Веганството - да споделим опит

• 187 591
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 60
Е, как го правят този ръжен хляб в Германия тогава? Що чудо съм изяла, никога не е бил влажен. Rolling Eyes

asyalein, добре, че отвори дума за брашното. Точно като смесих ръженото с бяло, стана. Иначе чисто ръжен така и не успях да изпека.

Даже дали и за самата закваска не важеше.. Thinking Ти само от ръжено брашно ли правиш закваската или слагаш малко бяло?
На мен въобще не ми се правят компромиси и до последно се мъчех с чисто ръжена закваска, съответно чисто ръжен хляб.

Да споделя и друго:

Наскоро правих пълнозърнестите хлебчета от сайта на Емилова. Лошото е, че са дадени с много мая( че и суха). Там може да се импровизира така или иначе, но аз импровизирах в оформлението. Направих по- твърдо тесто и го разточих. После изрязох с  формички фигурки. Малката много ги хареса. По- големите фигурки си станаха колкото филийка за намазване( много практично).  Wink

Много бързо изсъхват тези хлебчета(фигурки) обаче. Tired Все пак не ги хвърлям (в края на краищата и детето участва в месенето и рязането Laughing), а правя после на крутони , слагам в супи и дресинги.

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Спиро, влажен е и тук хляба  Peace
купувала съм ръжен хляб, изпечен в пещ и при рязане оставаше тесто по ножа  Mr. Green
когато си е сух, тогава е смесен с пшеничено брашно.
ръжта не втасва от мая, само от закваска Peace
смесеният хляб е със закваска и мая. затова не е текляв и мокър. Peace

аз правя от пшенично (дето смърдеше на сирене  Joy), от ръж също правя...
иначе си купувам готова малцова, че има разкошен аромат  Sunglasses

# 62
Цитат
Е, как го правят този ръжен хляб в Германия тогава? Що чудо съм изяла, никога не е бил влажен. Rolling Eyes
СпирОлина нали знаеш че и тук има и истински и менте. TiredЯла съм тук и влажен и сух.Аз тук на фурните им нямам много доверие Thinking,наскоро четох че в повечето хлябове слагат боя за да е тъмен и за да изглежда здравословен.  Tired

# 63
  • Universe
Момичета, искам да напрвавя едно конструктивно предложение, с цел улеснение на четящите тук  Hug

Praynig Когато пишета някаква рецепта, бихте ли я оцветявали в зелено например - така храните лесно ще се открояват при търсене  newsm78

Сурови сладки “Сбъдната мечта”
Продукти:
• 100 грама стафиди
• 100 грама орехи
Стафидите и орехите се смилат с кафемелачка. Правят се топчета,
които се овалват в кокос. По желание във всяко топче се слага суров
лешник. Може да се подредят сладките в празна кутия от бонбони. Вкусът
им е невероятен.

Палачинки без мляко и яйца
Продукти:
• 3 к. ч. пресято брашно
• 3 к. ч.  сода "Михалково" или "Кинли" /може и  с някакво друго безалкохолно- сладък вкус/
• мед,  ядки /по Ваш избор/
Бъркайте брашното, като прибавяте по малко сода, за да се
получи смес без бучици.
"Изпържете" тънки палачинки в добре загрят тефлонов тиган,
 Намажете ги с мед и поръсете с ядки .

Списък на продуктите с животински произход:
Внимавайте за скритите вредни продукти

E 101 Lactoflavine Huile de musc
E 120 Cochenille Pepsine
E 161b Lutéine Présure
E 252 Nitrate de soude Lustre résineux
E 322 Lécithine (ok si végétale) Saindoux
E 422 glycérine (peut être animal) carmin
E 441 Gélatine polysorbate
E 471 Mono et diglycérides (peut-être animal) albumen
E 472 esters, glycerol Lustre résineux
E 473 Saccharose ester Gomme laque
E 474 Sucro glycéride suif
E 474s Glyceride

Non – vegetarian ingradients
Calcium
stearate Emulsifiers Enzymes Fatty acid
Gelatin Glycerol Glicerine Gliceril
Gliceral Leucine Magnesium stearate Mono & diglyceri
Monostearates Oleic acid Olein Oxystearin
Palmitin Palmitic acit Pepsin Olysorbates
Rennet Spermaceti Stabilizers stearin
Tracetate Tween Vitamin D3

