Веганството - да споделим опит

• 185 861
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Моля Ескориал или Вери да ми отговорят - мога ли да използвам вентилаторна фурна за туй чудо дехидрирането? Лошото е, че минимума е 50 С.

Сушила съм плодове като бях пъхнала една дървена лъжица на вратата, така че процепът е наистина минималния възможен. Така си мислех, че постигам 40 градуса с проветряване...
Опитвала съм и да завъртя копчето леко под 50 градуса, но не съм сигурна дали фурната въобще работи.

И може ли да се купуват само решетки за тези фурни (АЕG е моята)? Че само с една решетка и е една тава е голям ужас.

# 766
ОП Пробвай да я отвориш още малко. Не може ли врата да се застопори на 20тина см отворена от фурната?
Моята има така една "степен".
Това, че има вентилатор е супер - ползвай го винаги.
Аз съм сушила в моята фурна - даже си бях купила един термометър за готвене, който ми показваше точно колко градуса се получават вътре.
Ако нямаш термометър - може да тестваш с ръка: ако можеш да държиш ръката си вътре спокойно и нормално докато върви сушенето, значи температурата е ок.
По принцип, максималната температура за сушене, без да убиваш ензимите е 42 градуса. Някои казват и до 45. Така, че би трябвало с 50 градуса, отворена врата и вентилатора включен, да успееш да го постигнеш.
Определено ще ти е по-удобно ако имаш повече решетки, но нямам представа дали можеш да си купиш отделно такива и от къде.

# 767
На печката можеш спокойно да сложиш на разстояние 2/3 от № до 50 градуса - пак си топли, става някъде към 35. Пусни я и ще видиш, че си грее, включи на вентилатор, че иначе най-долу и най-горе ще ги опечеш  Simple Smile А допълнителни тави (обикновено с печката има 3) и решетки продават и в магазините за резервни части за печки, само си запиши модела на печката, че някои модели са с по-разлини тави.

# 768
Благодаря ви много момичета,елдата покълна Party най-после,не знам дали ще я дочакам до поници,защото много ми се хапва.
Вие като правите поници ядете ли и семената/зърната,аз ги хапвам,че не ми се занимава да ги махам,а и използвам буркани,а там всичко се заплита LaughingИначе най-обичам тези,на които зърното/семето става на цветенце или нещо от сорта,сещате се и няма нужда да се маха PeaceСамо да ви попитам след киснене(ядки,семена,зърнени и т.н.) във филтрирана вода с каква вода плакнете,аз го правя пак с филтрирана от каната,но явно струята не е достатъчно силна и не могат да се изплакнат добре?

realist споменаваш за някакви трикове за избиране на по-малко нитратни плодове/зеленчуци,би ли споделила моля Praynig.Аз все още ги мия старателно и ги кисна ,но в обикновенна чешмяна вода(че не мога да насмогна,ако трябва да е от каната) и се замислям дали не правя още по-зле положението,не стига че им се губят много то ценните в-ва,ами и се киснат в тази мръсна вода...

Жени купуваме тръстикова захар muscovado,а и други марки(в момента не се сещам,ще пиша ако се сетя),има няколко вида,най-тъмната е най-хубава.За готвене взимам най-ситната(като пудра захар,но по влажна някак си седи),а за мъжа ми за кафето на кристали.Много е хубава и ароматна.
Вече ти казах за кухненския робот Kenwood с купата,блендера и сокоизтисквачка(само за цитруси),вчера взех от на нашите апартамента и една сокоизстисквачка Moulinex,бяхме я забравили,че я има Simple Smile(а толкова често си правих сокчета от ябълка и морковче),става за всякакви плодове,но си е само сокоизстисквачка.

