Веганството - да споделим опит

  • 185 507
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 753
И аз искам да ви следя,сигурна съм,че ще науча интересни неща.Ние сме далеч дори от вегетарианството,камо ли от веганството,но темата ми е интересна и определено ме вълнува.

# 16
  • Мнения: 3 375
...Единствения веган в тричленното ни семейство Rolling Eyes

А как се чувстваш ти и тези около теб в този случай? От собствен подобен опит, знам, че може да бъде много трудно, да има неразбиране, и куп произтичащи проблеми.
Как можем да помогнем на близките си да променят хранителните си навици в посока по-здравословно (не непременно веганство)?

Късметлийка съм в това отношение,защото мъжа ми е много разбран.Все още не е проявил интерес дори към вегетарианството,но ми полива кълновете редовно Mr. Green,въпреки че не ги яде.


Детето беше вегетарианче до 2 годинишната си възраст.След това вече не можах да го опазя Rolling Eyes Ако зависеше само от мен избора му щеше да бъде когато поотрасне да вкуси месо.Но сега тръгна и на ДГ,така че моята мисия май е от почти невъзможните./макар ч еняма невъзможни неща/.

Вери сайта е чудесен!!!!

# 17
  • Мнения: 3 869
Четейки ви, се замислих и ми хрумна как да опазя детето - поне временно - мляко ползва само баща му за кафето си, но може да не го пие пред него примерно или да му казваме, че това е като бирата - т.е. само татко може да пие..
С месото мисля да предложа вечер да му правя неща без месо, а през деня на работа да си яде каквото иска месо. Не съм фен на соята, и не мисля да минаваме през етап "соеви полуфабрикати". Също не искам да присъства с голям превес и в менюто на детето, затова не предлагам соево мляко, от време на време само давам да опита темпе или тофу, но не му прави особено впечатление. Няма да имам проблеми с ясли и ДГ, намерих една, в която има вегетариансо меню, което може да се догоди за веганско (т.е. някои неща просто да не се ядат) - има го момента на увличане от другите деца, коиот ядат нещо друго, но мисля, че ще е временно, колкото да опита.

Кюбит, какво те накара да замениш веганската диета? Въпрос на вкус или и други съображения?

# 18
  • Мнения: 3 869
След като изброих вижданията си за веганството, ще отида още малко в тази посока Simple Smile А именно, също толкова неприемливо е за мен, т.е. логичски неиздържано ми е, веганската диета да означава прием на известно количество различни добавки и "подсилени" храни. Не намирам нищо естествено в подсиления с Б12 маргарин или соевото мляко, което идва като заместил на половин литър краве мляко на ден (за децата говоря) - не намирам логиката.
Може е удобно, ако си "фаст-фууд" веган, да имаш на разположение такива продукти, но моето разбиране за отказа от животински продукти върви ръка за ръка с отказа от преработени продукити и полуфабрикати.
Открих кълновете като една много богата и жива храна, с невероятна енергия, но за съжаление намирам много малко разнообразие от годни за покълване семена в БГ. Тук е мястото да споделя, че био-културите, които купувам (елда, ечемик, киноа) покълват чудестно, много по-лесно от стандартните жито и ръж (български). С амаранта още не съм се захващала, заради по-сложния процес на покълване. Броколи, репички, люцерна и лук, не съм намирала годни за кълнове, а ми се иска. От време на време купувам готови кълнове слънчоглед и червено цвекло, тъй като не успявам сама да ги направя. Преди време се сдобих с 2 много хубави книги за кълновете, които ми станаха настолни в кухнята:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
Както и тази за комбинирането на храните със страхотни обяснения и нагледни разяснения за глутена, маята и пр.:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5

Също преди време, натъропатът, с който се консултирах държеше в менюто ми ежедневно да присъстват бобови. В първите месеци на бременността обаче не можех да понасям никакви белтъчини и така минах на по-малък прием на бобови. Сега са 2-3 пъти седмично, ядките присъстват всеки ден, а зърнените са в много комбинации и отново всеки ден. Не знам доколко съм успяла да се храня добре. Засега ми е вкусно и разнообразно, но дали мога да подобря предлагането на трапезата предвид, че и детенце отглеждам?! Надявам се в хода на тази тема да си изясня доста неща Simple Smile
 

# 19
  • Мнения: 4 392
Кълнове и ние имаме ежедневно в салатата. Люцерна и житни покълваме най- вече.
Аз не се чувствам добре от белтъчните храни като бобовите, напук на предписанията в книгите. Почти никакви не ям, освен грах понякога. Известно време се бях запалила по нахута и правех хумус, но много бързо ми омръзна, Оказа се тежка храна за мен.

