Веганството - да споделим опит

  • 185 856
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 810
  • Мнения: 3 869
Ечо Мечо, преди правех кисело мляко с изцедената вода от обикновенно кисело, но сега ми е много по-добре като си имам бактериите и сама си определям колко от тях и колко вода да сложа. Ще ми е интересно да споделиш как бяха на вкус и консистенция киселото мялко и изварата, които си опитвала   bouquet
За уредите - знам че има адаптори, които може да се закупят допълнително, но май не са евтини...

Правих аз кюфтенцата от тиквички и тофу, линк към които даде Евридика, обаче личното ми предпочитание би било за два пъти повече тиквички, отколкото тофу и тиквени семки вместо орехи, евенутално натрушен стар хляб вместо галета и вода, и копър разбира се. Някак неприятно ми сладниха орехите.

# 811
  • Мнения: 1 048
Здравейте момичета,толкова много страхотни рецепти има,че аз се побърках тези дни от чудене коя първо да изпробвам Cry

Правих кюфтета от тиквички на Евридика,но без тофу,галета,общо взето май бяха доста различни-тиквички,лук,чесън,копър,подправки на вкус(малко сол,лют пипер-много обичаме,малко кимион-много ми хареса в комбинация с тиквичките Heart Eyes),тиквени семки и малко орехи смлени на дребно,малко брашно и вода.Направих ги доста тънки и станаха много бързо за около 30мин.,но наистина са доста рехави и трудно се обръщат..Но пък станаха приказни,щом мъжа ми ми се скара,защо съм направила толкова малко(по принцип като правя нещо ново от този вид правя по малко,че често аз си  го ям Mr. Green).А и м/у другото ми останаха няколко тиквички,вече измити и обелени и ги хапнах сурови-просто супер,не знаех,че са толкова вкусни...

Тези дни наблягам и на зелените салати(на мъжо чисти,а за мен с кълнове-боб мунг става много бързо и лесно Peace и моите изглеждат като на Спиро,ама нещо не знам как се качват снимки Embarassed,трябва да се поровя).И понеже виждам,че говорите и за коприва,тя може ли да се яде сурова на салата,или е по-добре да се пасира или на блендера.Чудя се дали няма да пари newsm78
А за киселото мляко,като се прави ядково не е ли по-добрее да се използва соево от обикновено?Виждала съм само едно соево в Пикадили,но не съм го пробвала.Дайте съвет как ще стане най-добре.


Спиро, чудни изглеждат крекерчетата.Кажи точно къде ги суши и на каква температура?

Ох сега като чета ОП ,ако знаете понякога как ви завиждам,че живеете в София-за магазините,заведенията....

realist  на коя страница е тази рецепта манголд,че не можах да я видя.Супер изглежда иначе Peace

Момичета дайте някаква идея за нещо като миш маш-дали ще стане с чушки,домати,лук,тофу,брашно от нахут и подправки или нещо от сорта?

А и за да спя спокойно Winkда ви питам в крайна сметка тези,които сте в бг от къде предпочитате да купувате плодове и зеленчуци-големите вериги магазини или пазарите?

# 812
  • Мнения: 1 732
nor4y,
копривата може да се яде сурова ако е добре стрита- пасирана или ситно нарязана/режа я с ръкавици, за да не ми пари/, и миксирана с добавки/например лимон, орехи, маслини, кисело зеле, хумус и т.н./
Не пари и е много приятна Grinning Обичам да правя песто от коприва, маслини, орехи и кисело зеле.
рецептата за манголда е  на 48 страница от същата тема. Аз обаче малко я промених, сложих просо вместо ориз, а също и моркови , вместо домати ...

# 813
  • Мнения: 925
Вери, и аз съм полудяла по нахута. Поне два пъти седмични правя нещо с него.

# 814
  • Мнения: 561
Ох, и аз нагъвам хумус като невидяла  Embarassed. В комбинация с много сусамов тахан.
nor4y, аз купувам основно от домашни производители, но около нас има много баби и дядовци, които продават. От супермаркета само броколи  Peace

# 815
  • Мнения: 2 652
Как най-добре да направя сок от нар? Пробвах на изстисквачката за цитруси, но изпопадаха много цели зрънца и ми е жал за фирата.

# 816
  • Мнения: 1 849
Слагала съм нара, след обелване на ципата, на гроздчета в тензух и натискам (смачвкам) с ръка или нещо плоско (малка чинийка). Нара е чиния, в която сока изтича. Така правя за малкия, ама пак си е врътня...

