Веганството - да споделим опит

• 187 605
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 75
Да, не е сурова растителната мая.
т.е. просто не е ензимно активна.
защо се нарича растителна?
другата каква е? нерастителна?  newsm78
Да, не е ензимно активна поради пастьоризацията.
Ето повече по въпроса

В Земя на заем също е ставало въпрос за нея:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=207.msg2007#msg2007

И покрай тази тема, една друга за Б-12:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=214.0

Спиролина, след малко ще пиша по твоя въпрос. Да питам експерта /мъжа ми/  Laughing, че напоследък той е готвача.

# 76
Аз да се оплача: Хубавото слънчогледово сиренце успях да го ям само веднъж. Следващите два опита бяха провал. Sad  вместо 2-3 часа , както е в рецептата, го оставих 4 часа(бях излязла и не успях да се върна навреме) и мухляса отгоре. Cry
Втория път го бях смляла по- фино и стана една рядка каша, която въобще не се раздели на два слоя. Помислих, че не се е утаило, заради консистенцията, но третия опит ми показа, къде е проблемът.
Вери, дали може да се държи в хладилник за тези 2-3 часа? А не е топло тук. Много странно. Rolling Eyes
Първия опит го правих, когато температурата навън рязко беше спаднала. Може би все пак има връзка.
 Някакви съвети?

Идеята ядките и семената да се държат на топло е да се избегне варенето на котлона. Опитай да накиснеш слънчогледа за 2-3 часа, после да го смелиш фино с 1 чаша вода, да го изсипеш в подходящ съд и го покрий с марля или тензух. Ако при някои от предните пъти не е бил покрит, може да наминат мухи-винарки и да предизвикат кисела ферментация. Бих посъветвал също да се опита и с друг сорт слънчоглед, защото на моменти различните видове са отглеждани и съхранявани при различни условия. Само важното правило е слънчогледът да е суров (от суровоядната гледна точка). Когато се е получила по-рядка смес, предполагам, че водата не е била точно премерена. Хубаво е да се спазват количествата. Не че и при повече вода няма да се утаи, но може да има нежелан аромат, вкус и т.н. Идеалната температура за приготвяне на сирене е малко над стайната - 24-26 градуса. Дори и при 30C няма проблеми, стига температурата да не превишава 42-46С (ако се затопля във фурна/дехидратор).

Доста хора го приготвиха и се похвалиха, че се е получило много успешно и вкусно. Според мен проблемът е или в пропорциите, или в температурата. Ако държиш слънчогледа в хладилник, ще може и така да ферментира, но със сигурност това ще става по-бавно. Млечно-киселата ферментация протича по-добре на топло (именно по тази причина киселите млека се затоплят и т.н).

Другото, което сега се сещам - при прецеждане на сиренето/изварата можеш да използваш марля или тензух на няколко пласта, като така ще си гарантираш по-фино прецеждане. В Интернет бяхме чели,  че препоръчват да се пие дори остатъчната суроватка, но за мен тя не е много вкусна и ще я пропусна  Joy

# 77
Вери, благодаря.  bouquet
Действително вторите две партиди бяха с друг слънчоглед. Иначе смленият слънчоглед си беше покрит с тензух и трите пъти.
Ще сменя слънчогледа и пак ще докладвам.
И първото сиренце си го прецедих през тензух, но то се беше надигнало хубаво, а водата беше утаена. Grinning
Суроватката на мен не ми се хвърляше и даже се позачудих дали не би мола да се използва в някой суров сос. Thinking

# 78
Лени,   bouquet Grinning

Вери, и аз имам въпрос - да ви се намира рецепта за супа или подобно с червено цвекло? Нещо не ми хрумва с какво да го комбинирам и какви подправки да сложа  Confused

# 79
  • Universe
Лени,   bouquet Grinning

Вери, и аз имам въпрос - да ви се намира рецепта за супа или подобно с червено цвекло? Нещо не ми хрумва с какво да го комбинирам и какви подправки да сложа  Confused

