Веганството - да споделим опит

  • 185 929
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 129
escorial, сладките обезателно ще се опитат , мерси  за рецептата! Peace

# 751
# 752
  • Мнения: 2 176
Момичета, благодаря!   bouquet

# 753
  • Мнения: 925
Тиквените рецепти звучат страхотно!   bouquet Аз мислех да правя и пълнена тиква със сушени плодове тези дни, само да видя как ще си домъкна тиквата от пазара  Thinking
Норчи, галета не сложих на ядковите кюфтенца с тофу и тиквички, само малко брашно за сгъстител на сместа  Peace

# 754
  • Мнения: 1 048
М/у другото баба ми правеше кюфтета от тиквички с чесън,лук,копър,магданоз и др. подправки,често слагаше и орехи,ставаха хубави,но пък ми бяха някак си леко мазни и тежки.Ще купя тиквички и ще пробвам някаква комбинация довечера и ще докладвам Peace

Момичета от доста време се каня да ви питам и все забравям-Какво приготвяте за гости,ама повечко гости да кажем 10 и повече(20-30)Много се чудя какво да приготвям по празници.... също и как да направя десерт за толкова хора newsm78.
А какво ядете ,когато сте на гости?Това ми е голям проблем,макар,че не съм вегетарианка,а представям си на вас какво ви е.Масово има кюфтета и кебапчета,пържени картофи,салами,луканки,салати,ама за по-бързичко и мързеливо руска,млечна и др. подобни готови боклуци,ядки(често наблягам на тях,макар че са печени) и т.н.и т.н. боклуци #Crazy

# 755
  • Мнения: 19 999
Аз за гости готвя според гостите, тоест знам долу-горе кой какво харесва и се съобразявам, като правя алтернатива и за мен. На рожденния ми ден например мъжът ми пече разни меса и скариди на скара, имаше няколко вида салати с мляко и др. и няколко вида салати само от зеленчуци, печени и непечени ядки, пълнени картофи. Торта имаше купена и суровата торта на Ескориал.
А като ходя на гости ям някакви салати обикновено и ядки и десерт. От нашите познати няма любители на кебапчета, кюфтета, пържени картофи и др. полуготови салати за вкъщи. Така че поне това ми е спестено.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 12:21 от В_и_В_и

# 756
  • Мнения: 5 714
Норчи, съобразявам се с това какво ядат гостите. Т.е. ако са месоядни, им приготвям и месо. Като ходим на гости, също не сме имали проблеми. Имало е какво да се яде- и веганско и сурово...

Покълналата киноа и амарант:
http://picasaweb.google.com/mikemastercorp/RojdenDenVeriRazni#5400191068743063714
http://picasaweb.google.com/mikemastercorp/RojdenDenVeriRazni#5400192319200488962
http://picasaweb.google.com/mikemastercorp/RojdenDenVeriRazni#5400192321367354050
http://picasaweb.google.com/mikemastercorp/RojdenDenVeriRazni#5400192328091644178
http://picasaweb.google.com/mikemastercorp/RojdenDenVeriRazni#5400192337405242978

# 757
  • Мнения: 1 048
Вери ,В_и_В_и   блазе ви за приятелите,не че нашите са лоши,никак даже,но просто ние с мъжа ми( и по-скоро аз )сме единствените стремящи се към по-здравословно хранене,и то все още прохождаме,даже се поклащаме Joyв тази посока.

Искам да ви питам нещо ,даже малко ме е срам,но какво точно е пшеничен зародиш,за какво може да се използва Embarassed?Аз до вчера си мислих,че така се казва на кълновете от пшеница,докато не видях пакетче пшеничен зародиш(като брашно) #Crazy

И да ви се оплача,не мога да покълна и зелената елда,кафявата се беше накиснала хубаво и си я хапнах така,направо след изплакването.Не ми се иска и тази да хапна непокълната...Чета в сайтове,гледам...уж правя всичко правилно.Колко време й е нужно според вас във И ми направи впечатление,че зелената е много по-слузеста от кафявата и трудно се плакне...

# 758
  • Мнения: 2 652
Искам да ви похваля домашния ябълков оцет на био хотела в Моравско село. Ако имате път натам непременно си вземете. Уникален е! И други неща си вземете де, не само оцет.

# 759
  • Мнения: 2 132
Мег пусни нова тема.
Норчи 10 гости и повече бих завела на ресторант. Много ми се виждат да им готвя вкъщи Simple Smile

Каква кафява захар взимате?

