Веганството - да споделим опит

  • 185 947
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 2 652
Мег, йодът в солта е нещо като флуора във водата. Чат ли си? Слагат го за превенция, но има някои моменти - спорно е дали има ефект и може да е токсичен в по-високи количества. Има и друго - той е много нетраен и в тези прозрачни опаковки няма шанс да е останал.

Аз си купих морска сол от биомагазина. С водорасли е и смърди ужасно, но сигурно е полезна.

# 541
  • Мнения: 2 176
Аз си купих морска сол от биомагазина. С водорасли е и смърди ужасно, но сигурно е полезна.
Сигурно. Щом смърди на гадно. Simple Smile

Мег, организма няма кой знае какви нужди от йод - тъпо е да се твърди, че заради щитовидната жлеза е необходим допълнителен прием.
Както забелязваш, въпреки йодираната сол (приемана ежедневно в огромни количества), се увеличва процента на заболелите.
Интересно, но.. е предимно сред жените (мое наблюдение)...  newsm78

За Б12 не знам много, освен че се набавя основно от животински продукти и е проблем за веганите. Това съм чела, не стреляйте по мен. Simple Smile
И аз като теб съм на мнение, че добавките са синтетичен продукт на съвременното общество и няма нужда от тях, стига човек да се храни балансирано.
По въпроса с храненето... май съм на ниво интуиция повече Simple Smile
Бих ти препоръчала да прочетеш ето това (посочени са растителни аналози) за набавянето на Б12 : http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324

# 542
  • Мнения: 1 732
майчета, каква вода давате на дечурлигата?
аз преварявах дълго време, сега давам от бритата и с розов етикет


а от каква възраст давате сусам и ленено семе на децата?
fotinaklaros,
тези въпроси много сме ги обсъждали в съседната тема- за хармонията. Simple Smile
Най- общо - водата е добре да е жива, изворна или филтрирана.
Лен- семето съдържа цианид, който е отровен и не се препоръчва за бременни, кърмещи , бебета и деца до 6 годишна възраст.
Аз обаче в малки количества смляно семе вече съм давала на сина си.
Освен това растителните масла в лена го правят нетраен,  ако е смлян, и бързо може да граняса, което също го прави токсичен- канцерогенен.

за сусама- зависи от детето- ако е по-чувствително- след 2 годинка.
Но според мен може да се стартира и по- рано с кълнове от сусам, мляко от сусамови кълнове или просто по малко сусамово мляко. Peace

Други неща ме вълнуват мен:

ЙОД - отказваки обикновенната готварска (йодирана сол) и заместителят и калиева (йодирана) сол, и преминавайки на морска с примес от мнооого подправки или хималайска, не се ли губи йода?
А не е ли достатъчно просто да се хапват достатъчно често орехи, за да се набавя (за тези, които не можем да консумираме водарасли по една или друга причина)?

Б12 - явно няма еднозначно мнение по въпроса, особено за дългогодишни абсолютни вегани. Но точно в дългогодишен аспект, не е ли нормално, случайно или не, в организма на човек да попадне нещо животинско? Дали червей от черешите или някакви ларви, които не се виждат, или пък инциденстно някъкв млечен продукт в или яйце?
Задавам си този въпрос, защото вярвам, че човек трябва да може да си набавя всичко необходимо му от заобикалящия го свят без да нарушава равновесието му, а не от химически синтезирани добавки.

Meg!,
За йода- това е микроелемент, необходим в съвсем малки дози. Simple Smile Peace
Никаква йодирана сол.
Само океанска или морска  Peace
тя съдържа йод в прилични количества. И куп други ценни микроелементи.
Да, за орехите си напълно права! Simple Smileте съдържат достатъчно йод и редовното им хапване осигурява нужното количество йод за организма.
освен в морските растителни/и животински/ видове, много йод има в райските ябълки/таман сега им е сезона! Wink/ и в луковите растения- чесън, лук......