Да имате идея за какво да използвам сусамовия тахан? Правя го с мед или на бонбони с мед, ядки и семена, но нещо по-различно (пак сладко), евентуално солено, сос... newsm78

# 817
  • Мнения: 189
ох, ох, ох от десетина дена нямах възможност да ви чета, защото малката ми палавница не ми даваше възможност, ама то ми се пълни душата, то писали та писали едвам ви изчетох и бързам да драсна докато дребната още спи

уютно се чувствам тук, хубаво ми е и все повече ви чувствам близки, много ви се радвам
особено като пусне някой снимки направо все едно съм му гостувала
абе общо взето странна е тази интернет комуникация - хем си близък хем не си, ама тези откровения не са много за тази тема, но просто исках да споделя, че се радавам, че съм ви открила Hug

# 818
  • Мнения: 471
Ечо Мечо, преди правех кисело мляко с изцедената вода от обикновенно кисело, но сега ми е много по-добре като си имам бактериите и сама си определям колко от тях и колко вода да сложа. Ще ми е интересно да споделиш как бяха на вкус и консистенция киселото мялко и изварата, които си опитвала   bouquet
За изварата от кашу просто нямам думи, невероятна беше. Лошото е, че слагаше по-малко. Ядох сурова зелена чушка, пълнена с нея. Приличаше си на истинска кашкавалена извара, но много по-вкусна от нея. Киселото мляко е рядко и по не ме впечатли, но е в пъти по-хубаво от соево. Аз си правих домашно соево и тофу, но не можах да го изям. Направо ми е супер отвратително. Готовото сухо соево мляко и тофу са доста по-добри, което ме навежда на мисълта, че не са толкова истински.
Славов разбиваше кашуто с блендера, но преди това мисля, че беше накиснато. След това го видях да сипва нещо като зеленчуков бульон /сигурно топъл/. После го зави за няколко часа да се подкваси. Обаче нещо ми се губи, може би закваската? Мег, ти как го правиш, обясни ми моля те, че съм изпуснала. Твоите бактерии какви са?Дали са същите, които продават фирма Дафлорн - едни прахчета в малки пликчета.

# 819
  • Мнения: 2 652
Слагала съм нара, след обелване на ципата, на гроздчета в тензух и натискам (смачвкам) с ръка или нещо плоско (малка чинийка). Нара е чиния, в която сока изтича. Така правя за малкия, ама пак си е врътня...


Ооо, аз от тази врътня избягах и отидох на варианта сокоизстисквачка.


Да имате идея за какво да използвам сусамовия тахан? Правя го с мед или на бонбони с мед, ядки и семена, но нещо по-различно (пак сладко), евентуално солено, сос... newsm78

Единственият начин, по който вкъщи се яде тахан е в шейк - банан, мляко (ядково, соево), тахан. Става страхотно.

# 820
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
Как най-добре да направя сок от нар? Пробвах на изстисквачката за цитруси, но изпопадаха много цели зрънца и ми е жал за фирата.

 на всяка крачка в Истанбул сок от нар го правиха с ето това,

http://www.ria1-bg.com/images/vertex/Aksesoari%20za%20bar/uvodna.jpg

като нара се срязва на 2, после се слага в пресата..... и да ви е сладко  Peace

# 821
  • Мнения: 3 869
Ех, коконо, много благодаря   bouquet
Имаме такова чудо подарък, но не го ползваме за портокали и така си стои в шкафа. А бил полезен значи  Mr. Green

# 822
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
Имаме такова чудо подарък, но не го ползваме за портокали и така си стои в шкафа. А бил полезен значи  Mr. Green
ти ако знаеш  от кога го имам и аз това нещо   Embarassed, ако не бях  отишла  на екскурзия миналата година до там и до сега нямаше да се светна за какво да си ползвам нещата. Пък си и краднах разни идейки за постите, така че сме квит    Grinning

# 823
  • Мнения: 19 999
Момичета, дайте някоя от вашите рецепти за вкусен хумус със сварен нахут. Аз пробвах няколко пъти с покъллнал нахут и сурови тиквички и да си призная хич не ми допадна.

Днес си купих и меласа. Още не съм решила какво ще я правя. Имало някакъв пай с меласа. Някакви идеи Blush

# 824
  • Мнения: 5 714
Виви, аз така го правя хумуса:
 4ч. / техните американски мерилки в cups, не знам колко грама е / сварен нахут; 1/4 чаша сусам; 1/4 чаша лимон /50-60мл /; малко сол; 1 скилидка чесън; 1-2 с.л.зехтин; малко вода- около 1/2 чаша. Всичко пасирам. Може да се сложи и 1ч.л. кимион, но на мен не ми допада и не го прибавям.

Общи условия

Активация на акаунт