# 769
ОП,аз като правя крекери,което е много рядко Embarassed,ама почти никога не ми се събират 6-8 последователни часа да съм вкъщи,без нощем,а ме е страх да работи фурната докато спим или като ни няма,че са ни се случвали разни случки Sick.Не знам вие как сушите и кога,даже често пускам да суша и накрая увеличавам фурната и изпичам,че нямам време.За съжаление изпуснах и сезона на плодовете за сушене,много ме е яд за което.
Та рядко я ползвам за тези цел,но врътвам копчето преди 50 както вече са те посъветвали(не съм се сещала да отворя фурната,не знам кое е по-добре),нареждам в/у хартия за печене директно на решетката,за по-бързо и хубаво и пускам на вентилатор.За съжаление моята има само 3 възможности с вентилатор-само вентилатор;вентилатор и отдолу ; вентилатор и грил отгоре,няма вентилатор и отгоре и отдолу и все се чудя как ще е най-добре(escorial,Вери,някакви идеи?) newsm78,експериментирам за сега.
Решетка и аз искам да си взема,ще потърся,ако намеря ще кажа,ако пък ти намериш първа ти казвай Simple Smile

# 770
Реалист, рецептата изглежда супер! Мисля и аз утре да готвя нещо подобно, но ще го направя с булгур, вм. кус-кус и стафиди и дюля, вместо сушени кайсии. В моята рецепта има също бяла ряпа и нахут. Ще споделя как се е получил резултатът Simple Smile

# 771
Момичета, като сте се разговорили за сушене да ви споделя, че сушените плодове пасват идеално за кремовете на суровите сладкиши. Пробвах една рецепта от сайта на Вери/ягодов чийзкейк/, но нямах ягоди и вместо тях накиснах за 1 нощ сушени кайсии и сливи/домашни/. После ги изцедих малко и пасирах с другите съставки. Кремът става много хубав. Все едно е мазен и плътен.

# 772
Вие като правите поници ядете ли и семената/зърната,аз ги хапвам,че не ми се занимава да ги махам.........
всичко ям.
само когато има люспи, които са паднали, тях изплаквам  Simple Smile

Цитат
Само да ви попитам след киснене(ядки,семена,зърнени и т.н.) във филтрирана вода с каква вода плакнете,аз го правя пак с филтрирана от каната,но явно струята не е достатъчно силна и не могат да се изплакнат добре?

навремето, когато захранвах сина си с кълнове, ползвах само изворна вода. И за наксиване, и за поливане, и за плакнене.
сега вече всичко правя с чешмяна. Тук водата е добра. Питала съм специално. Е, само е малко по- твърда.

Цитат
realist споменаваш за някакви трикове за избиране на по-малко нитратни плодове/зеленчуци,би ли споделила моля Praynig.Аз все още ги мия старателно и ги кисна ,но в обикновенна чешмяна вода(че не мога да насмогна,ако трябва да е от каната) и се замислям дали не правя още по-зле положението,не стига че им се губят много то ценните в-ва,ами и се киснат в тази мръсна вода...

едно от основните правила е да купуваш плодове и зеленчуци, които са в своя сезон. Също от място , където знаеш, че има контролPeaceНапример, голяма верига супери, където всичко влиза след докуметална проверка за качество.
също:
-когато забележиш, че в купчината плодове или зеленчуци има неестествено грамадни размери това е сигнал за преторяване.
- когато по кората на тиквичките има жълтеникави петна.
-когато сред морковите има разкашкани
по принцип нитратните зеленчуци имат по- малка трайност и започва да им се променя цвета на кората.
миенето не е решение за отстраняване на нитратите. Кисненето помага донякъде. Но то пък извлича и ценни съставки....
Морковите , например, най- много нитрати трупат в сърцевината.
Когато не си сигурна в производителя , не купувай червено цвекло. То извлича нитратите от почвата. От него купувай само ако е био. И по принцип заради оксалатите, не е добре да се дава на малки /бебета/.
Иначе пък то е страхотна храна!
Плодовете, особено тези, които са от дърво, почти няма опасност от много нитрати за тях. Нитратите се натрупват предимно по листата на дървото.
Обаче има друг проблем- ползват се технологии за обработка на кората срещу загниване и стареене. И за доузряване когато продукцията е на път. Тогава се обаботват с етилен, например. Което е вредно. Затова бели кората, ако плодове не са био. Peace
дано и в БГ скоро се зарежда с повече био плодове и зеленчуци. Тук преди време бяха открили ДДТ в банани.  ooooh!
А то и в "био" не винаги има гаранция. Наскоро пак имаше статии в пресата за съмнителни био- продукти.........

