Веганството - да споделим опит

  • 185 324
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 240
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

А от нахут дали би се получило тофу  newsm78

нахутът трябва май да се обработва термично, че имало в него някакви си отрови, които се разграждат при варенето..

# 241
  • Мнения: 344
привет дами Flutter

имам питане за кълновете:
-пшеницата разбрах, че е най-добре да се консумира в двата крайни етапа на покълването
-при елдата кога е най-препоръчително ? в началото, едва покълнала е много вкусна Heart Eyes но сега съм покълнала повече и тя продължава да расте(1-1,5см), тогава как се консумира??
***

опитах преди 2-3дни да си направя кисело мляко от кашу - пълен провал ooooh! струва ми се, че ми беше рядко млякото... пак ще опитам някой ден Sunglasses

# 242
  • Мнения: 115
Здравейте! Много обсъждате соята, аз аз съм на мнение, че само пернатите могат да я ядат без неблагоприятни последствия.

Някой знае ли как се приготвя сладолед от оризово мляко (купено) в домашна машина за сладолед ( съотношение на съставки и т.н.) ?

# 243
  • Мнения: 3 869

А от нахут дали би се получило тофу  newsm78

нахутът трябва май да се обработва термично, че имало в него някакви си отрови, които се разграждат при варенето..

Пробвала съм, по технологията за соята - сташна игра е Simple Smile И не се получава, но пък се получава страхотна "смес" за безглутенови печива - слепва отлично и има много приятен вкус - така съм правила хлебчета с дебелина 2-3 см, добре изпечени отвътре и пухкави Simple Smile

# 244
  • Мнения: 1 947
   Соята и аз не я харесвам и си намерих една книжка - Италианска веганска кухня.
Нямам търпение да споделя рецептите. Без соя, без заместители на млечните и яйцата...

# 245
  • Мнения: 4 392
   Соята и аз не я харесвам и си намерих една книжка - Италианска веганска кухня.
Нямам търпение да споделя рецептите. Без соя, без заместители на млечните и яйцата...

И аз нямам търпение да ги споделиш. Hug

# 246
  • София
  • Мнения: 5 347
Някой знае ли марка соеве мляко, което да се прави по класическа технология, а не да се бърка протеин с вода?


Аз знам  Simple Smile. Вчера получихме зареждане на хладилника и днес на воля пием соево мляко от българска, не-ГМО соя. Жената, която го прави, слага подправки според аюрведа и вкусът е божествен. През лятото беше супер приятно за разхлаждане...
На ценители ще дам координати на ЛС.

Праяви и тофу, разбира се. По оригинална рецепта с ферментация, от източните народи (забравих точно от кои).

Каза да не да купуваме купешко, че е със сто кила консерванти и от незнаен произход протеини и др. неща, които ги забравих. Аз по принцип харесвах само румънското, но при наличието на прясно, българско...

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 00:07 от ОП

# 247
  • Мнения: 5 714
ОП, как правиш тофуто? Сега прочетох пак. Явно грешно съм разбрала, че ти правиш тофу. Simple Smile НА мен ми е интересна технологията.
Защото аз съм чела, че соята също се обработва термично, за да стане тофу. Млякото от соя трябва да заври в присъствието на лимонена киселина. Пресеченият белтък се пресова. Затова писах по-напред, че по принцип не е сурово.

Елдата сме я оставяли да изкара съвсем малък кълн. Но съм виждала и поници от нея.
Както тук: https://www.sproutliving.com/images/buckwheat.jpg

Пшеницата се яде със зърното, когато е изкарала кълн не по-голям от зърното. Това правило важи и за повечето зърнени култури и за нахута. Пшеницата, ако се остави за тревичка, се консумира без зърното.

За сладоледа от оризово мляко не мога да помогна.

# 248
  • Мнения: 344
Елдата сме я оставяли да изкара съвсем малък кълн. Но съм виждала и поници от нея.
Както тук: https://www.sproutliving.com/images/buckwheat.jpg

Пшеницата се яде със зърното, когато е изкарала кълн не по-голям от зърното. Това правило важи и за повечето зърнени култури и за нахута. Пшеницата, ако се остави за тревичка, се консумира без зърното.
Вери, мерси много  bouquet

последно да попитам Blush
-елдата кога е по-добре да се консумира и има ли смисъл да се оставя да расте докато станат поници?
-тревичката на житото освен на сок как се използва?

# 249
  • Мнения: 2 132
Е добре, какво и е толкова на соята? Все пак е бобово растение. Става въпрос за тази, която не е ГМ.

Оп прати и на мен инфо Simple Smile

Може ли някой да синтезира едно полезно инфо за кълновете - колко време им трябва на различните, колко голями се ядат и т.н.  bouquet

# 250
  • Мнения: 1 849
Мисля, че тук е добре обяснено повечето, има и таблица за колко време пониква, на светло или тъмно:
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm

# 251
  • Мнения: 3 869
Вери, технологията на тофуто е следната и наистина не е сурова (т.е. загравянето е над 42С):
- цели соеви зърна се накисват в много вода за 1 нощ; водата се изхвърля
- зърната се блендират/пасират с 3 пъти повече вода
- получената смес се слага на котлон и трябва леко да започне да бълбука - това става на около 60-70С, котлонът се спира (или тенджерата се мести) разбърква се много добре и отново се повтаря упражнението - общо 3 пъти трябва да се направи.
- млякото е готово за прецеждане през ситна цедка или тензих
- в презеденото мляко се слага лимон и малко сол - това са коагулантите, в присъствието на които млякото се "пресича" и става на парзали, като се отделя водата
- тази смес се прецежда през тензух, може и да се затисне с нещо, за по-бързо и по-добро оцеждане и така се получава тофуто Simple Smile

# 252
  • Мнения: 4 392
А дали не може да се прави нещо като тофу от други бобови- грах, нахут..?

# 253
  • Мнения: 3 869
А дали не може да се прави нещо като тофу от други бобови- грах, нахут..?

Пробвала съм с нахут - не става ... Но пък става каквото съм описала няколко поста по-горе Simple Smile

# 254
  • Мнения: 4 392
А дали не може да се прави нещо като тофу от други бобови- грах, нахут..?

Пробвала съм с нахут - не става ... Но пък става каквото съм описала няколко поста по-горе Simple Smile

Аха, сега разбрах.  Peace И какво си приготвяла така? За какви печива става дума? Някоя рецептичка? Hug

Общи условия

Активация на акаунт