Веганството - да споделим опит

• 185 543
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 085
  • София

И да питам как се превежда ground flaxseed?

ground означава смлян, т.е. смляно ленено семе

# 2 086
Тези 6 точки, Дао, не водят до заключението, че лененото семе е вредно като цяло. Нещо, което ти написа в самото начало на дискусията.
В посоченото линкче от мен и в тези 6 точки се говори за едно и също нещо. Не знам кой се запъва като магаре на мост.

# 2 087
И аз не видях нещо ново да е написала Дао, разбира се, че е  полезно да се знае възможно повече инфо по въпроса. За мен е достатъчен факта, че лен се е консумирал от време оно и ще продължава, каквото и да открият за него, няма да е нещо толкова по-различно и опасно. В крайна сметка стана ясно, че и в други храни, някои от които консумираме ежедневно, се съдържат и цианиди (примерно ядки), и фитоестрогени, така че не трябва да се паникьосваме погрешно относно лена - един толкова полезен продукт на природата. Лично аз не го консумирам често (когато слагам в закуската, тя е обща за мен и детето, т.е. и детето го яде), но основно заради това, че все още кърмя. Не точно заради опасност от намаляне на кърмата и без това е време да ми намаля и да отбивам Simple Smile , но защото не искам детето да го получава толкова често чрез макар и малкото ми вече кърма. За всеки случай. Достатъчно други полезни неща и давам. Като поотрасне, тогава може повече и от лена. А след отбиването, аз мисля да го консумирам редовно, не целенасочено, но поне, когато се сетя, ще е без притеснения.
Мерси за превода, аз го срещнах като bruised flax и като ground, но за второто не го намерих в речника.
Когато Настя беше на 4-5 месеца (не помня точно), изпих една голяма торба чист сок от магданоз (може би 200 мл някъде), не помня дали беше на гладно, предполагам да, защото по принцип такива неща ги приемам на гладно. И вечерта и на другия ден, най-вече, кърмата ми драстично намаля. Съответно се борих 4 дни, и без това кърменето до 7-я месец не вървеше и детето беше доста слабичко и това намаляне на кърмата за капак ooooh! , но слава богу човек като е чел и знае, че има решение, не се предава лесно. В никакъв случай това не означава, че ако една жена не кърми, не трябва да пие по толкова магданозен сок, ако иска. По принцип е редно да се смеси с морковен или плодов сок. Както и да е, това че една храна може да намали кърмата, не означава, че е вредна по някакъв начин. Щото и бирата увеличава кърмата, но аз лично не бих се наливала в огромни количества с бира с тази цел.  Crazy

# 2 088
desi_sunshine , благодаря за статията за фитоестрогените  Hug
заради Пинки Пантер съм влязла в някакъв филм с тоя лен  #Crazy
съмнявам се сериозно вече в неговата компетентност,така широко  хвалена в темата му ,а и не само там newsm78

# 2 089
Какво ти е казал, което противоречи на написаното тук?

За лена-тук почти всички пълнозърнестти и многозърнести хлябове са с лен. Не знам за какво точно го слагат след като Омегите заминават при печенето Thinking
Иначе Несмката организация за защита на потребителите препоръчва 1с.л. на ден, като  на три месеца се прави почивка, за да се предотврати натрупване и ако има такова, да се изчисти организма.
За съжаление съм изтрила линка и не мога да го дам.

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 16:53 от Soleil*

# 2 090
С две думи-едно си знае баба,едно си бае!
за него само рибеното масло може да е източник на омега 3
 лененото семе и олио е опасно,основно заради фитоестрогените,от които момичетата ми ще останат ниски на ръст,и ще имат ранен пубертет
да не говорим,че направо си каза,че не е за препоръчване сусамовия тахан да се дава на деца  Rolling Eyes

