Веганството - да споделим опит

  • 185 956
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 1 849
Вие махате ли люспичките на слънчогледа (лещата) при накисване? Например за сирене от слънчоглед или др.

И да ви попитам какъв оцет ползвате (за България)? Опитах да направя домашен ябълков, но нещо не го одобриха...

nor4y и в двата сайта има рецепти за ядково и сусамово мляко, кисело мляко, доста видове сирене, кашкавален сос, кетчуп, домаш. майонеза...  Peace Големи вкуснотии - да не цитираме всички линкове, че няма да ни стигне страницата  Simple Smile Като прочетеш рецептата, давай с конкретните въпроси...

# 736
  • Мнения: 1 732
nor4y ,
страхотна рецепта!
браво на теб!
идеите наистина са много.
усещам, че вече те е обхванала музата!
А стане ли така- няма стоп! Wink
тогава се започава и с експериментите........
и аз като Вери бих искала да ти предложа една идея.......
следващия път като свалиш супата от котлона и я пасираш, за мазнина не слагай зехтин, а 1 супена лъжица ядков тахан/от кашу, лешници, сусам или каквото имаш под ръка/.
Вкусът се насища, става много хранително и ароматно! Simple Smile Peace
M_Nik ,
махам /изплаквам/люспичките, защото ме дразнят. Иначе сигурно става и с тях. Simple Smile

# 737
  • Мнения: 585
Момичета, днес реших да си подсладя малко живота и направих този много лесен сладкиш. Останах очарована от резултата; пробвайте и вие Simple Smile
   
Лесен сладкиш с тиква

Oколо килограм настъргана тиква
1 и 1/2 ч.ч. захар (тиквите са различни по сладост, така че:) / аз добавих кафява за
2 ч. ч. брашно / може би може и то да се замени с друго, но поради липса на такова сложих бяло/
2 ч. чаши грис  /може пшеничен, може и грис от ориз/
1 с.л. канела и две ванилии

Захарта, брашното, гриста, ванилиите и канелата смесвате добре.
Посипвате намаслена тавичка със сухата смес и отгоре покривате с настъргана тиква, пак смес и отново тиква и така докато свършат продуктите като завършвате с тиква.

Печете около 45 минути, до готовност, на 200 градуса и поръсвате обилно с пудра захар.

Идея: По желание можете да сложете 1 ч.ч. начукани орехи и стафиди към настърганата тиква.

# 738
  • Мнения: 925
Артекса, звучи много вкусно, ще го пробвам скоро!
Нали вчера питах за тофу? Ами купих си и направих ето това. Моите не изглеждат баш като тези от картинката, но са много, много вкусни   chef

# 739
  • Мнения: 3 869
О, страхотно изглеждат!!! Благодаря за рецептата  bouquet

# 740
  • Мнения: 1 732
artexa ,
благодаря за интересната рецепта! Hug
таман ми се искаше да приготвя нещо с тиква!
имам питанка.......каква става консистенцията на сладкиша?
много ми е странно така като наръсвам суха смес и отгоре тиквата, брашното не прегаря ли, гриста не хрупка ли?Няма ли нужда поне от малко вода?  Thinking или сочността на тиквата е достатъчна?
а също- може царевична грис да сложа, нали?  Simple Smile

Евридик@ ,
хареса ми идеята и за кюфтенца!
общо- взето със същите продукти и по същия начин- с настъргване, правя "мусака" и винаги сме си сипвали допълнително Simple Smile
като ми дойде музата за нещо по- връткаво, ще взема да извъртя и такива кюфтенца! Simple Smile

# 741
  • София
  • Мнения: 5 349
Подобно на сладкиша с тиква, правих индийски сладкиш със суха смес +1 кг настъргани ябълки. Хем бяха разбъркани, беше пълен, пълен провал.

Артексааааааааааа! Признавй си, че си сложила и водичка! Simple Smile

# 742
  • Мнения: 3 869
Момичета, извинявам се за ОФФ-а, но темата е вече 50 стр (кога станаха?!?!) - трябва ли да правя нова?

# 743
  • Мнения: 1 048
M_Nik и аз пробвах да направя оцет по рецепта от земя на заем,нещо не ми се получи.Купих от една баба на пазара,която каза,че трябва да стои поне 6 месеца,а моя стоя към 40-50дни.А иначе хубав оцет има в някои здравословни магазини,както и в Слънце и луна и Биомаг.
realist мерси за идеята за тахана,ще пробвам.
artexa ,Евридик@ супер рецепти.А кюфтенцата дали ще станат без галета? newsm78 А каква галета ползвате?