За Б12-
ако си 100 % веган е добре да хапваш ферментирали продукти/като боза/но домашна!/ и кисело зеле. Те съдържат не малко Б12. Също и червено цвекло и пчелен прашец........./и бира....../
освен това знаеш, че организма сам си го произвежда. Simple Smile

И в тази връзка бих искала отново да спомена невероятно вкусното и лесно за приготвяне "сирене" на escorial, което е със кисело зеле.  Simple Smile

# 543
  • Мнения: 585
ЗА йода семките от една ябълка набавят необходимата дневна доза йод на здрав човек , естествено трябва да са добре сдъвкани за се усвоят , яз ям ябълковите семки още от дете но наскоро прочетох това

# 544
  • Мнения: 7 760
след всиЧко проЧетено съм в голяма Чуденка как да употребяваме лененото семе ,о6те повеЧе-как да го предлагам на децата newsm78
в наЧалото го слагах в хляба-отказах се-не остават полезнини !
запоЧнах да експериментирам с мляно семе в киселото мляко-не го искат!
в корни,или бомбони-съ6то не искат-сладко не обиЧат,а как да го направя без мед  newsm78 ,което пък е противореЧие,за6тото мед ядат  Thinking

# 545
  • Мнения: 5 714
Лен и сусам дадох на Ясен за пръв път около годинката. Ленът смлян го слагаме най-вече в "хляб" и крекери.
От известно време ползваме само морска и хималайска сол. Кисело зеле си правим сами от 3-4 месеца. Малки количества, най-вече заради "сиренцето". Simple Smile Преди купувахме, но нямахме гаранция, че е сурово. На орехите също не прощаваме.

# 546
  • Мнения: 2 176
Лен и сусам смилам и слагам в дресинга на салатите.

# 547
  • Мнения: 189
И в тази връзка бих искала отново да спомена невероятно вкусното и лесно за приготвяне "сирене" на escorial, което е със кисело зеле.  Smile

realist , чакам рецепта Praynig

# 548
  • Мнения: 5 714
Сирене "Escorial" Simple Smile

450 гр кисело зеле (изцедено от сока)
100-150 гр сурово кашу (индийско)
1 ч.л. японски оцет Ume-Su (Umeboshi) / соев сос
1/4 глава червен салатен лук
Щипка черен пипер
Подправки по вкус (копър, магданоз и др.)

Смесете всички продукти в блендер и пасирайте до хомогенна смес. Овкусете с подправките. Охладете за 10-тина минути и сервирайте.


Умебоши е от японски мариновани сливи.
Умебоши

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 18:12 от Вери

# 549
  • Мнения: 1 849
Вери, децата харесват ли сиренето? Че мъжо кисело зеле не яде (втълпил си е че боли стомаха от него), а аз сама да си го ям... Че да сложа малко кисело зеле и аз  Simple Smile Вие как го слагате киселото зеле, претакате ли? Пише, че е добре да е в стъклени буркани. А как обичам салатка от кисело зеле със зехтин и червен пипер  Party

Също така киселото зеле е много богато на витамин А, С и вит. В6 и на млечнокисели бактерии (подобни на киселото мляко). Желателно е да не се мие преди ядене.
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=189432

# 550
  • Мнения: 5 714
M_Nik, харесват го, да.
Кисело зеле правим в 3 литров стъклен буркан или бидонче от маслини. Държим го на стайна температура 5-6 дена до 10 и го разклащаме/обръщаме буркана, когато се сетим.

# 551
  • Мнения: 2 652
Вери, много суровоядци и веганци използват сиропа от агаве за подсладител. Но както разбрах, болшинството от предлаганите на пазара изобщо не са сурови продукти. Имаш ли инфо по въпроса? Как да разберем кой действително е суров?

# 552
  • Мнения: 20 000
Грейс, след една твоя статия започнах да се заглеждам по опаковките био агаве. На някои пише студенопресован, а на други нищо не пише. Същото го забелязах и с меда Rolling Eyes
Агаве ползваме много рядко всъщност.

Момичета, слагайте всички рецепти в зелено. Даже и да не са с точни пропорции или да са ваши опити  Praynig

# 553
  • Мнения: 1 849
Вери, на 3 литров буркан - колко сол слагате? И зелето нарязано ли е или на 4-ки? Слагате ли и нещо друго (червено зеле, морков) или зелена подправка (целина, магданоз)? Захар също слагат някои (за по-бърза ферментация)? Питам понеже сме правили в мазето на баба в бидон - 25 кг и ставаше чак за Коледа, само със сол и се претака... Благодаря!   bouquet

# 554
  • Мнения: 5 714
Грейс, да, ползват го в рецептите агавето. Даже най-вече него. Не толкова меда и кленовия сироп. Но ние така и не сме купили. Не съм се и интересувала кой е суров и кой не, как да разберем суров ли е.

M_Nik, така правим зелето:
Кисело зеле по унгарски

Общи условия

Активация на акаунт