# 2 091
Неее, не го разбираш. Не е казал, че сусамовия тахан не е за препоръчване за деца, а просто изказа учудване защо да е важен за деца по отношение действието му срещу холестерола, който е проблем само при възрастни, което според него е най-съществената стойност на сусама. Той го обяснил в темата за мазнините в началото при теорията - при съчетаването му с рибеното масло се получава там нещо, не ме питайте, не съм го запомнила - беше нещо във връзка с ензимите и съставките на сусама, при наличието на които зависи кои първо мазнини ще започне да разгражда организма - омега 3 или омега 6 - дано не греша, че пиша абсолютно наизуст.
Линкът за фитоестрогените, ако не се лъжа, съм си го копнала точно от негов пост. Той е наясно с инфото за ползата на лененото олио, но препоръчва рибеното масло, защото за него няма данни да не може да се усвои от някой човек. В лененото масло, обаче, има ALA мастна киселина, която в чревния тракт на човека се обработва от бактерии и се получават EPA  и DHA , двете най-важни Омега-3 мастни киселини (които се съдържат в готов вид в рибеното масло). Има хора, които са изгубили тези бактерии (примерно поради крайно нездравословно хранене Rolling Eyes) и не могат да преработват АLA! По отношение мнението му за фитоестрогените - също знае за теорията, според която те всъщност помагат за намаляне нивото на естрогените (най-големите врагове на Пинки, впредвид възрастта му!), но там има едно условие и то е, че не трябва да се прекалява с количеството лен, защото се получава обратния ефект и вместо в баланса да надделее тестостерона, пак надделява естрогена. Ето повече инфо. Та Пинки смята, че не е нужно да се рискува, след като има и други, според него, много по-доказани средства, съответно водещи до сигурен положителен ефект за намаляне естрогените:
Цитат
Аз не съм против лигнаните въобще, а против тези с подчертано естрогенен характер, като тези в лененото масло.
При мъжете, злоупотребяващи с анаболни стероиди (тестостерон) под въздействие на ензима ароматаза, тестостерона се превръща в естрадиол - най-мощния от естрогените.
Има една теория, че ако блокираме естрогеновите рецептори с по-слаб естроген (естран или естриол), или това в случая са  фитоестрогените от лененото масло, ще намалим действието на естрадиола. Същото блокиране става с препарата Тамоксифен - пият го жени с рак на гърдата.
Далеч по ефикасни са т.н. ароматазни инхибитори (Аримидекс, Аромазин и Фемара), но са ужасно скъпи.
Накратко - аз не виждам смисъл, зорлен да вкарваме фитоестрогени в организма. Дори при жените. Околната среда е толкова замърсена с т.н. ксеноестрогени, че всички прогресивно се феминизираме.
Не се препоръчва на бременни в последните месеци от бременността, тъй като може да доведе до преждевременно раждане.
Иска ми се да попрочета повече инфо за ксеноестрегоните от околната среда, както и диоксините междудругото, но нямам време да се ровя (ако някой има готово инфо, ще го оценя Simple Smile). А Пинки е коментирал  ксеноестрогените, но може би повече в темата за ензимите или за в. Д, а аз съм чела само за мазнините. Последното предупреждение - за бременните, също както и препоръката да не се дава на деца или най-малкото да се внимава, е нещо, което го пише навсякъде, включително и в листовката на лена. Т.е. нещо, което е от по-доказаните явно неща и аз затова в предния си пост писах, че се въздържам да давам на детето. Той е чел, че ленените лигнани (фитоестрогени) се съдържат, може би в по-малки количества, но все пак, и в маслото на лена, не само в самото семе. Затова препоръчва лененото масло да се избягва при деца. Но при възрастни, вегетарианци, го препоръчва като вариант на омега 3 (АЛА), вместо нищо (след като не могат да пият рибено масло)!
Въпросът относно някои аспекти на лена опира до това да не се прекали и за всеки случай Пинки смята, че е по-добре да не се взима нещо, след като не може човек да е сигурен каква точно е безопасната доза за него. Също както не препоръчва рибено масло от черен дроб на риба, заради иначе бонуса в него - вит. А - но, бонус, който ако е в повече, се превръща точно в обратното и затова пак по-добре да се осигури този витамин по по-безопасни начини - по естествен път препоръчва Пинки - чрез повече моркови. Докато четях набързо за Хомеожен, хо препарат, но с твърде материални дози, попаднах на коментар-цитат на Хипократ: "Няма отрова, има доза", т.е. че всичко в света може да бъде и отрова, и лекарство, но зависи от дозата му. Ако дозата на лена ви се вижда малка, това просто означава, че е от по-силните природни лекарства-отрови. Peace
Dao, примерът ти със салатите на мен лично не ми се стори удачен, защото в лена няма никакви химии или други човешки намеси. Това е напълно натурален продукт и който познава природата, може и да се възползва най-пълноценно от нея. Успокой се относно тия цианиди, мисля, че ще се съгласиш, че има други много "по-интересни" неща в лена. Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 апр 2010, 01:32 от desi_sunshine

# 2 092
Деси  Hug
благодаря за изчерпателността  bouquet
пусто време не стига да прочета всичко ,което ме интересува  Peace

# 2 093
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Честито Възкресение Христово Hug

# 2 094
  • София
Христос Воскресе! На всички пожелавам крепко здраве!

# 2 095
  • София
Тези 6 точки, Дао, не водят до заключението, че лененото семе е вредно като цяло. Нещо, което ти написа в самото начало на дискусията.
В посоченото линкче от мен и в тези 6 точки се говори за едно и също нещо. Не знам кой се запъва като магаре на мост.

Вери, има грешка - имах предвид единствено сурово смляното ленено семе - нали копирах, това, което беше пуснала JeniB; аз самата консумирам ленено семе, просто си правя извлека на маслото по стандартния начин и не го меля сурово, затова и направих питане, на което не получих отговор в крайна сметка - защо да приемам и невредните количества отрова, като мога да не ги приемам изобщо. Това е. Иначе е много ясно, че всеки прави избор сам за себе си.  Peace

# 2 096
Аз ще взимам конопено олио. За него има ли нещо вредно? Simple Smile

# 2 097
  • София
Аз ще взимам конопено олио. За него има ли нещо вредно? Simple Smile

хехе Simple Smile)) убедена съм, че ако се разровим може и да намерим  Wink

# 2 098
Аз пропуснах да питам как се прави извлек на маслото на лена по стандартния начин - накисване на цели семена във вода, но каква трябва да е в крайна сметка - студена или гореща/топла - и се пие само водата? Или друго представлява? Уж не съм пила още по случай празника, но нещо ми се губи това... Blush

# 2 099
  • София
Аз пропуснах да питам как се прави извлек на маслото на лена по стандартния начин - накисване на цели семена във вода, но каква трябва да е в крайна сметка - студена или гореща/топла - и се пие само водата? Или друго представлява? Уж не съм пила още по случай празника, но нещо ми се губи това... Blush

desi_sunshine, може и с топла и със студена вода, зависи от целите и оттам от рецептите

Извлек със студена вода:
1 супена лъжица семена, залети с 400 см3 студена вода. След като кисне 2 часа, се прецежда и се изпива по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Извлек с топла вода:
200-300 мл вода се кипват (да не е вряла, по-скоро да къкри), слага се 1 супена лъжица семена, къкри пет минути, кисне половин час, прецежда се и се изпива за деня

ако ще ти е полезно, ето едно pdf документче, което издирих в нета и в което също има описан как се прави извлек като рецепта:
http://www.medicine.bg/public/listovka/8615s.pdf

Общи условия

Активация на акаунт