Meg!   Hug

Аз определено обичам салата с червено цвекло, за супа и основно - не съм го ползвала.
Ето ти 3 изпитани рецепти. В повечето предложения към салатите се дава лук, но аз го предпочитам с чесън.
Цвеклото трябва да е много добре измито, за да не мирише на пръст. Именно за това - много му подхожда чесъна, който доминира като миризма и тушира тази на земя. Успешно може да се използва и чесън на прах - за предпочитане - гранулиран   chef

Салата от червено цвекло - "Витаминозна бомба"
Настъргвам цвеклото на едро ренде /внимание - боядисва Wink/, овкусявам с чесън, сол, зехтин и лимон.
По желание - орехови ядки и магданоз /или вместо ядки - ленено семе по едро смляно/
П.П. Ако не го обичате сурово - сварете го за 5 мин в гореща вода и пак настържете  Peace

Пъстра салата

Настъргвам цвеклото на едро ренде /ако не го обичате сурово - сварете го за 5 мин в гореща вода и пак настържете/, добавям нарязани :пресни гъби и кисела краставичка, царевица или грах /и без тях може:lol:/ , овкусявам  с чесън, сол, зехтин и лимон /ако има нужда, заради краставицата/ и отново счукани сурови ядки
Наистина става много пъстра  Peace

ІІ вариант - всичко това се обърква със соева майонеза/ или със соева майонеза + соево кисело мляко - тогава става с цвят кардинал

Салата "Винегрет"

Характерна е за източноевропейската и централноевропейската кухня.
Приготвя се от варено червено цвекло, варени картофи, моркови, кисели краставици, грах, ябълка, лук, олио, оцет и сол. Може да се добавят магданоз и орехи, стрити на прах. Сервира се студена от хладилник

И трите са много сполучливи, като втората е подходяща и за капризни гости , особено във варианта с майонеза bouquet
Опитайте, няма да сбъркате  Peace

# 80
Мег, поразрових се с търсачката. Направо ще копна предложенията от темите, да не давам линкове. Може малко дългичко да стане:

1. Червено цвекло (сурово), морков и ябълка - настъргани. Може и малко чесън, по желание. Подправям с лимон, олио/зехтин и сол.

2. Салата с червено цвекло и моркови
1 глава червено цвекло ок 500гр. (сварява се или от консерва на Бондел)
3-4 моркова
1 шепа орехи (смлени или накълцани на по-ситно)
(по желание слагам карфиол ако има или печени чушки)
2 сварени яйца
Сос винегрет:
4 суп. л. зехтин, 2 суп.л. оцет балсамико, сол на вкус, може и горчица по желание
Всичко се нарязва на по-ситно и се обърква с винегрета.

3. леко сварено до омекване червено цвекло се нарязва на кубчета
1 глава червен лук
1 ябълка нарязана на кубчета
сока от 1 лимон , заехтин сол на вкус

4. 1 червено цвекло се настъргва на ренде
2-3 настъргани моркова
зеле нарязано на дребно
копър

5. Настъргано сурово червено цвекло,морков,зелен чесън,полята с олио и оцет.сол на вкус.Отгоре се поръсва със запечени на сух тиган сусамови зърна.

6. Хазерет - червен хрян

Продукти:
3 глави червено цвекло, сварени и изстинали
1 корен хрян, около 200 гр
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
сол на вкус

Приготовление:
1. Обелваме цвеклото и го настъргваме на ситно ренде.
2. Обелваме хряна и го стържем на ситно ренде (действието предизвиква силно сълзоотеделяне  
3. Объркваме цвеклото с хряна и добавяме подправките, разбъркваме добре
4. Затваряме плътно в бурканче и съхраняваме в хладилник до консумацията...