Non – vegetarian E-numbers
E 120 E 430 E 473 E 540
E 140 E 431 E 474 E 542
E 141 E 432 E 475 E 545
E 152 E 433 E 477 E 552
E 153 E 434 E 478 E 570
E 161 /g/ E 435 E 479 /b/ E 572
E 161 E 436 E 481 E 585
E 270 E 450 E 482 E 623
E 280 E 470 /a/ E 483 E 627
E 322 E 470 /b/ E 491 E 631
E 325 E 471 E 492 E 635
E 326 E 472 /a/ E 493 E 640
E 327 E 472 /b/ E 494 E 904
E 352 E 472 /c/ E 495 E 920
E 385 E 472 /d/ E 509
E 404 E 472 /e/ E 516
E 422 E 472 /f/ E 526
/a/ Hanthophyius – жълто оцветяване от растения и рибешки очи
/b/ Cochineal, karmine`s, karmineacid – червено оцветяване от смачкани
бръмбари
/c/ Lecitihin (емулгатор) – от яйца или соя
/d/ Sucroglycerides (емулгатор) – свинска мас и др. животински мазнини
/e/ Shellac (за глазура) - получен от насекоми
/f/ Elcisteryne hydrochloride monohydrate –добавка за брашно от косми на
животни и човешка коса
/g/ Италианска течна сметана

E 475 Polyglycérol
E 476 Esters polyglécériques
E 477 Glycol Ester E 491 Sorbitol
E 542 Phosphate d’os E 492 Span 65
E 570 Acide stéarique (peut être animal)
E 572 Stéarate de magnésium (peut-être animal) E 920 L cysteine
E 627-629 Guanylate de sodium et calcium E 1518 Itiacetin
E 631 Inosinate de sodium E 1520
E 635 Ribo nucléine de sodium

# 64
Aха, сега ми се изясни картинката. Благодаря ви. Hug Значи менте съм яла в Швабско.  Confused
Успокоих се вече, че хлябът си ми е бил съвсем нормален. Пак ще правя значи

И още нещо искам да уточним относно този хляб.. В края на краиищата вреден ли е като този, правен с мая или има разлика? Вие какво знаете? . Защото аз май съм срещала, че хлябът трябва да е със закваска , за да не се хранят  колониите от микроорганизми newsm78 в стомаха. Обаче не мога да си обясня каква ще е разликата, защото пак за ферментации иде реч. Единственото хубаво е, че е естествено получен фермент.

Естествено "суровият" хляб е най за предпочитане, спор няма. Peace

lenny_pld , няма проблем. Grinning
Тези суровите сладки даже можеш да ги сложиш в "суровата" тема. Аз често правя подобни, но слагам много ядки и сушени плодове+ тахан.

# 65
А от къде прочетохте,че маята е вредна?

# 66

Аз още не съм. Мег беше дала една книга по-назад, поръчах си я от библиотеката: Food combining & digestion by Steve Meyerowitz. Чакам я сега.
Мен хич ме няма по содените питки и като меся, ползвам мая. Не че съм запретнала ръкави всеки ден, но...

# 67
  • Universe

JeniB, ето тук  Peace - http://www.forumy.ru/livespace/view.php?dat=20061227233915 - прави се от термофилни дрожди, които са изключително вредни за организма.  На същото място има и рецепти за това как да си приготвим домашна мая от стафиди, хмел, малц  Peace

Всъщност - вместо мая може да се използва квас - Ето една рецепта от Мария - Мими - http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20

Приготвяне на квасен хляб - лично изпробвана рецепта - аз ям само такъв хляб, или по рецептите, които по-горе съм дала. Този хляб обаче се приготвя по-сложно и изисква време.