Работата е там, че силно подлагам на съмнение предписанията за еди колко си въглехидрати, белтъчини и мазнини на ден. Никога не съм ги спазвала. Една салата с една шепа кълнове, малко пшеничен зародиш и ядки  е идеалното ми хранене.  Hug

И друго винаги съм се чудила: Защо трябва да е разнообразна храната? newsm78 Моята не е  особено разнообразна и не считам за нужно да е. Например тази горната салата мога да я ям / и я ям Laughing/ всеки ден месеци наред. И не ми омръзва.

# 20
  • Мнения: 2 652
Само да се включа, после ще ви чета и пиша. Извинете.

# 21
  • Мнения: 136
И аз съм тук .  bouquet

# 22
  • Мнения: 4 392
Grace' , нищо не казваш , кака Laughing. От нашия отбор ли си вече?


Ех, без малко да забравя: Направих сиренето от слънчоглед от сайта на Вери.
Леле, няма такава вкуснотия! Heart Eyes Както бях зажадняла  за сиренце ..днес си напълних два домата за обяд и си похапнах сладко, сладко. Laughing Hug

# 23
  • Мнения: 3 869
Вери, не съм го казвала другаде - на сайтът ви е страхотен!! И като идеи, и като оформление, и като поддръжка. Пожелавам ви все в този дух да продължавате (веднага се светнах, че сайта е ваш заради въпитаталната секция  Mr. Green)

# 24
  • Мнения: 5 714
(веднага се светнах, че сайта е ваш заради въпитаталната секция  Mr. Green)
Laughing
И аз така знам, че трябва да има разнообразие, за да не се проваля като вегано-суровоядец.  Laughing Но истината е, че мога да ям с дни и седмици плодове, ядки, авокадо и маслини. Ясен е същия. В последно време сме луднали по сушито. Няма значение какво- стандартно веге или сурово, много ни харесва.
Кълнове сме правили досега от пшеница, елда, киноа, люцерна, боб мунг, слънчоглед, леща...

# 25
  • Мнения: 3 989
Кюбит, какво те накара да замениш веганската диета? Въпрос на вкус или и други съображения?

Мег, много пъти съм споменавала, че при нас вегетарианството е по-етични причини, не по здравословни.  Peace А и съм на мнение, че се храним достатъчно здравословно. Може би според някои (от вас) не е така, но всеки следва собствените си виждания и нещата се релативират индивидуално.
Аз залитам по здравословната страна от време на време, но мъжът ми продължава да не дава 5 пари и си яде по 200-300 грама млечен шоколад на ден и други такива здравословностти.  Crazy Не съм се напънала да го ограничавам, защото това би вгорчило качеството му на живот. И двамата много обичаме сирена и просто не виждам смисъл да се отказваме от нещо, което ни носи неимоверно удоволствие. Това, което обаче правим, е да следваме желанията на организмите си. Лятото например почти изцяло караме на веганска диета, че и суровоядство.  yes Просто така се чувстваме по-добре. Прясно мляко не консумираме освен в смес за палачинки (1 път на месец средно и в шоколад при мъжа ми, аз ям черни някакви без или с малко мляко). Аз никога не съм обичала прясно мляко и имах грандиозни проблеми едно време в градината с една гадна лелка, която ме наказваше, че не искам да го пия, докато не си признах в къщи и баща ми не си поговори с нея.  Wink
Вчера правих един сладкиш с банани. Оригиналната рецепта е с бяла захар и масло, няма никакво мляко - нито прясно, нито кисело. Има 2 яйца. Правих и нея - много вкусно стана, но исках да експериментирам и сложих черна меласа и кафява захар вместо бяла захар, ползвах сусамово олио и малко авокадо вместо масло, яйцата замених с още 1 банан, по идея от един вегански сайт. Стана приличен на вид и с разкошен вкус. Абсолютно вегански сладкиш с много орехи.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 20:15 от Кюбит

