Веганството - да споделим опит

• 185 826
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря Спиролина за линковете!!!
Да споделя за себе си и семейството ми - към момента сме привърженици на гладолечението и умереното вегетарианство. Имаме щастието да консумираме натурални продукти, произведени на село от нашите родители. Мога да ви уверя, че има огромна разлика в млякото, яйцата и т.н. (ракията и виното също) купени от магазин и произведени на село!!!
Когато децата ни искат мляко - даваме им домашно подквасено мляко. Не мислим да ги ограничаваме в нищо, само се стремим да им обясняваме с какво се хранят... Също защо е по-добре за тях да погладуват 1-2-3 дни когато са болни. Не ги насилваме и оставяме тяхната преценка за водеща. Те по-добре познават организма си...
 Heart Eyes

# 46
Много ви моля, ако някой има рецепта за хляб (не от кълнове) без мая, да я сподели  Praynig

Пък аз ще върна жест по-късно с разяснения по оновните вегански теми (калций, желязо, протеини, Б12) от Виктория Бутенко. Наскоро получих новата й книга Green Smooty Revolution Simple Smile

# 47
Хляб от елда и лен

Тук нищо не се покълва. Вече го правим за 5-ти път може би. Правили сме го и с овесени трици като намалихме лена. А вчера сложихме 1/2 просо смляно, пак за сметка на лена. Тази 1/3 чаша лен цяло зърно само първия път я сложихме. Сусамът го мелим. Тиквените и слънчогледовите семки са накълцани. И понеже много време ще му трябва да изсъхне хубаво отвътре, а ние искаме да ни хрупа, по някое време на сушенето го режем на филиики. Иначе го изсипваме в правоъгълна форма за хляб. Растителната мая може да се прескочи.

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Растителната мая може да се прескочи.

каква е тази мая?

# 49
Вери, благодаря ти  bouquet Аз с удоволствие бих ползвала хранителна мая, но тук няма откъде да я намеря... Искам само да избягам от традиционната мая за хляб по известни ти причини...
Иначе търся нещо, което и съпругът ми ще яде и става за приговяне в машина за хляб (поне частта месене, печенето вече може и във фурната да е).

Сега да се похваля, че имаме напредък вкъщи Simple Smile Мъжът ми е наясно, че месото не е никак полезно, както и млечните, но той така е свикнал и не може да се откаже. Обаче съвсем отворено прие идеята вечер да не слагаме месо на масата Simple SmileSimple Smile А от началото на седмицата спря и цигарите  Grinning

Ася, ти си спец в кухнята, сигурно имаш идеи за хляб без животински продукти, мазнина и мая  Praynig

# 50
За печене, освен содена питка, друго не се сещам, защото не съм правила.
Някъде из темите четох вчера, че било по-добре месото да се яде вечерно време. Не ми стана ясно защо. Аз вечер бих яла нещо по-леко.

За растителната мая:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast

Веганите най-често я ползват заради Б-12.

# 51

Вери, в линка на немски пише, че е деактивирана чрез горещина  Thinking
това не е ли в разрез със суровоядството?

за мен това не е алтернатива на нормалната мая, а само вариант.
 мислех си, че е нещо друго... Tired

Meg! ,
защо искаш да избегнеш маята? по здравословни причини ли?
аз не харесвам хляб със сода или бакпулвер...

можеш да пробваш хляб със закваска, но там се изисква планиране, защото отнема време.
а и отделно, че пак си има гъбичките, които образуват маята.

другия вариант е да минеш на разни плоски хлябове тип пападамс или тортиля, но те не са като типичния в Бг хляб. Иначе, ако искаш да избегнеш бакпулвера и содата - можеш да ползваш пепелява вода  Peace

# 52
Да, не е сурова растителната мая.

# 53
Аз съм правила много плоски или полу-плоски (до 2 см) хлябове, когато бах на безглутенова диета, но сега просто си търся рецепта със сода, но да няма мляко и яйца - все на такива попадам  Tired

# 54
Да, не е сурова растителната мая.

т.е. просто не е ензимно активна.
защо се нарича растителна?
другата каква е? нерастителна?  newsm78