7. Аз правя салата с червено цвекло, лук, елда и киноа. Пека измитите и необелени червено цвекло и лук до омекване, увити във фолио. Изпичат се за около час и половина. Елдата и киноа-та ги слагам да се киснат поотделно във вода преди да поставя цвеклото и лука за печене. За киноата е добре да се кисне 4 часа. След като омекнат, беля лука и цвеклото и ги режа на дребно или ги настъргвам. Добавям елдата и киноата (при желание може и да се сварят за 5-10 минути, но не е задължително - ако не се варят се запазват повечето от полезните им съставки). Подправяме със сол, лимонов сок и зехтин. Вместо зехтин съм ползвала и ленено масло. Става много вкусна и полезна салата.

8. Салата със спанак и червено цвекло
Избират се млади листа спанак, измиват се добре и се накъсват или ако са съвсем млади се слагат цели в салатна чиния.
Цвеклото се настъргва сурово на едрото ренде(може да се свари и нареже на кубчета, но сурово е по-полезно). Настъргват се и 2-3 моркова. Добавят се 2-3скилидки чесън на ситно, поръсваме с ленено семе и объркваме добре с гореспоменатия винегрет. Накрая се поръсва с пармезан/хранителна мая  Wink за разкош.

9. Зеленчуков борш- нищо, че има млечни; може да се махнат, който не яде

Продукти:

Червено цвекло - 400 гр.
Зеле - 200 гр.
Карфиол - 200 гр.
Моркови - 200 гр.
Целина
Кромид лук
Картофи - 250 гр.
Зелен фасул консерва - 200 гр.
Грах консерва или замразен - 200 гр.
Червени домати/консерва/пюре - 250 гр.
Кисело мляко - 250 гр.
Сметана - 250 гр.
Магданоз
Захар - 1 суп. лъжица
Оцет
Олио - 50 гр.
Краве масло - 50 гр.
Сол

В мазнината се задушават ситно нарязаният лук, морковите, целината. В останалата мазнина - червеното цвекло, нарязно на ивички. Добавят се към цвеклото и захарта и оцета, след което се прибавя към останалите зеленчуци.
Отделно в кипящ бульон или вода се пуска зелето, нарязано на ивички,  карфиолът, а след 10 минути и картофите, нарязани на кубчета и задушените зеленчуци.
Вари се супата до пълно омекване на зелето. 10 мин. преди да се свали от огъня се добавят и доматите, нарязани на кубчета.
Пожелание може да се гарнира със сметана или лъжичка кисело мляко и отгоре се посипва нарязан пресен магданоз.

Цяла тема за цвеклото:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=155671.0

от където това съм правила и беше станало сполучливо:

Купуват се малки глави цвекло. Ако няма малки, големите се нарязват на части. Обелват се, де.
Наръсват се обилно със зехтин и оцет, добавят се обелени и леко смачкани скилидки чесън. Това нещо се завива в двоен слой домакинско фолио и се пече. Може да се добави и майоран. В оригинала оцетът беше балсамиков, ама честно казано никога не съм го правила с такъв.
Рецептата е на Джейми Оливър

Още една тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409899.0

Аз съм правила варено червено цвекло на салата с морков, картоф, магданоз, лук, чесън, лимонче; слагала съм и кисела краставичка и сварена царевица; сурово настъргано с морков или ряпа; слънчогледови семки, орехи, стафиди, пак чесън и магданоз; или настъргано сурово с авокадо и малко домат;

Майка ми навремето го печеше във фурната, белеше и мариноваше нареждайки го в буркан; м/у редовете слагаше магданоз, копър, чесън; заливаше с оцет, олио, сол.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 20:35 от Вери

# 81
  • GYM
Вери, страхотни рецепти, сега се сетих колко обичах червено цвекло навремето и колко често ядяхме Simple Smile
Момичета, с вас съм все още Wink Продължава моят експеримент, засега резултатите ми харесват -повече енертия, по-леко ми е някак си и май съм по- в настроение Wink
Само че имам и неприятно подуване на корема, предполагам от повечкото фибри, а и съм доста по-гладна от обикновено Confused Чудя се, това с подуването, дали ще отмине? принципно имам плоско коремче и много силна преса, а това направо си е корем и мноооого ме дразни newsm78
Идеи?

