Веганството - да споделим опит

  • 185 951
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 5 714
Ескориал, вярно, че беше ми споделила за ориза. Значи излъгах, че не съм чувала.  Laughing

Грейс, лимонова трева само съм виждала, не съм купувала. Но покрай въпроса ти ми стана интересно и се разрових. Ползват я в чайове, супи и сосове. Най-вече в Азиатската кухня.

" Младите фини стръкчета се консумират пресни, а по-зрелите се нарязват и се гот­вят или се използват за направата на сосо­ве. Олиото от лимонена трева успокоява бол­ния стомах и подобрява храносмилането."

 

# 526
  • Мнения: 1 947
   Виждала съм шишчета с лимонова трева - зеленчуците, набодени на едно от стеблата ли,
листата ли и аз не знам какво точно е и така се грилват. Ама не съм ги яла. Laughing
   Сега се заемам с просото за проба и аз. Мъфинчета с банан вместо яйце и ядково мляко
(от кашу беше) станаха по-нисички и степани, но пък ми бяха в пъти по-вкусни от обикновените.

# 527
  • Мнения: 2 652

Грейс, лимонова трева само съм виждала, не съм купувала. Но покрай въпроса ти ми стана интересно и се разрових. Ползват я в чайове, супи и сосове. Най-вече в Азиатската кухня.

 

Мерси, Вери. Мойта е жива, т.е. в саксия. И така да си стои не ми пречи Simple Smile Но ще се поразровя да й намеря някакво приложение.

# 528
  • Мнения: 2 132
Сестра ми я слага в тайландски манджи.

# 529
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


Лимоновата трева пасва идеално на тиквена крем супа и на тай кухнята  Peace
добре се комбинира и с кокосово мляко - и в сладкиши и в солени ястия.

от твърдите листа (външните) може да се свари чай, много е ароматен  Peace

# 530
  • Мнения: 3 989
от твърдите листа (външните) може да се свари чай, много е ароматен  Peace

Аз много харесвам чай от ройбош и лимонова трева. Невероятен е.

# 531
  • Мнения: 957
Грейс лимоновата трева за супи и чайове,от азиатци знам че тя не се консумира,винаги се прибавя към ястието или чай и след това се вади.

# 532
  • Мнения: 2 652
Много благодаря, девойки. Следобяд ще пробвам един чай да направя.

# 533
  • Мнения: 189
ееехх, какви сте ми продуктивни
завърнах се и чета ли чета
за радост има и рецепти
и се поуспокоих, че не съм чак пък толкуз зле
на две неща трябва да наблегна - повече ядки и кълнове
срам ме е ама с кълновете съм много зле, хич ме няма, хем не мога да ги правя както трябва, хем нещо не мога да свикна да ги ям. Преди съм си правила и ги прибавях към салата, ама нещо не ми допадаха много много. Трябва да се поизуча и да ги преоткрия отново.


една супа с праз

4-5 стръка праз
4-5 картофа
4-5 пипера
4-5 моркова
по 2 с.л. елда, просо, киноа, амарант, булгур и овесени ядки
морска сол

накълцана целина, чубрица, сминдух и зехтин след като изключа котлона

Слагам зеленчуците във вряща вода и след като се посварят прибавям и зърнените.

# 534
  • Мнения: 957
Момичета ето една рецепта с лимонова трева
Азиатска  Кокосово зеленчукова супа

Продукти:
400мл. Кокосово мляко (неподсладено)
300 гр. тиква или моркови според сезона
2 червени чушки (нарязват се на кубчета)
1 малка тиквичка (също на кубчета)
200 гр. Гъби
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка зеленчуков бульон
1 чаена лъжичка Соев сос (например KIKKOMAN  Wink )
1/2 чаена лъжичка къри на прах.
1 скилидка чесън
1/2 чаена лъжичка прясно настърган Джинджифил (аз лично слагам малко повечко обожавам го  Crazy)
1/2 чаена лъжичка сусамово олио
1 -2 стръка Лимонова трева
Малко черно пиперче
2 супени лъжици кълнове по избор
2 супени лъжици Кашу или Фъстъци


Приготовление:
Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се задушават в олиото.(Могат да се задушат и в малко вода,аз така правя напоследък)
Кокосовото мляко с 200 мл.вода зеленчуковия бульон и лимоновата трева се сваряват за кратко 1-2 мин,след това лимоновата трева се вади.Прибавят се вече задушените зеленчуци и всички подправки.Подправя се със соевия сос и сусамовото олио.И малко преди да се сервира се украсява с кълновете и ядките.
ДОБЪР АПЕТИТ
Време за приготвяне 30 мин.

# 535
  • Мнения: 2 176
една супа с праз

4-5 стръка праз
4-5 картофа
4-5 пипера
4-5 моркова
по 2 с.л. елда, просо, киноа, амарант, булгур и овесени ядки
морска сол

накълцана целина, чубрица, сминдух и зехтин след като изключа котлона
Слагам зеленчуците във вряща вода и след като се посварят прибавям и зърнените.


Много добре звучи, но като гледам количествата на продуктите, сигурно е като за цял взвод.  Simple Smile
Колко супа излиза с тия продукти? Питам, защото у нас гледаме да не хвърляме храна.

# 536
  • Мнения: 1 849
multimodal, понеже правя подобна в сходни количества (и се ядат по 1-2 чинии от четирима ни), като я смилам, че не се заглеждат какво съм сложила - стига за 2 яденета, но тенджерата си е 6-7 литра  Blush Просто е много вкусна и засищаща и друго не ядем с нея (и хляб също).

# 537
  • Мнения: 189

Много добре звучи, но като гледам количествата на продуктите, сигурно е като за цял взвод.  Simple Smile
Колко супа излиза с тия продукти? Питам, защото у нас гледаме да не хвърляме храна.
[/quote]

 Joy Joy Joy

не бе не, не е за взвод
моите зеленчуци бяха малки, забравила съм да доуточня
мънички празенца, картофи и т.н
зърнените са малко повечко ама ние по-гъстичка я обичаме, че минава за основно ястия
а пък може и да са били по-малко, но като писах такива ги скалъпих, защото всичко ми е на око
не ми се сърдете де, че не съм точна в мерките
всеки път различни количества и всеки път различен резултат Embarassed творчество да има...

# 538
  • Мнения: 189
майчета, каква вода давате на дечурлигата?
аз преварявах дълго време, сега давам от бритата и с розов етикет


а от каква възраст давате сусам и ленено семе на децата?

# 539
  • Мнения: 3 869
Водата: давам розов етикет, но това е много условно, тъй като той отказва да пие чиста - слагам я при готвене и през деня му разреждат кърмата в шишето с нея (40-60 мл. за деня)

Други неща ме вълнуват мен:

ЙОД - отказваки обикновенната готварска (йодирана сол) и заместителят и калиева (йодирана) сол, и преминавайки на морска с примес от мнооого подправки или хималайска, не се ли губи йода?
А не е ли достатъчно просто да се хапват достатъчно често орехи, за да се набавя (за тези, които не можем да консумираме водарасли по една или друга причина)?

Б12 - явно няма еднозначно мнение по въпроса, особено за дългогодишни абсолютни вегани. Но точно в дългогодишен аспект, не е ли нормално, случайно или не, в организма на човек да попадне нещо животинско? Дали червей от черешите или някакви ларви, които не се виждат, или пък инциденстно някъкв млечен продукт в или яйце?
Задавам си този въпрос, защото вярвам, че човек трябва да може да си набавя всичко необходимо му от заобикалящия го свят без да нарушава равновесието му, а не от химически синтезирани добавки.

Общи условия

Активация на акаунт