# 760
  • Мнения: 1 849
Ние каниме когато са повече гости на вилата - обикновено за рождени дни, иначе вкъщи по 1-2 семейства да дойдат (има си и изключения). Когато са навън на двора, има място за всички и храна за всеки  Simple Smile Забелязала съм, че при почти всичките ми приятели жените са по постните манджи, а мъжете - по мръвката (и барбекюто). Така че мъжете си стоят до барбекюто и си пушат и пият бира, а ние по женски на масата със 5-6 вида салати и приятна раздумка... Децата тичат някъде из двора и ядат кой каквото иска - едни - кисели ябълки, други - кюфтета, а трети - гледат да се скрият някъде  Mr. Green Компанията общо са към 10-ина семейства, но всички трудно се събираме. Има и суровоядец, и 2 деца - вегетарианчета (без родителите да са). Изобщо всеки има право на избор и има за всеки, а ако някой иска нещо конкретно да яде (макар и не домакин), най-често си го носи  Wink

На път от Банско (по-скоро околностите) все да свием за Моравско село, но все нещо бързаме... Другия път ще отидем специално!

Кафява захар взимам една в кафяв хартиен плик с нарисувани малки цвекла, 500 гр. - Wiener Zucker - пише Виенска каф. захар от захарно цвекло. Взимам я от Пикадили, има страхотен аромат.

# 761
  • Мнения: 19 999
Норчи, зелената елда покълва без нищо особено. Може да е обработвана с нещо и затова да не покълва. Иначе за 1 нощ киснене и 1 ден е готова. Миеш я няколко пъти и слузестото пада.

# 762
  • Мнения: 1 732
nor4y ,
през вичките тези години не съм имала проблеми с гости и гостувания. Е, понякога си оставам гладна, но по принцип не съм от най- ящните и нищо няма да ми стане ако си хапна по- късно. А и не съм отишла на гости, за да се наям, а да се видя с приятели.
Вкъщи никога не съм готвила месо за гости. Месо изначално не готвя. И не възнамерявам някога да го направя.
Винаги гостите ми са оставали доволни, заситени и дори възхитени от ястията, с които съм ги гощавала. Simple Smile Чувствали са се разнообразени от стандарта, с който по принцип са свикнали. Simple Smile
Имала съм обаче ГОЛЯМ проблем с командиривки. Тогава съм била наистина зависима от общата програма. Особено ако съм в чужбина, съвсем съм била като отвлечена и в  невъзможност да се храня с храната, която предпочитам. Био-/никога не съм сигурна какво ми се предлага в хотела/, пресни плодове, свежи богати салати без месо- таквоз нещо - НЯМА!
Имала съм случаи , когато по няколко дни до седмица съм я карала предимно на чай......
 А ето и една рецепта, с която ни почерпиха семейни приятели, които ни бяха поканили наскоро на гости.
пълнозърнест кус- кус
сушени кайсии
чушки - червени и жълти
лук
сушени домати
соеви кълнове
кедрови ядки
подправки.
Зеленчуците бяха задушени съвсем за малко в зехтин заедно с кълновете  и след това добавени към сипкавия и предварително сварен и овкусен кус - кус. Накрая бяха добавени нарязани на ситно сушени кайсии и кедрови ядки.

Беше много ароматно и вкусно.

Пшеничният зародиш се ползва като продукт, дообогатяващ менюто и вкуса. Може да се наръсват салати, супи, да се добавя в мюсли/ако хапваш такива/. Също да се добавя в сладки и солени печива. Аз обаче не съм привърженик на термичната му обработка, защото му се намалява полезността.
http://hranitelni-dobavki.blogspot.com/2007/09/blog-post_07.html - на прима виста намерих това.
Кафява елда не можеш да покълнеш, защото тя не е сурова. Зелената покълва лесно. Накисни я в много вода за вечерта. На сутринта я преплакни добре, защото елдата отделя много слуз. Разтели я в съда, в който покълваш и започни да поливаш 2 пъти на ден- сутрин и вечер. В зависимост от това колко искаш да порасне, толкова време я поливай. По принцип може да започнеш да я хапваш още след 24 часа. Аз обикновено чакам да й поникнат листенцата. Това е някъде след 3-тия  ден.

# 763
  • Мнения: 557
Кюбит Ето какво ми е отговорил човека за беленето на суровите кестени:
"Regarding the raw chestnuts. I think I cracked them lightly with my fancy nutcracker and peeled the thin shell."

# 764
  • Мнения: 236
Вери, мерси за снимките Hug

Общи условия

Активация на акаунт