# 773
  • София
Вече два пъти купуваме био-банани без да знаем, но понеже детето ми събира лепенки от плодове и зеленчуци и така разбрахме, със закъснение. Първия път беше в гр. Кнежа, от местния супермаркет, втория път от Женския пазар в София... голяма изненада.

Някой успява ли да отгледа кълнове от зелената китайска соя/боб, да станат грамадански и сочни като купените? Ние ги изяждаме много по-рано, после пускат корен и се променят...

# 774
Реалист, искам да те питам дали когато се цедят плодове и зеленчуци на сок, нитратите и другите вредни съставки преминават в сока или остават в пулпата?

За нитратите имам някакво свалено инфо, но е на другия компютър. Има линкове в началото на темата за здравословното хранене.

-картофи, моркови, зеле понижават нитратите си при варене
-морковите трябва да се изрязват ок.1см от опашката, краставици и тиквички също да се маха опашката
-кочанът и външните листа на зелето да се махат
-водата,  в която са бланиширани зеленчуците да се хвърля още докато е гореща /така се изхвърлят и полезните в-ва обаче/
-зеленчуците да се ядат с лимон, защото вит. С възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити
-да не се претопля ядене повторно,тоест готви се за едно ядене
-да не престояват зеленчуците дълго време на топло с малко въздух или в хладилника в найлонови опаковки/отсъствие на въздух превръща нитратите в нитрити/
-нитрати и нитрити има в консервираните храни и колбасите

E 250: Natriumnitrit
              E 251: Natriumnitrat
              E 252: Kaliumnitrat

-при опредлени условия заедно с амините в стомаха нитрите се превръщат в нитрозамини, които са озключително опасни
-някои холандски сирена Гуда и Едамер съдържат нитрати.НЕ трябва да се загряват, защото се образуват нитрозамини /същото важи и за салами с нитрати/

-при продължително огряване на слънце зеленчуците трупат по-малко нитрати, тоест недоузрелите зеленчуци съдържат повече нитрати, както и тези, отглеждани зимата

http://www.inform24.de/nitro.html

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 14:25 от В_и_В_и

# 775
В_и_В_и ,
Нитратите остават в пулпата. Това съм учила и чела навремето.

Информацията ,която си дала за нитратите е страхотна!
благодаря! Hug
само искам да добавя, за рязането откъм опашката - да се имат предвид и бананите. Simple Smile Peace

# 776
вентилатор и отдолу
Това мисля, че е най-подходящо. После обръщаш крекерите, да речем след 4-5 часа, и продължаваш сушенето.

# 777
В_и_В_и ,
Нитратите остават в пулпата. Това съм учила и чела навремето.
Много ти благодаря. Отдавна ми беше чуденка това  Hug

Днес видях меласа в един био магазин при нас. Прилича на маджун. Вие такава меласа ли ползвате?
Българският етикет беше лепнат точно на съдържанието на оригиналния. На бг етикета пишеше меласа, подсладител, захар, но отпред на етикета пък пишеше само меласа Crazy Та се чудя захар трябва ли да има вътре...

# 778
Виви, така изглеждат повечето:
http://www.bioslunceluna.com/shop/osnovni-hrani/sugar-i-podsladi … bio-meridian.html
http://pkv-17-03.blogspot.com/2008/01/17.html - ето какво съдържа и от какво се произвежда меласата.

# 779
Моля Ескориал или Вери да ми отговорят - мога ли да използвам вентилаторна фурна за туй чудо дехидрирането? Лошото е, че минимума е 50 С.

Сушила съм плодове като бях пъхнала една дървена лъжица на вратата, така че процепът е наистина минималния възможен. Така си мислех, че постигам 40 градуса с проветряване...

На такава се опитах да суша едни сусамово-чеснови хлебчета от Земя назаем.
Нагласих Т под 50, но явно се изключват нагревателите. Включвах, изключвах.. мъка.
И накрая, въпреки че са дебели ок. 5мм, след 8ч. сушене си останаха доста влажни, та после досушавах. Confused

Не си е работа така. Направо си се замислям за купуване на дехидрататор. 
Търсила ли си нещо по-скромно?

Общи условия

Активация на акаунт