Мег,
ползвай 1 с.л. брашно от нахут вместо яйце  Peace
млякото заменяш със соево или с вода Simple Smile
аз често слагам нахутено брашно в хляба, за да стане по-плътен на вкус.
но аз си ползвам мая  Peace
признавам, че хлябовете със малцова закваска са ми слабост,
но аз ям доста хляб, макар да съм претенциозна  Mr. Green

иначе вода, нахутено брашно и сол се бъркат и се пържи като бъркани яйца.
мъжът ми не позна, че това не са яйца  hahaha

# 55
Мег, asyalein правилно е написала, че яйцата могат да се заменят успешно с нахутено брашно. В оня вегански сайт, от който взех идея да заменя едно яйце за сладкиша с половин банан, другото предложение беше нахутено брашно.
Ще потърся сайта пак.
Ето го. Simple Smile http://www.vegansociety.com/food/catering_and_cookery/eggfree.php

# 56
Много сте изписали. Браво! И аз благодаря за рецептата и за новите трикове.

А чували ли сте, че едно време бабите са си правили мая (или закваска) от хмел. Но не знам как става. newsm78 Някой знае ли?

asyalein, до ден днешен те благославям заради една твоя рецепта за тортили. По време на едно разтоварване (без хляб) много се зарадвах,  като попаднах на нея.   chef   Но сега не смея, защото царевицата е една от най- манипулираните суровини. И все пак, отвреме- навреме бих се жертвала.

Аз да се оплача: Хубавото слънчогледово сиренце успях да го ям само веднъж. Следващите два опита бяха провал. Sad  вместо 2-3 часа , както е в рецептата, го оставих 4 часа(бях излязла и не успях да се върна навреме) и мухляса отгоре. Cry
Втория път го бях смляла по- фино и стана една рядка каша, която въобще не се раздели на два слоя. Помислих, че не се е утаило, заради консистенцията, но третия опит ми показа, къде е проблемът.
Вери, дали може да се държи в хладилник за тези 2-3 часа? А не е топло тук. Много странно. Rolling Eyes
Първия опит го правих, когато температурата навън рязко беше спаднала. Може би все пак има връзка.
 Някакви съвети?

# 57

А чували ли сте, че едно време бабите са си правили мая (или закваска) от хмел. Но не знам как става. newsm78 Някой знае ли?

тортилите и на мен са ми слабост Mr. Green

закваската се прави от вода и брашно.
всеки ден се добавя нова вода и ново брашно.
след около 4-6 дена закваската е станала. (в готварския имаше голяма тема с  рецепти  Peace)
някои добавят мед, вода от заляти стафиди и сушени смокини, малцов сироп и разни ей такива неща, за да могат бактериите да има какво да хапват  Simple Smile

моята последна закваска, респ. хляб миришеха на сирене  Thinking
май трябва да се ориентирам към правенето на сирене, не на хляб  hahaha

и аз бях хвърлила око на това сирене от слънчоглед, но ще го пробвам като ми свърши тахана Peace

# 58

тортилите и на мен са ми слабост Mr. Green

закваската се прави от вода и брашно.
всеки ден се добавя нова вода и ново брашно.
след около 4-6 дена закваската е станала. (в готварския имаше голяма тема с  рецепти  Peace)
някои добавят мед, вода от заляти стафиди и сушени смокини, малцов сироп и разни ей такива неща, за да могат бактериите да има какво да хапват  Simple Smile

моята последна закваска, респ. хляб миришеха на сирене  Thinking
май трябва да се ориентирам към правенето на сирене, не на хляб  hahaha

и аз бях хвърлила око на това сирене от слънчоглед, но ще го пробвам като ми свърши тахана Peace
О, не, не ми говори за ръжената закваска, че още не мога да преглътна неуспеха.  Naughty Crossing Arms Знам я темата. Бях им надула главите на хората. Как ме изтърпяха, не знам.   Joy  Накрая все пак я стъкмих(сложих стафиди), но хлябът ми само първия път се изпече добре. Оттам нататък- нищо. Вътре става влажен.  Явно печенето е сложнотия.

# 59
ръженият хляб винаги е влажен вътре  Peace
ръжен хляб със закваска няма как да стане като купешки бял хляб.
моят става като тухличка  Mr. Green

който вади ръжен хляб като дунапрен - значи брашното му не е ръжено  Peace

Общи условия

Активация на акаунт