строго и изрично указано нещо като да се внимава много с количеството.

И да питам как се превежда ground flaxseed?

# 2 082
Смляно ленено семе.

# 2 083
На мен лененото олио и семе ми действат доста разхлабващо и не ги ползвам.

Слънце (Soleil), oТ къде в Германия си поръчваш био семена за покълване и на каква цена? Тук са хем скъпи, хем и в малък асортимент. Davert са немска фирма, но не знам при вас как са цените им (предполагам по-евтини от тук).
Деси_съншайн, какъв е проблемът с магданоза, че съм чувала и преди да се споменава?

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 02:53 от l`ange

# 2 084
  • София

Това ми прозвуча като запъване на магаре на мост:) Казвам го добронамерено, Вери:) Понеже искам да споделя и попитам няколко неща, ще се опитам да ги формулирам в няколко точки:

1. Навсякъде в източници на здравни организации пише, че нива от еди-колко си (1 или 2 лъжици смляно семе) не е токсично. Моят въпрос е защо въобще има смисъл да приемам нещо, което има и малка доза токсичност, като мога да приемам същото нещо без тази малка доза токсичност? По тази логика мога всеки ден да приемам цианкалий в неотровни дози, ама няма смисъл. Ще повторя въпроса: защо семето да е смляно, а да не се направи извлек от него и реално да се консумира наистина само маслото?

2. В линка, който си дала пак е обсъждане към тема в друго форумче, в което никой не е сигурен и само предполага. Понеже прочетох, че само в бг форуми попадате на инфо за токсичността на семето - това не е така. Има доста източници на английски (и форуми, и здравни сайтове) за цианидогените в лененото семе. Включително през 1978 г. е било забранено от няколко здравни организации, но после въвели термина "минимално количество, което не вреди" и след 4 години (май толкова бяха) го реабилитират с уговорката какви количества трябва да се приемат.

3. На хората, на които лененото семе действа силно лаксативно, може би ще им е полезно да прочетат тази статия:

http://www.gaiaresearch.co.za/flaxseed.html

и конкретно следното:

Correctly processed raw flaxseed can have reduced levels of the strong laxative/purgative effects normally associated with the high cyanogenic glycoside mucilage component of flaxseed, which otherwise releases toxic hydrogen cyanide via auto-hydrolysis in the presence of water in the gut.

Т.е. правилната обработка на лененото семе може да намали нивата на силно лаксативният ефект, ......, който иначе освобождава отровен циановодород чрез авто-хидролиза при свързване с водата в стомашно-чревния тракт.

Моя добавка: именно заради това в много източници се препоръчва термичната обработка на лененото семе, защото така се премахва отровата. Същият проблем имат и горчивите бадеми (не обикновените), затова и те се обработват термично и са опасни за здравето на деца в количество над 5 ядки.

По този повод и аз се питах - кой може да каже какви химически реакции настъпват при приема на лененото семе? Щом само при свързването с вода се отделят тези отрови, кой знае при свързването с какво още друго, какво още може да стане? Ние не смеем да купуваме марули извън сезон, да не би да са пълни с химии, но с готовност взимаме нещо, за което се знае, че има макар и минимален кофти ефект. Трябва ли да ме утешава фактът, че нещото не е вредно в еди-какви-си дози? Ами дозите за всеки са различни и аз лично за себе си не бих рискувала.

3. Тук попаднах на една статия, която по принцип разкрива някои рискове не само на лененото семе, но и на лененото масло. В нея също се упоменава, че всичко зависи от дозата, НО И ОТ хранителния статус на организма. Ако на някой му се чете, заповядайте:

http://legacy.signonsandiego.com/uniontrib/20080402/news_1f02focus.html

4. За тези, които ще изберат да консумират смляно сурово ленено семе, в тази статия пише, че прием повече от 10 лъжици вече достига нивата на токсичност:

http://www.dietaryfiberfood.com/Flax-seed.php

Предполагам, че хората са имали предвид 10 лъжици на ден, защото не е уточнено. Никой не приема по толкова надявам се:) НО, никъде не прочетох с каква продължителност може да бъде приемът на ленено семе, ако някой има достоверна информация, моля да сподели. Под продължителност имам предвид - може ли да се приема всеки ден в нормална доза в продължение на 5,10,15,20 години? Някой попадал ли е на изследване с факти по този въпрос?

5. Дозиране на приема на ленено семе и на ленено масло:

http://www.enotalone.com/article/9290.html

Копирам за смляното семе като ми се струва, че тук дозите са завишени:
Flaxseed Powder/Flour/Soluble Fiber: Several studies report adults taking ground, raw flaxseeds by mouth in doses up to 50 grams daily for up to four weeks. For shorter periods of time (less than 2 weeks), studies use doses of 10 to 60 grams by mouth daily. A dose of 50 grams of flaxseeds may be equal to 250 grams of flaxseed flour. A dose of flaxseed that has been used for stomach or abdominal discomfort is 1 tablespoon of whole or bruised seed mixed with 150 milliliters (about 2/3 cup) of liquid, taken by mouth 2-3 times a day. As a laxative, 2-3 tablespoons of bulk seed mixed in 10 times the amount of water has been used. Human studies report that doses of 45 grams daily have laxative effects. For lupus nephritis, 30 grams of flaxseed daily has been studied. For menopausal symptoms, 40 grams of flaxseed daily has been studied.

6. Ето и една презентация (не обръщайте внимание на лошия дизайн:) за принципната токсичност на цианидите. Просто за информация - тя засяга различни случаи на сериозна интоксикация, като най-слабо са засегнати храните (няма инфо за лененото семе):

http://www.pharmfac.net/toxicology/PDF/47_CO_HCN_32.pdf

Общи условия

Активация на акаунт