# 82
Момичета,   bouquet
(Вери, срам ме хвана, че не съм търсила сериозно, ама не предполагах, че даже цели теми има  Embarassed

Сега обещаните цитати от книгата на Бутенко (преводът е мой и със същращения тук-там):

В: Откъде да си набавя протеините?
О: Това е най често завадаваният въпрос на моите лекции. На него към отделила цяла глава в книгата Green for Life. Считам, че сме наследили този страх, дали консумираме достатъчно протеини, от началото на миналия век. В книга си "Ново познание за храненето", публикувана през 1922 г. Д-р МакКолъм казва: Чрез иследвания беше доказано, че тялото на животните и тъкънта на растенията се състоято основно от протеини, въглехидрати, мазнини, и редица свързани субстанции. Няколко други протеиново компоненити ... не са от есенциално значение". По-нататък в същата книга, той заключава: "Протеинът е най-изявеният органичен компонент на тялото". Вероятно това заключение, идващо от професор по химична хигиена и обществено здраве в университета Джон Хопкинс в Балтимор е изглуждало толкова убедително, че вярваме в него и до днес. Оттогава обаче изследователите на хранителни вещества са открили стотици различни такива, които са от критично значение за човешкото здраве. Например, има над 400 фитонутриенти, които едва сега започват да се изучават. Но никой не е дошъл да ме попита: "А откъде да си набавя фитонутриентите?" Между другото, повечето то тях си набавяме заедно с протините от пресни зелени растения. Помислете за следното: кравето мляко е било зелена трава буквално часове преди да бъде издуена кравата. Когато правих изследвания за протеина, открих много малко-известни факти - например, половин кг къдраво зеле съдържа повече протеин от дневния прием препоръчван от USDA.

В: А вит Б12, който веганите на могат да получат от растенията?
О: Вит. Б12 е едниственото хранително вещество, което не можем да получим от растенията. Много изследвания се правят в момента за този витамин. USDA препоръчва той да се набавя от животински продукти. Много вегани и суровоядци използват харанителни добавки, обогатени с вит. Б12. Д-р Вивиан Ветрано и други специалисти по натурална хигиена твърдят, че вит. Б12 се произвежда от бактерии в чревния тракт, ако той е здрав. В моето семейство никога не сме имали симптоми на недостиг на този витамин, въпреки че никога не сме взимали добавки. Така че, както виждате, информацията е противоречива. Изследваният са еднозначни - недостига на Б12 е опасен за човешкото здраве, така че вземайте добавки, ако имате нужда от тях.

Не помня дали в тази или друга книга бях чела, че днес малко хора могат да се похвалят със здрав чревен тракт - основно заради стила си на хранене и използваните продукти. От друга страна няколко курса на главолечение и последвала веганска диета могат да възстановят доброто здраве на чревния тракт.

По-нататък в книгата става дума и за оксилиатите в спанака, които възпепятсват абсорбацията на калций. Бутенко коментира, че оксилиати има и в зърнените и бобовите храни, както и в кафето и чая. Но за разлика от спанака, който съдържа достатъчно количество калций, за да минимизира действието на оксилиатите, кафето не съдържа никакво. Препоръката й естевнето е човек да махне кафето, и въпреки че съдържанието на оксилиатна киселина в спанака да е малко, тя може да се натрупва и затова е добре в менюто да има разнообразие от зеленолистни - не само спанак.