Не мога да дам точни пропорции - мога да опиша за какво става въпрос.
Приготвяне на квас - само с брашно и вода се замесва топка, голяма примерно две юмручета (IMG:http://www.beinsadouno.com/board/style_emoticons/default/smile.gif) Оформя се топката, слага се в съд (не метален), наръсва се с брашно и се остава да втасва. Обикновено това отнема 2-3 дни, но не може да се каже точно, защото зависи от температурата. Но това е само при първия квас. При следващия ще опиша какво се прави по-нататък. Като се вкисели се омесва пак и пак се наръсва с брашно. Оставя се още малко. Обикновено на следващия ден е готов, за да се замеси с него хляб.

Взима се топката квас и с брашно, вода и малко сол се замесва хляб. С толкова квас може да стане голяма кръгла пита - около 2-3 кг хляб, а може би и повече. Не съм мерила. Ако кваса е в повече - може да втаса по-бързо хляба, или да стане по-киселичък, ако е по-малко - по-бавно да втаса и т.н. Принципът е ясен.

Омесеното тесто се остава да втасва. Обикновено втасва около 1.30 ч - 2ч. - зависи от температурата на въздуха. После пак се омесва и се слага в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Оставя се пак да втаса. Второто втасване обикновено става по-бързо. После се пече. Важно е в началото фурната да е включена само отдолу, като бухне и се поопече, се контрира отгоре. Хихихи - предполагам се сещате за какво става въпрос.

Аааа, забравих - от замесеното тесто за хляб - от цялото, преди да се сложи в тавичката се отделя нова топка за квас. Така се осъществява приемственост между хлябовете. Красиво, нали?

Извинявам се за дългото и без мерки и теглилки описание. Дано на някой да му послужи. Ако има проблеми - ще се опитам да напиша точни пропорции, но не знам дали ще мога. Аз ям такъв хляб - става много бухнал и в същото време плътен. Забравих състава на брашното - може пшенично типово - само, а може и да се добавят други. Но да не се прекалява с другите - няма да бухне. За този тип хляб основното е добре да е пшеничното!

И в крайна сметка главното е много чувство!

# 68
Лени, страхотни постове!!!  bouquet

# 69
Ето този хляб със закваска от грозде на Марабу може да ви е полезен.

# 70
  • У дома
Книгата - http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
Уф, въртя суча и не мога да го направя на цък този дълъг адрес.
Извинявайте, че чак сега влизам. Това май е последната книга на мацката, която преди време бях гледала на Опра. Хареса ми книгата, защото има много здрав разум в нея, а аз съм пробвала много неща и съм изчела много литература по подобни теми и сама си направих някои изводи.
Нейното пречистване е 21 дни като се спира напълно кофеин, алкохол, захар, глутен и животински продукти.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2009, 08:55 от Atalanta

# 71
Преди време си правех питки от ръжено брашно,малко вода,зехтин и ядки/понякога/.Ставаха много вкусни,но и малко твърдички,но всички ги харесваха.С времето обаче не мога да ги ям вече-ужасно ми се подува стомаха от тях Tired...жалко.
Та се чудех какво толкова му има на това брашно,та така предизвиква ферментация в стомаха ми.Преди време в една друга тема някой беше споменал,че ръженото брашно всъщност полепва по стените на червата и не е хубаво да се яде толкова често.
Освен това толкова съм свикнала да ям всичко разделно,че ако се случи да комбинирам неправилно храните в стомаха ми отново настава суматоха. Rolling Eyes

Сетих се,че и Мег беше питала в една друга тема за чесъна и лука-защо не ги препоръчват.Аз знам,че понеже лигавицата на стомаха и червата е същата като тази на очите ни,затова  ядейки ги в сурово състояние,нали сещате как действат вътре в организма ни.

# 72
Руски не разбирам. Друг линк няма ли?  И на мнението на един потребител ли се базира изключването на маята?

Аз имам на Мейеровиц книгата на български. И ако става въпрос за кандидите (вредни микроорганизми) под таблицата с храните, които да избягвате и консумирате, ако имате кандиди ,на мая за хляб има звездичка и пише отдолу -'' маята за хляб и бирената мая не са вредни. За разлика от кандида, те не образуват вредни колонии в червата.'' Ако не става въпрос за кандидите, кажете ми къде пише за маята за хляб?