# 26
  • Мнения: 3 869
...Стана приличен на вид и с разкошен вкус. Абсолютно вегански сладкиш с много орехи.

Ама не така, моля Simple Smile Описваш разни вкусотии и не даваш рецептата! Хайде, дай и ние да се възползваме от твоя опит Simple Smile

# 27
  • Мнения: 3 989
 Mr. Green

Това е оригиналната рецепта. В червено ще напиша веганската редакция.

* 1 ч.ч. захар :: 1 ч.ч. кафява захар (сурова, нерафинирана) + 1/3 ч.ч. черна меласа (става по-не-сладък така)
* 1/2 ч.ч. размекнато масло :: 1/2 ч.ч. смес от сусамово олио и авокадо (долу-горе по 1/2 от двете)
* 2 яйца :: 1 банан
* 2 ч.ч. бяло брашно :: не знам дали ще се получи добре с друго или с някаква смес и ме е страх да експериментирам, понеже никак не понасям леко провали в кухнята  Flutter
* 1/2 ч.ч. натрошени орехи
* 1 ч.л. бакпулвер :: препълних я доволно за веганската версия
* 3 меки, узрели банана, намачкани на пюре

1. Разбийте захарта и маслото (кафявата захар, меласата, сусамовото олио и авокадото) в купа. Добавете яйцата (1 банан) и бийте още малко. (За веганската вариация бих колкото за вегетарианската, но мисля, че трябваше да е малко повече.)
2. Разбъркайте много добре бакпулвера в брашното, добавете го към сместа и разбъркайте. Тестото става доста твърдо, като за ронливо тесто. Не се притеснявайте. (Не стана чак толкова твърдо във веганската вариация.)
3. Добавете бананите (намачкайте ги непосредствено преди да ги добавите, за да не покафенеят) и натрошените орехи. Тестото трябва да е омекнало и да е гъсто кексово тесто.
4. Изсипете сместа в кексова тавичка или правоъгълна форма, предварително намазана с мазнина и поръсена брашно (аз пекох в кръгла кексова тава 24см с дупка 8см, в която сложих хартия за печене - мразим да мием).  Mr. Green
5. Печете в предварително загрята фурна на 160° за 1ч и 15мин. (Зависи от печката, пробвайте с клечка за зъби след около час печене.) През първите 30-40 минути не отваряйте печката. Преди да извадите, опитайте с клечка за зъби, дали е готово. Клечката трябва да не лепне като я извадите.
Веганската версия се наду по-малко, но не беше стиклено или тестено вътре. Изпечено беше съвсем добре.

# 28
  • Мнения: 6 790
И аз се включвам в темата. Grinning Някои може би ме помнят от включванията ми в темата за хармонията. Simple Smile
Благодаря на Мег за тази тема, защото имам много въпроси относно храненето без месо и млечни, които не съм убедена, че ще изключа напълно, но поне да се информирам за адекватните заместители на тези храни и т.н.
Всъщност ми е интересно и наистина ли са вредни тези храни - месото, млечните.... Или се преувеличава малко? Thinking

Също ще кажа, че имах по принцип не особено точен цикъл, но откакто намалих драстично месото (яла съм месо сутрин на филийка - шунка, на обед - месо, вечер - месо). Сега да чукна на дърво, идва доста редовно. Praynig

# 29
  • Мнения: 3 869
Лурдес, добре дошла Simple Smile
Имам същите наблюдения като твоите от спирането на месото, макар и в много по-малки количества да съм го яла, но след като махнах и млечните, направо се почувствах пречистен човек Simple Smile

Вери, вие вкъщи взимате ли някакви добавки - Б12, омеги разни, други?

Жени беше споменала в темата за вегетарианството, че Б12 се синтезира от бактерии. Това съм го чела и на други места, но ако може малко повече информация или линк. Благодаря, Жени Simple Smile

Кюбитbouquet

Общи условия

Активация на акаунт