Сега има и въпрос: какви зеленлостни да да използвам за смутита предвид, че живея в софийски блок - т.е. ограничена съм до предлаганото на пазара, а в БГ то не е много. Не мога да си събера листа от глухарчето, понеже са препикани от една камара бездомни и домашни псета и са се "нагълтали" с цялата менделеева таблиза от софийския въздух. Остават спанака, магданоз (който по неизвестни причини не мога да понасям, т.е. отпада), листата на целината (нея също не мога да понасям, но може би с листата ще се справя), евунтуално къдраво зеле (рядкост е по пазарите) и рукола (също рядкост, но поне може да се гледа в саксия).

# 83
bluelady♥D
Зависи какво точно ядеш.... Аз имах този проблем докато бях на масовата диета, и особено от млечни  Rolling Eyes Но сега дори и да ям повече вечер, на сутурината съм плоска като дъска Simple Smile

# 84
  • GYM
bluelady♥D
Зависи какво точно ядеш.... Аз имах този проблем докато бях на масовата диета, и особено от млечни  Rolling Eyes Но сега дори и да ям повече вечер, на сутурината съм плоска като дъска Simple Smile
Хм...Най-често сурови плодове и зеленчуци...Както и ядки...бобови не обичам Tired
Малко кафяв ориз и ръжен хляб, но като цяло последните два дни се храня само със сурова растителна храна...Може би храносмилателната ми система се нагажда..(и дано Praynig)

# 85
Набързо минавам да споделя , че вместо орехово сиренце направих орехово масло, което  пасна идеално на пълнозърнеста филийка+ кълнове от люцерна+ домат.  chef Heart Eyes
Къде говорихте за уредите за покълване, забравих вече.
Вери, благодаря за идеите за ръчноизработени такива. Ще употребя кутиите от сладолед на мъжа ми. Laughing
Само да кажа, че  пластмасата трябва да е PP, а не  PVC.  Peace
Аз съм с Easygreen-a, но и той не ни е достатъчен, защото люцерната например се чака 3-4 дни, а я опустошаваме за 2. Ако ми трябват и житни кълнове, работата "оттече". Joy

# 86
bluelady♥D , организмът ти се чисти и свиква с новия режим. Нормално е. Аз в началото имах много газове. Затова се препоръчва да се пият ензими. Аз не съм пила.
Може по някое време и кожата да вземе участие в пречистването. Дане се уплашиш, ако ти излезнат пъпки.  Wink Тогава много е важно под душа да се търка кожата само с вода, никакви сапуни, за да се премахнат токсините и да не влезнат пак навътре в кожата. Клизмите също са от значение.
За уредите за покълване в хармонията писахме.

Мег, не знам какъв съвет да ти дам за зеленото. Знам, че в България е малко трудно. По принцип марули, салати, киселец, лапад; листата на броколи и зеле също, стига да са свежи...На едните не им е сега сезона, на другите ти трябва някой със село. Пробвала ли си магданоза да го направиш на смути с плод? Примерно банан? Може пък да го обикнеш.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 17:29 от Вери

# 87
  • GYM
Вери, дано да е така Hug
Аз пъпките ги влача откак спрях козметичните боклуци, т. е процеса на изчистване е започнал при мен Wink Няма да ме уплаши някоя пъпка в повече, но!!! установих, че съм качила 3! килограма за тази седмица, което вече си е страшничко Shocked

# 88
Хммм, прилича ми да си задържала вода. Сол слагаш ли към зеленчуците? Кафе пиеш ли? И по колко пъти на ден си хапвала? Хубаво е по малко и на често.

# 89
Момичета отскоро се запалих по кълновете,обожавам тези от люцерна.Исках да ви споделя че си купих от Алнатура ето такъв буркан.Мисля че всеки може да си го направи с обикновен буркан,само че на капачката трябва да се направят дупчици и винаги да се обръща надолу за да изтича водата.Извинете ме,повечето от вас сигурно го знаят това,аз за тези които са начинаещи в покълването като мен  Blush  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт