Веганството - да споделим опит

  • 185 894
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 2 132
и аз чакам някой да каже разликата между дивите и култивираните Simple Smile Освен това тези гъби като ги изпека, оцеляват ли ? Simple Smile

# 601
  • Мнения: 189
и аз чакам някой да каже разликата между дивите и култивираните Simple Smile Освен това тези гъби като ги изпека, оцеляват ли ? Simple Smile

JeniB , виж това http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/ и http://www.blizodobebeto.com/2009/04/03/bread/#more-219

# 602
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и аз чакам някой да каже разликата между дивите и култивираните Simple Smile Освен това тези гъби като ги изпека, оцеляват ли ? Simple Smile

ами какво е разликата между дивите и култивираните ягоди?
дивите са по-ароматни Peace

всъщност, това е бъзик, незнам каква е разликата... Mr. Green

според мен нищо не оцелява при изпичане нас 225С Sunglasses


# 603
  • Мнения: 7 741
хляб с квас   
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html

ами за мен основна е разликата във вкуса
става разбира се ,квасения хляб в машината-просто подготовката е по-дълга
първо си слагам закваската + брашно +сол да се захване за около 30 мин ,или ако нямам време-например ако работиш- може да се сложи още от сутринта /или вечерта / направо в контейнера на машината/от това зависи кога ще се пече хляба- ако ще го пека вечерта, сутринта го слагам ,излизам по задачи ,а той си се заквасва/
като реша,че ще пека- пускам програма за месене/при мен е 2 часа/,наблюдавам ,защото аз работя на око/ става дума,дали има нужда от още брашно или е сухо-вода/
веднага след програмата за месене/ там втасва накрая около 30 мин/пускам  дълга програма за хляб/при мен е 3ч30мин ,заедмо с печенето  bouquet

# 604
  • Мнения: 1 849
Браво, Mamagemelar! Много обичам такива четива, които ти дават историята и пътя на нещо отдавна познато, но все така хубаво и вече позабравено...

Да попитам, какво е положението с кваса и безглутеновите брашна? Дали при липсата на глутен се получава някакво надуване или по-скоро не?

# 605
  • Мнения: 7 741
Втасването не зависи от закваската/тя е само реактор/, а от глутена.
Трудно ми е да го обясна с термини,не съм специалист ,но става дума горе-долу за това,че при безглутеновите брашна ,връзката между молекулите не се разкъсва ,дори и в присъствие на реактора-закваска/мая.
Обратната ситуация-има премного мая в тестото/глутеново/,и връзките са се разкъсали/втасало е /,но и са се разрушили и последващите втасването връзки на макромолекулите,образуващи се при реакцията брашно+вода/ предтавлява много големи дупки и пукнатини в хляба  Peace
извинете ме за лаишкото обяснение    bouquet

# 606
  • Мнения: 836
за хляб с натурална закваска в машина за хляб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
(цялата тема е много интересна  Wink )

# 607
  • Мнения: 7 741
наистина интересно е описано ,и е почти като тукашната технология на домашен хляб,която съм виждала Peace
единствената разлика е,че за да се получи реално същия вкус-пече се във фурна,зидана,предварително отоплена  на дърва

аз сега точно за такава мрънкам на мъжа ми Mr. Green

# 608
  • Мнения: 3 869
За безглутеновите реакторът са сода и лимон (киселина), а пухкавото се получава от пектин (ябълка, морков, банан) и нахутена окара (на принципа на соевата) - страшни безглутенови донъти (сладки и солени) съм докарвала така - меки и пухкави, но с по-различен вкус разбира се Simple Smile

# 609
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
За безглутеновите реакторът са сода и лимон (киселина), а пухкавото се получава от пектин (ябълка, морков, банан) и нахутена окара (на принципа на соевата) - страшни безглутенови донъти (сладки и солени) съм докарвала така - меки и пухкави, но с по-различен вкус разбира се Simple Smile


Уууу! Тия дни тъкмо това се чудех!

# 610
  • Мнения: 1 849
Мег, ще може ли рецептата за донатите - сладки и солени   bouquet Мисля, че за всички ще е интересна...

Баба имаше подобно огнище в старата къща и правеше едни питки, нещо като пърленки на едно глинено таве (саче). Невероятен вкус и как ухаеха... Отгоре ги намазваше с прясно масло или олио и поръсени с шарена сол... Не помня да е слагала мая, сода, може би слагаше в нещо оцет  newsm78

# 611
  • Мнения: 5 714
Жени, виж този линк за сокоизстисквачка и не само:

http://www.coolshinystuff.com/champion/?gclid=CJudkKG_350CFUGNzAodCxXhNQ

# 612
  • Мнения: 3 869
Мег, ще може ли рецептата за донатите - сладки и солени   bouquet Мисля, че за всички ще е интересна...
Eто: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3710.html
че и снимка за достоверност има Simple Smile

# 613
  • Мнения: 1 849
Благодаря, Мег! Ще ги изпробваме непременно! С ябълки или банани+канела съм правила безглутенов кекс, как ухае само... но използвах 1 яйце, варианта с нахутено мляко - ще бъде изпробван след направата му - бързо, бързо, че се чудя какво ново сладичко да измисля.  Simple Smile А за морковите също е супер идея, много сме им фенове...  Peace

# 614
  • Мнения: 7 741
да ви почерпя за здравето на моите момичета  Hug

Общи условия

Активация на акаунт