А да ви питам ползвате ли бял ориз,бяло брашно,бяла паста.Аз определено ориз не ползвам,брашно също,но пък в повечето купешки хлябове има,а ние ядем много хляб.Бяла паста обаче много обичам и често ядем,чела съм че при нея няма проблем,тъй като пшеницата е твърда,не знам дали е така.

# 744
  • Мнения: 585
Ами аз не сложих вода и мааалко ми хрупа като че ли гриста; но така е по-добре иначе ще е много тестено. Сложих обаче малко мазнина. И тиквата на око, може и повече да съм сложила, но стана много вкусно. Аз го направих на 4 пласта, но си мисля че ако е на повече ще стане по-еднородна смес и гриста ще омекне повече. Също тако го пекох под фолио (знам, че е гадно - алуминнии, но в този вариянт ми се стори най удачно) и после го държах завит още известно време докато изстине. Много ми харесва - има малко вкуса на тиквеник, но е по-меко едно, абе по-различно е.

Мег, като гледам повечето теми са доста по-кратки - може и да е време за нова тема.

realist  , не знам за царевичен грис, може би за него трябва нещо по-сочно, тя доста набъбва.

# 745
  • Мнения: 5 714
Като говорите за тиква, да похваля едни сладки на Ескориал. Много много вкусни. Тя, ако има време, да сподели рецептата. Simple Smile А аз за рождения ми ден правих пай/торта с тиква. Също много ми хареса. Моя импровизация или по-скоро смес от 2 рецепти. Тази вечер ще правя супа от тиква. Става дума за все сурови рецепти, обаче.

Норчи, няма нищо рафинирано у нас.

# 746
  • София
  • Мнения: 5 349
Любимата рецепта с карфиол в стъклен съд с капак, на фурна

На котлона се "запича" брашно- бърка се с дървена лопатка непрекъснато, за да не загори. Отнема много време и усилия. Затова вече го правя с обикновено брашно, с царевичен грис, смеси всякакви...Понякога слагам и набухвател, но повечето пъти не съм слагала и пак става.

Намазва се стъкления съд с мазнина, подрежда се максимално уплътнено карфиол на огромни парчета, буквално 5-6 бр+малки за запълване на дупките. Ако се реже с нож, може по-добре да се уплътнят парчетата на дъното.

Залива се с кашата от брашно+вода+подправки(сол, черен пипер на зърна, бахар и подобни). "Потапят" се цели скилидки чесън, ама много.
Аз не слагам мазнина, но би станало по-пикантно, за който иска.

Пече се с капак до леко покафеняване.

Много е ароматно и вкусно! (мъжът ми купува редовно карфиол с надеждата това да му сготвя...) И много красиво.

# 747
  • Мнения: 2 176
А аз за рождения ми ден правих пай/торта с тиква. Също много ми хареса. Моя импровизация или по-скоро смес от 2 рецепти.
Да ти е честит, макар и на патерица.   bouquet

Чета ви рецептите с интерес и особено - личния опит и коментари.
Давай я тая рецепта/компилация, щом ти е харесала. Дъщеря ми не си падаше по тиква до миналата година, но знам че вкусът на децата се мени и не е лошо да им се предлагат отхвърляни досега зеленчуци/плодове. Тази година "преосмисли" карфиола, миналата година прояде броколи.. Чушките дали някога ще ги прояде...?  Rolling Eyes

Чакам деня, когато няма да има претенции и ще надхвърли всички ми очаквания. Simple Smile

# 748
  • Мнения: 1 849
Вери сподели поне рецептата от пая с тиква   bouquet

Аз там гледам все за оцет (в биомаговете), но се чудех кой е хубав и истински  newsm78 А оризов оцет ползва ли сте?

nor4y, в Слънце и луна има готова бадемова сметана (ако не ти се занимава):
http://www.bioslunceluna.com/shop/smetana-ot-bademi-ecomil-bio.html

и ечемичено кафе: http://www.bioslunceluna.com/shop/napitki-i-vina/echemicheno-kaf … -biopont-bio.html


# 749
  • Мнения: 557
Здравейте,

Скачам набързо да ви дам рецептата за сладките с тиква:

1 и 1/2 ч.ч. тиквено семе
2 ч.ч. тиква, нарязана на малки парчета
1/2 ч.ч. слънчогледово семе
1 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на четвъртинки
2 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче

Смелете тиквеното семе и изсипете в голяма купа. В кухненски робот нарежете на ситно тиквата. Смелете останалите съставки, докато започне да се образува топка. Разстелете на хартия за печене и дехидратирайте за 6-8 часа (аз това направих) или да оформете на топчета и изстудете в хладилника. Бон апети!

Общи условия

Активация на акаунт