# 73
Руски не разбирам. Друг линк няма ли?  И на мнението на един потребител ли се базира изключването на маята?

Laughing Ааа, не ме слушайте, ако не ви харесва. Аз само препредавам, че съм чела. Не помня при кого точно съм го чела: Малахов, Атерхов, Даниел Рийд.... newsm78  Ще потърся точно.

JeniB, ето тук  Peace - http://www.forumy.ru/livespace/view.php?dat=20061227233915 - прави се от термофилни дрожди, които са изключително вредни за организма.  На същото място има и рецепти за това как да си приготвим домашна мая от стафиди, хмел, малц  Peace

Peace Точно за това питах. Благодаря lenny_pld   bouquet Само че сега откъде да търся малц.  Crossing Arms

# 74
  • Universe
СпирОлина, можеш да си направиш от стафиди  Wink

Домашни дрожди /мая/.
Вземат 100-200 грама стафиди, измиват се с топла вода, поставят се в бутилка с широко гърло, сипва се  гореща вода, добавя се малко захар, завразва се гърлото на бутилката с 4 слоя  тензух и се оставя  на топло място.
На 4-5-ия ден  ферментацията започва, и можете да поставите домашните дрожди в тесто.

Открих подобна с подробно описание  - Рецептата е на Лариса Б. от форума на kuking.net , а аз я копирах от тук - http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.450.html -  превод и коментари biskvitka

Закваска от червено грозде или нарязани стафиди /черни/

Приготвянето на закваската става за 3-5 дена.
Необходими продукти:
шепа черно/червено грозде или нарязани стафиди
1 ч.л. захар
5 добре напълнени с.л. брашно тип 500
вода без хлор, с температура 30-35 градуса

В чаша (250 мл) се размачква гроздето заедно със семките /може да се сложи и чепката/, добават се захарта и се сипва вода, докато чашата се напълни догоре. Сместа се пресипва в компотен буркан и се добавя брашното. Затваря се с капак, в който са пробити дупчици (аз сложих малка хавлиена кърпичка и я вързах с латик) и се слага на топло (до радиатор). Трябва да се поддържа температура 20-22 градуса.
Когато сместа 'закипи', се прецежда прес цедка, а гроздето/стафидите се изхвърлят (след като добре се изцедят от сока).
Закваската се пресипва в същата чаша и се долива вода, докато чашата се запълни догоре. Пресипва се обратно в буркана (който не се мие!!!) и се добавят 1 ч.л. захар и 5 с.л. брашно. Става гъсто тесто като за кекс, но ако е по-редичко, няма страшно. Отново се покрива с продупчен капак или кърпа, слага се на топло и след около 24 часа закваската е готова.
Хубавата закваска има кисел вкус и аромат и ЦЯЛАТА е на мехурчета.

С тази закваска може веднага да се замеси тесто, а може и да се сложи в хладилника (не във фризера), покрита с капаче, докато решите да печете хляб. В хладилника ферментацията няма да спре, само ще се забави. Можете да дадете на някого от нея.

Как се съхранява закваската
Закваската се съхранява в компотен буркан (поне 800 мл), защото ако е по-малък съдът, има опасност та да 'избяга'. Бурканът се захлупва, но не плътно, за да може тя все пак да диша.
Когато ще се замесва тесто, тя се слага на топло за около 6 часа, докато се появят мехурчета в цялата закваска.
Ако закваската е прекалено кисела или стара, тя трябва да се подхрани. Закваската се подхранва и когато не се използва продължително време (повече от 10 дена). За тази цел цялата закваска се излива в тенджерата, в която ще се меси или в мивката. Бурканът не се мие. В него се сипва 1 ч.л. захар, 5 с.л. брашно и 1 ч.ч. вода.
След като шупне, се прибира в хладилника.

Аз оставям около 1/2 ч.ч. от закваската и към нея прибавям 1/2 ч.л. захар и 5 с.л. брашно.
Когато правя закваска или я подхранвам, бъркам през 1-2 часа, така става по-бързо (моята закваска стана за около 50 часа!).

Бърка се с дървена лъжица!

JeniB, чела съм на доста места, но понеже е на хартиен носител, не ми се търси, а английски не владея, за да ти посоча линк. На прима виста - отричат маята Малахов, доц. Асен Стоянов и др.

Общи условия

Активация на акаунт